Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πρόγραμμα Απόλλων: Από τέλος 2024 οι διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά που θα τροφοδοτούν τους ωφελούμενους


    Σε εξέλιξη βρίσκονται τα πρώτα προπαρασκευαστικά βήματα για την υλοποίηση του Προγράμματος Απόλλων, μέσω του οποίου θα μειωθεί κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος των 127.500 δικαιούχων του ΚΟΤ Α, των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, των ΔΕΥΑ και των  ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού όλης της χώρας. 

    Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη «τρέχει» η προθεσμία για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (ΕΚΠ) από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), η οποία θα αναλάβει την κάλυψη του 90% των ενεργειακών αναγκών των κοινωνικά ευάλωτων καταναλωτών, ενώ και οι 13 Περιφέρειες έχουν ξεκινήσει την προεργασία για την ίδρυση των ισάριθμων Κοινοτήτων. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται τα πρώτα στοιχεία των ωφελούμενων, στη βάση των οποίων θα διαστασιολογηθούν τα φωτοβολταϊκά που απαιτούνται για την κάλυψη των καταναλώσεων των μελών τους. 

    Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συγκεντρωθεί για κάθε ΕΚΠ τα στοιχεία των καταναλώσεων που πρόκειται να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος, ώστε να ακολουθήσουν από τη ΡΑΑΕΥ οι διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα επιφορτιστούν με την τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως, όπως δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εκδήλωση στον Δήμο Νότιου Πηλίου, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η έναρξη θα γίνει με την ΕΚΠ της Ε.Ε.Τ.Α.Α., καθώς και με την Κοινότητα της πλημμυρόπληκτης Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι ανάγκες της οποίας είναι και οι πιο επείγουσες. 

    Όπως αναφέρει το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με το οποίο θεσπίσθηκε το πρόγραμμα, για κάθε μία Κοινότητα πρόκειται να διεξαχθεί ανεξάρτητος διαγωνισμός από τη ΡΑΑΕΥ, από τον οποίο θα προκριθούν τα υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά με όρους σύνδεσης, που απαιτούνται για την κάλυψη των καταναλώσεων. Η κάλυψη θα γίνει μέσω εικονικού ταυτοχρονισµένου συµψηφισµού (virtual net-billing), με τους ιδιοκτήτες των πάρκων να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, για τη σταθερή ταρίφα με την οποία θα διαθέτουν προς συμψηφισμό την ενέργεια που παράγουν. Η σύμβαση θα είναι 20ετούς διάρκειας. 

    Την ίδια στιγμή, στα σκαριά βρίσκεται και η κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών που θα «κλειδώσει» τις επιμέρους εκτέλεσης του προγράμματος. Τέτοιες παράμετροι είναι ο τρόπος χρηµατοδότησής του και αποζηµίωσης των επιλέξιµων έργων, ήτοι των µελετών που απαιτείται να εκπονηθούν για τη διαστασιολόγηση των απαιτούµενων έργων και της αποζηµίωσης των έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ωφελούµενων, η αποζηµίωση ή όχι τυχόν περίσσειας παραγόµενης ενέργειας, κίνητρα για περαιτέρω µείωση των καταναλώσεών τους µετά τη συµµετοχή στο Πρόγραµµα και ο τρόπος αποζηµίωσης των Προµηθευτών για την προς συµψηφισµό ενέργεια. 


    Πηγή: https://energypress.gr/news/programma-apollon-apo-telos-2024-oi-diagonismoi-gia-ta-fotoboltaika-poy-tha-trofodotoyn-toys



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.