Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Εγκαινιάστηκε στο Μαρόκο, κοντά στην έρημο Σαχάρα, το πρώτο ηλιακό πάρκο της χώρας με γερμανική χρηματοδότηση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, που θα δώσει ώθηση στην εγχώρια οικονομία.

     

    Το πρώτο πάρκο ηλιακής ενέργειας του Μαρόκου (Noor 1) εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη, με μεγαλοπρέπεια από το βασιλιά της χώρας Μοχάμεντ ΣΤ' κοντά στην έρημο Σαχάρα.

     

    Μέχρι στιγμής το φιλόδοξο έργο, δεν έχει ακόμη πάρει την τελική του μορφή, αν και ήδη ένα σημαντικό κομμάτι του έχει τεθεί σε λειτουργία. Για την ώρα η ισχύς της παραγόμενης ενέργειας στο τμήμα που έχει ήδη ολοκληρωθεί αγγίζει τα 160 Megawatt, ενώ όταν το πάρκο φτάσει την πλήρη έκτασή του (30 τ.χλμ.) αναμένεται να αγγίξει έως και τα 580 Μegawatt. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Μάλιστα αναμένεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 300.000 κατοίκων.

     

    H Γερμανία συμμετέχει ενεργά στο επενδυτικό πρότζεκτ

     

    Το φιλόδοξο έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, δίνοντας πνοή στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Με το έργο αυτό το Μαρόκο ευελπιστεί να μεταβεί ομαλά στην «πράσινη» ενέργεια, μειώνοντας την καύση άνθρακα κατά 200.000 τόνους. Παράλληλα η κυβέρνηση της χώρας αποσκοπεί στην ενίσχυση των κρατικών ταμείων, αφού προσβλέπει στην εισροή σημαντικών εσόδων στον εθνικό προϋπολογισμό έως το 2018.

     

    Το Μαρόκο είναι μια φτωχή σε πετρέλαιο και ορυκτές ύλες χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του καλύπτεται με εισαγωγές ενεργειακών πόρων από όμορες βορειοαφρικανικές χώρες, όπως και από χώρες της Μέσης Ανατολής. Στόχος της νέας ενεργειακής πολιτικής είναι, σύμφωνα με το υπ. Ενέργειας, να καλύπτεται το 42% των συνολικών αναγκών από ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2020.

     

    Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι στο έργο αυτό συμμετέχει δυναμικά η Γερμανία με υπέρογκα επενδυτικά κεφάλαια. Από το συνολικό κόστος κατασκευής των 2,2 δις ευρώ, τα 834 εκατομ. ευρώ καλύπτονται από επενδυτικά κονδύλια της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε ήδη υποσχεθεί από το Μάρτιο του 2015 να παράσχει στο Μαρόκο 484 εκατομ. ευρώ στο πλαίσιο προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας. Από αυτά, τα 430 εκατομ. ευρώ προορίζονταν ήδη για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

     

    Πηγή: http://www.dw.com/el/to-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85/a-19029857




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    ditikisahara

    Δημοσιεύτηκε

    #ReferendumNow Μόνο που το πλήρες έργο δεν περιορίζεται στο έδαφος του Μαρόκου, αλλά επεκτείνεται και στο ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ από το Μαρόκο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας. Ο λαός των Σαχράουι, που περιμένει ακόμα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του, δεν συναινεί ούτε επωφελείται από την εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων από την κατοχική δύναμη. Αυτό προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για τους ανελεύθερους λαούς. Αυτό καταδίκασε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 10 του περασμένου Δεκέμβρη.

    Ενώ, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται δεν είναι τα γνωστά μας φωτοβολταϊκά, αλλά κάποια μέθοδος που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού για να λειτουργήσει. Και όλα αυτά, στην ΕΡΗΜΟ Σαχάρα.

    Δεν είναι χαρμόσυνη η είδηση...........!

    • Upvote 1
    • Downvote 1
    imhotep

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    αχααα

    και έλεγα κάτι τρέχει εκεί εκτός από την ονομασία του προγιέκτου.. noor1 (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει, ααα τον ολυμπιακό)

    είχα βρεθεί στην περιοχή προ 30ετίας και ήταν "εμπόλεμη ζώνη"

    και έργα (μέχρι και τσιμεντένια αρδευτικά κανάλια χιλιομέτρων γεμάτα με ... άμμο) είχα δει

    και τη μίζενς πανταχού παρούσα

    Edited by imhotep
    • Upvote 1
    AMHxaNos

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Ναι πράγματι, δεν είναι φωτοβολταϊκά αλλά ηλιακό με κάτοπτρα.

    θα μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια και θα μπορεί να παράγει ακόμα και την νύχτα, link. Θέλει και νερό, διψάει: 2.5 to 3 million m3 per year.

    Αρθρο στην Guardian.

    Πολύ χρήμα εκεί.

    Στήριξη καθεστώτος ή άλλο?

    .

    edit: ty ditikisahara για το σχόλιο.

    Edited by AMHxaNos
    nvel

    Δημοσιεύτηκε

    ο δυτικησαχαρα θα μπορέσει να μας εξηγήσει πως η επέκταση του σταθμού θα μπει στην κατεχόμενη δυτική σαχάρα όταν τα σύνορα είναι στα 500km;

    • Upvote 1
    thanar

    Δημοσιεύτηκε

    Τα ηλιοθερμικά με παραβολικά κάτοπτρα είναι εξαιρετικά καλή ιδέα, αλλά γιατί επέλεξαν τρόπο ψύξης που να απαιτεί τόσο μεγάλη ποσότητα νερού στη μέση της ερήμου είναι μάλλον ύποπτο...

    nvel

    Δημοσιεύτηκε

    Μήπως γιατί μερικά χλμ από την μέση της ερήμου υπάρχει ένα ποτάμι και ένα φράγμα;



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.