Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Στο κόστος της εφαρμογής των τριών ευρωπαϊκών οδηγιών ενεργειακής εξοικονόμησης που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 δισ. ευρώ έως το 2040  αναφέρθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2024» που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για τις εξής ευρωπαϊκές επιταγές που προβλέπουν:

    • Έως  το 2035, όλες οι ενεργειακές κλάσεις σπιτιών στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Ε, με 1,5 εκατομμύριο σπίτια να πρέπει αναβαθμιστούν έως τότε.
    • Έως το 2040 θα πρέπει να αποσυρθούν όλοι οι καυστήρες στερεών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και να αντικατασταθούν με αντλίες θερμότητας.
    • Επίσης πρέπει να  αποσυρθούν όλα τα κλιματιστικά και να αντικατασταθούν με κλιματιστικά χωρίς φθοριούχα ψυκτικά υγρά. Δηλαδή όπως τόνισε αφορά περί τις 30 εκατομμύρια συσκευές.

    Η συνολική εκτίμηση του κόστους των συγκεκριμένων υποχρεώσεων ανέρχεται σε 90-100 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2040, δηλαδή εντός της επόμενης 15ετίας. Ο Αϊβαλιώτης τόνισε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πολλά δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, καταλήγοντας ότι η θέρμανση δεν αποτελεί πλέον κρίσιμο μέγεθος, ενώ η ψύξη γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.  Όπως υπογράμμισε, «η θέρμανση, από τη Λαμία και κάτω, δεν είναι κρίσιμο μέγεθος πλέον, η ψύξη είναι».

    Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στον πρωταρχικό στόχο που πρέπει να υπηρετηθεί, δηλαδή στο Green Deal της ΕΕ. Σήμερα, η χώρα παράγει πάνω από 50% της ηλεκτροπαραγωγής της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και έως το 2030 επιδιώκεται να φτάσει, βάσει των στόχων του ΕΣΕΚ, το 75%. Όπως υποστήριξε  αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα πιο γρήγορα, αν κρίνει κανείς από τον ρυθμό των επενδύσεων.

    Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Η περιορισμένη ζήτηση στην ηλεκτρική αγορά και την απώλεια ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 14 GW από ΑΠΕ, ενώ άλλα 16 GW έχουν όρους σύνδεσης. Κατά τους θερινούς μήνες, η ζήτηση κυμαίνεται από 10GW έως 11 GW, ενώ αυτές τις ημέρες  5 με 6  GW. Όπως ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης «ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ζήτηση της αγοράς, πολλή ενέργεια πάει χαμένη και το πρόβλημα  θα διογκωθεί  τα επόμενα χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τις επενδύσεις».

    Για να μεγαλώσει η «ηλεκτρική πίτα», προτείνει ως λύση την αποθήκευση (μέσω αντλησιοταμίευσης και με συσσωρευτές) και τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες. Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, με την Κρήτη να εντάσσεται στο σύστημα το 2025 και όλα τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου μέχρι το 2029. Επίσης, αναφέρθηκε και στις διεθνείς διασυνδέσεις που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή κατασκευή όπως με την Ιταλία, τη Βουλγαρία κ.λπ.


    Πηγή: https://www.energia.gr/article/224287/sta-100-dis-eyro-to-kostos-gia-thn-energeiakh-anavathmish-katoikion



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    100 δις σε 15 χρόνια, δηλαδή 7 δις τον χρόνο, όταν τα λεφτά του ταμείου ανάπτυξης είναι 17 δις...

    Η 3 φορές ο ΕΝΦΙΑ. 

    Ονειρα και ονειρώξεις...



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.