Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Χορηγήθηκε η άδεια εγκατάστασης στον υβριδικό σταθμό αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης


    Με ταχείς ρυθμούς τρέχουν το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον υβριδικό σταθμό αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης χορήγησε άδεια εγκατάστασης τριετούς διάρκειας, με τη σχετική απόφαση να φέρει την υπογραφή του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου.

    Λίγες μέρες νωρίτερα, μάλιστα, ενεργοποιήθηκε η εταιρεία «ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή», η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που θα “τρέξει” την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, δε, το έργο έλαβε Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ το Σεπτέμβριο, η οποία και έγινε αποδεκτή από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Τα πράγματα, πάντως, δεν έμοιαζαν πάντα τόσο ευοίωνα για το πρωτοποριακό, εμβληματικό έργο, το οποίο είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση του οποίου τέθηκαν το 2022 συγκεκριμένοι όροι για ορισμένα τμήματα του έργου, κάτι που επέφερε τον επανασχεδιασμό του έργου που απαιτούσε και τροποποίηση της ΑΕΠΟ, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οποίας εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ στις αρχές του έτους.

    Η “ταυτότητα” του έργου

    Πιο αναλυτικά, το υβριδικό σύστημα βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και θα συνδυάζει την αιολική παραγωγή 17 ανεμογεννητριών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής παραγωγής 81,6 ΜW, με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας/αντλησιοταμίευσης, του οποίου η εγγυημένη ισχύς ορίζεται σε 50MW.

    Η αιολική εγκατάσταση αποτελείται από 2 αιολικά πάρκα που χωροθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, με συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης 126.198 τ.μ.  Περιλαμβάνει 9 ανεμογεννήτριες στη θέση «Φρούδια – Λυγιάς- Πλατύβολο» και 8 Ανεμογεννήτριες στη θέση «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή». Πρόκειται για ανεμογεννήτριες τύπου Nordex N133, ισχύος 4,8 MW η καθεμία, με διάμετρο πτερωτής 133μ. και ύψος πυλώνα 83μ.  

    Τα αιολικά πάρκα θα χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο από τις μονάδες πλήρωσης των συστημάτων αποθήκευσης του σταθμού, αλλά και για τη συνεισφορά σε πραγματικό χρόνο στη παροχή της εγγυημένης ισχύος, που ζητείται από το Διαχειριστή, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις σχετικές εντολές του Διαχειριστή Συστήματος. 

    Το Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης, στα βόρεια του ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών, με συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης 336.562,69 τ.μ. Το σύστημα θα αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό του υφιστάμενου Φράγματος Ποταμών Αμαρίου. 

    Το έργο θα αποτελείται από άνω δεξαμενή, χωρητικότητας περίπου 1,2 hm3, ενώ η προβλεπόμενη ημερήσια ανακυκλούμενη ποσότητα ύδατος υπολογίζεται σε 770.000 κ.μ. Η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί σε όρυγμα και για την διαμόρφωσή της θα χρειαστεί η κατασκευή δύο μικρών περιμετρικών αναχωμάτων (δυτικού και ανατολικού), ύψους περί τα 23 και 25 μ. Η δεξαμενή θα διαθέτει δίκτυο αποστράγγισης, για την ασφαλή απαγωγή τυχόν διαρροών, σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα της. 

    Για τη σύνδεση της άνω δεξαμενής με την προσαγωγή, θα κατασκευαστεί Τεχνικό Υδροληψίας (υδροληψία εντός της άνω δεξαμενής και μικρού μήκους σήραγγα έως το φρεάτιο δικλίδων ασφαλείας, με συνολικό μήκος περί τα 250μ.). 

    Η κάτω δεξαμενή του αντλησιοταμιευτικού συστήματος είναι ο υφιστάμενος ταμιευτήρας φράγματος Ποταμών.

    Ο σταθμός παραγωγής θα κατασκευαστεί περίπου 150μ. ανατολικά του φράγματος, στο δεξιό αντέρεισμα και θα στεγάζει μονάδες παραγωγής και άντλησης. Θα εγκατασταθούν δύο αναστρέψιμες στροβιλοαντλίες κατακόρυφου άξονα, με εύρος ισχύος ανά μονάδα από 37,5 έως 50 MW (παραγωγή/άντληση).  

    Κατάντη του σταθμού θα κατασκευαστεί το τεχνικό απαγωγής των υδάτων κατά τη λειτουργία παραγωγής και υδροληψίας κατά τη φάση άντλησης νερού. Προβλέπεται μία διώρυγα υδροληψίας ανά μονάδα, η οποία απομονώνεται από τον αντίστοιχο αγωγό με υδραυλικό θυρόφραγμα και δοκό έμφραξης και διαθέτει εσχάρα κατάλληλου ανοίγματος για την προστασία από τυχόν φερτά υλικά. 

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε. 

    Η ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε. συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, το οποίο κατέβαλε η μητρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς και αιολικούς σταθμούς. 

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή είναι τριμελές. 

    Πρόεδρος είναι ο κ. Μ. Βερροιόπουλος, Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διευθύνουσα σύμβουλος η κα. Παναγιώτα Δρυμωνίτου και μέλος ο κ. Ηλίας Παϊζάνης. 

    Η απόφαση Χορήγησης Άδειας Εγκατάστασης στο έργο «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας - Έργο Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, αποτελούμενο από (α) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις «Φρούδια- Λυγιάς- Πλατύβολο» & «Τρούλα- Χαλκιάς-Κορφή», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου και (β) Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) στους Δ. Αμαρίου και Ρεθύμνου, Π.Ε. Ρεθύμνου, της Περιφέρειας Κρήτης» με φορέα υλοποίησης την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/9Ν5Ι46ΝΛΣΞ-ΘΘΕ?inline=true


    Πηγή: https://energypress.gr/news/prohoraei-o-ybridikos-stathmos-tis-terna-energeiaki-sto-amari-horigithike-i-adeia-egkatastasis



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.