Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1590 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση. Συγχρόνως, η Ελλάδα επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη, από τη 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες.
      Ο δείκτης EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), που ανακοινώθηκε χθες, αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης δίνει μία πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό μέγεθός τους, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση αναφέρει ότι η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει πλέον το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτει, παράλληλα, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η κρατική υποστήριξη οδηγούν στη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων παραγωγής ενέργειας.
      Η έκθεση σχολιάζει, επίσης, τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας όσον αφορά τις διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements - PPAs), με τη χώρα να ανεβαίνει από την 26η στην 21η θέση του σχετικού δείκτη. Όπως σημειώνεται, παρότι ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρός, η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών PPAs παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για μία αγορά όπου κυριαρχούν τα έργα ηλιακής ενέργειας που αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιοφάνεια, με μικρότερη συμμετοχή της επίγειας αιολικής ενέργειας. Όπως και σε πολλές άλλες αγορές, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι όμιλοι πληροφορικής κυριαρχούν στη λίστα των αγοραστών, ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι ενδιαφέρον ότι υπεγράφησαν, επίσης, PPAs από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
      Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος, επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, δήλωσε: «Η Ελλάδα παραμένει για τρίτο συνεχές εξάμηνο στις τρεις πρώτες θέσεις του προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ δείκτη ανανεώσιμων πηγών και την πρώτη εικοσάδα του γενικού δείκτη RECAI της EY, με βελτιωμένες, μάλιστα, επιδόσεις. Η κατάταξη αυτή επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα μας, τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις θετικές προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα του ρυθμιστικού πλαισίου, βασικές προτεραιότητες αποτελούν σήμερα η ενίσχυση του δικτύου, η στροφή στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης».
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τα καιρικά φαινόμενα παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και δη της ηλεκτρικής.
      Μετά τη χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας το 2023, τα παγκόσμια υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν δει την παραγωγή τους να πηγαίνει στα ύψη φέτος, λόγω των επαρκών βροχοπτώσεων σε μεγάλες χώρες που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.
      «Η ανάκαμψη της παραγωγής υδροηλεκτρικών από τα χαμηλά του περασμένου έτους, θα μπορούσε να εκτοπίσει μέρος της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει ο John Kemp (αναλυτής αγοράς του Reuters).
      Το 2023, οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν σε ένα άλλο επίπεδο ρεκόρ, καθώς η χρήση άνθρακα αυξήθηκε σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές που πλήττονται από χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση εκπομπών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) νωρίτερα φέτος.
      Το 2023 αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα
      Οι εκπομπές από τον άνθρακα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 65% της αύξησης το 2023, ανέφερε ο IEA.
      Μέρος της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ήταν αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας έλλειψης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ξηρασίας.
      Πέρυσι, μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία βασίστηκαν ακόμη περισσότερο στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, καθώς η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε εν μέσω βροχοπτώσεων χαμηλότερων από το κανονικό που μείωσαν τα επίπεδα του νερού στους μεγαλύτερους ποταμούς και εξάντλησαν τους υδροηλεκτρικούς ταμιευτήρες.
      Η χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και η αντικατάστασή της με άνθρακα αύξησαν τις εκπομπές ρύπων κατά περίπου 170 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού.
      «Χωρίς αυτό το αποτέλεσμα, οι εκπομπές από τον παγκόσμιο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν μειωθεί το 2023», ανέφερε η IEA στην έκθεσή της.
      Αύξηση στην παραγωγή της Κίνας
      Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις και το αρκετό νερό σε ταμιευτήρες στην Κίνα ώθησαν την κινεζική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα, με τις ισχυρές επιδόσεις του τμήματος να επεκτείνονται το καλοκαίρι καθώς προβλέπονται περισσότερες βροχοπτώσεις.
      Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, συνολικά 425 GW, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο, των Τριών Φαραγγιών.
      Ρεκόρ στην Βραζιλία
      Σε μια άλλη μεγάλη αγορά υδροηλεκτρικής ενέργειας, τη Βραζιλία, η υδροηλεκτρική παραγωγή σημείωσε νέο ρεκόρ 206 δισεκατομμυρίων kWh τους πρώτους 5 μήνες του 2024, σύμφωνα με τον Kemp του Reuters.
      Φέτος, το άφθονο νερό στα φράγματα έχει εξασφαλίσει υψηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας, έχει οδηγήσει στις χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου στη Βραζιλία εδώ και δύο δεκαετίες.
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το φαινόμενο δεν είναι ακραιφνώς ελληνικό. Σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται η ίδια κατάσταση και μάλιστα, στην αρνητική εξίσωση μπαίνουν πλέον και χώρες όπου υπερτερούν τα αιολικά έργα, κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.
      Η εξήγηση είναι απλή: Όσο περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα, τόσο συχνότερα θα παρατηρούνται μηδενικές ή αρνητικές τιμές στην χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας.
      Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην Ευρώπη και αγγίζουν και μια άλλη παράμετρο της πράσινης επανάστασης.
      Το άλμα στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα ζημιώνει ολοένα και περισσότερο τους μεγάλους κατασκευαστές, οι οποίοι αναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.
      Η κινεζική αγορά ηλιακών πάνελ χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά που σύμφωνα με τους ανθρώπους της Longi Green Energy Technology, μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλιακών συλλεκτών της Κίνας, θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ακόμη δύο ακόμη χρόνια.
      Η διοίκησης της κινεζικής εταιρείας υποστηρίζει ότι οι τιμές των ηλιακών πάνελ στην ασιατική χώρα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το κόστος, τουλάχιστον σύντομα.
      "Οι απώλειες σε ολόκληρη τη βιομηχανία θα συνεχιστούν εν μέσω υπερπροσφοράς", έγραψαν οι αναλυτές της Citi Research σε σημείωμά τους τη Δευτέρα που μετέδωσε το Bloomberg.
      Η κατασκευαστική έκρηξη στην Κίνα, που υποστηρίζεται από φθηνά υλικά και πολιτική στήριξη από την κεντρική και τις τοπικές κυβερνήσεις έχει αρχίσει να «ψαλιδίζει» την κερδοφορία των κατασκευαστών ηλιακών πάνελ.
      Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα. Στο α’ εξάμηνο του έτους που διανύουμε όπως δείχνουν προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος – εξαιρούνται οι μήνες Μάιος- Ιούνιος επειδή τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί η ισχύς από τον άνεμο, τον ήλιο και τα νερά κάλυψαν το 58,1% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου, σε ποσοστό 35,6% και λιγνίτη, (6,2%). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εντυπωσιάζει το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, εν τούτοις, η καθήλωση της ζήτησης ηλεκτρισμού και η αναγκαστική περικοπή πράσινης ισχύος προκαλεί τριγμούς στο υπερφιλόδοξο αφήγημα της πράσινης μετάβασης, αφού, εκτός των άλλων, οδηγεί σε μηδενικές ή και αρνητικές τιμές στο ρεύμα.
      Η Longi ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το 2023 ότι "υπό την πίεση της σοβαρής ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές των φωτοβολταϊκών προϊόντων έπεσαν κατακόρυφα το 2023, ειδικά από το τέταρτο τρίμηνο, όπου οι τιμές προσφορών για τις μονάδες συνέχισαν να φτάνουν σε νέα χαμηλά επίπεδα".
      Φέτος, ο κλάδος θα αρχίσει να αναδιαμορφώνεται, καθώς οι οικονομικά και τεχνολογικά ασθενέστεροι κατασκευαστές θα εξαλειφθούν, υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Longi.
      "Επηρεασμένες από τη ραγδαία πτώση των τιμών της βιομηχανικής αλυσίδας και την αυστηροποίηση των πολιτικών χρηματοδότησης της αγοράς, οι επιχειρήσεις με υψηλό χρέος και ομογενοποίηση των προϊόντων έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την αγορά", σημείωσε η εταιρεία τον Απρίλιο.
      "Καθώς η αγορά εκκαθαρίζει τις ξεπερασμένες ικανότητες, οι επιδόσεις των εταιρειών με κορυφαία προϊόντα θα ανακάμψουν σταδιακά", δήλωσε ο κινέζος κατασκευαστής.
      Ωστόσο, έως ότου επέλθει η ανάκαμψη, ο κλάδος θα συνεχίσει να συσσωρεύει απώλειες, λένε οι αναλυτές.
      Τον περασμένο μήνα, τα κορυφαία στελέχη των κατασκευαστών ηλιακών συστημάτων της Κίνας επισήμαναν μια "προσωρινή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα" στον τομέα, μετά την ταχεία επέκταση των τελευταίων ετών.
      Η έκρηξη της κατασκευής ηλιακών συστημάτων στην Κίνα και ο εγχώριος ανταγωνισμός για μερίδιο αγοράς έχουν ωθήσει ορισμένους κατασκευαστές να θυσιάσουν την ποιότητα για χάρη υψηλότερων κερδών, δήλωσε νωρίτερα φέτος στέλεχος του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλιακών συστημάτων στον κόσμο. Οι εταιρείες επιδιώκουν να επιβιώσουν στον αγώνα δρόμου προς τα κάτω στην αγορά ηλιακών εξαρτημάτων της Κίνας και ορισμένες τσιγκουνεύονται την ποιότητα και τις δοκιμές. 
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Συνεργασία γιγάντων δρομολογείται στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Ελλάδας. Το πιλοτικό έργο βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και θα έχει ισχύ 485 MW. Η άδεια κατασκευής ανήκει στην πρόσφατα πωληθείσα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ως εκ τούτου, τόσο ο νέος ιδιοκτήτης Masdar, όσο και ο παλιός ιδιοκτήτης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της option συμμετοχής στα μελλοντικά έργα της εταιρείας, μπορούν να έχουν μερίδιο. Παράλληλα, η MORE, η θυγατρική της Motor Oil που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ, εισέρχεται στο συγκεκριμένο project. Η συνεργασία των τριών πλευρών θα γίνει μέσω της Αιολική Προβατά, στην οποία ανήκει και η άδεια. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και MORE θα ελέγχουν το 50% της ΑΠ, σύμφωνα με την ενημέρωσή τους προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
      Ωστόσο, οι συνεργασίες δεν σταματούν εδώ. Η άδεια της Αιολική Προβατά είναι μία από τις δύο που έχουν δοθεί για την περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Η δεύτερη ανήκει στη Θρακική Αιολική, η οποία ανήκε στον Όμιλο Κοπελούζου και πρόσφατα πωλήθηκε στη ΔΕΗ. Αυτή η άδεια αφορά σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 216 MW. Οι δύο αδειούχοι είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να συνεργαστούν στο επιστημονικό κομμάτι των έργων, δηλαδή τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες που απαιτούνται. Η θετική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί, αλλά και το σημαντικό κόστος κατασκευής των υπεράκτιων μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση της συνεργασίας και σε λειτουργικό επίπεδο. Δηλαδή, τα δύο αιολικά πάρκα θα ενώνονταν, αγγίζοντας τα 700 MW ισχύος, με τις ΔΕΗ, MORE, και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να έχουν περίπου 200 MW η καθεμία. Οι εταιρείες συνεργάζονται ήδη σε άλλα έργα, επομένως ένα τέτοιο σενάριο είναι καθόλα πιθανό.
      Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσει το φιλόδοξο αυτό έργο, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση είχε πατήσει παύση στο ζήτημα των αιολικών πάρκων τους τελευταίους μήνες, με τη Δαμόκλειο Σπάθη των Ευρωεκλογών να κρέμεται πάνω από το Μαξίμου. Έχοντας περάσει αυτόν τον σκόπελο, το ΥΠΕΝ είναι έτοιμο να επιταχύνει τις διαδικασίες. Επί του παρόντος, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει την εγκατάσταση 1,9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Αυτή η ισχύς θα χωριστεί σε 5-6 περιοχές— εκτός από το Θρακικό Πέλαγος, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κρήτη, με τρία διαφορετικά οικόπεδα να βρίσκονται ήδη υπό εξέταση, η Εύβοια, η Αχαΐα, η Ρόδος, και η Γυάρος. 
      https://www.energia.gr/media/inlinepics/offshore wind Greece.jpg
      Οι σχεδιαζόμενες υπεράκτιες αιολικές μονάδες στην Ελλάδα. Πηγή: ΕΔΕΥΕΠ.

      Σε πρώτη φάση, τα εμπλεκόμενα υπουργεία— που φτάνουν τα εννιά— θα πρέπει να εκδώσουν ΚΥΑ όπου θα εγκρίνουν τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Κατόπιν της ΚΥΑ, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα οριοθετεί τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τέλος, θα ξεκινήσουν οι πολύμηνες έρευνες που θα οδηγήσουν στη φάση των διαγωνισμών.
      Η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών μονάδων είναι αρκετά πιο δυσχερής και κοστοβόρα σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται σε αγροτικές περιοχές. Η επιτυχία μίας τέτοιας μεγάλης επένδυσης απαιτεί οικονομίες κλίμακος. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η γεωμορφολογία της που αφενός, επιτρέπει την εγκατάσταση πλωτών αιολικών χάρη στα μεγάλα βάθη των υδάτων και αφετέρου, ενισχύει την παρουσία ανέμων συγκριτικά με τα γειτονικά κράτη, πλην των δυτικών ακτών της Τουρκίας. Πέρα από τις προαναφερθείσες, αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν στραφεί σε διεθνείς συνεργασίες με σκοπό την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μεταξύ αυτών η Mytilineos, η Helleniq Energy, και η Ιντρακάτ.
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Την Απόφαση για την εκ νέου κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη στεριά στις κατηγορίες και υποκατηγορίες του ν. 4014/2011 υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
      Με την Απόφαση επανακαθορίζεται η κατάταξη των συγκεκριμένων έργων, η οποία είχε επιστρέψει σε ρυθμίσεις παλαιότερων ετών, μετά την απόφαση 1885/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
      Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση, οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με ισχύ μεγαλύτερη των 50MW, κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1, διότι τεκμηριώθηκε ότι πρέπει να εξετάζονται ως έργα με πολύ σημαντικές επιπτώσεις, με το όριο να μειώνεται στα 35MW εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000.
      Αντίθετα, έργα με μία ανεμογεννήτρια ως 8MW ή με ισχύ ως 5MW ανεξαρτήτως αριθμού ανεμογεννητριών κατατάσσονται στην κατηγορία Β, διότι τεκμηριώθηκε ότι πρέπει να εξετάζονται ως έργα με μικρές μόνο και μη σημαντικές επιπτώσεις. Οι ενδιάμεσες περιπτώσεις κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α2.
      Κατ’ αναλογία, οι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ), με ισχύ μεγαλύτερη των 50MW, κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1, ενώ αντίστοιχα όταν η ισχύς τέτοιων έργων είναι μεγαλύτερη του 1MW και έως 5MW κατατάσσονται στην κατηγορία Β με τα έργα ενδιάμεσης ισχύος να κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α2.
      Οι γραμμές διασύνδεσης των έργων αυτών επηρεάζουν την κατάταξη μόνο εάν είναι εναέριες, ενθαρρύνοντας στην πράξη τους φορείς των έργων να προχωρούν στην υπογειοποίηση τους.
      Τέλος, η νέα απόφαση περιέχει ακόμη πιο σαφείς προβλέψεις, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο κατάτμησης ενιαίων μεγάλων έργων σε μικρότερα, προκειμένου να υπαχθούν σε χαμηλότερη περιβαλλοντική κατηγορία.
      Η νέα κατάταξη έρχεται ως αποτέλεσμα αναλυτικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των τεχνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που λειτουργούν, καθοριστικά, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των χερσαίων ΑΣΠΗΕ και των χερσαίων ΦΣΠΗΕ.
      Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται, καλύτερα, η ορθή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την προώθηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
      * Επισυνάπτεται η Υπουργική Απόφαση
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      ενέργεια κρατά τα “σκήπτρα” στους ρυθμούς ανάπτυξης επενδύσεων από το 2019 και μέχρι το 2023 με βάση τα στοιχεία και τις επεξεργασίες, που κάνει στην τριμηνιαία έκθεση, που δημοσιοποίησε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ωστόσο, παραμένει, τουλάχιστον, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, καθώς παρατηρείται στον κλάδο των ακινήτων η μεγαλύτερη “συσσώρευση” ενδιαφέροντος. Ακολουθούν, με βάση τα στοιχεία, κλάδοι, όπως αυτοί της Μεταποίησης και της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας , η συνεισφορά των οποίων, όπως αναφέρεται, ωστόσο, σημείωσε μικρή πτώση και όχι αύξηση την τετραετία 2019-2022.
      Αναλυτικά, όπως αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού, “δεδομένου του σημαντικού ρόλου των επενδύσεων στην εθνική οικονομία, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε πως οι επενδύσεις κατανέμονται μεταξύ των διαφόρων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.  
      Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα ετήσια στοιχεία της Eurostat, οι δημόσιες επενδύσεις στη δημόσια διοίκηση, την άμυνα και την κοινωνική ασφάλιση έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο σύνολο των επενδύσεων, με τη συνεισφορά αυτή να έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τετραετία (από 13,6% το 2019 σε 17,1% το 2022). 
      Ακολουθεί ο κλάδος της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (13,2% το 2022), η συνεισφορά του οποίου αυξήθηκε ομοίως σημαντικά μέσα στην τετραετία 2019-2022 (το 2019 ήταν 9,8%). Στη τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται οι κλάδοι της Μεταποίησης (10,5%), και της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας (9,0%), η συνεισφορά των οποίων, ωστόσο, σημείωσε μικρή πτώση και όχι αύξηση την τετραετία 2019-2022. 
      Μια πιο δυναμική εικόνα της συνεισφοράς του κάθε κλάδου οικονομικής δραστηριότητας στις συνολικές επενδύσεις, αποτυπώνεται τους συγκεντρωτικούς ρυθμούς μεγέθυνσης για την περίοδο 2019-2022, πάντα σε όρους επενδύσεων. 
      Ρυθμοί μεγέθυνσης
      Την μεγαλύτερη ανάπτυξη, φτάνοντας ποσά κοντά στα 2 δισ. ετησίως, σημείωσε ο κλάδος της Ενέργειας (+ 118,8%), που περιλαμβάνει, (1) Παραγωγή, μετάδοση και διανομή/εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, (2) Παραγωγή φυσικού αερίου, διανομή/εμπόριο αερίων καυσίμων με αγωγούς, (3) Παραγωγή και διανομή ατμού και ζεστού νερού για θέρμανση ή παραγωγή ενέργειας, (4) παραγωγή και διανομή ψυχρού αέρα, κρύου νερού για ψύξη, πάγου, ως τροφή αλλά και για ψύξη.
      Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ο κλάδος των Ορυχείων και Λατομείων(-43,6%), αλλαγές που πιθανώς να μπορούν να αποδοθούν στην απολιγνιτοποίηση και τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που επέβαλε η “πράσινη” ενεργειακή πολιτική, η οποία αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 
      Η  δεύτερη μεγαλύτερη επέκταση παρατηρήθηκε στον κλάδο Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (83,1%). 
      Τέλος, συρρίκνωση παρατηρήθηκε στον κλάδο Μεταφορά και Αποθήκευση (- 9,0%), ενώ στασιμότητα παρατηρήθηκε στο κλάδο του Τουρισμού (+ 0,3%), απότοκα της οικονομικής ύφεσης που έφερε η πανδημία με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της Eurostat, που κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
      Ο ρόλος των επενδύσεων
      Με βάση όσα αναφέρονται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται καθοριστικά από τις επενδύσεις σε πάγιο και ανθρώπινο κεφάλαιο. Ιστορικά, για παράδειγμα χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κορέα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ταιβάν, Χονγκ-Κονγκ κατά την περίοδο 1965-1990, αλλά και Ευρωπαϊκές, όπως η Ιρλανδία και Φιλανδία βασίστηκαν στις επενδύσεις ως μοχλό για να επιτύχουν μικρά οικονομικά θαύματα. 
      Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων ενισχύει τη ρευστότητα και την εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ οι εγχώριες επενδύσεις δημιουργούν άμεσα αυξημένο εισόδημα οδηγώντας σε βραχυχρόνια τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. 
      Όπως αναφέρεται, ο αντίκτυπος της τριπλής κρίσης (δημοσιονομική, οικονομική και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία, ήταν πολύ ισχυρός για τις επενδύσεις, ισχυρότερος ακόμα και από αυτόν στο ΑΕΠ και την κατανάλωση.Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Eurostat, η ελληνική οικονομία απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της (μείωση κατά 26,5% από το δ’ τρίμηνο του 2009 στο ίδιο τρίμηνο του 2014) και πάνω από τις μισές της επενδύσεις (μείωση κατά 59,4% για την ίδια περίοδο αναφοράς). Από το 2015 έως το 2019 οι επενδύσεις ήταν αναιμικές: ο σωρευτικός ακαθάριστος ρυθμός σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ήταν μόλις 3,8%, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Eurostat. 
      Έκτοτε και μέχρι το 2023, ο αντίστοιχος σωρευτικός ρυθμός ανέκαμψε σημαντικά και διαμορφώθηκε στο 41,3%. Από το 2021 και μετά, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), και στο ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον, οι επενδύσεις έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν, ωστόσο παραμένουν υποδιπλάσιες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα τους. Το επενδυτικό κενό της χώρας παραμένει μεγάλο. Ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ βρίσκεται το 2023 στο 13,9% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για το ίδιο έτος είναι 22,2%. Η κάλυψη αυτού του κενού δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγα μόνο χρόνια και θα απαιτήσει από την οικονομία να αναζητήσει επιπρόσθετους πόρους και μετά την λήξη του ΤΑΑ το 2026.
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που αναπτύσσει κοινή εταιρεία της Μότορ Όιλ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ έως τις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται η εμπορική λειτουργία της μονάδας, ανέφεραν πηγές της Μότορ Όιλ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
      Η νέα μονάδα, ισχύος 877 μεγαβάτ και επενδυτικού κόστους 375 εκατ. ευρώ και οι άλλες μονάδες φυσικού αερίου που αναπτύσσονται αφενός καλύπτουν το κενό των λιγνιτικών μονάδων που αποσύρονται και αφετέρου λειτουργούν συμπληρωματικά στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφερόμενες στις ΑΠΕ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πλειονότητα των μονάδων που διαθέτει ο όμιλος (κυρίως αιολικά) έχουν συμβάσεις με εγγυημένη αποζημίωση, ενώ τα νέα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται συνδέονται με συμφωνίες αγοράς «πράσινης» ενέργειας (PPA) και εξαιρούνται από τις περικοπές της ενέργειας που εγχέουν οι ΑΠΕ στο σύστημα σε περιόδους υπερβάλλουσας παραγωγής.  Τόνισαν ακόμη ότι οι κινήσεις του ομίλου στις ΑΠΕ εφόσον δεν υπάρχουν αντίστοιχες εγγυήσεις είναι πολύ επιλεκτικές.
      Τέλος επισημαίνεται ότι θα προχωρήσει έως τις 6 Μαΐου 2025, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία, η πώληση του 7,5% περίπου των μετοχών της Ελλάκτωρ στην REGGEBORGH στην τιμή που είχε επίσης συμφωνηθεί(1,75 ευρώ ανά μετοχή) όπως και η επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους.
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ο κόσμος έχει αρκετή ικανότητα ηλιακής ενέργειας για να καλύψει το ένα πέμπτο των μεσημεριανών αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου στο βόρειο ημισφαίριο, από 16% πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του thinktank Ember την Παρασκευή.
       Η ηλιακή ενέργεια είναι αυτή τη στιγμή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της πτώσης του κόστους τεχνολογίας και αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας πριν από το 2050,  σύμφωνα με ερευνητές.
      Πέρυσι, η ηλιακή ενέργεια παρήγαγε ένα ρεκόρ 5,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας,  σύμφωνα με την Ember, και 34 οικονομίες στον κόσμο παράγουν τώρα πάνω από το 10% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ηλιακή ενέργεια.
       Το θερινό ηλιοστάσιο του βορείου ημισφαιρίου στις 21 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του έτους, αλλά όλες οι ημέρες του Ιουνίου είναι αρκετά παρόμοιες σε διάρκεια, ώστε η ηλιακή παραγωγή εκείνη την ημέρα να είναι κοντά στον μηνιαίο μέσο όρο, με βάση τους υπολογισμούς του σταθμισμένου μέσου όρου της ωριαίας ηλιακής ενέργειας δεδομένα παραγωγής.
       Το Ember εκτιμά ότι το 89% των ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο είναι εγκατεστημένα στο βόρειο ημισφαίριο.
      Τα μερίδια 
      Με βάση έναν μέσο όρο 24 ωρών, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να παρέχει το 8,2% της παγκόσμιας συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στις 21 Ιουνίου.
      Για τον Ιούνιο συνολικά, η Ember αναμένει ότι το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει το 9,6% στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.
      Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας προβλέπεται να είναι 20% τον Ιούνιο, ενώ το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας αναμένεται να είναι 6,9% και 7,1% αντίστοιχα.
       «Με μερίδιο 20%, η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον μια σοβαρή παγκόσμια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Kostantsa Rangelova, αναλύτρια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ember.
      «Το κόστος της μπαταρίας έχει καταρρεύσει, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται ήδη το βράδυ, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας».
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Ελλάδα έχει ανέβει επίπεδο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς η επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας δεν θα έλθει αυτόματα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Λαδακάκος σε χθεσινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας.
       Παναγιώτης Λαδακάκος προσδιόρισε ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο, τις περικοπές "πράσινης" ενέργειας όταν δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης από τη ζήτηση, την μονόπλευρη ανάπτυξη προς τα φωτοβολταϊκά, τις δυσκολίες στην αδειοδότηση και τα fake news σε βάρος της αιολικής ενέργειας που συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τις δασικές πυρκαγιές.
      Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει πλέον ηγετική θέση παγκοσμίως στην διείσδυση τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας. Γεγονός που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των επενδυτών, των εργαζόμενων αλλά και των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι, τόνισε. ένα ελληνικό επίτευγμα για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι".
      Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου επανέλαβε τον στόχο για διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 23,5 γιγαβάτ ως το 2030 ενώ ανήγγειλε την λήψη μέτρων για τα προβλήματα του κλάδου. "Δεν θα αφήσουμε τις μηδενικές και αρνητικές τιμές στο Χρηματιστήριο και τις περικοπές να υπονομεύσουν το μέλλον του κλάδου που ταυτίζεται με το "πράσινο" μέλλον της χώρας", ανέφερε. Στις πρωτοβουλίες που επίκεινται περιλαμβάνονται η αύξηση της ζήτησης και η προσαρμογή της στο νέο προφίλ της παραγωγής, η επιτάχυνση των μονάδων αποθήκευσης, η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και νέων διεθνών διασυνδέσεων.
      Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου επεσήμανε την επέτειο των 30 χρόνων από την ψήφιση του νόμου 2244/1994, που επέτρεψε για πρώτη φορά στη χώρα μας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικούς φορείς, αποκλειστικά (τότε) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήταν όπως είπε το πρώτο βήμα προκειμένου οι ΑΠΕ να φθάσουν σήμερα να καλύπτουν το 50 % της ζήτησης (64 % τον Απρίλιο).
      Στο πλαίσιο της απονομής των ετήσιων βραβείων "Αίολος", τιμήθηκαν από την ΕΛΕΤΑΕΝ ο τότε διευθυντής ΑΠΕ του υπουργείου Βιομηχανίας, Χαράλαμπος Πίππος, η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια (το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Σαββάκης) και ο καθηγητής του ΜΙΤ, με εξειδίκευση στα πλωτά αιολικά πάρκα Πάνος Σκλαβούνος.
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Αυξημένη αιχμή της ζήτησης και κατανάλωση φέρνει στο ηλεκτρικό σύστημα για σήμερα ο καύσωνας, ωστόσο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες από το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό. Πάντως ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, εντούτοις υπάρχει εγρήγορση για τα δίκτυα τα οποία λόγω της ζέστης αναμένεται να δεχθούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Για αυτό το λόγο οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για το διήμερο του καύσωνα. 
      Τώρα ως προς τον προγραμματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την πρόβλεψη του διαχειριστή η αιχμή της ζήτησης θα κορυφωθεί στα 8990MW στις 12:30 το μεσημέρι, ενώ η συνολική ζήτηση θα φτάσει τις 173,560 GWh.
      Για να καλυφθεί η ζήτηση θα επιστρατευτούν συνολικά 12 θερμικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5. Συγκεκριμένα για σήμερα συμμετέχουν στην κατανομή οι μονάδες Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, Θίσβη, Αλουμίνιο, Protergia, Κόρινθος Power , Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Νικόλαος 2. 
      Από τη συνολική ζήτηση των 173,560 GWh, οι ΑΠΕ θα καλύψουν 61,365GWh, οι θερμικές μονάδες 84,979GWh και τα υδροηλεκτρικά 11,653GWh. Επίσης οι εισαγωγές θα φτάσουν τις 18,543GWh. 
      Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί προς τα πάνω και την τιμή της αγοράς, η οποία θα φτάσει τα 110,15 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 15,21% σε σχέση με χθες. Η μέγιστη τιμή του ηλεκτρικού συστήματος θα φτάσει τα 209,49 ευρώ/MWh και η ελάχιστη τα 65,12 ευρώ/MWh. 
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε εξέλιξη βρίσκονται τα πρώτα προπαρασκευαστικά βήματα για την υλοποίηση του Προγράμματος Απόλλων, μέσω του οποίου θα μειωθεί κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος των 127.500 δικαιούχων του ΚΟΤ Α, των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, των ΔΕΥΑ και των  ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού όλης της χώρας. 
      Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη «τρέχει» η προθεσμία για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (ΕΚΠ) από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), η οποία θα αναλάβει την κάλυψη του 90% των ενεργειακών αναγκών των κοινωνικά ευάλωτων καταναλωτών, ενώ και οι 13 Περιφέρειες έχουν ξεκινήσει την προεργασία για την ίδρυση των ισάριθμων Κοινοτήτων. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται τα πρώτα στοιχεία των ωφελούμενων, στη βάση των οποίων θα διαστασιολογηθούν τα φωτοβολταϊκά που απαιτούνται για την κάλυψη των καταναλώσεων των μελών τους. 
      Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συγκεντρωθεί για κάθε ΕΚΠ τα στοιχεία των καταναλώσεων που πρόκειται να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος, ώστε να ακολουθήσουν από τη ΡΑΑΕΥ οι διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα επιφορτιστούν με την τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως, όπως δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εκδήλωση στον Δήμο Νότιου Πηλίου, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η έναρξη θα γίνει με την ΕΚΠ της Ε.Ε.Τ.Α.Α., καθώς και με την Κοινότητα της πλημμυρόπληκτης Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι ανάγκες της οποίας είναι και οι πιο επείγουσες. 
      Όπως αναφέρει το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με το οποίο θεσπίσθηκε το πρόγραμμα, για κάθε μία Κοινότητα πρόκειται να διεξαχθεί ανεξάρτητος διαγωνισμός από τη ΡΑΑΕΥ, από τον οποίο θα προκριθούν τα υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά με όρους σύνδεσης, που απαιτούνται για την κάλυψη των καταναλώσεων. Η κάλυψη θα γίνει μέσω εικονικού ταυτοχρονισµένου συµψηφισµού (virtual net-billing), με τους ιδιοκτήτες των πάρκων να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, για τη σταθερή ταρίφα με την οποία θα διαθέτουν προς συμψηφισμό την ενέργεια που παράγουν. Η σύμβαση θα είναι 20ετούς διάρκειας. 
      Την ίδια στιγμή, στα σκαριά βρίσκεται και η κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών που θα «κλειδώσει» τις επιμέρους εκτέλεσης του προγράμματος. Τέτοιες παράμετροι είναι ο τρόπος χρηµατοδότησής του και αποζηµίωσης των επιλέξιµων έργων, ήτοι των µελετών που απαιτείται να εκπονηθούν για τη διαστασιολόγηση των απαιτούµενων έργων και της αποζηµίωσης των έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ωφελούµενων, η αποζηµίωση ή όχι τυχόν περίσσειας παραγόµενης ενέργειας, κίνητρα για περαιτέρω µείωση των καταναλώσεών τους µετά τη συµµετοχή στο Πρόγραµµα και ο τρόπος αποζηµίωσης των Προµηθευτών για την προς συµψηφισµό ενέργεια. 
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ο γαλλικός σύνδεσμος Hespul εγκατέστησε το 1991 το πρώτο φωτοβολταϊκό της χώρας που συνδέθηκε με το δίκτυο, ονόματι Phebus 1, το οποίο λειτούργησε ένα χρόνο αργότερα.
      Όπως αναφέρει το PV-Magazine, η εγκατάσταση των μόλις 10 τ.μ. και ισχύος 1 κιλοβάτ συνεχίζει σήμερα να παράγει ηλεκτρισμό στο 75,9% της αρχικής του απόδοσης παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 31 χρόνια.
      Οι σχετικές μετρήσεις έγιναν από την Certisolis και την Isowatt. Προέκυψε ότι η απόδοση έφθινε με ρυθμό 0,66% ετησίως και 1,11% τα τελευταία 11 χρόνια.
      Πλήρες άρθρο: https://www.pv-magazine.com/2024/06/07/solar-modules-deployed-in-france-in-1992-still-provide-75-9-of-original-output-power/
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το σύστημα HotTwist ότι παρέχει 350% έως 400% περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει - Interesting engineering   Ένας νέος τύπος αντλίας θερμότητας βρίσκεται υπό δοκιμή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για τη βιώσιμη ηλεκτροδότηση σπιτιών και γραφείων στη Σκωτία.

      Σύμφωνα με το Interesting engineering, η καινοτομία αυτή έχει αναπτυχθεί από την SeaWarm, μια Spin-Off εταιρεία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία αξιοποιεί τη δύναμη των υδάτινων πηγών από θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, ακόμη και νερό ορυχείων για να παρέχει επαρκή θέρμανση και ψύξη σε σπίτια και επιχειρήσεις.

      Γνωστό ως Αντλία Θερμότητας Πηγής Νερού (Water Source Heat Pump - WSHP), το σύστημα χρησιμοποιεί τη θερμική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε αυτά τα υδάτινα σώματα.

      Θερμότητα από το νερό

      Το σύστημα διαθέτει έναν εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την εξαγωγή θερμότητας από το νερό.

      Ο εναλλάκτης θερμότητας συλλέγει θερμική ενέργεια από το νερό και τη μεταφέρει στην αντλία θερμότητας, όπου συμπιέζεται σε υψηλότερη θερμοκρασία κατάλληλη για σκοπούς θέρμανσης.

      Αυτό το σύστημα είναι βελτιστοποιημένο για σταθερές θερμοκρασίες νερού, εξασφαλίζοντας σταθερή απόδοση, και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και σε ακραίες συνθήκες, αξιοποιώντας τη θερμότητα της τήξης του πάγου, σύμφωνα με την εταιρεία.

      Όπως αναφέρει ο Guardian, η αντλία θερμότητας της SeaWarm δοκιμάζεται επί του παρόντος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε ένα έργο κοντά στο Firth of Forth, κοντά στη γέφυρα του Forth, σε ένα μουσείο εξόρυξης χρυσού στη νοτιοδυτική Σκωτία και σε ένα εμπορικό θερμοκήπιο στο Fife.

      Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ένα άλλο σύστημα αντλίας θερμότητας σχεδιάζεται να εγκατασταθεί αυτό το καλοκαίρι στο Scottish Seabird Centre στο North Berwick, το οποίο επίσης θα αξιοποιήσει την ενέργεια από το Firth of Forth.

      Η τελευταία λέξη στην τεχνολογία των αντλιών θέρμανσης

      Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μέθοδο αξιοποίησης της φυσικής θερμότητας που υπάρχει στο περιβάλλον για τη θέρμανση κτιρίων, με τεχνολογίες παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στις αντλίες θερμότητας αέρα και εδάφους.

      «Ενώ ο εναλλάκτης θερμότητας SeaWarm είναι συνδεδεμένος με μια τυπική αντλία θερμότητας από το έδαφος, συλλέγει τη θερμότητα από τα υδάτινα σώματα αντί για το έδαφος», εξήγησε η εταιρεία.

      «Το νερό μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 2 φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε δεδομένο όγκο από το έδαφος και περίπου 3.400 φορές περισσότερη θερμική ενέργεια από τον αέρα, προσφέροντας ένα μοναδικό πλεονέκτημα απόδοσης σε σχέση με τις παραδοσιακές αντλίες θερμότητας από το έδαφος ή τον αέρα».

      Ο ρόλος της γλυκόλης

      Το σύστημα SeaWarm έχει ένα βασικό συστατικό - τη γλυκόλη, ένα υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό.

      Η γλυκόλη λοιπόν, κυκλοφορεί μέσα στον εναλλάκτη θερμότητας, όπου απορροφά θερμική ενέργεια από την πηγή νερού.

      Αυτή η θερμαινόμενη γλυκόλη συμπιέζεται στη συνέχεια στην αντλία θερμότητας, αυξάνοντας επαρκώς τη θερμοκρασία της για να θερμάνει νερό για διάφορους σκοπούς, όπως θερμαντικά σώματα και λουτρά.

      Καθώς η γλυκόλη ταξιδεύει μέσα στο σύστημα, ψύχεται και επαναλαμβάνει τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας συνεχή μεταφορά θερμότητας από την πηγή νερού στο κτίριο, ακόμη και σε πιο κρύες συνθήκες.

      Μάλιστα, η ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι τα σχέδιά τους που ονομάζονται SeaWarm και RiverWarm μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν την ενέργεια από το παγωμένο νερό.

      «Πρόκειται για τη δοκιμή μιας ολόκληρης σειράς τεχνολογιών, αλλά στην καρδιά τους βρίσκεται η ίδια τεχνολογία», δήλωσε ο καθηγητής Chris McDermott από τη σχολή γεωεπιστημών του Εδιμβούργου, ο επικεφαλής του project.

      Ο Gus Fraser-Harris, ένας υδρογεωλόγος που εργάζεται επίσης στο σχεδιασμό, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι το σύστημα θα είναι πιο ακριβό στην αγορά και την εγκατάσταση από μια αντλία θερμότητας πηγής αέρα, αλλά φθηνότερο από μια αντλία θερμότητας πηγής εδάφους, όταν η τελική του έκδοση βγει στην αγορά.

      Πρόσθεσε ότι το σύστημα HotTwist ότι παρέχει 350% έως 400% περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει.
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η ηλιακή ενέργεια θα γίνει η μεγαλύτερη πηγή εγκατεστημένης ανανεώσιμης ισχύος στον κόσμο, ξεπερνώντας την υδροηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η τελευταία έκθεση του ΔΟΕ περιγράφει τις φιλοδοξίες και τα σχέδια εφαρμογής των χωρών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σημειώνει ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους ανάπτυξης που τέθηκαν στο COP28.
      Υπό παρακολούθηση βρίσκονται οι στόχοι των χωρών και ο προσδιορισμός των πολιτικών για τη γεφύρωση του χάσματος . Σύμφωνα με την έκθεση μόνο 14 από τις 194 Εθνικές Καθορισμένες Συνεισφορές (NDC) ορίζουν ρητά τους στόχους του 2030 για την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι δεσμεύσεις ισοδυναμούν με 1.300 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 – 12% των 11.000 GW που απαιτούνται για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου τριπλασιασμού που τέθηκε στο COP28 στο Ντουμπάι. Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% αυτού του συνόλου NDC, έχοντας ρητά θέσει ως στόχο 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
      Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι οι εγχώριες φιλοδοξίες των κυβερνήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τις συνεισφορές. Μια ανάλυση πολιτικών, σχεδίων και εκτιμήσεων σχεδόν 150 χωρών αποκάλυψε την πρόθεση να εγκατασταθούν σχεδόν 8.000 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 70% του απαιτούμενου ποσού για την επίτευξη του τριπλασιασμού έως το 2030.
      Για να φτάσει τα 11 GW, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας  τονίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης «πρέπει να επιταχυνθεί» στις περισσότερες περιοχές και στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας. Η έκθεση σημείωσε την ανάγκη για περισσότερη ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρια Αφρική. Προσδιόρισε την επέκταση της Κίνας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη του στόχου των 11 GW, με τη χώρα να βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο να υπερβεί τους στόχους του 2030 κατά 2,5 φορές.
      «Αυτή η έκθεση καθιστά σαφές ότι ο στόχος του τριπλασιασμού είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός – αν και μόνο εάν οι κυβερνήσεις μετατρέψουν γρήγορα τις υποσχέσεις σε σχέδια δράσης», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol. «Με την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν στο COP28 – συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του διπλασιασμού των βελτιώσεων στην ενεργειακή απόδοση έως το 2030 – οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επιταχύνουν την πρόοδο προς ένα πιο ασφαλές, προσιτό και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα».
      Η έκθεση ανέφερε ότι οι ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν τριπλασιαστεί από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015. Ο ΔΟΕ το απέδωσε στη στήριξη της πολιτικής, στις οικονομίες κλίμακας και στην τεχνολογική πρόοδο.
      Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει το μισό της μελλοντικής χωρητικότητας που προσδιορίζεται ρητά από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Προέβλεψε ότι εάν οι χώρες εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους για το 2030, η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς θα ξεπερνούσε την υδροηλεκτρική ενέργεια ως τη μεγαλύτερη πηγή εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών στον κόσμο.
      Η έκθεση εντόπισε τις κύριες προκλήσεις για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων χρόνων αναμονής αδειών, των ανεπαρκών επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, της ανάγκης για γρήγορη και οικονομικά αποδοτική ενσωμάτωση μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υψηλού κόστους χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ζήτησε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τη βελτίωση της τραπεζικής ικανότητας των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υποστήριξη έργων στην προ-ανάπτυξη φάση.
       Τον Απρίλιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζήτησε εξαπλάσια αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας για να μπορέσει ο κόσμος να επιτύχει τους στόχους του για το 2030.
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η πλεονάζουσα παραγωγή ρεύματος, κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου με μηδενικές ή και αρνητικές τιμές, οδηγεί τις τράπεζες σε επαναστάθμιση κινδύνου ως προς τη δανειοδότηση ΑΠΕ. Υψηλότερη τιμολόγηση για τα έργα που δεν διαθέτουν «ταρίφα» ή PPAs.
      Αυστηρότερα κριτήρια χρηματοδότησης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  (ΑΠΕ), στην περίπτωση που δεν διαθέτουν συμβάσεις διάθεσης του παραγόμενου ρεύματος, υιοθετούν οι εγχώριες τράπεζες, μετά την ένταση του φαινομένου μηδενικών ή και αρνητικών τιμών ρεύματος, κατά το τελευταίο δίμηνο και τη νομοθετική παρέμβαση κατάργησης του πλαφόν 5%, ως προς τη δυνατότητα διακοψιμότητας του ΑΔΜΗΕ.
      Το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, το φαινόμενο μηδενικών ή και αρνητικών τιμών, κατά τις μεσημβρινές ώρες, έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις από κάθε άλλη χρονιά. Παρότι ενέχει εποχικά και συγκυριακά χαρακτηριστικά (σ.σ. μεγαλύτερη ηλιοφάνεια κατά τη φετινή Άνοιξη, σε συνδυασμό με καλές ανεμολογικές συνθήκες και θερμοκρασίες, που δεν επέβαλαν μαζική χρήση κλιματιστικών), το δείγμα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι ενδεικτικό της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, λόγω δυναμικής επέκτασης των ΑΠΕ κατά τα τελευταία χρόνια.
      Στην Ελλάδα βρίσκονται σε λειτουργία ΑΠΕ ισχύος 12,5 GW (σ.σ. μαζί με τα υδροηλεκτρικά) και εκκρεμεί η κατασκευή πρόσθετων έργων, ισχύος 15 GW, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα υπεράκτια αιολικά. Αν υλοποιηθούν οι παραπάνω επενδύσεις, η δυναμικότητα των ΑΠΕ στο σύστημα θα ξεπεράσει τον στόχο του εθνικού συστήματος, την ώρα που η ζήτηση της εγχώριας αγοράς δεν αυξάνεται με αντίστοιχο ρυθμό.
      Αν η Ελληνική Δημοκρατία προσφύγει στην ορατή λύση μη καταβολής αποζημιώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια που «πετάει» εκτός συστήματος ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να διαφυλάξει την ευστάθειά του, αρκετοί από τους επενδυτές θα επανεξετάσουν μόνοι τους τη σκοπιμότητα της ανάπτυξης ΑΠΕ καθώς συρρικνώνεται η προσδοκώμενη απόδοση, σε βαθμό, μάλιστα, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί, μετά την άρση του πλαφόν 5%.
      Την ίδια στιγμή, η αγορά μακροπρόθεσμων συμβάσεων παροχής ρεύματος σε ενεργοβόρες βιομηχανίες εξελίσσεται αργά, λόγω αφενός της περιορισμένης βιομηχανικής βάσης (σ.σ. η εγχώρια βιομηχανία καταναλώνει μόλις το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας) και αφετέρου εξαιτίας της απροθυμίας αρκετών επιχειρήσεων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος σε περίοδο χαμηλών τιμών. Ακόμη και ενεργοβόροι όμιλοι επιδιώκουν, τους τελευταίους μήνες, να επαναδιαπραγματευθούν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος (PPAs), τις οποίες έχουν υπογράψει κατά την προηγούμενη διετία.
      Επαναξιολόγηση ρίσκου
      Οι παραπάνω συνθήκες αυξάνουν το ρίσκο τραπεζικής χρηματοδότησης για νέες επενδύσεις, που δεν διαθέτουν εγγυημένες τιμές ή PPAs και οδηγούν σε πιο «αλμυρή» τιμολόγηση. Σχετικό καμπανάκι είχε σημάνει προ διμήνου από το βήμα του Φόρουμ Δελφών ο επικεφαλής εταιρικών χορηγήσεων της Πειραιώς, Θ. Τζούρος.
      Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις νέες διασυνδέσεις Ελλάδας με Ευρώπη, μέσω Ιταλίας και Βουλγαρίας, ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα εξαγωγών και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίες) ή να συνδεθούν οι επενδύσεις ανάπτυξης ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος σχετικός διαγωνισμός κατακυρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.
      Ωσότου ξεκαθαρίσει τους όρους του παιχνιδιού η κυβέρνηση (σ.σ. κυρίως για το αν «στήσει» και με ποιους όρους μηχανισμό αποζημίωσης της χαμένης ενέργειας για λόγους ευστάθειας), οι τράπεζες θα υιοθετήσουν συντηρητική πολιτική ως προς τις χρηματοδοτήσεις νέων έργων, ενώ επανεξετάζουν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων χορηγήσεις που έχουν εγκριθεί.
      Παρέμβαση επί του θέματος πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος και CEO της Metlen (Mytilineos) Ευάγγελος Μυτιληναίος, προβλέποντας ότι θα καταργηθούν οι άδειες και θα επικρατήσουν καθαρά κριτήρια αγοράς για το ποιες τελικά επενδύσεις θα προχωρήσουν.
      Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά θα συγκεντρωθεί σε χέρια λίγων και ισχυρών ομίλων, υπονοώντας πιθανώς ότι όσοι δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος (ΔEΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ, ΕΛΠΕΕΛΠΕ) διαθέτουν πλεονέκτημα, έναντι των ανεξάρτητων παραγωγών ΑΠΕ.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Συνολικά 21 ημέρες, συνεχόμενες, χωρίς λιγνίτη κλείνουν σήμερα το πρωί στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, η ηλεκτροπαραγωγή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν μηδενική για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ  των 235 ωρών χωρίς «κάρβουνο» (περίπου ένα δεκαήμερο)  που είχαν καταγραφεί στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
      Σύμφωνα με στοιχεία που είχε επεξεργαστεί το Green Tank, άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν είχε μηδενιστεί η λιγνιτική παραγωγή, αλλά ποτέ για τόσο μεγάλη περίοδο. Εντός  του 2023 η χώρα είχε καλύψει τη ζήτηση χωρίς λιγνίτη  για ένα οκταήμερο το διάστημα 26 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, για 87 ώρες την περίοδο 1 - 5 Ιουλίου,  για  64 ώρες από  7 έως 10 Ιουλίου και για 38 ώρες στις 20-21 Αυγούστου.  Η πρώτη φορά που δεν είχε παρουσία στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ήταν μεταξύ 8 και 9 Ιουνίου του 2020 για 38 ώρες.
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      «Εάν υπάρχουν τιμολόγια από την 1η Μαΐου και ενώ ακόμη δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»- το οποίο είναι θέμα λίγων ημερών για να ξεκινήσει-, θα μπορούν να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα, όταν αυτό ανοίξει». Αυτό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκάλυψε η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του τριήμερου Balkan Energy Forum που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη με διοργανωτές το ΥΜΑΘ και τη ΔΕΘ-Helexpo.
       Αναφερόμενη στα προγράμματα που τρέχουν στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση η υφυπουργός επισήμανε πως: «σήμερα υπάρχουν τέσσερα προγράμματα για την ηλεκτροκίνηση. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει το νέο πρόγραμμα «κινούμαι ηλεκτρικά 3». Σύντομα θα παρουσιάσουμε και τα ποσά με τα οποία θα επιδοτούνται οι ενδιαφερόμενοι. Θέλω να πω ότι ακόμη και αν υπάρχουν τιμολόγια από την 1η Μαΐου αυτά θα ικανοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.
      Άλλο πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση είναι τα πράσινα ταξί. Η επιδότηση αγγίζει και τα 22.500 ευρώ, ενώ αν συντρέχουν και άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα ΑμεΑ, αυτό το ποσό μπορεί να φθάσει και τα 28.000 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιηθεί για ταξί και με δεδομένο ότι κάθε μήνα οι τιμές των αυτοκινήτων μειώνονται, αποτελεί μια καλή ευκαιρία. Υπάρχει το πρόγραμμα «φορτίζω παντού» που επιδοτείται με 80 εκατομμύρια. Τα 30 εκατομμύρια είναι για την υποδομή που θα μπει στους δήμους και τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια για τις εταιρείες που θέλουν να τοποθετήσουν δημόσιους προσβάσιμους φορτιστές. Τέλος, υπάρχει το πρόγραμμα «Αστυπάλαια - έξυπνο και αειφόρο νησί», όπου στόχος μας είναι να μην υπάρχει θερμικός κινητήρας και όλα να είναι ηλεκτρικά. Θα θέλαμε και άλλα νησιά να γίνουν πράσινα».
      Ωστόσο αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση φορέων για την ηλεκτροκίνηση. «Τα παιδιά μαθαίνουν από παραδείγματα. Αυτά βλέπουν και κρίνουν τους γονείς και επεμβαίνουν όταν ένας γονέας δεν φοράει ζώνη. Αυτά θα μάθουν εύκολα γιατί θα ζήσουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Το σίγουρο είναι ότι την ηλεκτροκίνηση την μαθαίνουμε. Έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό το θέμα η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, ενώ κάθε μήνα έχουμε νέους μηχανικούς που έχουν ειδικευτεί στην ηλεκτροκίνηση. Όσο αυτή προχωράει, τόσο και εμείς εξελισσόμαστε».
      Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, Βασίλειος Καππάτος τόνισε πως «η ακαδημαϊκή κοινότητα παίζει σπουδαίο ρόλο για την μάθηση και διάδοση της πράσινης κινητικότητας. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το γεγονός ότι λαμβάνουμε τεχνογνωσία από την Ευρώπη», για να συμπληρώσει η τεχνική εμπειρογνώμονας στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Motor Oil, Βασιλική Παναρέτου, ότι «στο πλαίσιο της μετάβαση της εταιρείας προς την πράσινη κινητικότητα επενδύουμε 4 δις ευρώ για να μειώσουμε το CO2. Οι βασικοί πυλώνες που δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα είναι η ηλεκτροκίνηση, το δίκτυο φόρτισης, η ανάπτυξη των εναλλακτικών καυσίμων και το υδρογόνο».
      Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τεχνογνωσία που απέκτησε η Ελλάδα και τον ρόλο που διαδραματίζει στην διεθνή σκηνή, στον τομέα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων φάνηκε ο κ. Χαράλαμπος Μαρμάγγελος, ένας εκ των δύο ιδρυτών της εταιρίας MC CHARGERS η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. «Πλέον μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάθε ανάγκη που αφορά την φόρτιση. Από τις ανάγκες ενός σπιτιού μέχρι και τις ανάγκες μιας εταιρείας. Αναπτύξαμε την τεχνογνωσία της φόρτισης και πλέον κάνουμε συνεργασία και στο εξωτερικό. Η θέση της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα είναι πολύ καλή και βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά. Γενικά η Ευρώπη είναι πολύ πίσω στο κομμάτι των φορτιστών. Όπως συμβαίνει και στην χώρα μας. Σήμερα σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μόλις το 10% των φορτιστών. Φανταστείτε τι δυναμική υπάρχει. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και στα Βαλκάνια που είναι πίσω σε αυτό το κομμάτι», επισήμανε.
      Τέλος, ο Flavio Grazian που εργάζεται ως διευθυντής έργου στο Bus, που είναι μια μονάδα του τμήματος Γνώσης και Καινοτομίας στη Διεθνή Ένωση Δημοσίων Μεταφορών τόνισε πως: «η μετάβαση προς την πράσινη κινητικότητα δίνει πολλές ευκαιρίες. Στόχος μας είναι να υπάρξει πλήρης ανθρακοποίηση και η ΕΕ προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να αναπτυχθεί το δίκτυο υδρογόνου, να γίνουν σταθμοί πλήρωσης και να βγουν στην παραγωγή αυτοκίνητα με αυτό το καύσιμο».
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσιοποίησε κατάλογο αναλυτικών απαντήσεων σε fake news και ερωτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο   Στο συμπέρασμα ότι κανένα αιολικό πάρκο δεν έχει εγκατασταθεί σε αναδασωτέα περιοχή της χώρας καταλήγει η σχετική ποσοτική και χωρική ανάλυση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

      Σημειώνεται πως η εν λόγω ανάλυση βασίζεται στα δημόσια διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα των κυρωμένων δασικών χαρτών και του προγράμματος Copernicus.

      Έτσι λοιπόν, η αντίληψη που διακινείται στο διαδίκτυο ότι «όπου καίγεται μια έκταση, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες», καταρρίπτεται ως μη αληθής.

      Μαζί με την μελέτη αυτή, η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσιοποίησε κατάλογο αναλυτικών απαντήσεων σε fake news και ερωτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

      Πιο αναλυτικά, για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν:

      -Αναλυτικά δημόσια γεωχωρικά δεδομένα των εκτάσεων που επλήγησαν από πυρκαγιά,  από 1.1.2008 έως 31.8.2023, μαζί με την πληροφορία για το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς (πρόγραμμα Copernicus).

      -Οι αναδασωτέες εκτάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας, έτσι όπως περιέχονται στους ενημερωμένους κυρωμένους δασικούς χάρτες που καλύπτουν όλη την επικράτεια.

      -Τα στοιχεία για τις ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατασταθεί έως το τέλος του Ιουνίου 2023 στην Ελλάδα. Ελέγχθηκαν επίσης 65 επιπλέον ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν το Β’ εξάμηνο του 2023.

      Από την ποσοτική ανάλυση προκύπτει ότι:

      -Το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις καταλαμβάνει κάτω από το 0,06% των εκτάσεων αυτών.

      -Το ποσοστό κατάληψης μειώνεται σε 0,02% αν ληφθούν υπόψη μόνο τα αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν μετά την πυρκαγιά.

      Αποδεικνύεται δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των πυρκαγιών με τις ανεμογεννήτριες.

      Από τη μελέτη των δεδομένων προέκυψε επίσης ότι σε μια τυχαία περιοχή μπορεί να φθάσει πυρκαγιά είτε πριν είτε μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Και εξ αυτού του λόγου λοιπόν, δεν προκύπτει καμία συσχέτιση.

      Ταυτόχρονα με τη μελέτη, η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσιοποίησε κατάλογο αναλυτικών απαντήσεων σε ισάριθμες ερωτήσεις (καλόπιστες και κακόπιστες) που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Οι απαντήσεις αυτές συμπληρώνουν προηγούμενες ανακοινώσεις:

      -Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται, υπό όρους, εντός δασικών εκτάσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νόμο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας λόγος να καταστραφεί η δασική έκταση για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται.

      -Αντίθετα, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά δυσκολεύει, αδειοδοτικά και κατασκευαστικά, την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων και δεν προσφέρει πλεονέκτημα (οικονομικό, τεχνικό ή άλλο) κατά την κατασκευή ή τη λειτουργία.

      -Τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην προστασία του τοπικού δασικού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνονται παραδείγματα όπου η οδοποιία των αιολικών πάρκων χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση παρακείμενων πυρκαγιών.

      -Τα αιολικά πάρκα υποχρεούνται και εκτελούν αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτή που καταλαμβάνουν ή ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα σε περιοχές που υποδεικνύουν οι δασικές αρχές. Οι αναδασώσεις αυτές είναι επιπρόσθετες των αποκαταστάσεων των εδαφών στις θέσεις εγκατάστασής τους.

      -Η οδοποιία των αιολικών πάρκων σχεδιάζεται κατά τις υποδείξεις των δασικών υπηρεσιών και εγκρίνεται από αυτές, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο επιχειρησιακό σχεδιασμό της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας και στη διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων.   Δείτε αναλυτικά την μελέτη: 2024-05-30-WTs-and-Fires-in-Greece_Eletaen-Quantitative-Analysis.pdf
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες επενδύσεις και την υιοθέτηση ηλιακών τεχνολογιών σε όλο τον κόσμο.
      Πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση είναι η ηλιακή ενέργεια, συμβάλλοντας στην προσπάθεια των κρατών να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα και να ανταποκριθούν στις ενεργειακές απαιτήσεις τους με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Τα φωτοβολταϊκά, με την αφθονία τους και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, έχουν γίνει η προτιμώμενη επιλογή για χώρες που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της φύσης.
      Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες επενδύσεις και την υιοθέτηση ηλιακών τεχνολογιών σε όλο τον κόσμο.
      Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες χώρες παραγωγής φωτοβολταϊκών που διερευνούν την ηλιακή τους ισχύ και τις προοπτικές ανάπτυξής τους;
      Κίνα – 584 TWh
      Η Κίνα ηγείται της παγκόσμιας επανάστασης των φωτοβολταϊκών, παράγοντας 584 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια. Με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ παγκοσμίως, οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν στη λίστα των 10 κορυφαίων κατασκευαστών ηλιακών πάνελ. Αυτές οι εταιρείες εξάγουν τα προϊόντα τους ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Η επιτυχία της Κίνας στα φωτοβολταϊκά οφείλεται σε τεράστιες επενδύσεις, επιθετική νομοθεσία και τεχνολογικές εξελίξεις. Οι υποστηρικτικές πολιτικές και οι κρατικές επιδοτήσεις δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη και καινοτομία.
      ΗΠΑ – 238 TWh
      Επωφελούμενοι από το άφθονο ηλιακό φως και τους ευνοϊκούς κανονισμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Με τεράστιες μάζες γης να δέχονται ηλιακό φως για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, η χώρα παράγει περίπου 90 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Πολιτεία όπως η Καλιφόρνια, η Αριζόνα και το Τέξας οδηγούν αυτήν την ανάπτυξη, σημειώνοντας σημαντικές επεκτάσεις ηλιακών έργων.
       
      Ινδία – 113 TWh
      Η Ινδία εκμεταλλεύεται τους άφθονους ηλιακούς πόρους της, που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση στη βροχερή ζώνη, εξασφαλίζοντας συνεπή έκθεση στο ηλιακό φως όλο το χρόνο. Πρωτοποριακές λύσεις εκτός δικτύου ηλιακής ενέργειας για αγροτικές περιοχές, η χώρα επιδεικνύει τη δέσμευσή της για κοινωνικοοικονομική πρόοδο μέσω της προηγμένης ηλιακής τεχνολογίας.
      Για να προωθήσει την υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας, η ινδική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει διάφορα υποστηρικτικά προγράμματα και πολιτικές. Αυτές οι πρωτοβουλίες διευκολύνουν τη δημιουργία συστημάτων και επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας, με επιδοτούμενο κόστος κατασκευής ηλιακών συλλεκτών, προωθώντας την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα.
      Ιαπωνία – 110 TWh
      Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 ώθησε την Ιαπωνία να στραφεί προς την ηλιακή ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Η Ιαπωνία παράγει τώρα 110 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια. Οι κορυφαίοι Ιάπωνες κατασκευαστές και εξαγωγείς φωτοβολταϊκών, όπως η Kyocera, η Mitsubishi Electric, η Mitsubishi Heavy Industries, η Sanyo, η Sharp Solar, η Solar Frontier και η Toshiba, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.
      Γερμανία – 62 TWh
      Η Γερμανία, εστιάζοντας στην αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, έχει βελτιώσει σημαντικά την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, παράγοντας 62 TWh παρά την περιορισμένη διαθεσιμότητα ηλιακού φωτός. Η δέσμευση της Γερμανίας για βελτιστοποίηση της ηλιακής ενέργειας αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα.
       
      Βραζιλία – 52 TWh
      Η Βραζιλία κατέχει ηγετική θέση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Νότια Αμερική, επωφελούμενη από εξαιρετικά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας λόγω του ευνοϊκού γεωγραφικού της πλάτους. Η χώρα έχει αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες για να προωθήσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το net metering, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σταθεροποίηση του αποτυπώματος άνθρακα είναι παράγοντες που βοηθούν την αυξανόμενη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Βραζιλία.
      Αυστραλία – 47 TWh
      Η δέσμευση της Αυστραλίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Το τεράστιο τοπίο της χώρας και οι απομακρυσμένες κοινότητες έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη έργων ηλιακής ενέργειας εκτός δικτύου.
       
      Ισπανία – 45 TWh
      Η Ισπανία ήταν πρώιμος ηγέτης στην παραγωγή ηλιακών φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας και συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας. Αρχικά, η χώρα διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, προσφέροντας γενναιόδωρες τιμές για ηλιακή ενέργεια συνδεδεμένη στο δίκτυο για να τονώσει τη βιομηχανία. Αυτό οδήγησε σε μια ταχεία αλλά μη βιώσιμη έκρηξη, τοποθετώντας την Ισπανία δεύτερη μόνο μετά τη Γερμανία σε εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ. Ωστόσο, η οικονομική κρίση του 2008 ώθησε την ισπανική κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τις επιδοτήσεις και να αυξήσει την ανώτατη δυναμικότητα στα 500 MW ετησίως, επηρεάζοντας τη βιομηχανία παγκοσμίως. Μεταξύ 2012 και 2016, οι νέες εγκαταστάσεις παρέμειναν στάσιμες στην Ισπανία, ενώ άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα και η Ιαπωνία σημείωσαν άνοδο, με αποτέλεσμα η Ισπανία να χάσει την ηγετική της θέση στην ηλιακή ενέργεια.
       
      Ιταλία – 31 TWh
      Η δέσμευση της Ιταλίας για καθαρή ενέργεια έχει οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η ισχυρή αποφασιστικότητα της χώρας να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τους ευρύτερους στόχους της Ευρώπης για την πράσινη ενέργεια. Τα τιμολόγια τροφοδοσίας και τα προγράμματα καθαρής μέτρησης έχουν ενθαρρύνει την εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιακούς και εμπορικούς τομείς, υποστηρίζοντας τη μετάβαση της Ιταλίας σε βιώσιμες πηγές ενέργειας.
       
      Νότια Κορέα – 29 TWh
      Η Νότια Κορέα είναι η δέκατη χώρα με την υψηλότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στον κόσμο λόγω των ανώτερων τεχνολογικών της δυνατοτήτων. Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της χώρας αναπτύσσεται σταθερά χάρη στις μεγάλες δαπάνες που γίνονται για την παραγωγή, την εγκατάσταση και τη χρήση φωτοβολταϊκών. 
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Έκλεισαν 11 ημέρες σερί δίχως λιγνίτη στη ζωή μας. Για πρώτη φορά στην ενεργειακή ιστορία της Ελλάδας, η ηλεκτροπαραγωγή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν μηδενική για 264 συνεχόμενες ώρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 235 ωρών χωρίς «κάρβουνο» που είχε καταγραφεί στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
      Άλλες τέσσερις φορές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Green Tank, είχε μηδενιστεί η λιγνιτική παραγωγή εντός του 2023: για ένα οκταήμερο το διάστημα 26 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, για 87 ώρες την περίοδο 1 – 5 Ιουλίου, για 64 ώρες από 7 έως 10 Ιουλίου και για 38 ώρες στις 20-21 Αυγούστου.
      Η πρώτη φορά που το άλλοτε «εθνικό» μας καύσιμο δεν είχε παρουσία στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ήταν μεταξύ 8 και 9 Ιουνίου του 2020 για 38 ώρες.
      Η απολιγνιτοποίηση
      Την τελευταία πενταετία, το σχέδιο απολιγνιτοποίησης επιταχύνθηκε, ακόμη και στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 ο λιγνίτης με 1.050 GWh (γιγαβατώρες) είχε τη χαμηλότερη παραγωγή συγκριτικά με τα αντίστοιχα τρίμηνα της τελευταίας δεκαετίας, καλύπτοντας μόλις το 8,4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι, δέκα χρόνια πριν, τους τρεις πρώτους μήνες του 2014, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη έφτανε τις 6.119 GWh.
      Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκε σε 33% από 39% το α’ τρίμηνο 2023.
      Η μείωση οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη παραγωγή από τις λιγνιτικές μονάδες καθώς η επιχείρηση, όπως αναφέρεται στη σχετική παρουσίαση, «συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού της μείγματος μέχρι το 2026». Μάλιστα, η πτώση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 27% (σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023) οδήγησε και σε περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 18%.
      Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank κ. Νίκος Μάντζαρης, μπορεί ο λιγνίτης να μηδενίζεται, όμως στο ενεργειακό μείγμα της χώρας επανέρχεται το φυσικό αέριο, παρά την κατακόρυφη μείωση που πέτυχε η Ελλάδα τη διετία της ενεργειακής κρίσης χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τον περιορισμό της ζήτησης.
      Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «η συνταγή για τη μετάβαση είναι να πάμε από το κάρβουνο στις ΑΠΕ».
      Αναγκαίος μηχανισμός διαθεσιμότητας ισχύος για το αέριο
      Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος μεγάλου ενεργειακού ομίλου, μιλώντας στο περιθώριο του Eurelectric Eurelectric Power Summit 2024 που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στο Λαγονήσι, η απόσυρση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής δημιουργεί «χώρο» στο ηλεκτρικό σύστημα για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, οι οποίες, λόγω της αυξημένης διείσδυσης των στοχαστικών ΑΠΕ, καθίστανται αναγκαίες ως εφεδρικές πηγές ενέργειας (και όχι ως μονάδες βάσης) που θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.
      Ωστόσο, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, για τη βιωσιμότητα των μονάδων αερίου είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος που θα εξασφαλίζει ότι θα ανακτούν το κόστος για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, παρότι θα λειτουργούν για πολύ λιγότερες ώρες στο μέλλον, σε σχέση με σήμερα, ώστε να παραμείνουν ως εφεδρείες.
      Ήδη από την περασμένη Τρίτη, οι Μηχανισμοί Διαθεσιμότητας Ισχύος, έπειτα από την έγκριση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model), αποτελούν ένα νέο «εργαλείο» το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει και η Ελλάδα.
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Την ταχύτατη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών αποτυπώνουν τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας ηλιακής ενέργειας (ISES), όπου το 2023 κάλυψαν το 80% των νέων εγκαταστάσεων ανάμεσα στις υπόλοιπες «καθαρές» τεχνολογίες.
      Την τελευταία δεκαετία η παγκόσμια παραγωγή των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε 9 φορές, φτάνοντας τις 1.500 TWh ετησίως, ενώ η αιολική παραγωγή τριπλασιάστηκε, στις 2.300 TWh ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 22% και 11%. Στο αντίποδα, τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά και η παραγωγή άνθρακα κατέγραψαν  ρυθμούς αύξησης περίπου 1% ετησίως και το φυσικό αέριο 3%.
      Ειδικότερα, ο ρυθμός αυτός σημαίνει ότι η ηλιακή παραγωγή διπλασιαζόταν κάθε δύο χρόνια και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 100.000 TWh ετησίως το 2042, ποσότητα αρκετή για την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
      Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνονται από τις ευρωπαϊκές χώρες.
       
      Σημειώνεται ότι, η πυρηνική ενέργεια έχει παγκόσμιο μέσο συντελεστή δυναμικότητας 74%, ακολουθούμενη από τον άνθρακα (50% έως 70%), το φυσικό αέριο συνδυασμένου κύκλου (40% έως 60%), την αιολική ενέργεια (30% έως 60%), τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (30% έως 50%) και τα φωτοβολταϊκά (12% έως 25%).
      Ωστόσο, παρά τον σχετικά χαμηλό συντελεστή δυναμικότητας, η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πρόκειται να ξεπεράσει αυτή των πυρηνικών το 2026, των αιολικών το 2027, των υδροηλεκτρικών το 2028, του αερίου το 2030 και του άνθρακα το 2032.
      Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η κατασκευή όλων των άλλων τεχνολογιών παραγωγής είναι μικρή και στάσιμη. Ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν να εξαληφθούν στην πλειοψηφία τους μέχρι τα μέσα του αιώνα, όταν οι αποσύρσεις ξεπεράσουν τις νέες κατασκευές.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.