Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Έξι στο σύνολο φτάνουν τα καινοτόμα έργα ενέργειας που αναπτύσσονται σήμερα στα ελληνικά νησιά με στόχο την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας και την δημιουργία αυτόνομων ενεργειακών συστημάτων. Πρόκειται για έργα στα νησιά Ικαρία, Τήλος, Κύθνος, Άγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια και Χάλκη.

    Ικαρία

    Το έργο αποτελεί ένα συνδυασμό υδροηλεκτρικής παραγωγής και αιολικής παραγωγής και εγγυάται ισχύ 2,55 MW. Πιο συγκεκριμένα, το έργο αποτελείται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (1 MW & 3 MW) και έναν αιολικό σταθμό 2,7 MW που δίνει ενέργεια σε αντλίες νερού (για να ανεβάζουν το νερό (ισχύος 3 MW). Ο εν λόγω υβριδικός σταθμός θα καλύψει το 30% των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας.

    Τήλος

    Το έργο έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία και αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια Enercon E-53 ισχύος 800 kW. Εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2017 και η ετήσια παραγωγή φτάνει περίπου τις 2 GWh (<30% CF), και καλύπτει περίπου το 65% των ηλεκτρικών αναγκών της Τήλου. Επιπρόσθετα, διαθέτει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 160kW, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο κέντρο του νησιού μεταξύ των χωριών Λιβαδιά και Μεγάλο Χωριό. Αναμένεται ετήσια παραγωγή περίπου 265 MWh και θα καλύψει περίπου το 9% των ηλεκτρικών αναγκών της Τήλου. Επίσης σε λειτουργία βρίσκεται μπαταρία 2.88 MWh (80% αξιοποιήσιμη) παρέχοντας περίπου 12 ώρες αυτονομία στο νησί με ονομαστική ισχύ 800 kW, πολύ κοντά στην υψηλότερη ζήτηση του νησιού.

    Κύθνος

    Το έργο βρίσκεται υπό κατασκευή. Αφορά την δημιουργία ενός μικροδικτύου στη θέση Γαϊδουρομάνα και το οποίο περιλαμβάνει 12 σπίτια με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες (52 kWh) και μια γεννήτρια 9 kVA Diesel για ώρα ανάγκης.

    Άγιος Ευστράτιος

    Επίσης το έργο βρίσκεται υπό κατασκευή. Πρόκειται για υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού και θέρμανσης από ΑΠΕ. Περιλαμβάνει ένα σταθμό ΑΠΕ και συγκεκριμένα μια ανεμογεννήτρια ισχύος 0,9 MW και έναν φ/β σταθμό ισχύος 0,23 MW. Επιπρόσθετα, το σχέδιο του έργου περιλαμβάνει έναν κεντρικό σταθμό με μια μπαταρία (BESS) ισχύος 2.560 kWh, με υποδομή λειτουργίας και συντήρησης και σύστημα τηλεθέρμανσης (DHP) 1.050 kW. Τέλος περιλαμβάνει ένα δίκτυο θέρμανσης 5 χιλιομέτρων που καλύπτει 90 κτίρια.

    Αστυπάλαια

    Το έργο διακρίνεται σε 2 φάσεις με την 1η φάση να έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 και την 2η φάση έως το 2026.

    Κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου, προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας 3 MW με σύστημα μπαταρίας ισχύος 7 MWh. Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων θα επιτρέψει την κάλυψη σημαντικού μέρους τόσο της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού όσο και των αναγκών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ήδη από την πρώτη φάση.

    Κατά την δεύτερη φάση, το υβριδικό σύστημα προβλέπεται να επεκταθεί με την πιθανή προσθήκη ανεμογεννητριών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό κάλυψης να υπερβεί το 80% της συνολικής ζήτησης του νησιού.

    Πιο ειδικά για την ηλεκτροκίνηση έχουν τεθεί οι παρακάτω στόχοι:

    • Ηλεκτροκίνηση οχημάτων: Ένας βασικός στόχος του έργου είναι η σταδιακή αντικατάσταση του υπάρχοντα στόλου με ηλεκτρικά οχήματα.
    • Έξυπνη κινητικότητα: Η δημόσια συγκοινωνία θα λειτουργεί κατά παραγγελία, με τη χρήση εφαρμογής
    • Φόρτιση και Υποδομή: Ένα υβριδικό σύστημα ενέργειας από ΑΠΕ θα αντικαταστήσει σταδιακά τις υπάρχουσες πετρελαιογεννήτριες.
    • Αυτόνομη Οδήγηση: Μελλοντική Επιλογή: θα δοκιμαστεί στο νησί όταν είναι διαθέσιμη η κατάλληλη τεχνολογία

    Χάλκη

    Η Χάλκη γίνεται το πρώτο «GR-eco νησί» της χώρας και γίνεται πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης.

    Το «GR-eco νησί» είναι μια στρατηγική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να μετατρέψει τα ελληνικά νησιά σε μοντέλα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακής καινοτομίας και οικολογικής κινητικότητας.

    Περιλαμβάνει δράσεις όπως η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η δημιουργία ψηφιακών υποδομών, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η αειφόρος διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων, η ηλεκτροκίνηση και ηλεκτροδότηση των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού, και την ανάπτυξη λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων Υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος.

    Η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας «ΧαλκιΟΝ», στην οποία ο Δήμος Χάλκης και όλοι οι κάτοικοι του νησιού έγιναν μέλη και μέσω της διαδικασίας Virtual Net Metering να δυνδέθηκαν εξ αποστάσεως το σύστημα Φ/Β γεννήτριας με τους μετρητές των μελών του, είναι η πρώτη περίπτωση τέτοιου έργου στην Ελλάδα.

    Μετά τη συλλογή στοιχείων μέσω των λογαριασμών ρεύματος των κατοίκων της Χάλκης, οι ανάγκες του νησιού υπολογίστηκαν σε 1.700 MWh ετησίως κατά μέσο όρο, γεγονός που καθιστά την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW ικανή να χαρακτηρίσει τη Χάλκη ως το Πρώτο Ενεργειακό Αυτόνομο Νησί στην Ελλάδα.

    Ορισμένες βασικές επισημάνσεις για το έργο στη Χάλκη:

    • Η «ΧαλκιΟΝ» είναι η 1η Ενεργειακή Κοινότητα που διαθέτει Φ/Β σταθμό σε λειτουργία σε μη διασυνδεδεμένο ελληνικό νησί, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών.
    • Ο σχεδιασμός της πρωτοβουλίας της Χάλκης καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.
    • Οι κάτοικοι της Χάλκης μπορούν να ζήσουν σε ένα καταπράσινο νησί που υποστηρίζεται από τις σημερινές τεχνολογίες.
    • Το Virtual Net Metering είναι η καταλληλότερη μέθοδος για τα μέλη του «ΧαλκιΟΝ» να αντισταθμίσουν την ενέργεια που παράγεται από τα Φ/Β με τις πραγματικές καταναλώσεις των λογαριασμών ρεύματος.
    • Τα τέλη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν σχεδόν στο μηδέν. Οι κάτοικοι πληρώνουν μόνο τα ρυθμιζόμενα τέλη. Το ανταγωνιστικό μέρος των λογαριασμών χρηματοδοτείται από τον ήλιο.
     
    screenshot-2023-03-13-202342.thumb.png.6cd7cfc4d37fc048bd2481756f89270f.png

    Πηγή: https://energypress.gr/news/ta-6-kainotoma-erga-prasinis-energeias-sta-ellinika-nisia-poia-briskontai-ypo-kataskeyi-kai



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.