Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1638 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΕΝ που αφορά στον “καθορισμό προϋποθέσεων για την χορήγηση παράτασης ή αναστολής ή αναβίωσης προθεσμιών και αδειών για την εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, των δικαιολογητικών που απαιτούνται για ένταξη στις προβλέψεις της παρούσας, η χρονική διάρκεια των παρατάσεων ή αναστολών, η διαδικασία που τηρείται για την χορήγηση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων από τον Φορέα Αδειοδότησης, οι ειδικοί τεχνικοί όροι που πρέπει να τηρούν οι σταθμοί αυτοί και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια”.
      Με την απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί παράταση ή αναστολή των προθεσμιών που προβλέπονται στα άρθρα 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) και 31 του ν. 4951/2022 (Α’ 129) και των αδειών εγκατάστασης, ή αναβίωση βεβαιώσεων παραγωγού και των σχετικών αδειών και εγκρίσεων, υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με εγκατεστημένη ισχύ (P) μικρότερη ή ίση των (≤) 15 MW, σε περίπτωση που έπαυσαν αυτοδικαίως να ισχύουν από την 01 Ιανουαρίου 2023 και έως την θέση σε ισχύ της παρούσας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 112 του ν.5106/2024, το στάδιο ωριμότητας που θα πρέπει να έχουν για να ενταχθούν στις προβλέψεις της παρούσας, καθώς και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν στον Φορέα Αδειοδότησης της παρ. 11 άρθ. 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) (εφεξής: Φορέας Αδειοδότησης) από τον κάτοχο του σταθμού για την ένταξη στις προβλέψεις της παρούσας.
      Επίσης, καθορίζεται η χρονική διάρκεια για την οποία χορηγείται η παράταση ή η αναστολή, η διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης από τον Φορέα Αδειοδότησης καθώς και η διαδικασία και οι προϋποθέσεις ανάκλησης αυτής.
      Οι παρατάσεις ή η αναστολή προθεσμιών που χορηγούνται βάσει των οριζομένων στην παρούσα απόφαση, χορηγούνται μετά το πέρας των παρατάσεων των προθεσμιών που έχουν χορηγηθεί για τους ΜΥΗΣ που εμπίπτουν στις προβλέψεις του άρθρου 61 του ν. 5069/2023 και έχουν πληγεί από την κακοκαιρία «Daniel» και την κακοκαιρία «Elias».
      Τέλος καθορίζονται οι ειδικοί τεχνικοί όροι που πρέπει να τηρούν οι σταθμοί που εμπίπτουν και θα ενταχθούν στις προβλέψεις της παρούσας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προβλεπόμενων στην παρούσα.
      ΥΠΕΝ-ΔΑΠΕΕΚ-117674-3622 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩν ΣΤΑΘΜΩΝ.pdf
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το σχεδιασμό για την απανθρακοποίηση της Γαλλίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας.
      Οπως λέει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι παρουσιάζοντας το Πολυετές Ενεργειακό Πρόγραμμα (P.P.E.,Programmation pluriannuelle de l'énergie) και την Εθνική Στρατηγική Χαμηλών Ανθρακούχων Εκπομπών (S.N.B.C., Stratégie nationale bas carbone), η Γαλλίδα Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Agnès Pannier-Runacher επανέφερε στην επικαιρότητα το κρίσιμο ζήτημα του οικολογικού σχεδιασμού, δεδομένου όπως ανέφερε, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που έπληξαν πρόσφατα την ισπανική πόλη της Βαλένθια, θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να εντείνονται. 
      Η κα. Runacher δήλωσε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον προσέθεσε ότι η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση, δεν καθιστά την οικολογική μετάβαση λιγότερο σημαντική υποχρέωση, υπογραμμίζοντας ότι «οι οικολογικές επενδύσεις είναι μερικές φορές η καλύτερη άμυνα ενάντια στις μελλοντικές δημόσιες δαπάνες». 
      Σημειώνεται ότι η δημοσίευση των εγγράφων οικολογικού σχεδιασμού στη Γαλλία αποτελεί νομική υποχρέωση ήδη από τα τέλη του 2022, όταν και συγκροτήθηκε η Γενική Γραμματεία Οικολογικού Σχεδιασμού (S.G.P.E., Secrétariat général à la planification écologique), οποία υπήχθη στο Γραφείο Πρωθυπουργού. 
      Οι στόχοι έως το 2030
      Τα έγγραφα οικολογικού σχεδιασμού αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία σκοπεύει να επιτύχει τους στόχους της για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2030 (-50% των ακαθάριστων εκπομπών και -55% των καθαρών εκπομπών, λαμβάνοντας υπόψη τις καταβόθρες άνθρακα), σύμφωνα και με τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, το Πολυετές Ενεργειακό Πρόγραμμα στοχεύει η ενέργεια χωρίς άνθρακα να αυξηθεί από το 40% στο 60% έως το έτος 2030. 
      Σημειώνεται ότι στον τομέα της ενέργειας, στα αντίστοιχα έγγραφα του 2023, διευκρινίζετο ότι η Γαλλία θα αναπτύξει τόσο πυρηνική ενέργεια όσο και ενέργειες χωρίς άνθρακα. Η Εθνική Στρατηγική Χαμηλών Ανθρακούχων Εκπομπών (SNBC) από την πλευρά τηςπροβλέπει ότι η Γαλλία θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 134 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2, μεταξύ 2022 και 2030. Η εν λόγω στρατηγική περιγράφει λεπτομερώς αυτή την πορεία προς την μείωση ανά κλάδο (μεταφορές, κατασκευές, βιομηχανία κ.λπ.), καθώς και τα συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξή της, όπως υποστήριξη για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανακαίνιση κατοικιών, απαλλαγή της βιομηχανίας κ.λπ. 
      Ωστόσο, τα προαναφερθέντα έγγραφα (PPE & SNBC) παραμένουν πολύ ασαφή για το πώς η Γαλλία θα επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα το 2050-ένας στόχος που είναι ωστόσο κρίσιμος για το κλίμα. Πρόκειται δε τεθούν σε διαβούλευση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2024, ενώ θα λάβουν την μορφή διαταγμάτων το 2025.
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τον... δρόμο της ακύρωσης παίρνουν 76 μονάδες ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 1,65 Γιγαβάτ, από το πρώτο «κύμα» έργων στο οποίο εφαρμόστηκε το ορόσημο που ενεργοποιήθηκε το 2022, ώστε πάρκα με οριστικές προσφορές σύνδεσης να μην «βαλτώνουν» δεσμεύοντας ηλεκτρικό «χώρο», αλλά να προχωρούν σε εύλογο χρονικό διάστημα στα αμέσως επόμενα βήματα ωρίμανσης. 
      Το φίλτρο θεσπίστηκε με τον νόμο 4951/2022, ενώ η ΡΑΑΕΥ δημοσίευσε χθες τον προσωρινό πίνακα των μονάδων που, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η Ρυθμιστική Αρχή, φαίνεται να μην ικανοποιούν τα κριτήρια τα οποία προβλέπονται στο συγκεκριμένο ορόσημο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των πάρκων έχουν 15 ημέρες διορία (με την προθεσμία να ξεκινά από χθες) για να υποβάλουν ενστάσεις. 
      Αν πάντως δεν υποβληθούν ενστάσεις, ή αυτές δεν κριθούν αποδεκτές, τότε ο οριστικός πίνακας που θα δημοσιευτεί μετά τη λήξη της 15νθήμερης διορίας δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με τον προσωρινή λίστα. Κάτι που σημαίνει πως θα απελευθερωθεί δυναμικότητα 1,65 Γιγαβάτ για την παροχή νέων όρων σύνδεσης. 
      Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω φίλτρο προβλέπει πως όσα έργα δεσμεύσουν ηλεκτρικό «χώρο» θα πρέπει εντός 12μηνου από την αποδοχή της ΟΠΣ να προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης σύνδεσης, καθώς και στην υποβολή πλήρους αιτήματος στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Αρχή για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης. Στην περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να τηρηθεί αυτή η προθεσμία, τότε οι παραγωγοί μπορούν να την επεκτείνουν κατά μέγιστο για ένα επιπλέον 12μηνο, καταβάλλοντας για κάθε μήνα το Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης, το οποίο έχει καθοριστεί σε 2.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. 
      Η πρώτη εφαρμογή του φίλτρου αφορά τα πάρκα με δεσμευμένο ηλεκτρικό «χώρο» πριν από την δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (που έγινε τον Ιούλιο του 2022). Για αυτά τα «παλιά» πάρκα, ο χρόνος των παραπάνω προθεσμιών ξεκίνησε να «τρέχει» τον Σεπτέμβριο του 2022. Κάτι που σημαίνει πως θα έπρεπε να υποβάλουν πλήρες αίτημα για Άδεια Εγκατάστασης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, ή να κάνουν χρήση της 12μηνης παράτασης – καταθέτοντας το πλήρες αίτημα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. 
      Από αυτά τα «παλιά» πάρκα, για 76 έργα η ΡΑΑΕΥ δεν διαθέτει στοιχεία που να πιστοποιούν πως έχει υποβληθεί πλήρες αίτημα για Άδεια Εγκατάστασης μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει το φίλτρο – εξ ου και περιλαμβάνονται στον προσωρινό πίνακα. Ωστόσο, είναι πιθανό για κάποια από αυτά να έχει κατατεθεί πλήρες αίτημα, χωρίς να είναι σε θέση να το γνωρίζει η ΡΑΑΕΥ. 
      Ο λόγος είναι πως οι Αποκεντρωμένες Αρχές ενημερώνουν τη Ρυθμιστική Αρχή για τις Άδειες Εγκατάστασης που εκδίδουν, και όχι για τα πλήρη αιτήματα που υποδέχονται. Επομένως, αν ο κάτοχος κάποιου από τα 76 έργα θέλει να διατηρήσει σε «ζωή» το πάρκο του, και έχει υποβάλει πλήρες αίτημα εμπρόθεσμα, θα πρέπει να προσκομίσει στη ΡΑΑΕΥ σχετική βεβαίωση από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Αρχή, καταθέτοντας ένσταση εντός 15νθημέρου για να αφαιρεθεί η μονάδα του από τον προσωρινό πίνακα. 
      Επίσης, αν παραγωγοί έχουν υποβάλει για κάποιους από τους 76 σταθμούς πλήρες αίτημα για Άδεια Εγκατάστασης κάνοντας χρήση της μονοετούς παράτασης (δηλαδή μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Σεπτεμβρίου 2024), θα πρέπει να πιστοποιήσουν παράλληλα πως έχουν καταβάλει το Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης, για κάθε έξτρα μήνα που αξιοποίησαν. Αν και το Τέλος αποδίδεται στον ΔΑΠΕΕΠ, κανονικά οι επενδυτές κοινοποιούν την καταβολή του στη ΡΑΑΕΥ, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει συμβεί στη περίπτωση έργων του προσωρινού πίνακα. 
      Δείτε τον πίνακα έργων εδώ: prosorinos-pinakas-paytheises_okt-2024_anartisi.xls
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Στο κόστος της εφαρμογής των τριών ευρωπαϊκών οδηγιών ενεργειακής εξοικονόμησης που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 δισ. ευρώ έως το 2040  αναφέρθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2024» που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για τις εξής ευρωπαϊκές επιταγές που προβλέπουν:
      Έως  το 2035, όλες οι ενεργειακές κλάσεις σπιτιών στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Ε, με 1,5 εκατομμύριο σπίτια να πρέπει αναβαθμιστούν έως τότε. Έως το 2040 θα πρέπει να αποσυρθούν όλοι οι καυστήρες στερεών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και να αντικατασταθούν με αντλίες θερμότητας. Επίσης πρέπει να  αποσυρθούν όλα τα κλιματιστικά και να αντικατασταθούν με κλιματιστικά χωρίς φθοριούχα ψυκτικά υγρά. Δηλαδή όπως τόνισε αφορά περί τις 30 εκατομμύρια συσκευές. Η συνολική εκτίμηση του κόστους των συγκεκριμένων υποχρεώσεων ανέρχεται σε 90-100 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2040, δηλαδή εντός της επόμενης 15ετίας. Ο Αϊβαλιώτης τόνισε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πολλά δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, καταλήγοντας ότι η θέρμανση δεν αποτελεί πλέον κρίσιμο μέγεθος, ενώ η ψύξη γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.  Όπως υπογράμμισε, «η θέρμανση, από τη Λαμία και κάτω, δεν είναι κρίσιμο μέγεθος πλέον, η ψύξη είναι».
      Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στον πρωταρχικό στόχο που πρέπει να υπηρετηθεί, δηλαδή στο Green Deal της ΕΕ. Σήμερα, η χώρα παράγει πάνω από 50% της ηλεκτροπαραγωγής της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και έως το 2030 επιδιώκεται να φτάσει, βάσει των στόχων του ΕΣΕΚ, το 75%. Όπως υποστήριξε  αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα πιο γρήγορα, αν κρίνει κανείς από τον ρυθμό των επενδύσεων.
      Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Η περιορισμένη ζήτηση στην ηλεκτρική αγορά και την απώλεια ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 14 GW από ΑΠΕ, ενώ άλλα 16 GW έχουν όρους σύνδεσης. Κατά τους θερινούς μήνες, η ζήτηση κυμαίνεται από 10GW έως 11 GW, ενώ αυτές τις ημέρες  5 με 6  GW. Όπως ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης «ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ζήτηση της αγοράς, πολλή ενέργεια πάει χαμένη και το πρόβλημα  θα διογκωθεί  τα επόμενα χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τις επενδύσεις».
      Για να μεγαλώσει η «ηλεκτρική πίτα», προτείνει ως λύση την αποθήκευση (μέσω αντλησιοταμίευσης και με συσσωρευτές) και τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες. Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, με την Κρήτη να εντάσσεται στο σύστημα το 2025 και όλα τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου μέχρι το 2029. Επίσης, αναφέρθηκε και στις διεθνείς διασυνδέσεις που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή κατασκευή όπως με την Ιταλία, τη Βουλγαρία κ.λπ.
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Έρχεται ο πρώτος διαγωνισμός για τα έργα ΑΠΕ που θα καλύψουν ανάγκες του προγράμματος «Απόλλων».  Το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες,  φαίνεται ότι έχει κλειδώσει τις λεπτομέρειες του πρώτου διαγωνισμού που θα προκηρυχτεί για την ανάπτυξη των απαιτούμενων έργων ΑΠΕ, για την πρώτη φάση του προγράμματος. 
      Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ σύντομα θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία, αρχικά για τα έργα που θα καλύψουν περίπου το  90% των αναγκών σε ρεύμα των δικαιούχων του ΚΟΤ Α, μέσω συμψηφισμού με εικονικό net-metering και αργότερα για τα έργα ΑΠΕ που θα καλύψουν και τις ανάγκες των ίδιων των δήμων και των Περιφερειών.
      Το πρόγραμμα, πέρα από το κοινωνικό πρόσημο που έχει, αναμένεται ότι  θα δώσει διέξοδο και επενδυτική ευκαιρία  σε σταθμούς ΑΠΕ που τη δεδομένη στιγμή δεν έχουν κάποια κλειδωμένη τιμή ή δεν έχουν διασφαλίσει την πώληση της ενέργειας που παράγουν μέσω ενός PPA (διμερές συμβόλαιο αγοραπωλησίας).
      Κάλυψη κατανάλωσης νοικοκυριών
      Μέσω του προγράμματος, όπως έχει προκύψει από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά που παρέλαβε προσφάτως το ΥΠΕΝ, θα καλύπτονται οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας 160.000 με 170.000 ευάλωτων νοικοκυριών, μέσω ηλιακών συστημάτων  ΑΠΕ περίπου  400 MW (μεγαβάτ) τα οποία θα συνοδεύονται από μπαταρίες χωρητικότητας περίπου 650 MWh (μεγαβατώρες) ώστε να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα ταυτοχρονισμού. Οι μπαταρίες θα επιδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας (RRF).    
      Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκλειδώσει την πρώτη φάση του προγράμματος και  θα ανοίξει τον δρόμο για τη  δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τα φωτοβολταϊκά έργα από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα ώστε ο μειοδοτικός διαγωνισμός να τρέξει στις αρχές του επόμενου έτους προκειμένου την ερχόμενη άνοιξη να έχει δημοσιευθεί η λίστα των μονάδων που θα προκριθούν. 
      Παράλληλα, είναι έτοιμη η μελέτη που έχει διαστασιολογήσει  τα απαιτούμενα έργα ΑΠΕ και την ενέργεια προς συμψηφισμό και εικονικό ταυτοχρονισμό, που θα ζητηθεί ενώ ήδη συστήνονται οι απαραίτητες νομικές οντότητες ανά Περιφέρεια. Τελευταία   το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα πολιτών περιορισμένης ευθύνης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Απόλλων». 
      Οριζόντια επενδυτική ενίσχυση
      Η φόρμουλα των ανταγωνιστικών διαδικασιών πιθανώς θα ακολουθεί εκείνη των διαγωνισμών που έχει ήδη προκηρύξει η ΡΑΑΕΥ για τις standalone μπαταρίες.  Δηλαδή σχεδιάζεται να καθοριστεί  οριζόντια επενδυτική ενίσχυση για τις μπαταρίες των έργων σε ευρώ ανά MW και οι επενδυτές θα υποβάλουν προσφορές για τη λειτουργική ενίσχυση (ταρίφα) για την παραγόμενη ενέργεια (ευρώ/MWh).  Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο να καθοριστεί οριζόντια  ταρίφα και οι προσφορές να αφορούν τη στήριξη στο CAPEX της μονάδας αποθήκευσης. 
      Αντίστοιχο μοντέλο  θα ακολουθηθεί _  αφού τελειώσουν οι διαγωνισμοί για τα έργα ΑΠΕ με μπαταρίες που θα εξασφαλίζουν ηλεκτρική ενέργεια για τα ευάλωτα νοικοκυριά _  με   τους επόμενους διαγωνισμούς για κάθε περιφέρεια της χώρας, για κάθε έργο  που θα καλύπτουν ανάγκες των ΟΤΑ. Οι ενεργειακές ανάγκες που έχει υπολογίσει το ΥΠΕΝ ότι απαιτούνται εκτιμώνται περίπου  στις 2,8 TWh (τεραβώρες). 
      Σε αυτές τις ανταγωνιστικές διαδικασίες θα ζητηθεί από τους  παραγωγούς ΑΠΕ να συνάψουν ένα PPA με κάποιον προμηθευτή για να εξασφαλίσουν ένα σταθερό τιμολόγιο για τους ωφελούμενους. Το κριτήριο επιλογής θα είναι είτε ως προς την επενδυτική ενίσχυση  είτε ως προς το τιμολόγιο που θα προσφέρεται στους ωφελούμενους.
      Σε κάθε περίπτωση  τα έργα ΑΠΕ με μπαταρία που θα συμμετέχουν και θα προκριθούν στο πρόγραμμα μέσω των διαγωνισμών,   θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως  τον Ιούνιο του 2026 καθώς η χρηματοδότησή τους προέρχεται από το RRF. 
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες για να διασφαλίσουν την περιουσία τους;
      Νέα παράταση αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στο δικαίωμα διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ηπροθεσμία άσκησης αγωγής διόρθωσης ανακριβών κτηματολογικών εγγραφώνλήγει στις30/11/2024.
      Πρόκειται για τις 21 περιοχές, για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017, αλλά και για τις 14 περιοχές, για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Σε αυτές τις περιοχές έχουν σύμφωνα με το νόμο οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές και τώρα δίνεται ακόμα μία ευκαιρίαγια να γίνουν διορθώσεις. Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγονται από τη Μαγνησία οι ΟΤΑ Σκιάθου, Αλοννήσου και Νέας Αγχιάλου Βόλου. Επίσης, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και άλλες περιοχές όπως: Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.
      Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθµός των ακινήτων που εμφανίζονται… ορφανά ή έχουν δηλωθεί µε σφάλµατα ανέρχεται σε 140.000, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσµατα.
      Γιατί κρίνεται απαραίτητη η παράταση;
      Στις περισσότερες περιοχές η αποτύπωση των ακινήτων ήταν προβληματική και οι μελέτες κτηματογράφησης έχουν πολλά λάθη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται οι πολίτες σε σωρεία δικαστικών διαδικασιών προς το σκοπό της διόρθωσης των ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών. Επίσης, επειδή σε αυτές τις περιοχές συντάχθηκε πρώτα το κτηματολόγιο και μετά κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες με αποτέλεσμα πολλά «ξεχασμένα» δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου να δηλωθούν από πολίτες και τώρα θα πρέπει να στραφεί με αγωγές το Ελληνικό Δημόσιο απέναντί τους, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιες εκτάσεις να καταγραφούν ως ιδιόκτητες. Οι διαδικασίες δεν είναι καθόλου εύκολες, είναι χρονοβόρες και περίπλοκες, απαιτούν μεγάλο κόστος, απαιτούν συνεργασία Δικηγόρων – Συμβολαιογράφων – Δικαστικών Επιμελητών – Μηχανικών – Λογιστών (για δημιουργία τίτλων, τοπογραφικών με συντεταγμένες, κοινοποιήσεις αγωγών κλπ), και όλη αυτή η δαιδαλώδης διαδικασία έχει οδηγήσει στο να υφίσταται ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό λαθών και σφαλμάτων που αφορούν το λειτουργούν Κτηματολόγιο. Ποιους αφορά η παράταση;
      Το μέτρο της παράτασης αφορά όλους τους ιδιοκτήτες, (κληρονόμους, ομογενείς και όσους έχουν λανθασμένες εγγραφές κ.ά. όπως σε όσους στερούνται τίτλο ιδιοκτησίας και κατέχουν ακίνητη περιουσία με χρησικτησία), οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθώσεις ή να ασκήσουν όπου απαιτείται ένδικα μέσα για να μη χαρακτηριστεί ένα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη».
      Τι σημαίνει πρακτικά το κλείσιμο των εγγραφών στο Κτηματολόγιο;
      Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν κλείσουν οι εγγραφές και είναι οριστικές και είναι σε κάποιο όνομα μετά αυτό μένει σε αυτό το όνομα ή αν ένα ακίνητο φαίνεται αγνώστου ιδιοκτήτη και παραμένει αγνώστου ιδιοκτήτη μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών περιέρχεται στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και αυτό δεν αλλάζει.
      Ποια είναι τα SOS που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το Δημόσιο;
      Εκτός από τα ακίνητα, για τα οποία δεν έγινε εμπρόθεσμα δήλωση ιδιοκτησίας, έχει διαπιστωθεί ότι στις αστικές περιοχές ένα μεγάλο μέρος των εγγραφών ως άγνωστου ιδιοκτήτη προέρχεται από «ξεχασμένα» δικαιώματα. Αυτά είναι τα δικαιώματα όπως: ο «αέρας» της οικοδομής, η δουλεία διόδου, η θέση στάθμευσης στην πυλωτή, νέο οικόπεδο που έχει δοθεί μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής κλπ. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και μπορεί να αφορά τόσο αστικά ακίνητα όσο και γεωργικά χωρίς διάκριση, όπως μπορεί να αφορά και μερίδια επί κληρονομικού δικαιώματος π.χ. αν για κάποιο ακίνητο ένας κληρονόμος δεν υπέβαλε δήλωση ιδιοκτησίας και άφησε να παρέλθει η προθεσμία των διορθώσεων τότε το Δημόσιο θα βρεθεί συνιδιοκτήτης στο ακίνητο αυτό. Συνήθης περίπτωση είναι και το δικαίωμα υψούν (αέρας), το οποίο οι δικαιούχοι δεν το δηλώνουν (προφανώς γιατί έχει εξαντληθεί το δικαίωμα δόμησης) με αποτέλεσμα να βρεθεί το Δημόσιο συνιδιοκτήτης σε όλη την πολυκατοικία.
      Μπορεί να γίνει συμβόλαιο (πώληση, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.α.) στο μεταξύ διάστημα της προθεσμίας για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφώνκαι ποια είναι η διαδικασία;
      Ναι γίνεται συμβόλαιο, γιατί όπως ορίζεται και από το νόμο οι πρώτες εγγραφές είναι ενδεικτικές και επιδέχονται διορθώσεις κατά το χρονικό διάστημα που παρέχεται στους δικαιούχους το οποίο αρχίζει από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου.\
      Κάποιες από τις διορθώσεις ήσσονος σημασίας, τα λεγόμενα πρόδηλα σφάλματα, μπορούν να διορθωθούν με μία απλή αίτηση, οπότε στη συνέχεια γίνεται και καταχωρείται κανονικά η σχετική πράξη. Σε περίπτωση, όμως, που δεν μπορεί να γίνει η διόρθωση κατά τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης του πωλητή, ο οποίος είναι μεν δικαιούχος του εμπράγματου δικαιώματος στο συγκεκριμένο ακίνητο αλλά αυτό δεν έχει καταγραφεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου.
      Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί κτηματολογίου (νόμος 2664/1998), τα μη καταχωρισθέντα στις πρώτες εγγραφές δικαιώματα μεταβιβάζονται και επιβαρύνονται σύμφωνα με τις οικείες γι` αυτά διατάξεις, χωρίς να απαιτείται και η τήρηση της τυχόν προβλεπόμενης στις διατάξεις αυτές προϋπόθεσης της εγγραφής της σχετικής πράξης στο κτηματολόγιο» αλλά πρέπει να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία που συνίσταται στα εξής βήματα:
      1ον Γίνεται άσκηση εκ μέρους του πωλητή είτε αγωγής ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου, για αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής, είτε ζητείται η διόρθωση με αίτηση εκείνου που ισχυρίζεται ότι έχει εγγραπτέο στο Κτηματολόγιο δικαίωμα, η οποία υποβάλλεται ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή της τοποθεσίας του ακινήτου και, μέχρις ότου ορισθεί αυτός, στο Μονομελές Πρωτοδικείοτης τοποθεσίας του ακινήτου που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.
      2ον Η αγωγή καταχωρίζεται με επιμέλεια του ενάγοντος στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και αναπληρώνει την εγγραφή της πράξης στο κτηματολόγιο.
      3ον Η καταχώριση γίνεται μόνο με το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ) του ακινήτου.
      4ον Η καταχώριση της πράξης γίνεται νόμιμα και τελεί υπό την αίρεση ότι θα γίνει δεκτή η ασκηθείσα αγωγή ή αίτηση
      Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας, εφόσον ο μεταβιβάζων δεν έχει ασκήσει και καταχωρίσει στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου την αγωγή αυτό μπορεί να το κάνει ο αγοραστής
      Τα παραπάνω ισχύουν αναλόγως και για κάθε μεταγενέστερη μεταβίβαση ή επιβάρυνση του δικαιώματος, για την οποία καταχωρίζεται σχετική σημείωση στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου.
      Πώς διορθώνονται τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη»;
      Η διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:
      Εάν πρόκειται για ζήτημα ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης, δηλαδή το ακίνητο έχει καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο στο όνομα τρίτου ή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, που δεν συναινεί σε αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η άσκηση αγωγής (αναγνωριστικής ή διεκδικητικής) ενώπιον του αρμοδίου κατά τόπο Δικαστηρίου. Εάν πρόκειται λοιπόν για ακίνητο με ένδειξη «Αγνώστου ιδιοκτήτη», δηλαδή για ακίνητο που για οποιοδήποτε λόγο δεν δηλώθηκε στη διάρκεια της κτηματογράφησης, που δεν εμπίπτει στις κατηγορίες διόρθωσης προδήλου σφάλματος και απαιτείται η συναίνεση του Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ακολουθηθεί η απλή και σύντομη δικαστική διαδικασία της «Εκούσιας Δικαιοδοσίας», με την οποία υποβάλλεται αίτηση ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή στο Μονομελές Πρωτοδικείο της τοποθεσίας του ακινήτου και το Δικαστήριο κρίνει χωρίς αντιδικία. Εάν πρόκειται για ακίνητο με ένδειξη «Ελληνικού Δημοσίου» πρέπει να ζητηθεί, με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου καθ’ ύλην και κατά τόπον Πρωτοδικείου, η αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής.
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Παρά τις περικοπές, οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αναδεικνύονται και πάλι «πρώτη δύναμη» στην ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικότερα, συνολικά για τους εννέα μήνες  του 2024, η καθαρή ενέργεια κάλυψε παραπάνω από τη μισή ζήτηση (50,2%), παρά το γεγονός ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα περικόπηκαν 673 GWh που αντιστοιχούν στο 3,4% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.   
      Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank, με παραγωγή 19.060 GWh (γιγαβατώρες) κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, oι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) βρέθηκαν μεν στην πρώτη θέση της ηλεκτροπαραγωγής, έμειναν όμως πίσω σε σχέση με την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 1.928 GWh. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο, αναστρέφοντας έτσι την εικόνα του εξαμήνου όταν οι ΑΠΕ ξεπερνούσαν την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων.
      Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το φυσικό αέριο (15.496 GWh), το οποίο ξεπέρασε τα επίπεδα του 2022 απέχοντας μόλις 564 GWh από το ιστορικό υψηλό του εννιαμήνου του 2021 (16.060 GWh) και σημειώνοντας αύξηση 29,5% σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται το    πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, εκτοπίζοντας τα μεγάλα υδροηλεκτρικά   που έπεσαν στην τέταρτη θέση. 
      Στην πέμπτη θέση   ακολούθησε ο λιγνίτης, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό παραγωγής τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. 
      Σε χαμηλό δεκαετίας οι εισαγωγές
      Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές (809 GWh), οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2022 (2.359 GWh).
       Οι αντίστοιχες ποσοστιαίες μεταβολές τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σε σχέση με το 2023, ήταν:
      Λιγνίτης: -29.3%
      Αέριο: +29.5%
      ΑΠΕ: +19.3%
      Μεγάλα υδροηλεκτρικά: +9.1%
      Καθαρές εισαγωγές: -81.6%
      Πετρέλαιο: +9.1%
      Ζήτηση: +5.9%
      Η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί) τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 ήταν (με 21.990 GWh)  η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (18.792 GWh). Μάλιστα, ξεπέρασε κατά 1.002 GWh την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί, η οποία σημείωσε επίσης αύξηση, αλλά ελαφρώς μικρότερη, κατά 15,6% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2023. 
      Η καθαρή ενέργεια κάλυψε τους πρώτους εννέα μήνες του έτους περισσότερη από τη μισή ζήτηση (50,2%), ενώ το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν ακόμα μεγαλύτερο 51,2%. Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 43,5%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 6,7%.  Τις ΑΠΕ ακολουθεί το φυσικό αέριο με   35, 4%,  το πετρέλαιο με 7,2% και τέλος ο λιγνίτης με 5,3%. Οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 1,9% της ζήτησης, το χαμηλότερο μερίδιο της δεκαετίας.
      Οι περικοπές
      Το μερίδιο των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, τους πρώτους εννέα μήνες του έτους περικόπηκαν 673 GWh ΑΠΕ, που αντιστοιχούν στο 3,4% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Τον Μάρτιο περικόπηκαν 49 GWh, τον Μάιο 122 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh, τον Ιούλιο 33 GWh,τον Αύγουστο 37 GWh, ενώ τον Σεπτέμβριο 108 GWh.
      Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, οι υψηλότερες περικοπές για τον μήνα Σεπτέμβριο σημειώθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου με 17,6 GWh, μια ποσότητα που ήταν πάντως αρκετά χαμηλότερη από το υψηλό περικοπών του έτους (41.7  GWh) που σημειώθηκε στις 28 Απριλίου.
      Η αποφυγή των περικοπών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους θα μπορούσε να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα ή τη χρήση   αερίου, συνεισφέροντας έτσι στη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος.
      Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά το 2024, η παραγωγή ΑΠΕ  ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2023.  Ωστόσο, ήταν ο  μήνας με τις περισσότερες -ιστορικά- ώρες χωρίς καμία λιγνιτική μονάδα σε λειτουργία (463 ώρες ή το 64,3% του συνόλου).  Η ανάλυση του Green Tank αφορά την ηλεκτροπαραγωγή σε ολόκληρη την επικράτεια και βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία δεδομένα του ΑΔΜΗΕ  και του ΔΕΔΔΗΕ, en;v αξιοποιούνται και δεδομένα του  ΔΑΠΕΕΠ.
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Tη χωροταξία των μονάδων ΑΠΕ ανέδειξε ως σημείο «κλειδί» για να προχωρήσει με ορθολογικό τρόπο η ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα, κατά την τοποθέτησή του στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης.
      Για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ είναι απαραίτητο στο εξής να συνυπολογίζονται οι βέλτιστες επιλογές για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή πρώτα κατασκευάζονται οι νέες μονάδες και το δίκτυο «τρέχει» να αναπτυχθεί προκειμένου να τις ικανοποιήσει σε διάφορα σημεία στη γεωγραφία της χώρας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
      Ο επικεφαλής του Διαχειριστή εστίασε ακόμη στην ανάγκη βελτίωσης του αδειοδοτικού πλαισίου για τις νέες γραμμές και τους υποσταθμούς, ώστε τα έργα μεταφοράς να κατασκευάζονται έγκαιρα και να είναι σε θέση να υποστηρίξουν το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό δυναμικό σε μονάδες «πράσινης» ενέργειας που αιτούνται σύνδεση στο ηλεκτρικό σύστημα.
      Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, με στρατηγικό στόχο να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, ένα μέρος της καθαρής ενέργειας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί είτε λόγω του συνδυασμού χαμηλής ζήτησης και υπερβάλλουσας παραγωγής ΑΠΕ, που παρατηρείται σε ορισμένες περιόδους, είτε λόγω τοπικών περιορισμών χωρητικότητας του δικτύου.
      Πέραν των εξαγωγών ενέργειας και της ανάπτυξης των ΑΠΕ σε συνάρτηση με τις δυνατότητες του συστήματος, ο κ. Μανουσάκης συμπλήρωσε ότι μία ακόμη λύση στις περικοπές καθαρής ηλεκτροπαραγωγής πρόκειται να αποτελέσουν και οι τεχνολογίες αποθήκευσης. Σχετικά με τις μπαταρίες, εξήγησε ότι θα επιλύσουν μεν μερικώς το θέμα της υπερβάλλουσας παραγωγής σε σχέση με τη ζήτηση, δεν θα επιλύσουν όμως το θέμα του δικτύου καθώς ο Διαχειριστής του συστήματος δεν θα διαχειρίζεται την αποθήκευση, η οποία θα λειτουργεί με βάση την αγορά.
      Προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση της συντήρησης του ηλεκτρικού συστήματος
      Ερωτηθείς για την ψηφιοποίηση του συστήματος, τόνισε ότι προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ είναι η μετάβαση σε έναν ψηφιοποιημένο και «έξυπνο» τρόπο συντήρησης των ηλεκτρικών υποδομών του. «Πλέον περνάμε από μια αναλογική μορφή συντήρησης του συστήματος, όπως η συντήρηση βάσει περιοδικότητας, σε ένα νέο μοντέλο που θα βασίζεται σε ψηφιακά μέσα παρακολούθησης, όπως τα drones και οι κάμερες», σημείωσε.
      Αναφέρθηκε επίσης στο ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου Συντήρησης μέσω του οποίου, όπως είπε, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί κάθε στοιχείο του συστήματος με έναν ολιστικό τρόπο και να παρακολουθεί ζωντανά τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο δίκτυο.
      Σχολίασε επίσης την ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο και σε επίπεδο λειτουργίας του συστήματος, με δεδομένη την πολυπλοκότητα που προκαλεί η αθρόα εισαγωγή μονάδων ΑΠΕ, σε σχέση με το παρελθόν, όταν υπήρχαν λίγες, σταθερές μονάδες ορυκτών καυσίμων.  «Υπάρχει μια κοσμογονία ψηφιακών έργων που αφορούν συνολικά τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να γίνεται με τον βέλτιστο και τελικά με τον οικονομικότερο τρόπο για τον καταναλωτή», κατέληξε.
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοκατανάλωση σε κτίρια κατοικιών και στον γεωργικό τομέα», προϋπολογισμού 145,6 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης.
      Μέσω του προγράμματος πρόκειται να εγκατασταθούν 11.580 φωτοβολταϊκά συστήματα, εκ των οποίων τα 900 προορίζονται για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά και τα 360 για γεωργούς, ενώ από τα 145,6 εκατ. ευρώ  του προϋπολογισμού τα 72,52 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να απορροφηθούν φέτος και τα υπόλοιπα το 2025. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη δράση «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση», προϋπολογισμού 560 εκατ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης.
      Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» επιχορηγεί τα νοικοκυριά και τους αγρότες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση ενέργειας και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» επιχορηγεί τους αγρότες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων για αυτοκατανάλωση ενέργειας. Τα προγράμματα αφορούν σε όλη την επικράτεια και αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη, τόσο για τους δικαιούχους όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία.
      Στρατηγική επιδίωξη αποτελεί οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι που τίθενται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) να συμβάλλουν καθοριστικά στην απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση με τον πιο οικονομικά ανταγωνιστικό τρόπο για την εθνική οικονομία, να επιτύχουν τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσα από ολοκληρωμένα και συνεκτικά προγράμματα μέτρων και πολιτικών.
      Δεδομένου ότι τα κτίρια ευθύνονται σήμερα για το 40% περίπου της κατανάλωσης ενέργειας, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων απαιτεί την αυξημένη χρήση ενεργειακά αποδοτικών και χαμηλών εκπομπών συστημάτων θέρμανσης, αλλά και την ανακαίνιση ή κατασκευή πιο έξυπνων κτιρίων, με βελτιωμένα υλικά, σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με παράλληλη χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης, συστημάτων διεσπαρμένης παραγωγής, μέσω σχημάτων αυτοκατανάλωσης για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια και ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης, μέσω και της ενίσχυσης του ρόλου των καταναλωτών.
      Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, διευκολύνοντας την οικονομικά αποδοτική μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα στοχεύοντας σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης και απαλλαγμένο από ανθρακούχες εκπομπές κτιριακό απόθεμα έως το 2050.
      Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, στη βάση των μέτρων και πολιτικών που προβλέπει το ΕΣΕΚ, αξιοποιείται το υψηλό δυναμικό συνεισφέροντας στην μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην προώθηση των ΑΠΕ και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
      Τα προγράμματα στοχεύουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με δυνατότητα συνδυασμού και με συστήματα ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) ως προς το σκέλος του  Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην επιδίωξη το κτιριακό απόθεμα να πλησιάσει το 2050 προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και στην επίτευξη χαμηλότερου κόστος διαβίωσης.
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε 85 έργα καθαρού μηδενισμού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν υδρογόνο και ναυτιλιακά, για να λάβουν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Καινοτομίας, σύμφωνα με το offshore-energy.biz.
      Τα έργα αφορούν 18 χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα η οποία δείχνει την πρόοδό της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
      Τα επιλεγμένα κράτη είναι: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.
      Σχετικά με τα έργα, μεταξύ των νικητών… περιλαμβάνονται έργα διαφορετικής κλίμακας (μεγάλα, μεσαία και μικρά, παράλληλα με πιλοτικά), που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων από τις ακόλουθες κατηγορίες: βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, διαχείριση βιομηχανικού άνθρακα, καθαρό μηδέν κινητικότητα (συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας και της αεροπορίας) και των κτιρίων.
      Τα επιλεγμένα έργα πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το 2030 και κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας τους αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές κατά περίπου 476 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2.
      Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγική ικανότητα, θα ενισχύσει την ηγετική θέση της Ευρώπης στην τεχνολογία και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα συμβάλει στους ευρωπαϊκούς στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, μειώνοντας τις εκπομπές από τους τομείς που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απανθρακωθούν.

       
      Συνοπτικά τα έργα
      Η Επιτροπή είπε ότι αυτά τα έργα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων πολιτικής της ΕΕ:
      - Ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου: Επιλεγμένα έργα θα παραδίδουν 61 κιλοτόνους ανανεώσιμων πηγών καυσίμου μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) ετησίως, συμβάλλοντας στην αύξηση της χρήσης και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο υδρογόνο σε δύσκολες εφαρμογές στη βιομηχανία και τις μεταφορές.
      - Καθαρή κινητικότητα: Τα έργα θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών στον τομέα της κινητικότητας, με τον ναυτιλιακό τομέα να επωφελείται περισσότερο. Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν κατασκευή και μετασκευή σκαφών για χρήση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας RFNBO, καθώς και μείωση των εκπομπών στην κατασκευή εξαρτημάτων οδικών μεταφορών. Τα βραβευθέντα έργα θα υποστηρίξουν επίσης βιώσιμα καύσιμα μεταφορών, παράγοντας 525 κιλοτόνους ανανεώσιμων καυσίμων ετησίως.
      - Κατασκευή Cleantech: Σύμφωνα με τον νόμο Net-Zero Industry Act (NZIA), τα επιλεγμένα έργα καθαρής τεχνολογίας θα αναπτύξουν, θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν μονάδες παραγωγής για βασικά εξαρτήματα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και για αντλίες θερμότητας, καθώς και εξαρτήματα για ηλεκτρολύτες, καύσιμα κυψέλες, τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και την αλυσίδα αξίας των μπαταριών. Επιλεγμένα έργα θα συνεισφέρουν σε 3 GW παραγωγικής δυναμικότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών στην ΕΕ και 9,3 GW δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρολύτη στην ΕΕ.
      - Βιομηχανίες έντασης ενέργειας: Επιλεγμένα έργα θα υποστηρίξουν διάφορες τεχνολογίες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, στόχευση ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λύσεις αποθήκευσης θερμότητας και ενέργειας, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, καθώς και ηλεκτροδότηση.
      - Βιομηχανική διαχείριση άνθρακα: Τα έργα που θα επιλεγούν σε αυτήν την πρόσκληση θα δεσμεύσουν CO2 και θα συνεισφέρουν το 13% του στόχου της NZIA για αποθήκευση τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως από διάφορες δύσκολες πηγές σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως το τσιμέντο και ο ασβέστης , (βιο)-διυλιστήρια, χημικά και απόβλητα σε ενέργεια.
      Πηγή χρηματοδότησης
      Οι νικητές της επιχορήγησης πρόκειται να υπογράψουν τις συμφωνίες τους με την Ευρωπαϊκή Εκτελεστική Υπηρεσία για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) το πρώτο τρίμηνο του 2025, αποκάλυψε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι εκτός από αυτά τα 85 έργα, άλλα «υποσχόμενα αλλά ανεπαρκώς ώριμα».
      Τα έργα θα λάβουν βοήθεια για την ανάπτυξη έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
      Μέχρι στιγμής, το Ταμείο Καινοτομίας έχει επιχορηγήσει περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα από 120 καινοτόμα έργα σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕΑ) μέσω προηγούμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και, όπως αποκαλύφθηκε, η επόμενη πρόσκληση θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2024.
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας Αξιολόγησης Δικαιολογητικών Συμμετοχής – Τεχνικής Προσφοράς & Οικονομικής Προσφοράς και την ανάδειξη Προσωρινού Αναδόχου για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0.
      Προσωρινός Ανάδοχος για το έργο, προϋπολογισμού 169.500.000€ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 51.000.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήτοι συνολικά 220.500.000€, αναδείχτηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
      Το εν λόγω έργο είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ και το μεγαλύτερο του προγράμματος Ύδωρ 2.0, για το οποίο ολοκληρώνεται η πολύ σημαντική διαδικασία ανάδειξης Προσωρινού Αναδόχου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία και για τα υπόλοιπα τρία αρδευτικά έργα του προγράμματος Ύδωρ 2.0 τις επόμενες ημέρες. Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών, καθώς και την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, η οποία παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης στην Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων.
      Αρδευτικό έργο Ξάνθη – Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
      Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε έτη περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου. Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής υποδομών: 
      Των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής), που περιλαμβάνουν:
      Βελτιωτικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις έργων υδροληψίας Τοξοτών     Επισκευή της επένδυσης της υφιστάμενης ανατολικής προσαγωγού διώρυγας από την κεφαλή της (κατάντη των έργων υδροληψίας Τοξοτών)  Νέα διώρυγα μεταφοράς τραπεζοειδούς διατομής, μεταβλητής παροχής, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών τεχνικών έργων λειτουργίας της Δύο (2) αντλιοστάσια και δύο (2) αναρρυθμιστικές δεξαμενές Των έργων μεταφοράς και διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης στις πέντε αγροτικές εκτάσεις, Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας, που περιλαμβάνουν:
      Κεντρικούς αγωγούς μεταφοράς και διανομής νερού, πέντε (5) αντλιοστάσια και επτά (7) αναρρυθμιστικές δεξαμενές  Δίκτυα άρδευσης Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας  Την εγκατάσταση έξυπνων αρδευτικών συστημάτων (συστήματα τηλεμετρίας – τηλελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λ.π.).
      Το πρώτο τμήμα του έργουαφορά στην υλοποίηση των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής) και θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε  18 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.
      Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τη Μονάδα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Με ταχείς ρυθμούς τρέχουν το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον υβριδικό σταθμό αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης χορήγησε άδεια εγκατάστασης τριετούς διάρκειας, με τη σχετική απόφαση να φέρει την υπογραφή του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου.
      Λίγες μέρες νωρίτερα, μάλιστα, ενεργοποιήθηκε η εταιρεία «ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή», η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που θα “τρέξει” την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, δε, το έργο έλαβε Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ το Σεπτέμβριο, η οποία και έγινε αποδεκτή από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
      Τα πράγματα, πάντως, δεν έμοιαζαν πάντα τόσο ευοίωνα για το πρωτοποριακό, εμβληματικό έργο, το οποίο είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση του οποίου τέθηκαν το 2022 συγκεκριμένοι όροι για ορισμένα τμήματα του έργου, κάτι που επέφερε τον επανασχεδιασμό του έργου που απαιτούσε και τροποποίηση της ΑΕΠΟ, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οποίας εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ στις αρχές του έτους. Η “ταυτότητα” του έργου
      Πιο αναλυτικά, το υβριδικό σύστημα βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και θα συνδυάζει την αιολική παραγωγή 17 ανεμογεννητριών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής παραγωγής 81,6 ΜW, με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας/αντλησιοταμίευσης, του οποίου η εγγυημένη ισχύς ορίζεται σε 50MW.
      Η αιολική εγκατάσταση αποτελείται από 2 αιολικά πάρκα που χωροθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, με συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης 126.198 τ.μ.  Περιλαμβάνει 9 ανεμογεννήτριες στη θέση «Φρούδια – Λυγιάς- Πλατύβολο» και 8 Ανεμογεννήτριες στη θέση «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή». Πρόκειται για ανεμογεννήτριες τύπου Nordex N133, ισχύος 4,8 MW η καθεμία, με διάμετρο πτερωτής 133μ. και ύψος πυλώνα 83μ.  
      Τα αιολικά πάρκα θα χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο από τις μονάδες πλήρωσης των συστημάτων αποθήκευσης του σταθμού, αλλά και για τη συνεισφορά σε πραγματικό χρόνο στη παροχή της εγγυημένης ισχύος, που ζητείται από το Διαχειριστή, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις σχετικές εντολές του Διαχειριστή Συστήματος. 
      Το Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης, στα βόρεια του ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών, με συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης 336.562,69 τ.μ. Το σύστημα θα αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό του υφιστάμενου Φράγματος Ποταμών Αμαρίου. 
      Το έργο θα αποτελείται από άνω δεξαμενή, χωρητικότητας περίπου 1,2 hm3, ενώ η προβλεπόμενη ημερήσια ανακυκλούμενη ποσότητα ύδατος υπολογίζεται σε 770.000 κ.μ. Η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί σε όρυγμα και για την διαμόρφωσή της θα χρειαστεί η κατασκευή δύο μικρών περιμετρικών αναχωμάτων (δυτικού και ανατολικού), ύψους περί τα 23 και 25 μ. Η δεξαμενή θα διαθέτει δίκτυο αποστράγγισης, για την ασφαλή απαγωγή τυχόν διαρροών, σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα της.  Για τη σύνδεση της άνω δεξαμενής με την προσαγωγή, θα κατασκευαστεί Τεχνικό Υδροληψίας (υδροληψία εντός της άνω δεξαμενής και μικρού μήκους σήραγγα έως το φρεάτιο δικλίδων ασφαλείας, με συνολικό μήκος περί τα 250μ.). 
      Η κάτω δεξαμενή του αντλησιοταμιευτικού συστήματος είναι ο υφιστάμενος ταμιευτήρας φράγματος Ποταμών.
      Ο σταθμός παραγωγής θα κατασκευαστεί περίπου 150μ. ανατολικά του φράγματος, στο δεξιό αντέρεισμα και θα στεγάζει μονάδες παραγωγής και άντλησης. Θα εγκατασταθούν δύο αναστρέψιμες στροβιλοαντλίες κατακόρυφου άξονα, με εύρος ισχύος ανά μονάδα από 37,5 έως 50 MW (παραγωγή/άντληση).  
      Κατάντη του σταθμού θα κατασκευαστεί το τεχνικό απαγωγής των υδάτων κατά τη λειτουργία παραγωγής και υδροληψίας κατά τη φάση άντλησης νερού. Προβλέπεται μία διώρυγα υδροληψίας ανά μονάδα, η οποία απομονώνεται από τον αντίστοιχο αγωγό με υδραυλικό θυρόφραγμα και δοκό έμφραξης και διαθέτει εσχάρα κατάλληλου ανοίγματος για την προστασία από τυχόν φερτά υλικά. 
      Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε. 
      Η ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε. συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, το οποίο κατέβαλε η μητρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς και αιολικούς σταθμούς. 
      Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΑΡΙ Ενεργειακή είναι τριμελές. 
      Πρόεδρος είναι ο κ. Μ. Βερροιόπουλος, Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διευθύνουσα σύμβουλος η κα. Παναγιώτα Δρυμωνίτου και μέλος ο κ. Ηλίας Παϊζάνης. 
      Η απόφαση Χορήγησης Άδειας Εγκατάστασης στο έργο «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας - Έργο Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, αποτελούμενο από (α) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις «Φρούδια- Λυγιάς- Πλατύβολο» & «Τρούλα- Χαλκιάς-Κορφή», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου και (β) Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) στους Δ. Αμαρίου και Ρεθύμνου, Π.Ε. Ρεθύμνου, της Περιφέρειας Κρήτης» με φορέα υλοποίησης την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/9Ν5Ι46ΝΛΣΞ-ΘΘΕ?inline=true
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Βασικά χαρακτηριστικά προγράμματος
      Φυσικά Πρόσωπα
      Επιδότηση 30% της τιμής προ ΦΠΑ για την αγορά ή χρονομίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 9.000€. Επιβράβευση απόσυρσης αυτοκινήτου με 2.000€ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500€. Επιπλέον επιδότηση 1000€ για αγορά αυτοκινήτου από ΑΜΕΑ. Για πολύτεκνες οικογένειες επιπλέον επιδότηση 1000€ ανά εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω και έως 4000€ συνολικά. Επιπλέον 1000€ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών. Επιδότηση 40% της τιμής προ ΦΠΑ και με μέγιστο ποσό επιδότησης 3.000€ για αγορά L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και μικροαυτοκίνητα). Eπιδότηση 30% της τιμής προ ΦΠΑ και με μέγιστο ποσό επιδότησης 1.300€ για αγορά ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e. Επιδότηση 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800€. Δείτε τον πλήρη οδηγό του προγράμματος
      Εταιρίες
      Επιδότηση 30% της τιμής προ ΦΠΑ για την αγορά ή χρονομίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 6.000€ ανά όχημα από 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 4.000€ ανά όχημα από 21 οχήματα και πάνω. Επιβράβευση απόσυρσης με 2.000€ ανά αυτοκίνητο και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 400€ για κάθε φορτιστή. Επιδότηση 40% της τιμής προ ΦΠΑ και με μέγιστο ποσό επιδότησης 3.000€ για αγορά L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και μικροαυτοκίνητα). Eπιδότηση 30% της τιμής προ ΦΠΑ και με μέγιστο ποσό επιδότησης 1.300€ για αγορά ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e. Επιδότηση σε εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων. Επιπλέον 4.000€ ανά αυτοκίνητο για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νησιά. Δείτε τον πλήρη οδηγό του προγράμματος
      Την επιδότηση δικαιούνται:
      Φυσικά Πρόσωπα Επιχειρήσεις Οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, ΑμεΑ ή Νέοι έως 29 ετών, με επιπλέον επιδότηση Τι πρέπει να κάνετε:
      - Εγγραφείτε στην υπηρεσία: https://kinoumeilektrika3.gov.gr/ilektrokinisi3
      - Συμπληρώστε τα στοιχεία σας
      - Επιλέξτε την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία
      - Επιλέξτε αν επιθυμείτε έξυπνο φορτιστή
      - Επιλέξτε αν επιθυμείτε απόσυρση
      - Επιλέξτε αν έχετε οικογένεια με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, είστε άτομο με αναπηρίες ή νέος έως 29ετών
      Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ: https://kinoumeilektrika3.gov.gr/
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Παρουσιάστηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων, με ορόσημο το έτος 2030 και τελικό στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.
       
      Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος παραβρέθηκαν θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι ενεργειακών εταιρειών και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.
      Τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισαν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής ΕΣΕΚ, ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Παντελής Κάπρος και ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ, κ. Δημήτρης Καρδοματέας.
      Ο κ. Κάπρος τόνισε ότι «έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι η ενεργειακή πράσινη μετάβαση έχει μεγάλο κόστος. Όλες οι αναλύσεις, όμως, καταλήγουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό που έχει σημασία στην οικονομία είναι το κόστος της υπηρεσίας που προσφέρει η ενέργεια στον καταναλωτή. Όντως η δαπάνη επένδυσης αυξάνεται. Αναφέρθηκε ο αριθμός 450 δισ.  ευρώ συνολικά. Πρόκειται για επενδύσεις που θα γίνονταν ούτως η άλλως, απλά με λίγο μεγαλύτερο κόστος. Το “κλειδί” του μακροοικονομικού αντικτύπου είναι η ευκολία χρηματοδότησης αυτών των επιπλέον επενδύσεων».
      Ο κ. Καρδοματέας επισήμανε ότι «το ΕΣΕΚ έχει φιλόδοξους στόχους. Ήδη η μείωση εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 58% μέχρι το 2030 και 80% το 2050 είναι μεγάλες προκλήσεις. Εστιάσαμε στην ηλεκτροπαραγωγή, γιατί είναι ο μεγάλος ρυπαντής και οδηγεί σε μείωση κόστους. Η τεχνολογία είναι ώριμη, διαθέσιμη και οι επενδυτές υπάρχουν. Η πρόκληση είναι να δούμε το χρόνο ωρίμανσης και τις δικαστικές διαδικασίες που δημιουργούν καθυστερήσεις και ήδη η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».
      Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις των φορέων.
      Δείτε εδώ το ΕΣΕΚ: https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2024/10/ΕΣΕΚ-ΤτΕ_Final.pdf
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το Ειδικό Πιλοτικό Έργο «Άη Στράτης Πράσινο Νησί», όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Η δοκιμή του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα για 2,5 ώρες ο Άη Στράτης να καταστεί το πρώτο πράσινο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το έργο πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και έχει στόχο να καλύψει ανάγκες σε ηλεκτρισμό και θέρμανση, αξιοποιώντας την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.
      Η παραγωγή ενέργειας πραγματοποιείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό και συσσωρευτές, ενώ επιπλέον περιλαμβάνει κεντρικό σύστημα τηλεθέρμανσης. Για την τηλεθέρμανση προβλέπεται η αποθήκευση θερμότητας σε δεξαμενές θερμού νερού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης σε όλο τον οικισμό του Άη Στράτη.
      Το εν λόγω έργο, εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον και τους κατοίκους του νησιού, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για μία σειρά έργων υψηλής διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, όπως είναι ο Άη Στράτης. Σημειώνεται, ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες ήδη έχουν υλοποιηθεί στην Τήλο και την Ικαρία, με θετικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες.
      Ο υβριδικός σταθμός της Ικαρίας βρίσκεται σε λειτουργία από το 2019 και συνδυάζει αιολική και υδραυλική ενέργεια, καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του νησιού.
      Ο υβριδικός σταθμός στην Τήλο λειτουργεί από το τέλος του 2018 και περιλαμβάνει μπαταρίες ως μέσο αποθήκευσης. Δεδομένου ότι η Τήλος είναι ένα νησί στο σύμπλεγμα της Κω-Καλύμνου, χωρίς τοπικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε έκτακτες καταστάσεις, ο υβριδικός σταθμός μαζί με μια μικρή γεννήτρια ντίζελ που βρίσκεται στο νησί, παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης.
      Αντίστοιχο Ειδικό Πιλοτικό Έργο βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης και στην Αστυπάλαια, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχει στη μετατροπή του ηλεκτρικού συστήματός της σε «πράσινο», ενώ η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ηλεκτροκίνησης έχει ωθήσει την ενεργειακή μετάβαση του νησιού.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Με 19.954 Γιγαβατώρες, η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί) τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 20.9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (16.505 GWh), όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Green Tank.
      Μάλιστα, ξεπέρασε κατά 1.269 GWh την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί (18.685 GWh), η οποία με τη σειρά της σημείωσε μικρότερη αύξηση κατά 16,8% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2023. Η διαφορά των 1.269 GWh υπέρ της καθαρής ενέργειας διευρύνθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023, όταν η καθαρή ενέργεια είχε ξεπεράσει τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά κατά μόλις 505 GWh. Όσον αφορά ειδικά τις ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά), η παραγωγή τους διαμορφώθηκε σε 17.284 GWh τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.
      Ως συνέπεια, βρέθηκαν μεν στην πρώτη θέση, έμειναν όμως πίσω σε σχέση με την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 1.401 GWh. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, αναστρέφοντας έτσι την εικόνα του εξαμήνου όταν οι ΑΠΕ ξεπερνούσαν την αθροιστική παραγωγή των ορυκτών.
      Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ορυκτό αέριο (13.779 GWh), το οποίο επέστρεψε στα επίπεδα του 2022 και παρουσίασε αύξηση 32,6% σε σχέση με τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023. Με 2.739 GWh το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά βρέθηκε στην τρίτη θέση, εκτοπίζοντας τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (2.670 GWh) που έπεσαν στην τέταρτη θέση.
      Ακολούθησε στην πέμπτη θέση (2.168 GWh) ο λιγνίτης, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό παραγωγής τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές (526 GWh), οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2022 (1.912 GWh).
      Η μεγάλη αύξηση του ορυκτού αερίου (+3.390 GWh) και των ΑΠΕ (+3.237 GWh), καθώς και οι πολύ μικρότερες του πετρελαίου (+229 GWh) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (+212 GWh) τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2023, αντιστάθμισαν την κατάρρευση των καθαρών εισαγωγών (-4.004 GWh), την περαιτέρω συρρίκνωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής (-934 GWh) και την αύξηση της ζήτησης (+2.128 GWh).
      Σε ποσοστιαία βάση, η συμμετοχή των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 23% στο πρώτο 8μηνο του 2024, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους. Θετικό πρόσημο και για τα υδροηλεκτρικά (8,6%). Σημαντική άνοδο κατά 32,6% υπήρξε στο μερίδιο του φυσικού αερίου, με «βουτιά» 30,1% για τον λιγνίτη. Η ζήτηση κατέγραψε αύξηση κατά 5,7%.
      Η καθαρή ενέργεια κάλυψε τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους περισσότερη από τη μισή ζήτηση (50,9%), ενώ το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν ακόμα μεγαλύτερο 51,6%. Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 44,1%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 6,8%.
      Την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα είχε το ορυκτό αέριο με 35,2%, ενώ ακολούθησε το πετρέλαιο με 7% και τέλος ο λιγνίτης με 5,5%. Οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 1,3% της ζήτησης, το χαμηλότερο μερίδιο της δεκαετίας.
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Διευρύνονται, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), οι περιοχές, όπου θα είναι δυνατή η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ: «για τον σκοπό αυτό, οι κάτοχοι των σταθμών θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης.
      Την ΚΥΑ υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης.
      Ειδικότερα, η Απόφαση προβλέπει πως πέραν του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην επικείμενη, τρίτη, ανταγωνιστική διαδικασία, θα μπορούν να συμμετέχουν, πλέον, σταθμοί αποθήκευσης, οι οποίοι αναπτύσσονται στο σύνολο των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δηλαδή οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και οι δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.
      Από την ΚΥΑ προκύπτουν τα εξής δύο, βασικά οφέλη:
      Σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί με αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ ως κορεσμένο και στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου λειτουργούν και αναπτύσσονται περισσότερα από 4.000 MW σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), θα καταστεί δυνατή η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα βοηθήσει στην άρση του κορεσμού και στην αποδοτική ενσωμάτωση και λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ. Ενισχύεται η δυναμική της επικείμενης, ανταγωνιστικής διαδικασίας, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτήν περισσότεροι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας».
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών από τις οποίες παράγει ενέργεια η Κίνα, φτάνοντας τον Αύγουστο μέχρι και το 40,7%.
      Ειδικότερα, η συνολική παραγωγή αιολικής, ηλιακής ενέργειας αλλά και της παραγωγής ενέργειας από τη καύση βιομάζας είχε ξεπεράσει το 1,27 δισεκατομμύριο κιλοβάτ μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας (CEC).
      Τον Αύγουστο, η παραγωγή ενέργειας από μη ορυκτές πηγές αντιστοιχούσε σε ποσοστό 40% επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα, σύμφωνα με το CEC.
      Παράλληλα οι υποδομές διανομής βρίσκονται σε στάδιο πράσινου μετασχηματισμού, ενώ σταδιακά ένα αυξανόμενο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από μη ορυκτές ενεργειακές πηγές.
      Εικόνα: AP Photo/Sam McNeil
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το ΥΠΕΝ καταργεί το "παράθυρο" που επιτρέπει κατ΄ εξαίρεση ενεργειακό συμψηφισμό σε φωτοβολταϊκά έργα δήμων και φτωχών νοικοκυριών.
      Ειδικότερα, στα …ψιλά γράμματα του πολύ-νομοσχεδίου του οποίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και ειδικότερα στις μεταβατικές διατάξεις έχει περιληφθεί η κατάργηση και των τελευταίων εξαιρέσεων που είχαν δοθεί για net metering.
      Ειδικότερα, σήμερα (και μέχρι την ψήφιση των νέων προωθούμενων διατάξεων) επιτρέπεται ακόμη ο ενεργειακός συμψηφισμός αποκλειστικά για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (αν και το ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στους δήμους) καθώς και για φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.

      Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σκεπτικό είναι ότι τα φτωχά νοικοκυριά, ούτως ή άλλως δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, ενώ αναμένεται πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά , προϋπολογισμού περίπου 125 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιδοτεί τις παρεμβάσεις με 95% και ειδικά για τα φτωχά νοικοκυριά της Θεσσαλίας 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων τα 25.000 ευρώ.
      Το πρόγραμμα "Απόλλων"
      Όσο για τους δήμους, το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εντοπίζεται σε εκείνους που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για ανάπτυξη έργων που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του ΟΤΑ και ευάλωτων πολιτών. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα καλυφθούν από το πρόγραμμα "Απόλλων", με τη σχετική ΚΥΑ που θα δίνει το σήμα για την υλοποίηση των διαγωνισμών για τα έργα να αναμένεται το επόμενο διάστημα.
      Παράλληλα, ολοκληρώνεται σταδιακά και η διαδικασία σύστασης 14 Ενεργειακών Κοινοτήτων (μία για κάθε περιφέρεια της χώρας και μία για τους ευάλωτους). Η προθεσμία σύστασης στις Περιφέρειες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει παραταθεί έως τα τέλη του μήνα.

      Όσον αφορά στους διαγωνισμούς για τα έργα ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο "Απόλλων" το πιθανότερο είναι ότι θα τους τρέξει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ενώ παράλληλα υλοποιείται και η μελέτη για τη διαστασιολόγηση των έργων που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.
      Ποιοι ωφελούνται
      Στους άμεσα ωφελούμενους περιλαμβάνονται:
      332 δήμοι και 13 Περιφέρειες της χώρας. 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Άρδευσης (ΔΕΥΑ), που λειτουργούν 9.500 παροχές ηλεκτρισμού. 10 Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και 416 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που λειτουργούν πάνω από 3.500 παροχές ηλεκτρισμού. 137.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α (ΚΟΤ Α). Συνολικά, μέσα από νέα έργα ΑΠΕ θα καλυφθεί ετήσια κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει τις 1,5 TWh, δηλαδή περίπου το 3% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού της χώρας, ενέργεια που κοστίζει περί τα 225 εκατ. ευρώ (βάσει μιας τιμής 150 ευρώ/ MWh). Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικαιούχων του προγράμματος θα γίνεται μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing).
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Σε δοκιμαστική λειτουργία έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τρία νέα ψηφιακά εργαλεία που αφορούν στο «Ενεργειακό Ισοζύγιο», στην καμπύλη της πάπιας «The Duck Curve» και στο «Το εκτιμώμενο Πλεόνασμα Ενέργειας». Όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα εργαλεία απευθύνονται σε όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς, σε ερευνητές και αναλυτές που επιθυμούν να έχουν πιο ενδελεχή ανάλυση και γνώση της λειτουργίας της.
      Το «Ενεργειακό Ισοζύγιο» βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.rae.gr/parakolouthisi-agoron/ellinikes-agoreshondrikis/statistika-agoras-ilektr-energias/energeiakoisozigio-agoras-epomenis-imeras/
      Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτό το ψηφιακό εργαλείο να επιλέξει ένα χρονικό διάστημα που θέλει να εξετάσει: Είτε συγκεκριμένη ημέρα είτε οποιαδήποτε χρονική περίοδο (ημέρες, μήνες, έτη) από την έναρξη του Μοντέλου Στόχου (1.11.2020) στην Ελλάδα. Για αυτό το χρονικό διάστημα που επιλέγει, με αυτόματο τρόπο, προκύπτει ένα διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνεται το Ενεργειακό Ισοζύγιο.
      Η καμπύλη της πάπιας «The Duck Curve» βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.rae.gr/parakolouthisi-agoron/ellinikesagores-hondrikis/statistika-agoras-ilektr-energias/the-duckcurve/
      Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτό το ψηφιακό εργαλείο να δει ένα γράφημα που είναι η καμπύλη του καθαρού φορτίου, μέσω της αφαίρεσης της καμπύλης της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από την καμπύλη του φορτίου του συστήματος. Αυτή η καμπύλη χαρακτηρίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως Καμπύλη της Πάπιας, καθώς προσομοιάζει το σχήμα πάπιας.
      «Το εκτιμώμενο Πλεόνασμα Ενέργειας» βρίσκεται στον σύνδεσμο https://www.rae.gr/parakolouthisi-agoron/ellinikesagores-hondrikis/statistika-agoras-ilektr-energias/pleonasmaenergeias-perikopes-ape/ και παρουσιάζει τις περικοπές της περίσσειας ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τελειωμό δεν έχουν οι αντιδράσεις τοπικών φορέων και κινήσεων πολιτών κατά χωροθετήσεων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Τελευταία στη λίστα των «πράσινων» τεχνολογιών που έχουν μπει στο «στόχαστρο» είναι και οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

      Ήδη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία είναι από τις περιοχές που τραβούν σαν «μαγνήτης» τις επενδύσεις ΑΠΕ, κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση μονάδων αποθήκευσης. Συνολικά, στη συγκεκριμένη Περιφέρεια είναι αδειοδοτημένα περί τα 1.261 έργα ΑΠΕ, δίχως να έχουν υπολογιστεί και τα εκατοντάδες μικρότερα φωτοβολταϊκά (κάτω του 1 MW). Επιπλέον, ήρθαν να προστεθούν και οι αδειοδοτημένες μονάδες αποθήκευσης από την ΡΑΑΕΥ στην Στερεά Ελλάδα που φτάνουν περί τις 160, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές έχουν αδειοδοτηθεί και περιβαλλοντικά , γεγονός που έχει πυροδοτήσει επιπλέον αντιδράσεις που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες για τα έργα ΑΠΕ που προωθούνται για εγκατάσταση στην περιοχή.

      Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες που αντιδρούν. Στη Θεσσαλία, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας προ δύο εβδομάδων έβαλε «φρένο» σε τρία μεγάλα έργα , συνολικής ισχύος 430 MW, τα οποία αναπτύσσουν εταιρείες θυγατρικές της αυστραλιανής Maquarie και της γαλλικής Acuo. Επιπλέον, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε ένα πρόχειρο δειγματοληπτικό έλεγχο σε παλαιότερες αδειοδοτήσεις που έγινε πρόσφατα από τις υπηρεσίες εντοπίστηκαν 12 περιπτώσεις με παράτυπα θετική γνωμοδότηση.

      Στην Πελοπόννησο το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε περιοχές όπως το Γαϊδαροβούνι Ταϋγέτου, το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο και ο Πάρνωνας, έχει προκαλέσει τις σοβαρές αντιδράσεις των τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής κατά της κατασκευής αιολικών πάρκων. Μάλιστα, οι αντιδράσεις αναζωπυρώθηκαν από την πρόσφατη δημόσια διαβούλευση για τους αιολικούς σταθμούς MORES (298,2 MW στη Βόρεια Κυνουρία) και MORES II (155,4 MW σε περιοχή της Μάνης των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Μεσσηνίας), συμφερόντων της εταιρείας Volton.

      Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 6.000 και 5.500 υπογραφές αντίστοιχα κατά της χωροθέτησης των δύο έργων από πολίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εγκατάστασή τους θα αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής, και δεν συμβαδίζει με το πρότυπο ανάπτυξης που βασίζεται στον τουρισμό.

      Την αντίθεσή τους εκφράζουν τοπικοί παράγοντες και για έργα ΑΠΕ στον Έβρο. Σχέδιο γερμανικής εταιρείας για εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή Σουφλίου προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η WPD (κορυφαία εταιρεία του κλάδου με παρουσία σε 31 χώρες) προτίθεται να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες στην παραποτάμια περιοχή μεταξύ του Δάσους Δαδιάς και του Δέλτα Έβρου και προχωρά τις αδειοδοτικές διαδικασίες για την υλοποίηση της επένδυσης.

      Ακόμη και στην Αττική, η διαδημοτική των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού «Επιτροπή Κατά των Ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος» έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τον αγώνα της και με την χρήση ένδικων μέσων κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος και το Κερατοβούνι καθώς η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη κατασκευής του έργου. Όπως καταγγέλλουν, σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ισχύος 2,4 MW στο Κερατοβούνι, αλλά αποτελεί τον προπομπό για την εγκατάσταση επιπλέον 24 ανεμογεννητριών.

      Νέα παράταση του Χωροταξικού

      Και θα συνεχίσει να μεγαλώνει όσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν προχωρά με τη θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ), του οποίου η ολοκλήρωση παίρνει διαρκώς παράταση με τη νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης της σύμβασης για τους μελετητές να έχει πάρει νέα διορία έως τις 27 Δεκεμβρίου 2024.

      Έως τότε όλες οι χωροθετήσεις βασίζονται στο παρωχημένο ΕΧΠ-ΑΠΕ του Γ. Σουφλιά, το οποίο είχε εγκριθεί το 2009 και είχε συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα της δεκαετίας του 2000.
      Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό παραδοτέο που έχει υποβληθεί από τους μελετητές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προτείνει ανακατάταξη των περιοχών αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ) και αποκλεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις τεχνολογίες αλλά και την αλλαγή του κλίματος που έχει οδηγήσει σε μεταβολή καιρικών στοιχείων που αφορούν στις ταχύτητες των ανέμων, την ηλιακή ακτινοβολία κλπ.

      Οι νέες προτάσεις

      Η πρόταση των μελετητών, η οποία ενδέχεται να αλλάξει από το επιτελείο του ΥΠΕΝ, είναι να ευνοηθούν περισσότερες περιοχές για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αυξάνοντας τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας - ΠΑΠ σε 67 από 58 που είναι στο ισχύον ΕΧΠ ΑΠΕ. Οι επιπλέον δημοτικές ενότητες που έχουν προστεθεί βρίσκονται στην Κρήτη (22) και άλλες 18 στις περιοχές των Σερρών, του Κιλκίς και των Ιωαννίνων και τρεις στη Ροδόπη. Επίσης, αυξάνονται και στην Εύβοια, αλλά μειώνονται στην Κάρυστο, περιοχή που θεωρείται επιβαρημένη και υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις από τοπικούς φορείς για χωροθετήσεις και άλλων έργων ΑΠΕ.

      Ο αριθμός τους ωστόσο περιορίζεται σε περιοχές του Έβρου, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Λακωνίας, όπου από 29 οι ΠΑΠ περιορίζονται σε 11. Σχετικά με τις περιοχές αποκλεισμού, εκτός από τα «Απάτητα βουνά» (Λευκά Όρη, Σάος, Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Χατζή, Άγραφα, Μαίναλο, Δίκτη) στα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ ότι απαγορεύεται η χωροθέτηση ΑΠΕ, προτείνεται να ενταχθούν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», «γεωπάρκα» και μικροί νησιωτικοί υγροτόποι.

      Βεβαίως, μένει να φανεί εάν τελικά οι προβλέψεις του αρχικού παραδοτέου θα παραμείνουν στο τελικό κείμενο του ΕΧΠ – ΑΠΕ που θα παραδώσουν οι μελετητές στα τέλη του έτους, έπειτα από την εσωτερική διαβούλευση που έχει γίνει στο ΥΠΕΝ, αλλά και με την αγορά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.