Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η Σαουδική Αραβία, της οποίας η οικονομία βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου, σχεδιάζει τις κινήσεις της εν όψει της μελλοντικής εξάντλησης των αποθεμάτων του, δημιουργώντας το μεγαλύτερο δημόσιο ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, από την πώληση μετοχών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

     

    Η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο θα ξεκινήσει την αρχική δημόσια προσφορά της κρατικής πετρελαϊκής Saudi Aramco, το συντομότερο το επόμενο έτος, όπως δήλωσε ο δεύτερος κατά σειρά διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο Bloomberg.

     

    «Η πώληση μετοχών της Aramco και η μεταφορά των κεφαλαίων στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων θα καταστήσει τις επενδύσεις ως την κύρια πηγή κρατικών εσόδων της Σαουδικής Αραβίας, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο», δήλωσε ο πρίγκιπας.

     

    «Αυτό που μένει τώρα είναι να διαφοροποιήσουμε τις επενδύσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα είμαστε μια οικονομία και ένα κράτος που δε θα εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο», πρόσθεσε ο πρίγκιπας, που δίνει μεγάλη προτεραιότητα στη μετακίνηση του Βασιλείου μακριά από το πετρέλαιο.

     

    «Το ταμείο αυτό έχει εντυπωσιακές δυνατότητες, αρκετές για να αγοραστεί η Google και η Microsoft και να περισσέψουν τεράστια κεφάλαια. Πρόκειται για ένα σχέδιο δραματικής οικονομικής μεταμόρφωσης της χώρας, σχεδόν 80 χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη πετρελαίου στην περιοχή».

     

    Η απόφαση έρχεται την περίοδο που οι εξαγωγές πετρελαίου έχουν πληχθεί από την κατάρρευση των τιμών, περιορίζοντας σημαντικά τις κρατικές δαπάνες.

     

    Το σχεδιαζόμενο κρατικό ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα είναι αξίας τουλάχιστον δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας εκείνα της Νορβηγίας και του Άμπου Ντάμπι, και θα είναι ικανό να αγοράσει τις τέσσερις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου.

     

    Παρόμοιους στόχους εξέφρασε τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δηλώνοντας πως θα χτίσει «μια οικονομία ανεξάρτητη από το πετρέλαιο και τις διακυμάνσεις της αγοράς».

     

    Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/1087331/saoudiki-arabia-oikonomiki-apeksartisi-apo-to-petrelaio-os-to-2035





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    george68

    Δημοσιεύτηκε

    θα περασουν δηλαδη εταιριες κολοσσοί που ελεγχουν το διαδίκτυο στα χερια μελλοντικών τζιχαντιστων ;;; ενω θα επρεπε οσο ειναι καιρος να απομονωθεί το κράτος τρομοκράτης ... βεβαια αυτο μπορει να γινεται για να γλιτωσει η βασιλικη οικογενεια που διαχειρίζεται τα τεραστια αυτα ποσα απο την εξέγερση που ενδεχεται να γινει αν πεσουν και αλλο οι τιμες πετρελαιου και να μην  πεσει θυμα και αυτη οπως ο κανταφι και ο ασαντ ... υποπτες οι κινησεις απο ενα κρατος που εφτιαξε τον ισισ ... οι αραβες ειναι πολυ καλη στους εκβιασμους απο βυζαντινης εποχης ... και επιβιωνουν τους ετυχε και το πετρελαιο που ομως τελειωνει και ξαμολισαν τους πεινασμενους στην ευρωπη... θα περασουμε ομορφες εποχες ...

    • Upvote 4
    • Downvote 1
    AMHxaNos

    Δημοσιεύτηκε

    Σχεδιασμός για 20 χρόνια είναι τουλάχιστον αισιόδοξος.
    Για την ώρα είναι ένα ευαίσθητο φιλοδυτικό(=φιλοαμερικανικό) καθεστώς που κατέχει το 1/4 του πετρελαίου.

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    θα περασουν δηλαδη εταιριες κολοσσοί που ελεγχουν το διαδίκτυο στα χερια μελλοντικών τζιχαντιστων ;;; ενω θα επρεπε οσο ειναι καιρος να απομονωθεί το κράτος τρομοκράτης ... 

    Είναι λογικές οι παρατηρήσεις σου αλλά το θέμα όπως το θέτεις είναι βαθύ πολιτικό και πολυπαραμετρικό. Το κράτος αυτό όπως και το κράτος του Κατάρ και ορισμένα άλλα της περιοχής δεν απομονώνονται εύκολα λόγω της Αμερικανικής εμμονής να στηρίζει την αξία του σημερινού $ στο πετρέλαιο.

     

    Όσο για τα υπόλοιπα, το παράδειγμα της Σ.Αραβίας και των υπόλοιπων "γιαχαμπίμπηδων" της περιοχής ας μας γίνει μάθημα. Χώρα παραγωγός πετρελαίου και εκδηλώνει πρόθεση απεξάρτησης απ' αυτό!!!! Το θέμα είναι ότι έχει τη δυνατότητα λόγω συσσωρευμένων κεφαλαίων να στηρίξει όλη της την παραγωγή ενέργειας σε διαφορετικέςπηγές...Εμείς τι κάνουμε...που τον καλό καιρό βαράγαμε μύγες. 

    Edited by Konstantinos IB
    • Upvote 1
    akius

    Δημοσιεύτηκε

    εδώ δεν ενώνεις την κρήτη με την υπόλοιπη ελλάδα  με ΕΝΑ καλώδιο

     

    άσε τα υπόλοιπα



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.