Χωροθέτηση και πιστοποιήσεις τα «αγκάθια» για να φυσήξει ούριος άνεμος στις μικρές ανεμογεννήτριες
Ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα λύνει όλα τα επιμέρους ζητήματα και θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση στη χώρα μας μικρών ανεμογεννητριών, επεξεργάζεται, για πρώτη φορά σε σοβαρό επίπεδο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στόχος είναι στις αρχές του καλοκαιριού να είναι έτοιμο το σχέδιο και να υπογραφεί στη συνέχεια η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιεί Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης των μικρών ανεμογεννητριών (με ισχύ έως 50 kW), όπως προβλέπεται από το νόμο 4203/2013 που ποτέ μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, τα δύο βασικά θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης είναι:
· πρώτον το χωροταξικό (που θα επιτρέπεται και που όχι με βάση την ισχύ, ποια θα είναι η σχέση και το όριο όσον αφορά τον αστικό ιστό κ.λπ.)
· δεύτερον, το θέμα των τεχνικών standards που πρέπει να έχουν οι ανεμογεννήτριες και των πιστοποιήσεων που θα απαιτούνται, τόσο για τις ίδιες τις μηχανές όσο και για τις δομικές εγκαταστάσεις που τις συνοδεύουν.
Η γενική αρχή με την οποία γίνονται οι επεξεργασίες από τα στελέχη υπό τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλο, είναι να μην εισάγονται περιττές δυσκολίες για τον επενδυτή, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι ανεξέλεγκτη από τεχνική και χωροταξική άποψη η όλη διαδικασία.
Στόχος του υπουργείου είναι επίσης να μπορέσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, πέραν της αυτόνομης λειτουργίας, να ενταχθεί, για όσους το θέλουν, στο σύστημα της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), όπως τα φωτοβολταϊκά.
Σήμερα, όπως είναι φυσικό, έχει ανασταλεί κάθε επενδυτική δραστηριότητα, παρότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά ποσά (εγκατάσταση ιστού, διαδικασία αδειοδότησης κλπ).
Οι πληροφορίες για το πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, με βάση τον παλαιό νόμο, είναι συγκεχυμένες, πρόκειται πάντως για πάνω 1.000 αιτήσεις.
Οι αιτήσεις αυτές θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα όταν τεθεί σε ισχύ η νέα υπουργική απόφαση και αν βέβαια οι αιτούντες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται με τις νέες «ταρίφες» που θα ευθυγραμμιστούν με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές ανεμογεννήτριες έγινε με τον νόμο 3851/2010, οπότε οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές, εγκαταστάτες και επενδυτές «γράφουν» ήδη περί τα 6 χρόνια αναμονής.
Το Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών (μΑΓ) προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 4 του Νόμου 4203/2013. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη διάταξη, το Ειδικό Πρόγραμμα θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των μΑΓ καθώς και τα οικονομικά κίνητρα (τιμολόγηση παραγόμενης ενέργειας, δυνατότητα συμψηφισμού), ενώ η προθεσμία έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης οριζόταν από το νόμο στις 30.06.2014, ημερομηνία από την οποία έχουν ήδη περάσει σχεδόν δύο χρόνια!
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα