Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ αποτελεί μια σοβαρή προοπτική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη χώρα, το δεύτερο δεκαπενθήμερου του Μαρτίου.

     

    Ο κ. Παυλόπουλος έχει προσκληθεί από τον Ισραηλινό Πρόεδρο μέσω του Έλληνα Πρωθυπουργού, που έχει επισκεφθεί το Ισραήλ δύο φορές μέσα σε τρεις μήνες. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέτοντας ως προτεραιότητα την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, αναμένεται να βρεθεί τον επόμενο μήνα στο Ισραήλ για να συζητήσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

     

    Τα δύο σενάρια

     

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού και το δεύτερο μέσω πλοίων φυσικού αερίου (LPG/LNG).

     

    Το πρώτο σχέδιο κρίνεται στη παρούσα φάση λίαν κοστοβόρο, λόγω των χαμηλών τιμών των ορυκτών καυσίμων, του μεγάλου βάθους της θάλασσας αλλά και του υψηλού κόστους της επένδυσης. Πρόκειται για τον υποθαλάσσιο αγωγό EASTMED, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να συνδεθεί με τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP), το ελληνικό τμήμα του οποίου θα αρχίσει να κατασκευάζεται τους επόμενους μήνες.

     

    Ο TAP θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Φίερι και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία και εν συνεχεία να διαχυθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, υπάρχει προοπτική σύνδεσης του αγωγού TAP μέσω κάθετου αγωγού με τη Βουλγαρία, ώστε να γίνει ταχύτερη διοχέτευση φυσικού αερίου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

     

    Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα της διασύνδεσης των αγωγών με αφετηρία το EASTMED, αν και χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος, αποτελεί μια σοβαρή γεωστρατηγική επένδυση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Διότι έτσι θα επιτευχθεί η απεξάρτηση της Ευρώπης τόσο από τον προμηθευτή, Ρωσία, όσο και από τον διαμετακομιστή, Τουρκία, που μεταφέρει το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TANAP.

     

    Το δεύτερο σενάριο αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω πλοίων στον σταθμό αποθήκευσης αερίου στη Ρεβιθούσα. Το εν λόγω σχέδιο είναι λιγότερο κοστοβόρο όσο και χρονοβόρο και συνεπώς πιο άμεσα υλοποιήσιμο. Βάσει όλων των ανωτέρω, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι μια ενεργειακή συνεργασία της Αθήνας με το Τελ Αβίβ μπορεί να αποφέρει πλείστα οφέλη στην Ελλάδα, όχι μόνο για την ικανοποίηση των εσωτερικών της αναγκών αλλά και για την αύξηση του ειδικού γεωπολιτικού της βάρους.

     

    Πηγή: http://www.euractiv.gr/thematikes-katigories/energia/sto-epikentro-metafora-fisikou-aeriou-apo-israil/






    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.