Το βιοαέριο της δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 22.000 νοικοκυριά
Από την αξιοποίηση της κοπριάς των ζώων, αλλά και τα υποπροϊόντα τους, είναι γνωστό πως θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη τόσο με τη δημιουργία κομπόστ (χούμους ή εδαφοβελτιωτικό) όσο και την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς, όμως, το οργανικό φορτίο των κτηνοτροφικών μονάδων δεν αξιοποιείται και πηγαίνει χαμένο, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Στη κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η ανάπτυξη με όρους κυκλικής οικονομίας. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, στα κτηνοτροφικά απόβλητα θα πρέπει να υπάρχει ορθή διαχείριση και αξιοποίησή τους, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία και τη Δανία.
Μιλώντας στην ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Διαχείριση και αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων», που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Zootechnia 2017, ο Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος δέσμης έργων βιοαερίου στο Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Η δυναμική της αγοράς βιοαερίου στην Ελλάδα είναι τεράστια και οι προοπτικές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, παρά την επιβράδυνση που έχει επιφέρει στον κλάδο η οικονομική κρίση».
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ, περίπου 17 εκατ. τόνοι κτηνοτροφικών αποβλήτων με ισχύ καυσίμου 355 MW διοχετεύονται ετησίως ανεξέλεγκτα ανά την επικράτεια, από 30.000 βουστάσια, χοιροστάσια και πτηνοτροφεία.
Στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 1.000 σφαγεία, βουστάσια και χοιροστάσια και παράγονται 1,2 εκατ. τόνοι απόβλητων με ισχύ καυσίμου 22 MW. Τα απόβλητα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικές ενεργειακές ανάγκες σε ηλεκτρισμό, αλλά και την κατανάλωση καυσίμου.
Ειδικότερα, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις 468 κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν, υπάρχουν 27.000 βοοειδή και παράγουν 487.000 τόνους αποβλήτων. Με αυτό το δυναμικό θα μπορούσαν να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες περίπου 22.000 νοικοκυριών, αλλά και οι μετακινήσεις μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων.
Ο κ. Ζαφείρης παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη σημασία της ενεργειακής αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, ενώ εξήγησε τη σημασία της χωροταξίας μιας μονάδας. Αναφερόμενος στις τεχνολογικές εξελίξεις αναφέρθηκε στη βελτιστοποίηση της παράγωγης του βιοαερίου και το βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς, που είναι το βιομεθάνιο.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα