Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1605 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος κατά 7,3 GW έως το 2029 εκτιμούν οι αναλυτές της Wood Mackenzie για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στις ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγήσει τη συνολική ισχύ στα 14 GW.

      Πιο συγκεκριμένα, τα παραπάνω νούμερα προέρχονται από την τελευταία έκθεση των αναλυτών που δημοσίευσε η Mackenzie σε συνεργασία με την CCSA (Coalition for Community Solar Access.

      Με βάση την εν λόγω έκθεση, η αγορά φωτοβολταϊκών θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό περί του 5% μέχρι το 2026, και μετά με 11% μέχρι το 2029, λόγω της ευνοϊκής νομοθεσίας που θέτει σε εφαρμογή το Inflation Reduction Act.

      Επίσης, σημειώνεται στην έκθεση ότι παρά την συνθετότητα και την περιπλοκότητα της νομοθεσίας που υπάρχει, το συμπέρασμα της έκθεσης παραμένει εν πολλοίς με θετικό πρόσημο.

      Όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα, η Wood Mackenzie και η CCSA αναμένουν οι ετήσιες προσθήκες νέων έργων να κορυφωθούν στα 1,4 GW το 2026, εν μέσω ενός σερί εννέα ετών που η ετήσια νέα δυναμικότητα υπερβαίνει το όριο του 1 GW.


    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ο παγκόσμιος μέσος όρος (Μ.Ο.) για την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι 30%, αλλά σχεδόν οι μισές από τις χώρες της G20 πέφτουν κάτω από αυτόν τον Μ.Ο., όπως προκύπτει από στοιχεία που βασίζονται στις ετήσιες και μηνιαίες εκθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ember (ανεξάρτητη παγκόσμια ενεργειακή «δεξαμενή σκέψης» που χρησιμοποιεί δεδομένα και πολιτική για να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια) από το 2023.
      Τα δεδομένα για τη Σαουδική Αραβία δεν είναι διαθέσιμα.
       
      Βραζιλία: Κορυφαία στις ΑΠΕ
      Η Βραζιλία ηγείται της G20 στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, με το 89% της ενέργειας της να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2023. Το υψηλό μερίδιο της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οφείλεται στην ισχυρή υδροηλεκτρική της βάση και στην ταχεία επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
      Η Γερμανία βρίσκεται στην 3η θέση, έχοντας το υψηλότερο ποσοστό αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα.
      Οι οικονομίες της G20 πέρασαν την κορύφωση της ορυκτής ισχύος
      Η πλειονότητα των οικονομιών της G20 έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια από την κορύφωση των εκπομπών τους στον τομέα της ενέργειας.
      Οι εκπομπές του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Βραζιλίας κορυφώθηκαν το 2014 στους 114 εκατομμύρια τόνους CO2 (MtCO2). Μέχρι το 2023 (9 χρόνια μετά την κορύφωση), οι εκπομπές στον τομέα της ενέργειας ήταν 38% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2014, στους 70 MtCO2.
      Διαφωτιστικά είναι τα ακόλουθα γραφήματα τα οποία δείχνουν πόση ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ των χωρών της G20.










       
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Το τμήμα της υποθαλάσσιας αγοράς, το οποίο περιλαμβάνει παίκτες που εμπλέκονται σε συστήματα παραγωγής και επεξεργασίας είναι έτοιμο να βιώσει μία σημαντική εισροή κεφαλαίων. Η Rystad Energy προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10% (CAGR) από το 2024 έως το 2027, με τις συνολικές δαπάνες να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.
      Η επενδυτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη σε περιοχές όπως η Νότια Αμερική και η Ευρώπη, όπου τα μεγάλα έργα σημειώνουν σημαντική πρόοδο και προσελκύουν νέες επενδύσεις.
      Η Βραζιλία, ειδικότερα, παραμένει κομβικό σημείο λόγω των τεράστιων αποθεμάτων αλατιού της, οδηγώντας σε ισχυρή ζήτηση για υποθαλάσσιο εξοπλισμό και SURF. Οι αναμενόμενες δαπάνες στη Βραζιλία αναμένεται να αυξηθούν κατά 18% από το προηγούμενο έτος, στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η Νορβηγία βιώνει μια αναζωπύρωση της δραστηριότητας, που τροφοδοτείται από ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η Subsea Hydraulic Power Unit που είναι οικονομικά αποδοτική.
      Οι σωρευτικές δαπάνες αναμένεται να φτάσουν τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η ανάπτυξη καθοδηγείται από την ισχυρή δραστηριότητα σε υπηρεσίες, εξοπλισμό και SURF, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από σημαντικές επενδύσεις σε έργα βαθιά και υπέρ-βαθιά ύδατα. Ο υποθαλάσσιος τομέας επεκτείνεται επίσης πέρα από τις παραδοσιακές εφαρμογές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ώθηση για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους προμηθευτές . Κατά συνέπεια, οι προμηθευτές πρωτοστατούν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών συστημάτων υποθαλάσσιας παραγωγής, τα οποία πρόκειται να δουν ευρύτερη υιοθέτηση.   

      Σημαντική ανάκαμψη
      Η υποθαλάσσια αγορά έχει ανακάμψει δυναμικά από τις επιπτώσεις της Covid-19, που προκάλεσε σημαντική πτώση 20% στις δαπάνες το 2020. Μέχρι το 2021, ο κλάδος άρχισε να ανακάμπτει, με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά 5% φτάνοντας τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Κοιτάζοντας το μέλλον η Rystad, αναμένει σταθερή ανάπτυξη στον υποθαλάσσιο τομέα, που τροφοδοτείται από τις εξελίξεις στην εξερεύνηση βαθέων υδάτων και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS). Αυτή η ανάκαμψη υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα του κλάδου και υποδηλώνει μια πολλά υποσχόμενη τροχιά συνεπούς προόδου.
      Οι εξελίξεις στα βαθέα ύδατα πρόκειται να κυριαρχήσουν στον τομέα, αντιπροσωπεύοντας το 45% της αγοράς από το 2024 έως το 2028. Σημαντικά έργα περιλαμβάνουν το Barracuda Revitalization στη Βραζιλία, το Johan Castberg και το Breidablikk στη Νορβηγία και το Golfinho στη Μοζαμβίκη. Βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν  επίσης τα Balder Future, Gullfaks South και Schiehallion στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
      Έργα εξαιρετικά βαθέων υδάτων, που οδηγούνται από μεγάλες πρωτοβουλίες πλωτής παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) στη Βραζιλία και τη Γουιάνα, προβλέπεται να κατακτήσουν το 35% της αγοράς. Η Νότια Αμερική αναμένεται να ηγηθεί παγκοσμίως με 500 εγκαταστάσεις υποθαλάσσιων projects τα επόμενα πέντε χρόνια.
      Αξιοσημείωτα βήματα
      Ο υποθαλάσσιος τομέας έχει σημειώσει αξιοσημείωτα βήματα προόδου από το 2022, εν μέσω περισσότερων κινήτρων για την ανάπτυξη των βαθέων υδάτων και των υπερβαθέων υδάτων. Μόνο εκείνο το έτος, τα έργα βαθέων υδάτων είχαν δαπάνες 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Ευρώπη να συνεισφέρει το 28% αυτού του συνόλου. Μεταξύ 2020 και 2023, η Νορβηγία πρωτοστάτησε παγκοσμίως εγκαθιστώντας 200 υποθαλάσσιες γεωτρήσεις από τις συνολικά 600 που τοποθετήθηκαν σε βαθιά νερά (από 125 έως 1.500 μέτρα). Την ίδια περίοδο, η Νορβηγία εγκατέστησε επίσης 1.400 χιλιόμετρα SURF σε βαθιά νερά, ξεπερνώντας τα 1.200 χιλιόμετρα της Βραζιλίας.
      Το 2024, οι διευρυμένες δραστηριότητες της ExxonMobil αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις. Μετά την Equinor, η οποία εγκατέστησε το 17% των συνολικών υποθαλάσσιων γεωτρήσεων φέτος, η ExxonMobil αναμένεται να συνεισφέρει το 12%, με κύρια εστίαση στη Γουιάνα. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλα έργα όπως το Yellowtail, το Redtail και το Payara, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της Γουιάνας στον υποθαλάσσιο τομέα.
      Στον τομέα SURF, οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις αναμένεται να φτάσουν τα 3.500 χιλιόμετρα το 2024. Η Βραζιλία αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 22% αυτού του συνόλου, ενώ οι ΗΠΑ και η Αγκόλα προβλέπεται να συνεισφέρουν 15% και 10% αντίστοιχα. Ο ρυθμός εγκατάστασης αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 15% από το 2024 έως το 2028, με τη Βραζιλία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αγκόλα να είναι οι κύριες αγορές.
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας σε επιχειρήσεις, κτίρια του δημοσίου και νοικοκυριά αναμένεται να προωθήσει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να «κουμπώσει» με το νέο πρόγραμμα επιδότησης αντλιών το οποίο σχεδιάζει, ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι που αναμένεται να θέσει για το 2030 έως και το 2050.
      Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα απαιτείται άδεια για την εγκατάσταση αερόψυκτων αντλιών θερμότητας ανεξαρτήτως ισχύος (για θέρμανση - ψύξη χώρων μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας του αέρα) και για γεωθερμικές αντλίες θερμότητας κλειστού κυκλώματος (εκμεταλλεύονται τη θερμότητα  των γεωλογικών σχηματισμών ή των νερών) με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα  100 kW.
      Μάλιστα, θα προωθηθεί ρύθμιση ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρά άμεσα στη σύνδεσή τους. Για μεγαλύτερα συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος θα εξακολουθεί να απαιτείται άδεια καθώς και για αντλίες ανοιχτού κυκλώματος ανεξαρτήτως ισχύος, θα απαιτείται άδεια.  Ωστόσο και πάλι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες σύνδεσης από τον Διαχειριστή. Να σημειωθεί ότι η γεωθερμική αντλία θερμότητας κλειστού κυκλώματος περιλαμβάνει γεωεναλλάκτη, ο οποίος αναπτύσσεται είτε εντός γεώτρησης   είτε εντός εκσκαφής ή κατά μήκος τάφρων ενώ του  ανοικτού κυκλώματος  περιλαμβάνει τουλάχιστον μια παραγωγική γεώτρηση ή εγκατάσταση εκμετάλλευσης της θερμότητας επιφανειακών νερών.
      Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι η προώθηση των αντλιών θερμότητας καθώς το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει  θεαματική αύξηση του εξηλεκτρισμού της θέρμανσης κτιρίων (κατοικιών και εμπορικών),  με δεδομένο ότι τόσο βάσει του ελληνικού κλιματικού νόμου, όσο και βάσει των προβλέψεων της (αναδιατυπωμένης) οδηγίας (ΕΕ) 2024/1275 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων,  σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στον κτιριακό τομέα θα πρέπει να καταργηθούν.  
      Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι αναβαθμισμένοι στόχοι του ΕΣΕΚ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση,  προβλέπουν για τον εμπορικό και δημόσιο τομέα 18 TWh (τεραβατώρες) ηλεκτρισμού από αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικές αντιστάσεις το 2030, 18,5  TWh το 2035, 19,6 TWh το 2040 και 20,1 TWh το 2050. Αντιστοίχως, προβλέπονται για   αερόψυκτες αντλίες θερμότητας  που  εκμεταλλεύονται τη θερμότητα του αέρα  5,8 TWh   το 2030 (από 4,1), 6,9   TWh το 2035,  7,7 TWh το 2040 και  9,2 TWh το 2050.
      Για τον οικιακό τομέα, οι προβλέψεις του ΕΣΕΚ είναι εξίσου φιλόδοξες και ειδικότερα προτείνεται για αερόψυκτες αντλίες θερμότητας  3,9 TWh   το 2030 (από μόλις 1,1 σήμερα),  4,6   TWh το 2035, 5,6   TWh το 2040 και  4,5  TWh το 2050. Όσο για τον ηλεκτρισμό στον οικιακό τομέα προβλέπεται 19,3 TWh  το 2030 (από 16,6 σήμερα),  19,5   TWh το 2035, 20,3 TWh το 2040 και  20,5  TWh το 2050.
      Μάλιστα, η μεγάλη διείσδυση των αντλιών θερμότητας έχει περιληφθεί και στο σχέδιο ανάπτυξης έως το 2028 του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο  προβλέπει ότι οι   ενεργειακές ανάγκες  για τις κατοικίες που θα αντικαταστήσουν το συμβατικό σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας θα είναι της τάξης των 0,2 TWh κατ’ έτος. Όσο για τις κατοικίες που θα αναβαθμισθούν ενεργειακά με αντλίες θερμότητας έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, θα φτάσουν τις 438.000, ενώ τα  κτίρια του τομέα υπηρεσιών που θα βάλουν αντλίες εκτιμώνται σε 170.000. 
      Το  σχέδιο RePowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εξάρτησης από τα  ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030 έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό του σημερινού ρυθμού ανάπτυξης αντλιών θερμότητας  με σκοπό την εγκατάσταση  10 εκατομμυρίων μονάδων έως το 2027 και 30 εκατομμυρίων έως το 2030.
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Οι πυρκαγιές της Αττικής δοκίμασαν και τις αντοχές του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας και υπενθύμισαν με τρόπο που δεν έγινε αντιληπτό πέραν των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές, το ότι να κρατηθούν τα φώτα αναμμένα δεν είναι πλέον κάτι το αυτονόητο. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ ανοιγόκλειναν για όσο διάστημα μαίνονταν οι πυρκαγιές τους διακόπτες των γραμμών υψηλής τάσης, ανακατεύθυναν διαρκώς τις γραμμές μεταφοράς και προχώρησαν σε ανακατανομή των μονάδων παραγωγής ενισχύοντας το σύστημα της Αττικής για να καταφέρουν να διατηρήσουν την ευστάθεια του συστήματος και να αποτρέψουν τον πολύ πιθανό κίνδυνο για μπλακ άουτ.     Κάποιες εβδομάδες νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου και ενώ οι θερμοκρασίες στην περιοχή των Βαλκανίων είχαν χτυπήσει για πολλές ημέρες κόκκινο, τα δίκτυα των χωρών της περιοχής που είχαν σχεδιαστεί για χειμερινές αιχμές   δεν άντεξαν την υψηλή ζήτηση που σημειώθηκε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η κλιματική αλλαγή ανέτρεψε μια βασική σταθερά για τον προγραμματισμό συντήρησης των γραμμών μεταφοράς ρεύματος που ακολουθούν οι Διαχειριστές των χωρών της περιοχής. Η σταθερά αυτή λέει ότι η αιχμή της ζήτησης σημειώνεται το χειμώνα με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ανεβάζουν την ζήτηση για θέρμανση, οπότε σταδιακά και εκ περιτροπής τμήματα των γραμμών μεταφοράς βγαίνουν εκτός λειτουργίας για συντήρηση τους θερινούς μήνες, κάτι που έγινε και φέτος.

      Ετσι, ο ασυνήθιστος για τις γειτονικές χώρες καύσωνας στα μέσα Ιουνίου βρήκε το δίκτυο (εγχώριο και περιφερειακό) αδύναμο να σηκώσει τα πρωτοφανή για την εποχή υψηλά φορτία. Οι γραμμές υπερφορτώθηκαν και μετά από ένα πρώτο βραχυκύκλωμα σε εναέρια γραμμή υψηλής τάσης στο Μαυροβούνιο ακολούθησε ένα ντόμινο συμβάντων που οδήγησε σε κατάρρευση μεγάλο μέρος των συστημάτων μεταφοράς της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης καθώς και της Κροατίας και  γενική συσκότιση σε όλη αυτή την περιοχή. Η λειτουργία των συσκευών προστασίας διέσωσε τα ηλεκτρικά συστήματα της Ηπειρωτικής Ευρώπης καθώς αποσυνδέθηκαν αυτόματα από τα υπό κατάρρευση συστήματα της Νοτιο Ανατολικής Ευρώπης και έτσι δεν βυθίστηκαν στο σκοτάδι.   Μόλις πρόσφατα εξάλλου, ανήμερα του 15 Αυγουστου τα νησιά Φολέγανδρος, Ιος και Σίκινος βυθίστηκαν στο σκοτάδι γύρω στις 8.30 του βράδυ και έμειναν χωρίς ρεύμα τουλάχιστον για 8 ώρες. Στην Ιο μάλιστα μέχρι και αργά το απόγευμα το μεγαλύτερο μέρος του νησιού έπαιρνε ρεύμα εκ περιτροπής ανά ώρα. Τα τρία νησιά των Δυτικών Κυκλάδων ηλεκτροδοτούνται μέσω δύο υποβρύχιων καλωδίων μέσης τάσης από το σύστημα της Πάρου το οποίο έχει διασυνδεθεί από τον ΑΔΜΗΕ με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Και οι δύο γραμμές διασύνδεσης Πάρου-Ιου κατέρρευσαν λόγω υπερφόρτωσης καθώς ο συνδυασμός υψηλής τουριστικής κίνησης και καύσωνα έχει ανεβάσει τη ζήτηση σε επίπεδα που όταν σχεδιάστηκαν οι γραμμές πριν από πολλές δεκαετίες ήταν αδύνατον να προβλεφθούν.   Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε ολόκληρο τον πλανήτη καθιστώντας ασταθή τα μέχρι πρότινος στιβαρά ηλεκτρικά συστήματα των αναπτυγμένων χωρών που σχεδιάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες υπό άλλες κλιματικές συνθήκες και μοντέλα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής αξιολογείται και στο αναθεωρημένο σχέδιο του ΕΣΕΚ ως καθοριστικός και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η μειωμένη διαθεσιμότητα των υδάτων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών μονάδων, οι παράκτιες ενεργειακές υποδομές απειλούνται από τη στάθμη της θάλασσας, ενώ η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας αναμένεται να μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση τη χειμερινή περίοδο και να αυξήσει τις ανάγκες για ψύξη τη θερινή περίοδο.   Δεν είναι όμως μόνο η κλιματική αλλαγή που απειλεί την ευστάθεια των ηλεκτρικών συστημάτων και την ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυγμένων χωρών. Η ενεργειακή μετάβαση και ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί αποτελεί ήδη μια καθημερινή πρόκληση για τους Διαχειριστές. Η έμφαση που δόθηκε στις ΑΠΕ δεν έλαβε υπόψη της την δυναμικότητα των δικτύων, παράγοντας που σε συνδυασμό με την ασταθή παραγωγή της διάσπαρτης γεωγραφικά πράσινης παραγωγής να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης του συστήματος σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Σε όλη την Ευρώπη οι Διαχειριστές περικόπτουν όλο και πιο συχνά και όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας για να διατηρήσουν την ευστάθεια των συστημάτων, όταν η παραγωγή των ΑΠΕ υπερβαίνει τη ζήτηση.   Στην Ελλάδα η πιο δύσκολη ημέρα για τον ΑΔΜΗΕ ήταν η Κυριακή του Πάσχα φέτος και συγκεκριμένα οι μεσημεριανές ώρες όταν η παραγωγή των ΑΠΕ κορυφώθηκε λόγω της υψηλής παραγωγής των φωτοβολταϊκών και οι μετασχηματιστές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με το οποίο είναι συνδεδεμένα 7,5 χιλιάδες μεγαβάτ διάσπαρτα μικρά φωτοβολταϊκά αντί να μεταφέρουν ενέργεια από την υψηλή τάση στη μέση τάση δούλευαν σε αντίστροφη ροή.

      Λόγω της χαμηλής ζήτησης η ροή της ενέργειας άλλαξε και μεταφέρονταν από την μέση τάση στην υψηλή, μετατρέποντας ουσιαστικά το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από δίκτυο διανομής σε δίκτυο παραγωγής. Η ζήτηση στο σύστημα υψηλής τάσης ήταν αρνητική και ο ΑΔΜΗΕ για να κρατήσει το σύστημα όρθιο και να αποτρέψει ένα γενικευμένο μπλακ άουτ, χρειάστηκε να θέσει εκτός για πρώτη φορά το σύνολο της παραγωγής των ΑΠΕ που ήταν σε λειτουργία , περίπου 2,5 χιλιάδες μεγαβάτ και να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να βγάλει επίσης εκτός λειτουργίας 1000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Στην αποτροπή του μπλακ άουτ συνέβαλε και το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε υποβάλει μια εβδομάδα νωρίτερα στους Διαχειριστές των γειτονικών χωρών για παύση των εισαγωγών ρεύματος. Οι μεγαλύτερες πιέσεις στο ελληνικό σύστημα από την πλεονάζουσα παραγωγή των ΑΠΕ ασκούνται το Φθινόπωρο και την Ανοιξη που παραδοσιακά πέφτει η ζήτηση. Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα οξύνεται καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ ενώ η ζήτηση υστερεί. Ένα από τα μέτρα που εξετάζει το ΥΠΕΝ είναι η μετατόπιση του νυχτερινού τιμολογίου τις μεσημεριανές ώρες που η παραγωγή των ΑΠΕ φτάνει στο ζενίθ, ώστε να αυξηθεί εκείνες τις ώρες η κατανάλωση και να περιοριστούν οι περικοπές ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το διάστημα Ιανουαρίου- Mαίου 2024 οι περικοπές πράσινης ενέργειας έφτασαν τις 430 GWh, ποσότητα σχεδόν διπλάσια από αυτή των 228  GWh που περικόπηκε καθ όλη την διάρκεια του 2023.
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ταχύτατα βήματα προς την ανάπτυξη και της αντλησιοταμίευσης κάνει τα τελευταία χρόνια και η ΔΕΗ, η οποία έχει εξασφαλίσει άδειες για νέα έργα, ενώ διαθέτει ήδη εδώ και χρόνια σε λειτουργία δύο μονάδες, μία στο φράγμα της τεχνητής λίμνης Σφηκιάς στον ποταμό Αλιάκμονα και μια άλλη στο φράγμα του Θησαυρού στον ποταμό Νέστο.
      Άλλωστε, το νέο ΕΣΕΚ αναμένεται να ιεραρχήσει την αποθήκευση ενέργειας πολύ υψηλά και η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παίκτης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
       
      Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το e-ptolemeos, ο όμιλος έχει στα σκαριά ακόμα έξι projects, εκ των οποίων τα τέσσερα αναμένεται να ξεκινήσουν στις περιοχές που βρίσκονται εγκατεστημένα τα ορυχεία λιγνίτη. Με την εγκατάλειψη των εξορύξεων, δημιουργούνται στα ορυχεία τεχνητές λίμνες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης με την ώριμη τεχνολογία της άντλησης νερού.
       
      Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Ιουνίου η ΔΕΗ εξασφάλισε άδεια για αντλησιοταμιευτικό έργο, εγκατεστημένης ισχύος 227 MW από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Δύο μεγαλύτερες άδειες κατέχει η επιχείρηση για μονάδες αντλησιοταμίευσης, ισχύος περίπου 460 MW η κάθε μία, οι οποίες χωροθετούνται στη λίμνη Βεγορίτιδα και σε εκείνη της Σφηκιάς, όπου η εταιρεία διατηρεί ήδη μια μονάδα.
       
      Επίσης, ακόμα δύο σταθμοί αντλησιοταμίευσης θα κατασκευαστούν στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολη (ισχύος 183 MW) και της Μαυροπηγής (156 MW). Οσο για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Συνολικά τα έξι έργα ξεπερνούν σε ισχύ τα 1.600 MW.
       
      Συνολικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα περίπου 700 MW αντλησιοταμίευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα ανήκουν στη ΔΕΗ, ενώ διακηρυγμένος στόχος είναι μέσα στην επόμενη 25ετία οι μονάδες αντλησιοταμίευσης σταδιακά να αναλάβουν τον ρόλο μονάδων βάσης του ηλεκτρικού συστήματος ώστε να στηρίξουν τον εθνικό στόχο για χρήση ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά 87% το 2030, 97% το 2040 και 100% το 2050.
       
      Με τα νέα αυτά έργα η ΔΕΗ έρχεται να υλοποιήσει τον στόχο που έχει από καιρό θέσει, να ενισχύσει αποφασιστικά το πράσινο χαρτοφυλάκιό της και ειδικότερα τον απολύτως απαραίτητο βραχίονα του energy storage, με βάση την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης που επιτρέπει μεγάλης διάρκειας αποθήκευση ενέργειας.
       
      Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς ενισχύει αποφασιστικά την ικανότητα του συστήματος να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ κατά τη διάρκεια αιχμής της ζήτησης, ενώ μπορεί να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες για την ενσωμάτωση υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών, όπως απόκριση συχνότητας, σημαντική συμβολή στην αδράνεια του συστήματος και στα αποθεματικά λειτουργίας. Παράλληλα, υποστηρίζει την αποτελεσματική διαχείριση της συμφόρησης του δικτύου.
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Yπηρεσία μιας στάσης για τις  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ειδικότερα, έχει προετοιμάσει την έναρξη της λειτουργίας ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος Αδειοδότησης Έργων ΑΠΕ το οποίο θα διαθέτει σύστημα ειδοποιήσεων  μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να ενημερώνονται οι επενδυτές αλλά και οι  αδειοδοτούσες αρχές, για τις προθεσμίες κάθε τρέχουσας αδειοδοτικής διαδικασίας και τη λήξη της ισχύος αδειών ή συμβάσεων.
      Στόχος είναι η Υπηρεσία Μίας Στάσης να διασφαλίσει την τήρηση των προθεσμιών σε κάθε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.
       
      Η σχετική πρόβλεψη θα περιληφθεί στις ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας  2023/2413, τη γνωστή «RED III» η οποία ισχύει από τον  Οκτωβρίου 2023 και έχει ως σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).   Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις της ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα περιλαμβάνουν  και πρόβλεψη για την επιτάχυνση εγκατάστασης  μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για βιομηχανίες και επιχειρήσεις ισχύος  έως  150 κιλοβάτ kW ώστε να λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο το πολύ εντός δύο μηνών  από την ημερομηνία υποβολή της σχετικής αίτησης.  
       
      Επίσης, εάν με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος προστεθεί και  μπαταρία για αποθήκευση ενέργειας πάνω στο κτίριο της επιχείρησης, τότε θα μπορεί να απαλλαχτεί από τις απαιτούμενες σήμερα βεβαιώσεις παραγωγού της  ΡΑΑΕΥ. Έτσι η βιομηχανία ή η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται απευθείας στον αρμόδιο Διαχειριστή  για σύνδεση του  συστήματος, το οποίο θα μπορεί να εγκατασταθεί στη στέγη, σε στέγαστρα, σε εξώστες, σε σκίαστρα κλπ, τόσο υφιστάμενων κτιρίων και τεχνητών κατασκευών, όσο και σε κτίρια που θα χτιστούν μελλοντικά.    
       
      Ειδικά για εξαιρούμενους σταθμούς, δηλαδή τις μικρότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από  ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας, ή βεβαίωσης παραγωγής, ή βεβαίωσης ειδικών έργων   αναμένεται ότι θα απαλλαχθούν και από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όσο για τους   γνωστοποιούμενους σταθμούς για τους οποίους δεν απαιτείται προσφορά όρων σύνδεσης (πρόκειται για  φωτοβολταϊκά συστήματα έως και  50 kW και αιολικά έως   20 kW) το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να αυξήσει την ισχύ τους ώστε να εξυπηρετούν μεγαλύτερους εμπορικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γνωστοποιημένοι σταθμοί φωτοβολταϊκών που θα παρακάμπτουν τη διαδικασία ως προς την προσφορά όρων σύνδεσης θα φτάσουν στα 100 kW και οι αιολικοί στα  60 kW, οι οποίοι θα μπορούν να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης.
       
      Για να συμβαδίσει μάλιστα η ελληνική νομοθεσία με τις διαδικασίες επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας που απαιτεί η RED ΙΙΙ θα προβλεφθεί ότι ο  αρμόδιος Διαχειριστής εντός  15 ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του επενδυτή θα πρέπει να τον ενημερώνει σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης.  Σε περίπτωση αποδοχής θα οφείλει να του αποστέλλει  τη Σύμβαση Σύνδεσης και ο  ενδιαφερόμενος θα έχει περιθώριο δύο μηνών για να την υπογράψει καταβάλλοντας   τη σχετική δαπάνη ώστε να τεθεί σε ισχύ. Επίσης, σχεδιάζεται να επιταχυνθούν και οι χρόνοι για την κατασκευή των έργων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.
       
      Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη και για την περίπτωση που ο  ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκριθεί εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού. Τότε  ο επενδυτής θα μπορεί να προχωρεί στην σύνδεση του σταθμού, αφού  προηγουμένως  ενημερώσει εγγράφως τον  Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του και αργότερα για την ενεργοποίηση του σταθμού. Προϋπόθεση για τη  σύνδεση του συστήματος θα είναι η σύναψη σχετικής σύμβασης με προμηθευτή ρεύματος.
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Υποβολή κοινού αιτήματος χορήγησης όρων σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ θα μπορούν να υποβάλλουν επενδυτές, μόνο εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώσει, εντός τετραμήνου, ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) για διάφορους λόγους. Εάν δεν το κάνει θα θεωρείται δεδομένο ότι αδυνατεί.
      Ειδικότερα, το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται να προωθηθεί άμεσα ρύθμιση η οποία θα διευκολύνει την χορήγηση όρων σύνδεσης από τον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ σε όσους υποβάλλουν κοινό αίτημα.

      Η ρύθμιση που περιελάμβανε ο παλαιότερος νόμος 4951/2022 (Α’ 129) δεν έθετε χρονικά όρια με συνέπεια να υπάρχει ασάφεια για τους επενδυτές σχετικά με το εάν και πότε μπορούν να υποβάλλουν αίτημα στον Διαχειριστή του συστήματος.
      Υποβολή αιτήματος
      Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, η οποία αναμένεται να προστεθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή για ψήφιση, θα μπορεί καταρχάς να γίνει υποβολή κοινού αιτήματος περί χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, το οποίο θα αφορά σε περισσότερους σταθμούς ΑΠΕ, οι οποίοι διαθέτουν βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή και Εξαιρούμενο Σταθμό, όταν η συνολική ισχύς τους ξεπερνά το όριο των 10 MW (η ισχύουσα ρύθμιση θέτει ως όριο τα 8 MW).

      Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ στον οποίο είχαν υποβληθεί αρχικώς οι αιτήσεις, δηλώσει, εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή της τελευταίας αίτησης ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους και η σύνδεση ενός ή περισσότερων σταθμών γίνεται μέσω νέων κοινών αποκλειστικών δικτύων σε νέο ή υφιστάμενο υποσταθμό μέσης τάσης προς υψηλή.

      Αν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκριθεί εντός τεσσάρων μηνών, τεκμαίρεται αδυναμία χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλει αίτημα στον Διαχειριστή του Συστήματος. Αιτήματα συνολικής ισχύος άνω των 8 MW (όπως προβλέπει η νομοθεσία έως σήμερα), που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ έως την ψήφιση της νέας ρύθμισης θα αξιολογούνται βάσει των προϋφιστάμενων διατάξεων.
      Τρεις προϋποθέσεις
      Οι σταθμοί του κοινού αιτήματος θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
      α) να περιέχονται στο σύνολό τους σε κύκλο με ακτίνα που δεν ξεπερνά τα είκοσι χιλιόμετρα.
      β) Κάθε σταθμός παραγωγής να είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 100 kW.
      γ) Ένας εκ των ενδιαφερομένων θα πρέπει να ορίζεται, πριν την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εκπρόσωπος των σταθμών για την υποβολή του κοινού αιτήματος, περί χορήγησης της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, ή για την κατασκευή και διαχείριση του Υποσταθμού, μέχρι το όριο του Συστήματος, όπου απαιτείται.
      Ο αρμόδιος Διαχειριστής θα εξετάζει το κοινό αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, ανάλογα με την ισχύ του κάθε σταθμού. Δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης περί χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης του ίδιου σταθμού και στους δύο Διαχειριστές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα απορρίπτονται οι αιτήσεις από τους δύο Διαχειριστές.
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Μνημόνιο συνεργασίας για την υποστήριξη των προσπαθειών ανάδειξης και αξιοποίησης χώρων υπόγειας αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και άλλων δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη έργων Δέσμευσης και Αποθήκευσης ‘Ανθρακα, υδρογόνου και φυσικού αερίου υπέγραψαν η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για εξέλιξη που υποστηρίζει περαιτέρω τις προσπάθειες για ανάδειξη και αξιοποίηση χώρων υπόγειας αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και άλλων δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη έργων Δέσμευσης και Αποθήκευσης ‘Ανθρακα (Carbon Capture and Storage) και ρευστών (H2, φυσικό αέριο) στην Ελλάδα.
      Το Μνημόνιο υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συνεργασία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο φορέων για την από κοινού έρευνα και εκμετάλλευση γεωλογικών σχηματισμών σχετιζόμενων με τους υδρογονάνθρακες, τους ενεργειακούς πόρους της χώρας, τη γεωθερμία και την υπόγεια αποθήκευση γεωενέργειας, καθώς και σε γενικότερες δράσεις ανάπτυξης του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
      Στο περιθώριο της υπογραφής του Μνημονίου συνεργασίας, η Υφυπουργός, τόνισε: «Με την εκκίνηση αυτής της συνεργασίας, η χάραξη πολιτικής αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση γεωλογικών σχηματισμών για την υπόγεια αποθήκευση καθώς και σε γενικότερες δράσεις ανάπτυξης του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας περνά πλέον από την Κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ στη «διακυβέρνηση» και στην επόμενη φάση, που είναι η υλοποίηση. Με τη σημερινή υπογραφή γίνεται ακόμη ένα βήμα από πλευράς Ελλάδας για την ανάπτυξη έργων CCS - έναν κομβικό και ολοένα αναπτυσσόμενο τομέα στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση. Κι έναν τομέα στον οποίο η χώρα μας σημειώνει εξαιρετική πρόοδο, όπως αναγνωρίζεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εύχομαι η συνεργασία των δύο φορέων να είναι παραγωγική και να αποδώσει πολύ σύντομα καρπούς, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ».
      Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος ανέφερε: «Πρόκειται για μια συμφωνία που θα συμβάλλει στη διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης για την επίτευξη του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου σε ό,τι αφορά την αποθήκευση CO2. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς έχουμε ήδη ωριμάσει το πρώτο έργο CCS στη χώρα.
      Οι ανάγκες, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερες και για το λόγο αυτό προσβλέπουμε στη συνεργασία με την ΕΑΓΜΕ, ώστε να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν επιπλέον χώροι, κατάλληλοι για τη γεωλογική αποθήκευση CO2. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί επίσης την αρχή της προσπάθειας μας να συγκεντρωθούν και να αξιοποιηθούν σχετικά δεδομένα πυθμένα, χρήσιμα για τον σχεδιασμό έργων ΥΑΠ. Παράλληλα, μέσω αυτής της συνεργασίας, θα εξετασθούν και εναλλακτικοί τρόποι φύλαξης των πυρήνων γεωτρήσεων από τις ερευνητικές γεωτρήσεις για Υδρογονάνθρακες, που αποτελούν τμήμα του Αρχείου Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και η κατά το δυνατόν επιστημονική αξιοποίησή τους».
      Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, κ. Διονύσιος Γκούτης υπογράμμισε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα της διαχρονικής και αγαστής, πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο εμπλεκομένων πλευρών, στο πλαίσιο της συναντίληψης και της κοινής βούλησης για την προώθηση σύγχρονων πρακτικών στον χώρο της ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού μίγματος της χώρας. Η ΕΑΓΜΕ ως αρμόδια αρχή για τη γεωλογική έρευνα της χώρας, θα συνδράμει στον εντοπισμό και την αξιοποίηση χώρων υπόγειας αποθήκευσης ενέργειας και στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της χώρας, καθώς και σε γενικότερες από κοινού δράσεις με την ΕΔΕΥΕΠ, με την οποία πλέον καταρτίζεται μία στρατηγική συμμαχία».
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Μια από τις πλέον φιλόδοξες θεσμικές παρεμβάσεις στην κυκλική οικονομία, το “δικαίωμα στην επισκευή”, έθεσε χθες σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια νέα οδηγία της ΕΕ για την προώθηση της επισκευής αγαθών.
      Η νέα νομοθεσία, για την οποία τα κράτη-μέλη θα έχουν διορία μέχρι τις 31 Ιουλίου 2026 προκειμένου να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο, κατοχυρώνει ένα νέο δικαίωμα για τους καταναλωτές: το δικαίωμα επισκευής ελαττωματικών προϊόντων με ευκολότερο, φθηνότερο και ταχύτερο τρόπο. Οι νέοι κανόνες ενθαρρύνουν την πιο βιώσιμη κατανάλωση, διευκολύνοντας την επισκευή ελαττωματικών προϊόντων και ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να επισκευάζουν τα ελαττωματικά προϊόντα τους αντί να τα αντικαθιστούν.
      Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι κατασκευαστές ορισμένων προϊόντων, όπως ψυγείων ή έξυπνων τηλεφώνων, υποχρεούνται να προσφέρουν εγκαίρως υπηρεσίες επισκευής στους καταναλωτές σε εύλογη τιμή.
      Προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα των επισκευών, οι νέοι κανόνες απαιτούν από τους κατασκευαστές να προσφέρουν ανταλλακτικά σε εύλογη τιμή και τους απαγορεύουν να αρνούνται την επισκευή ή να εφαρμόζουν πρακτικές, που εμποδίζουν την επισκευή.
      Για να μπορέσουν οι καταναλωτές να βρουν ελκυστικές λύσεις επισκευής, θα υπάρχει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα επισκευών, η οποία θα τους βοηθήσει να βρουν εύκολα επαγγελματίες επισκευαστές.
      Παράταση της νόμιμης εγγύησης
      Η νέα οδηγία παρέχει, επίσης, στους καταναλωτές ένα νέο δικαίωμα παράτασης κατά ένα έτος της νόμιμης εγγύησης, εάν επιλέξουν την επισκευή ενός ελαττωματικού προϊόντος αντί της αντικατάστασης του από τον πωλητή.
      Πρακτικά, η νέα νομοθεσία επεκτείνει την περίοδο εγγύησης ενός προϊόντος κατά 12 μήνες, όταν αυτό επισκευάζεται, παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε ανταλλακτικά και εξασφαλίζει ευκολότερη, φθηνότερη και ταχύτερη επιδιόρθωση των προϊόντων, με στόχο να κινητοποιήσει τους καταναλωτές να επιδιώκουν επισκευή αντί αντικατάστασης μιας συσκευής.
      Κίνητρα για επισκευή αντί αντικατάστασης
      Μεταξύ άλλων, το νέο πλαίσιο δίνει κίνητρα στους καταναλωτές για την επισκευή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αντί της αγοράς νέων, όπως κουπόνια και επιδοτήσεις και εισάγει την υποχρέωση των κατασκευαστών να επισκευάζουν τα προϊόντα σε λογικές τιμές και σε εύλογο χρόνο μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης.
      Οι νέοι κανόνες υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να προσφέρουν γρήγορες και οικονομικά συμφέρουσες υπηρεσίες επισκευής και να ενημερώνουν τους καταναλωτές για το σχετικό δικαίωμά τους. Κάθε φορά που ένα αγαθό θα επισκευάζεται εντός της περιόδου εγγύησης του, η εγγύηση αυτή θα παρατείνεται για έναν επιπλέον χρόνο, στοιχείο που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν την επισκευή αντί της αντικατάστασης.
      Τα προϊόντα που αφορά
      Μετά τη λήξη της νομικά κατοχυρωμένης εγγύησης, ο κατασκευαστής θα εξακολουθεί να υποχρεούται να επισκευάζει ορισμένες κοινές οικιακές συσκευές, που είναι ήδη τεχνικά επισκευάσιμες βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως τα πλυντήρια ρούχων, οι ηλεκτρικές σκούπες, ακόμη και τα έξυπνα τηλέφωνα.
      Στον κατάλογο αυτόν ενδέχεται να προστεθούν στο μέλλον και άλλες κατηγορίες προϊόντων. Οι καταναλωτές θα έχουν, επίσης, το δικαίωμα να ζητούν δανεική συσκευή για όσο διάστημα επισκευάζεται η δική τους ή αν δεν αυτή μπορεί να επισκευαστεί, θα μπορούν εναλλακτικά να επιλέγουν να αποκτήσουν ένα ανακατασκευασμένο προϊόν.
      Οι καταναλωτές θα μπορούν να πληροφορούνται σε ειδικό έντυπο την τιμή και τον απαιτούμενο χρόνο για κάθε υπηρεσία επισκευής ανάλογα με τη βλάβη που διαπιστώθηκε, ώστε να μπορούν να αξιολογούν και να συγκρίνουν τις εν λόγω υπηρεσίες.
      Για να γίνουν πιο εύκολες οι διαδικασίες επισκευής, θα δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν καταστήματα υπηρεσιών επισκευής, πώλησης ανακατασκευασμένων προϊόντων, αγοράς ελαττωματικών προϊόντων και τοπικές πρωτοβουλίες, όπως κοινοτικά εργαστήρια επισκευών ή “repair café”.
      Κίνητρα για επισκευές
      Στόχος των νέων κανόνων είναι να ενισχυθεί η αγορά των επισκευών στην ΕΕ και να μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές. Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να προσφέρουν ανταλλακτικά και εργαλεία σε λογικές τιμές και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν συμβατικές ρήτρες, υλικό και λογισμικό, που εμποδίζουν τις επισκευές.
      Ειδικότερα, δεν θα μπορούν να εμποδίζουν τη χρήση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών ή ανταλλακτικών τρισδιάστατης εκτύπωσης από ανεξάρτητους επισκευαστές, ούτε θα μπορούν να αρνούνται την επισκευή ενός προϊόντος αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους ή επειδή το προϊόν έχει επισκευαστεί προηγουμένως από κάποιον άλλο.
      Για να γίνουν πιο προσιτές οι επισκευές, κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εφαρμόσει τουλάχιστον ένα μέτρο που θα τις προωθεί. Τέτοια μέτρα είναι για παράδειγμα η διάθεση κουπονιών και επιδοτήσεων για επισκευές, η διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών, η παροχή μαθημάτων επισκευής και η στήριξη σε τοπικές πρωτοβουλίες για την επισκευή αγαθών.
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο για την αγορά της Ρουμανίας η ΔΕΗ που έχει ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα σειρά στρατηγικών κινήσεων που κινούνται σε δυο άξονες: Ο πρώτος αφορά στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που έχει στη χώρα, με αυξημένη έμφαση στα αιολικά πάρκα -κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της διαφοροποίησης και του εμπλουτισμού του πράσινου ενεργειακού μείγματος στο οποίο στην παρούσα φάση κυριαρχούν τα αιολικά. Ο δεύτερος στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής που απέκτησε η ΔΕΗ από την Enel Romania στις περιοχές Muntenia, Banat και Dobrogea και βρίσκονται υπό την ομπρέλα της εταιρείας Retele Electrice.
      Ενδεικτικό της βούλησης της επιχείρησης να «ανεβάσει ταχύτητα» για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής είναι ότι μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα η Retele Electrice προχώρησε σε δυο συμφωνίες χρηματοδότησης. Η πρώτη ύψους, 201 εκατ. ευρώ, συνήφθη μεταξύ της ρουμανικής θυγατρικής της ΔΕΗ και κοινοπραξία τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και όπως έγινε γνωστό τα κονδύλια θα καλυφθούν για την κάλυψη αναγκών σε επενδυτικά προγράμματα διαχείρισης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των τριών εταιρειών στους τομείς δραστηριότητάς τους. Η δεύτερη συμφωνία ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα και αφορά σε χρηματοδότηση ύψους 38,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ προς τη Retele Electrice για την υλοποίηση τριών project εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής στις τρεις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ρουμανική θυγατρική. Μάλιστα, για το πρώτο εξ αυτών που αφορά στην περιοχή Muntenia, προκηρύχθηκε προ ημερών και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα υλοποιήσει το project που αφορά σε υπογειοποίηση μέρους του δικτύου της μέσης τάσης και σε προστασία των μετασχηματιστών. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Retele Electrice Μιχάι Πέστε, «Εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο διανομής για να το κάνουμε πιο ανθεκτικό και εισάγουμε στοιχεία ψηφιοποίησης ώστε να μπορούμε να το παρακολουθούμε καλύτερα με χειρισμούς εξ αποστάσεως. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής θα απολαμβάνουν τα οφέλη μιας πολύ βελτιωμένης υπηρεσίας διανομής ηλεκτρισμού».
      Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Ομίλου ΔΕΗ, η αγορά της Ρουμανίας θα εμφανίσει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό τα επόμενα χρόνια (κάτι που δεν συμβαίνει στην παρούσα φάση στην Ελλάδα), το σύστημα ηλεκτρισμού θα αυξηθεί κατά 48% και θα προστεθούν 6,4 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος θα προέλθει από την ωρίμανση του χαρτοφυλακίου της ίδιας της Επιχείρησης, με το βάρος να πέφτει στα αιολικά πάρκα. Το πρώτο ισχυρό σήμα προς την κατεύθυνση αυτή δόθηκε προ λίγων ημερών όταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου ισχύος 140 MW στην ανατολική Ρουμανία, που θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ του πράσινου χαρτοφυλακίου στη χώρα που διαχειρίζεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και αφορά κυρίως σε αιολικά πάρκα -συμπληρώνοντας το χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα όπου κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά- σε περίπου 850 ΜW. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, έως το τέλος του 2026, οι ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 2 GW, ισχύς που θα προέλθει από την οργανική ανάπτυξη της «δεξαμενής» έργων που διαθέτει (5,3 GW), από στρατηγικές συνεργασίες αλλά και από πιθανές εξαγορές.
      Σημειώνεται τέλος ότι ο σχεδιασμός της Επιχείρησης προβλέπει κατασκευή 0,5-1 GW νέων πράσινων έργων σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας να σκανάρονται εντατικά. Η διοίκηση της ΔΕΗ θα δώσει το στίγμα της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου σε Ελλάδα και εξωτερικό αύριο 6 Αυγούστου, οπότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας «πρασινίζει» με μεγάλες ταχύτητες, χωρίς όμως να αποχωρίζεται και τα ορυκτά καύσιμα, που συνεχίζουν να καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μερίδιο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, με τη συμμετοχή μάλιστα του φυσικού αερίου να αυξάνεται.
      Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ΑΠΕ βρέθηκαν στην πρώτη θέση σημειώνοντας αύξηση παραγωγής κατά 24,20% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι. Τον Ιούνιο μάλιστα πέτυχαν ιστορικό υψηλό μηνιαίας παραγωγής με 2.252 GWh. Συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών, η καθαρή ενέργεια σημείωσε στο εξάμηνο ρεκόρ συνεισφοράς στην κάλυψη της ζήτησης, φτάνοντας στο 52,9%, ξεπερνώντας τη συνεισφορά όλων των ορυκτών μαζί (λιγνίτης, αέριο και πετρέλαιο).
      Ωστόσο, παρά τις θετικές επιδόσεις της πράσινης ενέργειας, σημαντική ήταν και η αύξηση του φυσικού αερίου κατά 36,9% στο πρώτο εξάμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου, έχοντας μάλιστα την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης, καταγράφοντας υψηλό δεκαετίας για την περίοδο του εξαμήνου (+34,3%).
      Σύμφωνα με το The Green Tank, αυτό θα μπορούσε να έχει περιοριστεί αν είχαν αποφευχθεί οι περικοπές των ΑΠΕ που έφτασαν τις 494 GWh στο εξάμηνο. Με βάση τα στοιχεία του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που αναλύει το Green Tank, με παραγωγή 12.306 GWh το πρώτο εξάμηνο του έτους, oι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή και των τριών ορυκτών καυσίμων μαζί (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 96 GWh. Την ίδια περίοδο το 2023 οι ΑΠΕ συνεισέφεραν λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα κατά 423 GWh.

       
      Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ορυκτό αέριο (9.148 GWh), το οποίο επέστρεψε στα επίπεδα του 2022 και παρουσίασε αύξηση 36,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.
      Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά βρέθηκαν στην τρίτη θέση με 1.810 GWh, για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
      Ακολούθησε στην τέταρτη θέση το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (1.564 GWh), εκτοπίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά τον λιγνίτη στην πέμπτη θέση (1.498 GWh).
      Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές (342 GWh), οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2021 (2.188 GWh).
      Με 14.116 GWh, η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί) το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 22,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (11.501 GWh). Μάλιστα ξεπέρασε κατά σχεδόν 2 TWh (1.906 GWh) την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί (12.210 GWh), η οποία σημείωσε μικρότερη αύξηση κατά 18,1% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2023. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, περικόπηκαν 494 GWh ΑΠΕ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Από αυτές, 122 GWh απορρίφθηκαν τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Τον Ιούνιο περικόπηκαν 64 GWh, ενώ οι υπόλοιπες 49 GWh τον Μάρτιο.
      Το πρώτο εξάμηνο του 2024, πάντως, η χώρα είχε το καθαρότερο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (262 γρ. CO2/kWh). Εκπέμφθηκαν 6,74 εκατ. τόνοι CO2, μειωμένοι όμως μόνο κατά 2,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Η μικρή μείωση οφείλεται στην αύξηση των εκπομπών από τις μονάδες ορυκτού αερίου, οι οποίες ξεπέρασαν το 50% των συνολικών εκπομπών από τους θερμικούς σταθμούς της επικράτειας.
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Οι γρήγοροι φορτιστές επιτρέπουν τη γρήγορη επαναφόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV). Οι ταχυφορτιστές είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων με BEV και για την ανακούφιση από το άγχος της αυτονομίας. Καθώς στην ΕΕ σημειώνεται μια αύξηση στην υιοθέτηση των BEV, η διαθεσιμότητα και η στρατηγική τοποθέτηση των δημόσιων φορτιστών γρήγορης φόρτισης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητη. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια BEV στους δρόμους της ΕΕ, με διαθέσιμους περίπου 75.000 δημόσιους ταχυφορτιστές. Αυτό μεταφράζεται σε μια αναλογία περίπου 30 BEV για κάθε γρήγορο φορτιστή. Κατά τον υπολογισμό των plug-in υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (PHEV) - τα οποία επίσης βασίζονται στην ίδια υποδομή φόρτισης - αυτή η αναλογία αυξάνεται σε περίπου 52 αυτοκίνητα ανά ταχυφορτιστή, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, (ACEA), που εκπροσωπεί τους 15 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, φορτηγών και λεωφορείων της Ευρώπης.
      Δεδομένου ότι ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχίζει να αυξάνεται, η επέκταση του δικτύου ταχέων φορτιστών θα είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των εξελισσόμενων απαιτήσεων των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων. «Χρειαζόμαστε μαζική υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης για τη μείωση του CO2», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της ACEA, Sigrid de Vries. «Αυτό δεν θα συμβεί χωρίς την ευρεία διαθεσιμότητα γρήγορης και βολικής δημόσιας υποδομής φόρτισης σε όλη την ΕΕ. Οι γρήγοροι φορτιστές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μετάβασης στην κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές». Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει ουσιαστικά στην ηλεκτροκίνηση. Αλλά η επίτευξη των στόχων CO2 δεν αφορά μόνο τα οχήματα, αλλά και τα θέματα της υποδομής. Αυτή η πρώτη στο είδος της έκθεση της ACEA ρίχνει φως στην επείγουσα ανάγκη να κλιμακωθεί η ανάπτυξη της υποδομής για ηλεκτρικά φορτιζόμενα αυτοκίνητα στην Ευρώπη, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι προθεσμίες που πλησιάζουν γρήγορα για την επίτευξη των στόχων μείωσης του CO2 είναι προ των πυλών.
      Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία διαδραματίζει το ρόλο της επενδύοντας πάνω από 250 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και παράγει μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων και φορτηγών. Ωστόσο, η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων είναι μόνο ένα μέρος του παζλ για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι πολιτικές των κυβερνήσεων μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην παροχή κινήτρων στους αγοραστές για να πεισθούν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων και βέβαια καθοριστικό ρόλο παίζει η δημόσια υποδομή φόρτισης, αναφέρει η ACEA. Καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπερνούν τη συγκέντρωση δημόσιων σημείων φόρτισης σε όλη την ήπειρο, η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να κλιμακώσουν την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Βασικά ευρήματα της έρευνας: Υπήρχαν 632.423 δημόσια σημεία φόρτισης διαθέσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ στα τέλη του 2023 και περίπου 3 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) στο δρόμο. Το 2023 εγκαταστάθηκαν συνολικά περίπου 153.000 νέα δημόσια σημεία φόρτισης.
      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά 3,5 εκατομμύρια σημεία φόρτισης έως το 2030 για να υποστηρίξει το επίπεδο ηλεκτροκίνησης των οχημάτων που είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί η προτεινόμενη μείωση του CO2 κατά 55% για τα αυτοκίνητα. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτούσε την εγκατάσταση σχεδόν 2,9 εκατομμυρίων δημόσιων σημείων φόρτισης τα επόμενα επτά χρόνια. Αυτό είναι σχεδόν 410.000 ετησίως ή 7.900 την εβδομάδα. Οι προβλέψεις της ACEA υποδηλώνουν σημαντικά υψηλότερη ζήτηση, εκτιμώντας την αναγκαιότητα 8,8 εκατομμυρίων σημείων φόρτισης έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθούν 1,4 εκατομμύρια φορτιστές ετησίως ή 22.438 την εβδομάδα.
      Τα τελευταία επτά χρόνια, οι πωλήσεις των BEV ξεπέρασαν την ανάπτυξη του δικτύου σημείων φόρτισης κατά περισσότερο από τρεις φορές. Μεταξύ 2017 και 2023, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν πάνω από 18 φορές, ενώ ο αριθμός των δημόσιων φορτιστών στην ΕΕ εξαπλασιάστηκε μόνο κατά την ίδια περίοδο. Ενώ ορισμένες χώρες προχωρούν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υποδομών, η πλειονότητα υστερεί. Πράγματι, μόνο τρεις χώρες της ΕΕ που καλύπτουν πάνω από το 20% της επιφάνειας της ΕΕ - η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία - φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) όλων των σημείων χρέωσης της ΕΕ. Το άλλο τρίτο (39%) όλων των φορτιστών διανέμεται σε 24 κράτη μέλη, καλύπτοντας σχεδόν το 80% της επιφάνειας της περιοχής. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διαθεσιμότητας του δημόσιου σημείου φόρτισης και των πωλήσεων BEV. Η λίστα των κορυφαίων πέντε χωρών με τις υψηλότερες πωλήσεις BEV είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με αυτή των χωρών με τους περισσότερους φορτιστές: Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία.
      Η ταχύτητα φόρτισης είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς οι γρήγοροι φορτιστές (με χωρητικότητα άνω των 22 kW) αποτελούν ένα κλάσμα του συνόλου της ΕΕ. Μόνο ένας στους επτά από όλους τους φορτιστές (13,5%) έχει δυνατότητα γρήγορης φόρτισης. Η πλειοψηφία είναι «κανονικοί» φορτιστές, με χωρητικότητα 22 kW ή μικρότερη (συμπεριλαμβανομένων πολλών κοινών ή πρίζων χαμηλής χωρητικότητας).
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ως ένα «πιο κοστοστρεφές επενδυτικό πλάνο» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περιγράφεται το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Το νέο σχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα  διατηρεί το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας για το “πρασίνισμα” τουενεργειακού συστήματος της Ελλάδας πουυπερβαίνει τόσο τη μέση φιλοδοξία των κρατών -μελών της Ένωσης όσο και το “κατώφλι” για μείωση των εκπομπών αερίων τουθερμοκηπίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
      Ειδικότερα, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚθα προβλέπει μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 59% έως το 2030 (υψηλότερααπό τον ευρωπαϊκό στόχο του 55%). Σχετικά με τον στόχο ως προς τις  ΑνανεώσιμεςΠηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα συμμετέχουν ηλεκτροπαραγωγήκατά 75,9%. Δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκόστόχο για 69% ΑΠΕ στονηλεκτρισμό, ωστόσο σημαντικά περιορισμένο τόσο ως προς την πρόταση που είχε παρουσιαστεί στα μέλη της Επιτροπής ΕΣΕΚ τον περασμένο Απρίλιο (87%) όσο και από το 80% που ήταν ο στόχος που είχε αποτυπωθεί στο draftπου είχε αποσταλεί για παρατηρήσεις στα τέλη του 2023 στην ΕΕ.
      Ως προς την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ, ο στόχος φαίνεται ότι διατηρείται περίπου στα 24 GW, με μια αλλαγή στην ισορροπία μεταξύ των τεχνολογιών, ώστε να αυξηθεί η ισχύς των αιολικών. Έτσι πιθανώς η πρόταση του ΕΣΕΚ για τα αιολικά θαείναι περίπου στα 11 GW (9 GW τα χερσαία και 1,95 GWτα υπεράκτια) και στα 13 GWγια τα φωτοβολταϊκά.   
      Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κυρία Σδούκου στην πρόσφατη παρέμβασή της κατά το πρόσφατο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στηΒουδαπέστη, το  αναθεωρημένο Σχέδιο θα προτείνει ένα πιο ορθολογικό και κοστοστρεφές επενδυτικό πλάνο για τη μείωση των εκπομπών,εκμεταλλευόμενο την οικονομικότητα που έχουν επιτύχει οι πιο ώριμες καιανταγωνιστικές από απόψεως κόστους τεχνολογίες, όπως οι ΑΠΕ.
      Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η πιοισορροπημένη προσέγγιση έχει θετική επίπτωση στο εκτιμώμενο κόστος τωναπαιτούμενων επενδύσεων, οδηγώντας σε μείωση κόστους (σε σχέση με τουποβληθέν τον Οκτώβριο του 2023 προσχέδιο του ΕΣΕΚ) κατά τουλάχιστον 30%έως το 2030, και επιπλέον κατά τουλάχιστον 40% στην περίοδο 2030-2050, χωρίςνα διακινδυνεύεται το βασικό ζητούμενο, που είναι η ενεργειακή μετάβαση. Όπως επεσήμανε η ίδια,  επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα με πιο λελογισμένεςεπενδυτικές επιλογές, διασφαλίζοντας πως οι πολίτες στη χώρα μας δε θαεπιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά, ενώ και το κράτος θα αξιοποιήσει τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει με το βέλτιστο τρόπο και με όρους κοινωνικήςδικαιοσύνης.
      Ως προς τους στόχους της αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν περίπου οι ίδιοι όσον αφορά στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, ωστόσο θα αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των μπαταριών, ο οποίος από 3,2GW (γιγαβάτ) που είχε αποτυπωθεί στο τελευταίο draft θα τεθεί πλέον περίπου στα 4 GW για το 2030.
      Σχετικά με  το φυσικό αέριο, το νέο ΕΣΕΚ θα θέτει ως στόχο κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσηςφυσικού αερίου, διατηρώντας σχεδόνσταθερή την ισχύ των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, κάτι που θα οδηγήσει και σε περιορισμένη παραγωγή των μονάδων  και  στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού στήριξή τους ώστε να είναι βιώσιμεςκαινα παραμείνουν στο σύστημα.  
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ο κόσμος πρέπει να τριπλασιάσει τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C, 
      Ο ΙΕΑ στην έκθεσή του «“COP28 Tripling Renewable Capacity Pledge: Tracking countries’ ambitions and identifying policies to bridge the gap”  εξετάζει σχεδόν 150 Nationally Determined Contributions (NDCs) που καθορίζουν τα σχέδια κάθε χώρας και την πραγματική πρόοδο (η οποία σε πολλές χώρες υπερβαίνει τα δηλωμένα σχέδιά τους) σύμφωνα με το Energypost. Ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει σχεδόν τα 8.000 GW παγκοσμίως το 2030, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι μικρότερο από τα 11.000 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτούνται.
      Σχεδόν 30 χώρες στοχεύουν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα από ανανεώσιμες πηγές κατά δύο έως τρεις φορές έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων φιλοδοξιών, με επικεφαλής την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη Γερμανία και την Ισπανία. 
      Ο ΙΕΑ δίνει τις λεπτομερείς συστάσεις του για την επίτευξη του στόχου, οι οποίες περιλαμβάνουν τον εξορθολογισμό της αδειοδότησης, την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τη βελτίωση της τραπεζικής ικανότητας των έργων.
      Συλλογικές δεσμεύσεις
       Σχεδόν 200 χώρες ανέλαβαν σημαντικές συλλογικές δεσμεύσεις για την ενέργεια στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι, με στόχο να διατηρήσουν τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C. Για πρώτη φορά, οι κυβερνήσεις έθεσαν βασικούς παγκόσμιους στόχους για το 2030, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του διπλασιασμού των βελτιώσεων ενεργειακής απόδοσης την ουσιαστική μείωση των εκπομπών μεθανίου και  την επιτάχυνση της δίκαιης, εύρυθμης και δίκαιης μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
       Το επόμενο έτος, οι χώρες αναμένεται να υποβάλουν νέα NDC. Αυτά τα σχέδια δράσης για το κλίμα θα περιλαμβάνουν αναθεωρημένες φιλοδοξίες για το 2030 και νέους στόχους για το 2035 – παρέχοντας μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις ή να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους να εφαρμόσουν πλήρως τις παγκόσμιες δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο COP28.
       Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για να αξιολογήσουν τις φιλοδοξίες τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ενημερώσουν τα NDC τους με σαφή στόχο να επιτύχουν τον τριπλασιασμό. Πρόσφατη ανάλυση του IEA δείχνει ότι ο τριπλασιασμός της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 είναι ένας φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος, δεδομένης της ετήσιας ανάπτυξης ρεκόρ, της αξιοσημείωτης δυναμικής στον τομέα και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας με ορυκτά καύσιμα – ειδικά για ηλιακά φωτοβολταϊκά και αιολικά. Η  έκθεση επιδιώκει να απαντήσει σε τέσσερα βασικά ερωτήματα:
      - Πώς αντικατοπτρίζεται η χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υφιστάμενες κυβερνητικές δεσμεύσεις στα NDC και στις φιλοδοξίες, τις ανακοινώσεις και τα σχέδια των χωρών;
      - Είναι οι χώρες σε καλό δρόμο για να επιτύχουν αυτές τις φιλοδοξίες;
      - Πώς μετρούν αυτές οι φιλοδοξίες έναντι της δέσμευσης COP28 για τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας έως το 2030;
      - Ποιες είναι οι σχετικές προτεραιότητες πολιτικής για την αντιμετώπιση των κενών τόσο στην εφαρμογή όσο και στη φιλοδοξία;
       Από τις 194 Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDC) που υποβλήθηκαν, μόνο οι 14 περιλαμβάνουν σαφείς στόχους για τη συνολική χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030. Οι φιλοδοξίες δυναμικότητας ΑΠΕ έως το 2030 σε όλες τις NDC ανέρχονται συνολικά σε μόνο πάνω από 1.300 γιγαβάτ (GW) – μόλις το 12% του παγκόσμιου τριπλασιασμού , η οποία απαιτεί εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών τουλάχιστον 11.000 GW έως το 2030.


      Ο στόχος της Κίνας για 1.200 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής και αιολικής δυναμικότητας αυτή τη δεκαετία αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της συνολικής ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναφέρεται στα NDC. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις θεωρούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως βασικό μέσο για τον μετριασμό των εκπομπών, με το 95% των NDC (184 συνολικά) να περιέχουν αναφορές σε «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας ή μεμονωμένες τεχνολογίες ΑΠΕ, ενώ 93 περιλαμβάνουν μια ποσοτική αξία για τις φιλοδοξίες τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.
      Οι κυβερνητικές φιλοδοξίες υπερβαίνουν σημαντικά τα υπάρχοντα NDCs
       Οι συνολικές φιλοδοξίες των χωρών σχετικά με τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιστοιχούν στην επίτευξη σχεδόν των 8.000 GW παγκοσμίως το 2030, με βάση την ανάλυση όλων των υφιστάμενων πολιτικών, σχεδίων και εκτιμήσεων για σχεδόν 150 χώρες. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις παγκόσμιες εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας.

      Η ηλιακή φωτοβολταϊκή και η αιολική ενέργεια κυριαρχούν στις φιλοδοξίες των χωρών, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιοενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τείνουν να παραβλέπονται. 
      Εάν οι χώρες εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους για το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς των ηλιακών φωτοβολταϊκών θα ξεπερνούσε την υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι η μεγαλύτερη πηγή εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο το 2022. 
       Οι μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας που προσδιορίζεται ρητά από τις κυβερνήσεις, με τα ηλιακά φωτοβολταϊκά να αντιπροσωπεύουν το 50%, ακολουθούμενο από την αιολική ενέργεια με 26%. Ενώ περισσότερες από 60 χώρες έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να εγκαταστήσουν μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μόνο 47 έχουν προσδιορίσει στόχους για την υδροηλεκτρική ενέργεια. Για άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η βιοενέργεια, η γεωθερμία, η συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας (CSP) και οι τεχνολογίες των ωκεανών, ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος.
       Με βάση τις φιλοδοξίες και τα σχέδιά τους, σχεδόν οι μισές από τις χώρες που αναλύθηκαν θα υπερδιπλασιάσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, αλλά ορισμένες σκοπεύουν να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα. Εάν επρόκειτο να επιτευχθούν όλες οι φιλοδοξίες, η παγκόσμια εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν 2,2 φορές μεγαλύτερη από το επίπεδο του 2022 έως το 2030. 
       Σχεδόν 30 χώρες στοχεύουν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους σε ανανεώσιμες πηγές κατά δύο έως τρεις φορές έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων φιλοδοξιών, με επικεφαλής τον Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Γερμανία και Ισπανία.
       Η κλίμακα και η ταχύτητα της επέκτασης της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον συνολικό ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης έως το 2030. Η Κίνα δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει έναν ρητό στόχο για το 2030 για τη συνολική δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, η χώρα αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τον στόχο της για 1.200 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας για το 2030. 
      Οι εκτιμήσεις του IEA, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πρόσφατες τάσεις ανάπτυξης, δείχνουν ότι η χωρητικότητα στην Κίνα το 2030 πρόκειται να είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από το επίπεδο του 2022.

      Οι τρέχουσες πολιτικές και τα σχέδια στις προηγμένες οικονομίες υποδεικνύουν σχεδόν διπλασιασμό της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 – αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων φιλοδοξιών. Σε αυτό ηγούνται ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συνεισφέρουν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου συνόλου. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της συνεισφοράς της περιοχής, κυρίως με βάση τα προσχέδια εθνικών τους σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (NECP). Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν φιλοδοξίες να εγκαταστήσουν σχεδόν 1.000 GW ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ή το 13% της παγκόσμιας φιλοδοξίας.
       Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, εξαιρουμένης της Κίνας, σχεδιάζουν επίσης επί του παρόντος να διπλασιάσουν την παραγωγική ικανότητα, με επικεφαλής τις ισχυρές φιλοδοξίες της Ινδίας. Στη Λατινική Αμερική, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν ήδη περισσότερο από το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής λόγω της μακροχρόνιας χρήσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, το άθροισμα των φιλοδοξιών της χώρας αντιστοιχεί σε 1,3 φορές μεγαλύτερη εγκατεστημένη δυναμικότητα το 2030. 
      Η Υποσαχάρια Αφρική και η Ευρασία στοχεύουν σε εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 3,2 και 1,3 φορές μεγαλύτερη από τα σημερινά επίπεδα αντίστοιχα. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής παρουσιάζει τον υψηλότερο παράγοντα ανάπτυξης με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Αλγερία.

      Οι παγκόσμιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφθασαν σχεδόν τα 560 GW το 2023, μια άνευ προηγουμένου αύξηση 64% σε ετήσια βάση από το 2022. Αυτό είναι σύμφωνο με τον ετήσιο ρυθμό που απαιτείται για να φτάσει σχεδόν τα 8.000 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030.
       Σχεδόν 50 χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν ή να ξεπεράσουν τα τρέχοντα σχέδιά τους – αν και η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων. Το 2023, η Κίνα εγκατέστησε σχεδόν 350 GW νέας ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου. Εάν διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό, θα μπορούσε να ξεπεράσει δραματικά τις υπάρχουσες φιλοδοξίες του για το 2030. Εκτός Κίνας, ωστόσο, ο υπόλοιπος κόσμος θα χρειαστεί να επιταχύνει τη μέση ετήσια ανάπτυξη κατά 36% την υπόλοιπη δεκαετία για να επιτύχει τις εθνικές φιλοδοξίες.
       Για να εκπληρωθούν οι εθνικές φιλοδοξίες και να διαδοθεί ευρύτερα η πρόοδος, ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να επιταχυνθεί στις περισσότερες περιοχές και μεγάλες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας. Απαιτείται επίσης μεγάλη κλιμάκωση της ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρια Αφρική.
       
       
      Οι σωρευτικές φιλοδοξίες των χωρών δεν συνάδουν προς το παρόν με τον στόχο τριπλασιασμού της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία
       Ακόμη και αν όλες οι χώρες υλοποιούσαν πλήρως τις τρέχουσες φιλοδοξίες τους, ο κόσμος θα υπολείπονταν κατά 30% από τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πάνω από 11.000 GW έως το 2030. Οι τρέχουσες φιλοδοξίες των προηγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών δεν ευθυγραμμίζονται με τη δέσμευση COP28 να τριπλασιάσει την παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για να επιτευχθεί η πορεία του ΙΕΑ για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα και τον περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 °C. Για τις προηγμένες οικονομίες, το επίπεδο των φιλοδοξιών πρέπει να αυξηθεί από συντελεστή ανάπτυξης 1,9 σε 2,5. Για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο παράγοντας ανάπτυξης θα πρέπει να αυξηθεί από 2,4 σε 3,4.
      Υιοθέτηση υποστηρικτικών πολιτικών 
      Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολιτικές στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Από το 2015, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού, οι παγκόσμιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν τριπλασιαστεί. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη πολιτικής σε 140 χώρες, στις οικονομίες κλίμακας και στην τεχνολογική πρόοδο. Αυτοί οι παράγοντες έχουν συμβάλει στη μείωση του κόστους των αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών κατά περισσότερο από 40%. Καλά σχεδιασμένες πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες προκλήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη – γεφυρώνοντας τα κενά εφαρμογής που εξακολουθούν να υφίστανται και ενθαρρύνοντας τις χώρες να συνεχίσουν να αυξάνουν τις φιλοδοξίες τους τα επόμενα χρόνια.
       Ενώ όλες οι χώρες θα επιλέξουν τις δικές τους οδούς πολιτικής με βάση τις ειδικές τους καταστάσεις, αυτή η έκθεση προτείνει πιθανές προτεραιότητες για ομάδες χωρών που μοιράζονται κοινές προκλήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν μεγάλους χρόνους αναμονής για άδειες, ανεπαρκείς επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές, την ανάγκη γρήγορης και οικονομικά αποδοτικής ενσωμάτωσης των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υψηλό κόστος χρηματοδότησης. Συνολικά, η έκθεση προσδιορίζει 11 βασικές προκλήσεις.
       Η έκθεση προτείνει στοχευμένες ενέργειες που μπορούν να λάβουν ομάδες χωρών για να αντιμετωπίσουν αυτά τα εμπόδια. Για παράδειγμα, για τον εξορθολογισμό της αδειοδότησης, συνιστά την απλούστευση κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών  διασφαλίζοντας ότι τα σχετικά τμήματα είναι επαρκώς στελεχωμένα και διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες, επενδύσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό για τη ροή ζωνών και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη διαδικασία αδειοδότησης. Όσον αφορά την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι συστάσεις περιλαμβάνουν την παροχή κινήτρων για την ευελιξία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξη μεγαλύτερης ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας· και αξιοποίηση της ψηφιοποίησης για μεγαλύτερη ανταπόκριση στη ζήτηση. 
       Σχετικά με τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τη βελτίωση της τραπεζικής ικανότητας των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτείνει την εισαγωγή ή την επέκταση της μακροπρόθεσμης προβολής των πολιτικών. υποστήριξη έργων στο στάδιο προανάπτυξης, μείωση των κινδύνων τιμών, πληθωρισμού και συναλλαγματικών ισοτιμιών και τη μείωση των κινδύνων για τους παραλήπτες, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική προσιτότητα για τους καταναλωτές.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση. Συγχρόνως, η Ελλάδα επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη, από τη 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες.
      Ο δείκτης EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), που ανακοινώθηκε χθες, αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης δίνει μία πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό μέγεθός τους, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση αναφέρει ότι η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει πλέον το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτει, παράλληλα, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η κρατική υποστήριξη οδηγούν στη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων παραγωγής ενέργειας.
      Η έκθεση σχολιάζει, επίσης, τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας όσον αφορά τις διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements - PPAs), με τη χώρα να ανεβαίνει από την 26η στην 21η θέση του σχετικού δείκτη. Όπως σημειώνεται, παρότι ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρός, η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών PPAs παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για μία αγορά όπου κυριαρχούν τα έργα ηλιακής ενέργειας που αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιοφάνεια, με μικρότερη συμμετοχή της επίγειας αιολικής ενέργειας. Όπως και σε πολλές άλλες αγορές, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι όμιλοι πληροφορικής κυριαρχούν στη λίστα των αγοραστών, ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι ενδιαφέρον ότι υπεγράφησαν, επίσης, PPAs από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
      Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος, επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, δήλωσε: «Η Ελλάδα παραμένει για τρίτο συνεχές εξάμηνο στις τρεις πρώτες θέσεις του προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ δείκτη ανανεώσιμων πηγών και την πρώτη εικοσάδα του γενικού δείκτη RECAI της EY, με βελτιωμένες, μάλιστα, επιδόσεις. Η κατάταξη αυτή επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα μας, τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις θετικές προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα του ρυθμιστικού πλαισίου, βασικές προτεραιότητες αποτελούν σήμερα η ενίσχυση του δικτύου, η στροφή στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης».
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τα καιρικά φαινόμενα παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και δη της ηλεκτρικής.
      Μετά τη χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας το 2023, τα παγκόσμια υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν δει την παραγωγή τους να πηγαίνει στα ύψη φέτος, λόγω των επαρκών βροχοπτώσεων σε μεγάλες χώρες που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.
      «Η ανάκαμψη της παραγωγής υδροηλεκτρικών από τα χαμηλά του περασμένου έτους, θα μπορούσε να εκτοπίσει μέρος της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει ο John Kemp (αναλυτής αγοράς του Reuters).
      Το 2023, οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν σε ένα άλλο επίπεδο ρεκόρ, καθώς η χρήση άνθρακα αυξήθηκε σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές που πλήττονται από χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση εκπομπών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) νωρίτερα φέτος.
      Το 2023 αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα
      Οι εκπομπές από τον άνθρακα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 65% της αύξησης το 2023, ανέφερε ο IEA.
      Μέρος της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ήταν αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας έλλειψης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ξηρασίας.
      Πέρυσι, μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία βασίστηκαν ακόμη περισσότερο στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, καθώς η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε εν μέσω βροχοπτώσεων χαμηλότερων από το κανονικό που μείωσαν τα επίπεδα του νερού στους μεγαλύτερους ποταμούς και εξάντλησαν τους υδροηλεκτρικούς ταμιευτήρες.
      Η χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και η αντικατάστασή της με άνθρακα αύξησαν τις εκπομπές ρύπων κατά περίπου 170 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού.
      «Χωρίς αυτό το αποτέλεσμα, οι εκπομπές από τον παγκόσμιο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν μειωθεί το 2023», ανέφερε η IEA στην έκθεσή της.
      Αύξηση στην παραγωγή της Κίνας
      Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις και το αρκετό νερό σε ταμιευτήρες στην Κίνα ώθησαν την κινεζική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα, με τις ισχυρές επιδόσεις του τμήματος να επεκτείνονται το καλοκαίρι καθώς προβλέπονται περισσότερες βροχοπτώσεις.
      Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, συνολικά 425 GW, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο, των Τριών Φαραγγιών.
      Ρεκόρ στην Βραζιλία
      Σε μια άλλη μεγάλη αγορά υδροηλεκτρικής ενέργειας, τη Βραζιλία, η υδροηλεκτρική παραγωγή σημείωσε νέο ρεκόρ 206 δισεκατομμυρίων kWh τους πρώτους 5 μήνες του 2024, σύμφωνα με τον Kemp του Reuters.
      Φέτος, το άφθονο νερό στα φράγματα έχει εξασφαλίσει υψηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας, έχει οδηγήσει στις χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου στη Βραζιλία εδώ και δύο δεκαετίες.
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το φαινόμενο δεν είναι ακραιφνώς ελληνικό. Σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται η ίδια κατάσταση και μάλιστα, στην αρνητική εξίσωση μπαίνουν πλέον και χώρες όπου υπερτερούν τα αιολικά έργα, κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.
      Η εξήγηση είναι απλή: Όσο περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα, τόσο συχνότερα θα παρατηρούνται μηδενικές ή αρνητικές τιμές στην χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας.
      Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην Ευρώπη και αγγίζουν και μια άλλη παράμετρο της πράσινης επανάστασης.
      Το άλμα στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα ζημιώνει ολοένα και περισσότερο τους μεγάλους κατασκευαστές, οι οποίοι αναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.
      Η κινεζική αγορά ηλιακών πάνελ χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά που σύμφωνα με τους ανθρώπους της Longi Green Energy Technology, μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλιακών συλλεκτών της Κίνας, θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ακόμη δύο ακόμη χρόνια.
      Η διοίκησης της κινεζικής εταιρείας υποστηρίζει ότι οι τιμές των ηλιακών πάνελ στην ασιατική χώρα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το κόστος, τουλάχιστον σύντομα.
      "Οι απώλειες σε ολόκληρη τη βιομηχανία θα συνεχιστούν εν μέσω υπερπροσφοράς", έγραψαν οι αναλυτές της Citi Research σε σημείωμά τους τη Δευτέρα που μετέδωσε το Bloomberg.
      Η κατασκευαστική έκρηξη στην Κίνα, που υποστηρίζεται από φθηνά υλικά και πολιτική στήριξη από την κεντρική και τις τοπικές κυβερνήσεις έχει αρχίσει να «ψαλιδίζει» την κερδοφορία των κατασκευαστών ηλιακών πάνελ.
      Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα. Στο α’ εξάμηνο του έτους που διανύουμε όπως δείχνουν προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος – εξαιρούνται οι μήνες Μάιος- Ιούνιος επειδή τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί η ισχύς από τον άνεμο, τον ήλιο και τα νερά κάλυψαν το 58,1% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου, σε ποσοστό 35,6% και λιγνίτη, (6,2%). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εντυπωσιάζει το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, εν τούτοις, η καθήλωση της ζήτησης ηλεκτρισμού και η αναγκαστική περικοπή πράσινης ισχύος προκαλεί τριγμούς στο υπερφιλόδοξο αφήγημα της πράσινης μετάβασης, αφού, εκτός των άλλων, οδηγεί σε μηδενικές ή και αρνητικές τιμές στο ρεύμα.
      Η Longi ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το 2023 ότι "υπό την πίεση της σοβαρής ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές των φωτοβολταϊκών προϊόντων έπεσαν κατακόρυφα το 2023, ειδικά από το τέταρτο τρίμηνο, όπου οι τιμές προσφορών για τις μονάδες συνέχισαν να φτάνουν σε νέα χαμηλά επίπεδα".
      Φέτος, ο κλάδος θα αρχίσει να αναδιαμορφώνεται, καθώς οι οικονομικά και τεχνολογικά ασθενέστεροι κατασκευαστές θα εξαλειφθούν, υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Longi.
      "Επηρεασμένες από τη ραγδαία πτώση των τιμών της βιομηχανικής αλυσίδας και την αυστηροποίηση των πολιτικών χρηματοδότησης της αγοράς, οι επιχειρήσεις με υψηλό χρέος και ομογενοποίηση των προϊόντων έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την αγορά", σημείωσε η εταιρεία τον Απρίλιο.
      "Καθώς η αγορά εκκαθαρίζει τις ξεπερασμένες ικανότητες, οι επιδόσεις των εταιρειών με κορυφαία προϊόντα θα ανακάμψουν σταδιακά", δήλωσε ο κινέζος κατασκευαστής.
      Ωστόσο, έως ότου επέλθει η ανάκαμψη, ο κλάδος θα συνεχίσει να συσσωρεύει απώλειες, λένε οι αναλυτές.
      Τον περασμένο μήνα, τα κορυφαία στελέχη των κατασκευαστών ηλιακών συστημάτων της Κίνας επισήμαναν μια "προσωρινή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα" στον τομέα, μετά την ταχεία επέκταση των τελευταίων ετών.
      Η έκρηξη της κατασκευής ηλιακών συστημάτων στην Κίνα και ο εγχώριος ανταγωνισμός για μερίδιο αγοράς έχουν ωθήσει ορισμένους κατασκευαστές να θυσιάσουν την ποιότητα για χάρη υψηλότερων κερδών, δήλωσε νωρίτερα φέτος στέλεχος του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλιακών συστημάτων στον κόσμο. Οι εταιρείες επιδιώκουν να επιβιώσουν στον αγώνα δρόμου προς τα κάτω στην αγορά ηλιακών εξαρτημάτων της Κίνας και ορισμένες τσιγκουνεύονται την ποιότητα και τις δοκιμές. 
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Συνεργασία γιγάντων δρομολογείται στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Ελλάδας. Το πιλοτικό έργο βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και θα έχει ισχύ 485 MW. Η άδεια κατασκευής ανήκει στην πρόσφατα πωληθείσα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ως εκ τούτου, τόσο ο νέος ιδιοκτήτης Masdar, όσο και ο παλιός ιδιοκτήτης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της option συμμετοχής στα μελλοντικά έργα της εταιρείας, μπορούν να έχουν μερίδιο. Παράλληλα, η MORE, η θυγατρική της Motor Oil που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ, εισέρχεται στο συγκεκριμένο project. Η συνεργασία των τριών πλευρών θα γίνει μέσω της Αιολική Προβατά, στην οποία ανήκει και η άδεια. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και MORE θα ελέγχουν το 50% της ΑΠ, σύμφωνα με την ενημέρωσή τους προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
      Ωστόσο, οι συνεργασίες δεν σταματούν εδώ. Η άδεια της Αιολική Προβατά είναι μία από τις δύο που έχουν δοθεί για την περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Η δεύτερη ανήκει στη Θρακική Αιολική, η οποία ανήκε στον Όμιλο Κοπελούζου και πρόσφατα πωλήθηκε στη ΔΕΗ. Αυτή η άδεια αφορά σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 216 MW. Οι δύο αδειούχοι είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να συνεργαστούν στο επιστημονικό κομμάτι των έργων, δηλαδή τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες που απαιτούνται. Η θετική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί, αλλά και το σημαντικό κόστος κατασκευής των υπεράκτιων μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση της συνεργασίας και σε λειτουργικό επίπεδο. Δηλαδή, τα δύο αιολικά πάρκα θα ενώνονταν, αγγίζοντας τα 700 MW ισχύος, με τις ΔΕΗ, MORE, και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να έχουν περίπου 200 MW η καθεμία. Οι εταιρείες συνεργάζονται ήδη σε άλλα έργα, επομένως ένα τέτοιο σενάριο είναι καθόλα πιθανό.
      Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσει το φιλόδοξο αυτό έργο, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση είχε πατήσει παύση στο ζήτημα των αιολικών πάρκων τους τελευταίους μήνες, με τη Δαμόκλειο Σπάθη των Ευρωεκλογών να κρέμεται πάνω από το Μαξίμου. Έχοντας περάσει αυτόν τον σκόπελο, το ΥΠΕΝ είναι έτοιμο να επιταχύνει τις διαδικασίες. Επί του παρόντος, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει την εγκατάσταση 1,9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Αυτή η ισχύς θα χωριστεί σε 5-6 περιοχές— εκτός από το Θρακικό Πέλαγος, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κρήτη, με τρία διαφορετικά οικόπεδα να βρίσκονται ήδη υπό εξέταση, η Εύβοια, η Αχαΐα, η Ρόδος, και η Γυάρος. 
      https://www.energia.gr/media/inlinepics/offshore wind Greece.jpg
      Οι σχεδιαζόμενες υπεράκτιες αιολικές μονάδες στην Ελλάδα. Πηγή: ΕΔΕΥΕΠ.

      Σε πρώτη φάση, τα εμπλεκόμενα υπουργεία— που φτάνουν τα εννιά— θα πρέπει να εκδώσουν ΚΥΑ όπου θα εγκρίνουν τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Κατόπιν της ΚΥΑ, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα οριοθετεί τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τέλος, θα ξεκινήσουν οι πολύμηνες έρευνες που θα οδηγήσουν στη φάση των διαγωνισμών.
      Η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών μονάδων είναι αρκετά πιο δυσχερής και κοστοβόρα σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται σε αγροτικές περιοχές. Η επιτυχία μίας τέτοιας μεγάλης επένδυσης απαιτεί οικονομίες κλίμακος. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η γεωμορφολογία της που αφενός, επιτρέπει την εγκατάσταση πλωτών αιολικών χάρη στα μεγάλα βάθη των υδάτων και αφετέρου, ενισχύει την παρουσία ανέμων συγκριτικά με τα γειτονικά κράτη, πλην των δυτικών ακτών της Τουρκίας. Πέρα από τις προαναφερθείσες, αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν στραφεί σε διεθνείς συνεργασίες με σκοπό την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μεταξύ αυτών η Mytilineos, η Helleniq Energy, και η Ιντρακάτ.
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Την Απόφαση για την εκ νέου κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη στεριά στις κατηγορίες και υποκατηγορίες του ν. 4014/2011 υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
      Με την Απόφαση επανακαθορίζεται η κατάταξη των συγκεκριμένων έργων, η οποία είχε επιστρέψει σε ρυθμίσεις παλαιότερων ετών, μετά την απόφαση 1885/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
      Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση, οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με ισχύ μεγαλύτερη των 50MW, κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1, διότι τεκμηριώθηκε ότι πρέπει να εξετάζονται ως έργα με πολύ σημαντικές επιπτώσεις, με το όριο να μειώνεται στα 35MW εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000.
      Αντίθετα, έργα με μία ανεμογεννήτρια ως 8MW ή με ισχύ ως 5MW ανεξαρτήτως αριθμού ανεμογεννητριών κατατάσσονται στην κατηγορία Β, διότι τεκμηριώθηκε ότι πρέπει να εξετάζονται ως έργα με μικρές μόνο και μη σημαντικές επιπτώσεις. Οι ενδιάμεσες περιπτώσεις κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α2.
      Κατ’ αναλογία, οι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ), με ισχύ μεγαλύτερη των 50MW, κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1, ενώ αντίστοιχα όταν η ισχύς τέτοιων έργων είναι μεγαλύτερη του 1MW και έως 5MW κατατάσσονται στην κατηγορία Β με τα έργα ενδιάμεσης ισχύος να κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α2.
      Οι γραμμές διασύνδεσης των έργων αυτών επηρεάζουν την κατάταξη μόνο εάν είναι εναέριες, ενθαρρύνοντας στην πράξη τους φορείς των έργων να προχωρούν στην υπογειοποίηση τους.
      Τέλος, η νέα απόφαση περιέχει ακόμη πιο σαφείς προβλέψεις, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο κατάτμησης ενιαίων μεγάλων έργων σε μικρότερα, προκειμένου να υπαχθούν σε χαμηλότερη περιβαλλοντική κατηγορία.
      Η νέα κατάταξη έρχεται ως αποτέλεσμα αναλυτικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των τεχνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που λειτουργούν, καθοριστικά, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των χερσαίων ΑΣΠΗΕ και των χερσαίων ΦΣΠΗΕ.
      Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται, καλύτερα, η ορθή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την προώθηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
      * Επισυνάπτεται η Υπουργική Απόφαση
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      ενέργεια κρατά τα “σκήπτρα” στους ρυθμούς ανάπτυξης επενδύσεων από το 2019 και μέχρι το 2023 με βάση τα στοιχεία και τις επεξεργασίες, που κάνει στην τριμηνιαία έκθεση, που δημοσιοποίησε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ωστόσο, παραμένει, τουλάχιστον, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, καθώς παρατηρείται στον κλάδο των ακινήτων η μεγαλύτερη “συσσώρευση” ενδιαφέροντος. Ακολουθούν, με βάση τα στοιχεία, κλάδοι, όπως αυτοί της Μεταποίησης και της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας , η συνεισφορά των οποίων, όπως αναφέρεται, ωστόσο, σημείωσε μικρή πτώση και όχι αύξηση την τετραετία 2019-2022.
      Αναλυτικά, όπως αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού, “δεδομένου του σημαντικού ρόλου των επενδύσεων στην εθνική οικονομία, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε πως οι επενδύσεις κατανέμονται μεταξύ των διαφόρων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.  
      Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα ετήσια στοιχεία της Eurostat, οι δημόσιες επενδύσεις στη δημόσια διοίκηση, την άμυνα και την κοινωνική ασφάλιση έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο σύνολο των επενδύσεων, με τη συνεισφορά αυτή να έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τετραετία (από 13,6% το 2019 σε 17,1% το 2022). 
      Ακολουθεί ο κλάδος της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (13,2% το 2022), η συνεισφορά του οποίου αυξήθηκε ομοίως σημαντικά μέσα στην τετραετία 2019-2022 (το 2019 ήταν 9,8%). Στη τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται οι κλάδοι της Μεταποίησης (10,5%), και της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας (9,0%), η συνεισφορά των οποίων, ωστόσο, σημείωσε μικρή πτώση και όχι αύξηση την τετραετία 2019-2022. 
      Μια πιο δυναμική εικόνα της συνεισφοράς του κάθε κλάδου οικονομικής δραστηριότητας στις συνολικές επενδύσεις, αποτυπώνεται τους συγκεντρωτικούς ρυθμούς μεγέθυνσης για την περίοδο 2019-2022, πάντα σε όρους επενδύσεων. 
      Ρυθμοί μεγέθυνσης
      Την μεγαλύτερη ανάπτυξη, φτάνοντας ποσά κοντά στα 2 δισ. ετησίως, σημείωσε ο κλάδος της Ενέργειας (+ 118,8%), που περιλαμβάνει, (1) Παραγωγή, μετάδοση και διανομή/εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, (2) Παραγωγή φυσικού αερίου, διανομή/εμπόριο αερίων καυσίμων με αγωγούς, (3) Παραγωγή και διανομή ατμού και ζεστού νερού για θέρμανση ή παραγωγή ενέργειας, (4) παραγωγή και διανομή ψυχρού αέρα, κρύου νερού για ψύξη, πάγου, ως τροφή αλλά και για ψύξη.
      Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ο κλάδος των Ορυχείων και Λατομείων(-43,6%), αλλαγές που πιθανώς να μπορούν να αποδοθούν στην απολιγνιτοποίηση και τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που επέβαλε η “πράσινη” ενεργειακή πολιτική, η οποία αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 
      Η  δεύτερη μεγαλύτερη επέκταση παρατηρήθηκε στον κλάδο Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (83,1%). 
      Τέλος, συρρίκνωση παρατηρήθηκε στον κλάδο Μεταφορά και Αποθήκευση (- 9,0%), ενώ στασιμότητα παρατηρήθηκε στο κλάδο του Τουρισμού (+ 0,3%), απότοκα της οικονομικής ύφεσης που έφερε η πανδημία με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της Eurostat, που κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
      Ο ρόλος των επενδύσεων
      Με βάση όσα αναφέρονται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται καθοριστικά από τις επενδύσεις σε πάγιο και ανθρώπινο κεφάλαιο. Ιστορικά, για παράδειγμα χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κορέα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ταιβάν, Χονγκ-Κονγκ κατά την περίοδο 1965-1990, αλλά και Ευρωπαϊκές, όπως η Ιρλανδία και Φιλανδία βασίστηκαν στις επενδύσεις ως μοχλό για να επιτύχουν μικρά οικονομικά θαύματα. 
      Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων ενισχύει τη ρευστότητα και την εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ οι εγχώριες επενδύσεις δημιουργούν άμεσα αυξημένο εισόδημα οδηγώντας σε βραχυχρόνια τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. 
      Όπως αναφέρεται, ο αντίκτυπος της τριπλής κρίσης (δημοσιονομική, οικονομική και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία, ήταν πολύ ισχυρός για τις επενδύσεις, ισχυρότερος ακόμα και από αυτόν στο ΑΕΠ και την κατανάλωση.Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Eurostat, η ελληνική οικονομία απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της (μείωση κατά 26,5% από το δ’ τρίμηνο του 2009 στο ίδιο τρίμηνο του 2014) και πάνω από τις μισές της επενδύσεις (μείωση κατά 59,4% για την ίδια περίοδο αναφοράς). Από το 2015 έως το 2019 οι επενδύσεις ήταν αναιμικές: ο σωρευτικός ακαθάριστος ρυθμός σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ήταν μόλις 3,8%, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Eurostat. 
      Έκτοτε και μέχρι το 2023, ο αντίστοιχος σωρευτικός ρυθμός ανέκαμψε σημαντικά και διαμορφώθηκε στο 41,3%. Από το 2021 και μετά, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), και στο ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον, οι επενδύσεις έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν, ωστόσο παραμένουν υποδιπλάσιες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα τους. Το επενδυτικό κενό της χώρας παραμένει μεγάλο. Ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ βρίσκεται το 2023 στο 13,9% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για το ίδιο έτος είναι 22,2%. Η κάλυψη αυτού του κενού δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγα μόνο χρόνια και θα απαιτήσει από την οικονομία να αναζητήσει επιπρόσθετους πόρους και μετά την λήξη του ΤΑΑ το 2026.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.