Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Στην πρώτη γραμμή των επιλογών θέρμανσης ξαναβάζει το φυσικό αέριο η γενναία επιδότηση των 9 λεπτών το λίτρο, την οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ενώ μέχρι πρότινος, η ανταγωνιστικότητά του έχανε συνεχώς έδαφος έναντι του ισχυρά πριμοδοτούμενου φέτος πετρελαίου, οι χθεσινές εξαγγελίες το επαναφέρουν δυναμικά στο παιχνίδι.

    Καθώς γνωρίζουμε πλέον πόσο θα επιδοτηθούν φέτος οι τρεις βασικές επιλογές θέρμανσης, το αέριο δύσκολα θα μπει στο περιθώριο: Αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στα 12 λεπτά το λίτρο, μετά την ισχυρή επιδότηση της ΔΕΠΑ, έναντι 13-14 λεπτών του πετρελαίου και με το ρεύμα να διαμορφώνεται για τον Οκτώβριο στα 16 λεπτά. Η λιανική τιμή των 12 λεπτών το λίτρο (120 ευρώ/ MWh) για το αέριο βασίζεται στις εκτιμήσεις των ίδιων των εταιρειών, με την παραδοχή ότι το TTF θα κινηθεί τους επόμενους μήνες στα επίπεδα των 200 ευρώ/ MWh.

    Αν επομένως ένα νοικοκυριό σε σπίτι εκατό τετραγωνικών απαιτεί για να ζεσταθεί το χειμώνα 9.000 κιλοβατώρες, θα πληρώσει 1.100 ευρώ για το φυσικό αέριο, 1.250-1.300 ευρώ για το πετρέλαιο και 1.450-1.500 αν επιλέξει να κάνει χρήση μόνο ηλεκτρικών συσκευών, τα οποία φυσικά δεν θερμαίνουν αποτελεσματικά το χώρο.

    Το αέριο δηλαδή, παρ’ ότι έχει αυξηθεί κατά 300% από πέρυσι, εντούτοις δείχνει να παραμένει  - μετά και την επιδότηση των 90 ευρώ από τη ΔΕΠΑ - το πιο ανταγωνιστικό καύσιμο για τη φετινή σεζόν θέρμανσης. Δίχως την πολύ μεγάλη αυτή πριμοδότηση, η κιλοβατώρα στο αέριο θα διαμορφωνόταν φέτος σε πάνω από 21 λεπτά, άρα το νοικοκυριό του παραδείγματος θα πλήρωνε κοντά στα 2.000 ευρώ.

    Οι διαφορές

    Τα κόστη αυτά πέφτουν κατά τουλάχιστον 40%, γεγονός που θα βάλει ενδεχομένως φρένο στις όποιες φυγόκεντρες τάσεις καταναλωτών προς το πετρέλαιο. Το τελευταίο, μετά και την εξαγγελία της κυβέρνησης για επιδότηση με 25 λεπτά το λίτρο, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα 1,30 με 1,40 λεπτά το λίτρο, έναντι 1,60-1,70 ευρώ, χωρίς την εν λόγω ενίσχυση. Μετατρέποντας τα λίτρα σε κιλοβατώρες, προκύπτει τιμή στα 13,8 λεπτά. Διαφορά μικρή με το αέριο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάποιον ο οποίος διαμένει σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση αερίου, πολύ περισσότερο αν έχει αυτονομία (ατομικό λέβητα στο μπαλκόνι), να μπει στην δαπάνη να αλλάξει καύσιμο. Το κόστος μετατροπής για μια μέση πολυκατοικία κινείται στα 5.000 ευρω, και δεν αποσβένεται μέσα σε ένα χειμώνα. Πόσο μάλλον όταν εκ των συνολικά 700.000 οικιακών καταναλωτών που «καίνε» αέριο, οι 500.000 και πλέον διαθέτουν αυτονομία.

    Τα παραπάνω δεν σημαίνουν φυσικά ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι πολύ ακριβότερος από τον περσινό, ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις. Η τιμή των 12 λεπτών στο αέριο είναι 70% πάνω από τις περυσινές, καθώς είχε κάνει πρεμιέρα στα 7 λεπτά. Τα 1,40 ευρώ / λίτρο στο πετρέλαιο είναι ακριβότερα κατά 30% πάνω από τα περσινά επίπεδα του 1,10 ευρώ. Και τα 16 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα είναι κατά 50% υψηλότερα από τα αντίστοιχα νούμερα του χειμώνα του 2021. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι το κόστος για τη θέρμανση ενός νοικοκυριού με φυσικό αέριο ήταν 61% χαμηλότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και 21% χαμηλότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα.

    Μάχη ανάμεσα σε πετρέλαιο και ρεύμα

    Τελικά η μάχη για την επιλογή του φθηνότερου τρόπου θέρμανσης θα δοθεί φέτος περισσότερο ανάμεσα στο πετρέλαιο και το ρεύμα, και λιγότερο στο φυσικό αέριο. Σε αυτό άλλωστε αποσκοπεί και η διπλή κυβερνητική παρέμβαση στο πετρέλαιο (αύξηση στα 300 εκατ ευρώ του επιδόματος θέρμανσης και 25 λεπτά οριζόντια επιδότηση στο λίτρο), δηλαδή στο να αποτρέψει μια έξαρση στη θέρμανση νοικοκυριών με ηλεκτρικά σώματα, άρα μια ακόμη μεγαλύτερη εκροή πόρων για αγορές φυσικού αερίου. Οσο αυξάνεται η χρήση ηλεκτρισμού, τόσο αυξάνεται και η κατανάλωση αερίου, από το οποίο παράγεται σε μεγάλο βαθμό το ρεύμα.

    Είναι εφικτό να επιτευχθεί το παραπάνω; Υπό προϋποθέσεις ναι, εφόσον γίνει σαφές στα νοικοκυριά που ζεστάθηκαν πέρυσι με ρεύμα, πως αυτό φέτος θα είναι ακριβότερο. Αφενός γιατί από τον Οκτώβριο καταργείται η οριζόντια επιδότηση που ελάμβαναν οι πάντες, και αντικαθίσταται από το σύστημα των τριών κλιμακίων, αφετέρου γιατί φθηναίνει η χρήση του πετρελαίου και αυξάνεται το επίδομα.

    Αν η κιλοβατώρα αντί για τα 15-16 λεπτά που θα πληρώνουν τον Οκτώβριο όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, φτάσει να κοστίζει 21-22 λεπτά για κάποιες κατηγορίες (πχ όσους καταναλώνουν πάνω από 500 Kwh το μήνα ή δεν καταφέρνουν να κάνουν εξοικονόμηση 15%), είναι προφανές ότι το κλιματιστικό ή το ηλεκτρικό καλοριφέρ θα είναι η χειρότερη δυνατή φετινή λύση για να ζεσταθούν.




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.