Προσπάθεια της ΔΕΗ να αποφύγει την αναπροσαρμογή τιμολογίων εξαιτίας της αύξησης των τιμών των ρύπων (CO2)
Αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων κατά μόλις 1 ευρώ επιβαρύνει τη ΔΕΗ με επιπλέον κόστος της τάξης των 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η συνεχής άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών (Carbon Trucker) την περίοδο 2019-2022 θα φθάσουν ακόμη και τα 35-40 ευρώ ανά τόνο, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησαν από τα 25 στα 21 ευρώ τα νούμερα παραμένουν υψηλά και ζημιώνουν την ΔΕΗ λόγω αυξημένου κόστους.
Η ΔΕΗ που πιέζεται ασφυκτικά λόγω τόσο της αύξησης των τιμών των ρύπων όσο και της ανοδικής πορείας που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα στην Οριακή Τιμή του Συστήματος, επί του παρόντος δεν θέτει το θέμα στο δημόσιο διάλογο.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό για την επιχείρηση, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις η άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων κατά 1 ευρώ την επιβαρύνει με επιπλέον κόστος της τάξης των 20 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αντιστοίχως η άνοδος της ΟΤΣ (χονδρεμπορική τιμή) κατά 1 ευρώ, οδηγεί σε αύξηση του ετήσιου κόστους της ΔΕΗ κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, αφού προμηθεύεται από τη χονδρεμπορική αγορά περίπου το 30% των ποσοτήτων ρεύματος που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της.
Προσπάθειες περιορισμού των απωλειών
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ επί του παρόντος δεν έχει θέμα αύξησης τιμολογίων στο δημόσιο διάλογο - άλλωστε υπάρχει πλήρης άρνηση από την πλευρά της κυβέρνησης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο - ωστόσο κάνει χειρισμούς για να περιορίσει τις απώλειες της.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφεύγει να διαπραγματευτεί με τη βιομηχανία για τα συμβόλαια του 2019, ενώ προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες τροποποιώντας τις χρεώσεις σε κάποια από τα συμβόλαια μεγάλων καταναλωτών της μέσης και της χαμηλής τάσης όταν αυτά λήγουν, επαναϋπολογίζοντας το κόστος των ρύπων το οποίο στα συγκεκριμένα συμβόλαια δεν αποτελεί διακριτή και αυξομειούμενη χρέωση όπως συμβαίνει με την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Πάντως το πρόβλημα δεν προβλέπεται να λυθεί σύντομα.
Αντίθετα ενδέχεται να επιδεινωθεί, αν κρίνει κανείς από την πορεία των τιμών του CO2.
Περιορίζει την προσφορά δικαιωμάτων ρύπων η Ευρωπαική Επιτροπή
Πρόκειται επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών και πλέον οι εκτιμήσεις των αναλυτών δεν αποκλείουν την εκτίναξη τους στα 30 ευρώ πριν από το τέλος του 2019.
Η πορεία των δικαιωμάτων είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από ένα χρόνο κινούνταν στα επίπεδα των 6,5 ευρώ ανά τόνο.
Η ανατιμητική τροχιά αποδίδεται από τους αναλυτές στο γεγονός ότι το 2019 το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων θα διαθέσει λιγότερα δικαιώματα CΟ2 στο πλαίσιο των αποφάσεων των Βρυξελλών για πιο καθαρή παραγωγή ενέργειας.
Πέραν του ζητήματος των τιμολογίων, η κούρσα ανόδου των δικαιωμάτων ρύπων προκαλεί και έντονο προβληματισμό στους υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.
Άλλωστε το ζήτημα του κόστους λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων είναι και η αιτία της παράτασης που ζητήθηκε για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Όσο δε για τα περίφημα ΑΔΙ του λιγνίτη, τα οποία θα συνέβαλαν στην εκλογίκευση του κόστους των ρύπων, σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να προχωρήσουν όσο σύντομα θα ήθελε η διοίκηση της ΔΕΗ για να καταστήσει τις μονάδες ελκυστικές.
Πηγή: http://www.worldenergynews.gr/index.php/%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/item/25744-prospatheia-ths-deh-na-apofygei-thn-anaprosarmogh-timologiwn-exaitias-ths-ayxhshs-twn-timwn-twn-rypwn-co2
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα