Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1638 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Συγκριτικούς πίνακες με τα τιμολόγια ρεύματος που προσφέρουν η ΔΕΗ και οι επτά εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στη χαμηλή τάση δημοσίευσε χθες η ΡΑΕ στην ιστοσελίδα της. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εκτίμηση του ποσού που πληρώνει ο πελάτης σε κάθε εταιρεία ανάλογα με το ύψος της τετραμηνιαίας κατανάλωσης.
      Στον χώρο της λιανικής προμήθειας ηλεκτρισμού εκτός της ΔΕΗ δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Elpedison, Ηρων Θερμοηλεκτρική, Green, Watt & Volt, Volterra, Protergia και NRG Trading House.
       
      Oι τιμές για τη ΔΕΗ αφορούν στα νέα τιμολόγια, που θα ισχύσουν από αύριο, 25 Ιουλίου, με βάση τις πρόσφατες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια με χαμηλή κατανάλωση ως 800 kwh το τετράμηνο αλλά και τις μειώσεις για τους επαγγελματικούς πελάτες. Τα ποσά που αναφέρονται στους πίνακες της ΡΑΕ (www.rae.gr) αφορούν στο σύνολο των χρεώσεων του λογαριασμού για το ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τους φόρους, τα τέλη, τη ΝΕΡΙΤ κ.λπ. και έχουν υπολογιστεί με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα διαθέσιμα στοιχεία από τους προμηθευτές. Επειδή τα τιμολόγια μπορεί να τροποποιηθούν στο μέλλον, η ΡΑΕ συνιστά στους καταναλωτές να τα ελέγξουν ξανά και να επιβεβαιώσουν τη χρέωση με κάθε προμηθευτή.
       

       
       
      Συγκριτικούς πίνακες με τα τιμολόγια ρεύματος που προσφέρουν η ΔΕΗ και οι επτά εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στη χαμηλή τάση δημοσίευσε χθες η ΡΑΕ στην ιστοσελίδα της. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εκτίμηση του ποσού που πληρώνει ο πελάτης σε κάθε εταιρεία ανάλογα με το ύψος της τετραμηνιαίας κατανάλωσης.
       
      Στον χώρο της λιανικής προμήθειας ηλεκτρισμού εκτός της ΔΕΗ δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Elpedison, Ηρων Θερμοηλεκτρική, Green, Watt & Volt, Volterra, Protergia και NRG Trading House. Oι τιμές για τη ΔΕΗ αφορούν στα νέα τιμολόγια, που θα ισχύσουν από αύριο, 25 Ιουλίου, με βάση τις πρόσφατες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια με χαμηλή κατανάλωση ως 800 kwh το τετράμηνο αλλά και τις μειώσεις για τους επαγγελματικούς πελάτες. Τα ποσά που αναφέρονται στους πίνακες της ΡΑΕ (www.rae.gr) αφορούν στο σύνολο των χρεώσεων του λογαριασμού για το ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τους φόρους, τα τέλη, τη ΝΕΡΙΤ κ.λπ. και έχουν υπολογιστεί με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα διαθέσιμα στοιχεία από τους προμηθευτές. Επειδή τα τιμολόγια μπορεί να τροποποιηθούν στο μέλλον, η ΡΑΕ συνιστά στους καταναλωτές να τα ελέγξουν ξανά και να επιβεβαιώσουν τη χρέωση με κάθε προμηθευτή.
       
      ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΡΗΤΡΕΣ
       
      Ιδιαίτερη προσοχή η Ρυθμιστική Αρχή συνιστά στις ρήτρες που μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα πακέτα, καθώς και στις επιμέρους εκπτωτικές πολιτικές κάθε εταιρείας, όπως π.χ. έκπτωση παγίου, έκπτωση επί των ανταγωνιστικών χρεώσεων, απαλλαγή από την καταβολή εγγύησης κ.λπ.
       

       
       
      Ειδικά για τις περιπτώσεις που τα πακέτα περιλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής χρεώσεων, πέραν της σταθερής χρέωσης, η ΡΑΕ προτρέπει τους καταναλωτές να ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τις εταιρείες για τους όρους αυτούς, καθώς και για τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν τον λογαριασμό τους.
       
      Οι περισσότερες ρήτρες αφορούν:
      Ρήτρα αναπροσαρμογής Οριακής Τιμής Συστήματος.
      Ρήτρα αναπροσαρμογής Λογαριασμού Προσαυξήσεων 2 και 3 (ΛΠ-2, ΛΠ-3).
      Ρήτρα Μεταβατικού Μηχανισμού Ασφάλισης Επαρκούς Ισχύος ( ΜΜΔΕΙ).

      Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η χρέωση στον λογαριασμό προσδιορίζεται με βάση ένα τυπικό εύρος διακύμανσης της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και των Λογαριασμών Προσαυξήσεων.
       
      Οταν οι τιμές αυτές κινούνται εντός του προκαθορισμένου εύρους διακύμανσης, τότε ισχύουν οι χρεώσεις ως έχουν στον τιμοκατάλογο των προμηθευτών. Σε περίπτωση όμως που η μέση οριακή τιμή ή ο λογαριασμός προσαυξήσεων αποκλίνει από τα προκαθορισμένα όρια, τότε η χρέωση του λογαριασμού ρεύματος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.
       
      Μπορείτε να δείτε τους πίνακες με τις χρεώσεις των προμηθευτών στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ
       
      http://www.rae.gr/site/categories_new/electricity/market/supply/invoice/info.csp
       
      Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113314774
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      panos-vicious

      Υποχρεωτικά στη Β' ενεργειακή κλάση θα πρέπει να αναβαθμίζονται οι κατοικίες μέσω του αναμενόμενου νέου προγράμματος εξοικονόμησης κατ' οίκον, με κριτήριο το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.
       
      Αυτό ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ), κ. Κωνσταντίνος Λάσκος σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος στα πλαίσια του Building Green Open Space, στην Building Green Expo 2017.
       
      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Λάσκο, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ των αρμόδιων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών φορέων, με τους τελευταίους να ζητούν την υποχρεωτική αναβάθμιση των κατοικιών μέσω του νέου «εξοικονομώ», κατ' ελάχιστον στη Β' ενεργειακή κλάση, με εισοδηματικά κριτήρια. Οι έξι εισοδηματικές κλίμακες του νέου προγράμματος φαίνεται πως θα είναι της τάξης των 20, 25, 30, 35, 40 και 45 χιλιάδων ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαϊκοί φορείς ζητούν ιδιαίτερα χαμηλό οικονομικό κριτήριο για την υποχρεωτική αναβάθμιση στη Β' κλάση (ακόμα και τις 25.000 ευρώ).
       
      Αν τελικά επικρατήσει αυτή η αλλαγή (και ειδικά αν εφαρμοστεί στα χαμηλότερα εισοδήματα) θα είναι καθοριστική για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο «εξοικονομώ» μιας και θα αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της κάθε παρέμβασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή ενεργειακή κλάση (σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ).
       
      Μια τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε πολλούς από τους ενδιαφερόμενους που βασίζονται στις προϋποθέσεις του παλαιού προγράμματος (δηλαδή την κατ' ελάχιστον αναβάθμιση κατά μία ενεργειακή κλάση), από το να υποβάλουν αίτηση. Στα θετικά του νέου προγράμματος πάντως προσμετράται η δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων.
       
      Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, τόσο σχετικά με το οριστικό περιεχόμενο του νέου «εξοικονομώ», όσο και με την οριστική ημερομηνία έναρξής του, σε συνδυασμό με τον πολυαναμενόμενο νέο ΚΕΝΑΚ. Το B2Green.gr παρακολουθεί σταθερά τις εξελίξεις γύρω από το «εξοικονομώ» και θα επανέλθει σύντομα με νέες πληροφορίες.
       
      Πηγή: https://www.b2green.gr/el/post/45139/
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το σύστημα HotTwist ότι παρέχει 350% έως 400% περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει - Interesting engineering   Ένας νέος τύπος αντλίας θερμότητας βρίσκεται υπό δοκιμή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για τη βιώσιμη ηλεκτροδότηση σπιτιών και γραφείων στη Σκωτία.

      Σύμφωνα με το Interesting engineering, η καινοτομία αυτή έχει αναπτυχθεί από την SeaWarm, μια Spin-Off εταιρεία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία αξιοποιεί τη δύναμη των υδάτινων πηγών από θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, ακόμη και νερό ορυχείων για να παρέχει επαρκή θέρμανση και ψύξη σε σπίτια και επιχειρήσεις.

      Γνωστό ως Αντλία Θερμότητας Πηγής Νερού (Water Source Heat Pump - WSHP), το σύστημα χρησιμοποιεί τη θερμική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε αυτά τα υδάτινα σώματα.

      Θερμότητα από το νερό

      Το σύστημα διαθέτει έναν εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την εξαγωγή θερμότητας από το νερό.

      Ο εναλλάκτης θερμότητας συλλέγει θερμική ενέργεια από το νερό και τη μεταφέρει στην αντλία θερμότητας, όπου συμπιέζεται σε υψηλότερη θερμοκρασία κατάλληλη για σκοπούς θέρμανσης.

      Αυτό το σύστημα είναι βελτιστοποιημένο για σταθερές θερμοκρασίες νερού, εξασφαλίζοντας σταθερή απόδοση, και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και σε ακραίες συνθήκες, αξιοποιώντας τη θερμότητα της τήξης του πάγου, σύμφωνα με την εταιρεία.

      Όπως αναφέρει ο Guardian, η αντλία θερμότητας της SeaWarm δοκιμάζεται επί του παρόντος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε ένα έργο κοντά στο Firth of Forth, κοντά στη γέφυρα του Forth, σε ένα μουσείο εξόρυξης χρυσού στη νοτιοδυτική Σκωτία και σε ένα εμπορικό θερμοκήπιο στο Fife.

      Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ένα άλλο σύστημα αντλίας θερμότητας σχεδιάζεται να εγκατασταθεί αυτό το καλοκαίρι στο Scottish Seabird Centre στο North Berwick, το οποίο επίσης θα αξιοποιήσει την ενέργεια από το Firth of Forth.

      Η τελευταία λέξη στην τεχνολογία των αντλιών θέρμανσης

      Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μέθοδο αξιοποίησης της φυσικής θερμότητας που υπάρχει στο περιβάλλον για τη θέρμανση κτιρίων, με τεχνολογίες παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στις αντλίες θερμότητας αέρα και εδάφους.

      «Ενώ ο εναλλάκτης θερμότητας SeaWarm είναι συνδεδεμένος με μια τυπική αντλία θερμότητας από το έδαφος, συλλέγει τη θερμότητα από τα υδάτινα σώματα αντί για το έδαφος», εξήγησε η εταιρεία.

      «Το νερό μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 2 φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε δεδομένο όγκο από το έδαφος και περίπου 3.400 φορές περισσότερη θερμική ενέργεια από τον αέρα, προσφέροντας ένα μοναδικό πλεονέκτημα απόδοσης σε σχέση με τις παραδοσιακές αντλίες θερμότητας από το έδαφος ή τον αέρα».

      Ο ρόλος της γλυκόλης

      Το σύστημα SeaWarm έχει ένα βασικό συστατικό - τη γλυκόλη, ένα υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό.

      Η γλυκόλη λοιπόν, κυκλοφορεί μέσα στον εναλλάκτη θερμότητας, όπου απορροφά θερμική ενέργεια από την πηγή νερού.

      Αυτή η θερμαινόμενη γλυκόλη συμπιέζεται στη συνέχεια στην αντλία θερμότητας, αυξάνοντας επαρκώς τη θερμοκρασία της για να θερμάνει νερό για διάφορους σκοπούς, όπως θερμαντικά σώματα και λουτρά.

      Καθώς η γλυκόλη ταξιδεύει μέσα στο σύστημα, ψύχεται και επαναλαμβάνει τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας συνεχή μεταφορά θερμότητας από την πηγή νερού στο κτίριο, ακόμη και σε πιο κρύες συνθήκες.

      Μάλιστα, η ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι τα σχέδιά τους που ονομάζονται SeaWarm και RiverWarm μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν την ενέργεια από το παγωμένο νερό.

      «Πρόκειται για τη δοκιμή μιας ολόκληρης σειράς τεχνολογιών, αλλά στην καρδιά τους βρίσκεται η ίδια τεχνολογία», δήλωσε ο καθηγητής Chris McDermott από τη σχολή γεωεπιστημών του Εδιμβούργου, ο επικεφαλής του project.

      Ο Gus Fraser-Harris, ένας υδρογεωλόγος που εργάζεται επίσης στο σχεδιασμό, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι το σύστημα θα είναι πιο ακριβό στην αγορά και την εγκατάσταση από μια αντλία θερμότητας πηγής αέρα, αλλά φθηνότερο από μια αντλία θερμότητας πηγής εδάφους, όταν η τελική του έκδοση βγει στην αγορά.

      Πρόσθεσε ότι το σύστημα HotTwist ότι παρέχει 350% έως 400% περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει.
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σημαντικά οφέλη μπορούν να έχουν οι καταναλωτές εφόσον μεταφέρουν τμήμα της κατανάλωσης τη νύχτα, όπου ισχύει μειωμένο τιμολόγιο.
       
      Επιπλέον, το όφελος αυξάνεται εάν αυτή η κίνηση συνοδευθεί και με την αλλαγή παρόχου, λόγω των ανταγωνιστικών προσφορών που υπάρχουν στην αγορά.
       
      Το καλοκαιρινό ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου τίθεται σε ισχύ από 1η Μαΐου. Το νυχτερινό τιμολόγιο έχει δύο διαφορετικά ωράρια, για χειμώνα και καλοκαίρι. Από Μάιο μέχρι και Οκτώβρη ισχύει το ωράριο 23:00-7:00, ενώ τους υπόλοιπους μήνες 15:00-17:00 και 02:00-08:00.
       
      Με την ευκαιρία αυτής της προγραμματισμένης αλλαγής, το allazorevma.gr σημειώνει και υπενθυμίζει την ωφέλεια που μπορεί να έχει η απόκτησή του.
       
      Όπως επισημαίνεται, εάν ένας καταναλωτής δεν έχει νυχτερινό τιμολόγιο, πρέπει να γνωρίζει ότι πιθανώς τον συμφέρει να το αποκτήσει, ιδίως εάν μπορεί να μεταφέρει ένα μέρος της κατανάλωσης την περίοδο της νύχτας, (πχ. χρήση συσκευών όπως πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνας).
       
      Ειδικότερα, σε ότι αφορά έναν καταναλωτή με οικιακό τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ:
       
      Έστω μια κατοικία με ετήσια κατανάλωση περί τις 6.300 kWh (2.100 kWh το τετράμηνο ) με τιμολόγιο Γ1 που σήμερα δαπανά για ρεύμα 950 € ετησίως (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις).
       
      Αν ο πελάτης αποφάσιζε να αλλάξει σε νυχτερινό τιμολόγιο Γ1Ν και μετέφερε το 35% της κατανάλωσής του την περίοδο νύχτας, ήτοι 4.095 kWh ημερήσια- 2.205 kWh νυχτερινή, το ετήσιο κόστος θα ήταν 750 €, δηλαδή θα εξοικονομούσε περίπου 200 € ετησίως χωρίς καν να αλλάξει προμηθευτή.
       
      Αλλάζοντας στον φθηνότερο πάροχο θα εξοικονομήσει επιπρόσθετα 115€. Συνολικά, δηλαδή, αλλάζοντας πάροχο και τιμολόγιο σε νυχτερινό, το συνολικό όφελος ανέρχεται σε 315€, μείωση δηλαδή της ετήσιας δαπάνης για ρεύμα κατά 33%.
       
      Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=104638
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Στα τέλη Δεκεμβρίου ενεργοποιήθηκε το νέο ειδικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες οικιακών καταναλωτών, που απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά χωρίς κριτήρια ένταξης, με όριο τα 6 kWp για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και την Κρήτη και τα 3 kWp και για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
      Εκ πρώτης όψεως, η εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος με τιμή αποζημίωσης 87€/MWh για 20 χρόνια δεν φαντάζει τόσο ελκυστική. Ομως, τα τελευταία χρόνια η φωτοβολταϊκή τεχνολογία ωρίμασε με συνέπεια να μειωθεί δραματικά το κόστος κατασκευής.
      Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια πολλοί οικιακοί «πράσινοι» επενδυτές έχουν στραφεί στο ισχύον πρόγραμμα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Επομένως, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το νέο «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» ίσως επισκιαστεί από το δημοφιλέστερο πρόγραμμα εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού.
      Ομως, το ένα πρόγραμμα δεν «ανταγωνίζεται» το άλλο. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες με σταθερή τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αντικαθιστά το net metering, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά στην αγορά και αποτελεί ακόμα ένα ασφαλές εργαλείο για να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές ένα πρόσθετο εισόδημα καλύπτοντας παράλληλα τους λογαριασμούς τους, με απλές διαδικασίες, εξασφαλίζοντας εγγυημένη σταθερή ταρίφα αποζημίωσης για τα επόμενα 20 έτη.
      Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, το εκτιμώμενο ποσό για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 6 kW από ένα νοικοκυριό ανέρχεται περίπου σε 8.000€. Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 8.500-9.200 kWh. Με την «κλειδωμένη» τιμή 0,087€/kWh, τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται περίπου σε 740-800€ ή 14.800-16.000€ σε βάθος 20ετίας.
      Με οικονομικούς όρους, η απόδοση της επένδυσης ανέρχεται σε 7%, ενώ η περίοδος απόσβεσης φτάνει τα 10 έτη. Δηλαδή από τον δέκατο χρόνο έως και τη λήξη της σύμβασης κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα θα αποκομίσει περίπου 6.800-8.000€ καθαρά κέρδη, καθώς τα έσοδα από την παραγόμενη ενέργεια είναι αφορολόγητα.
      Κρίσιμο ρόλο σχετικά με το δυνητικό εισόδημα που μπορεί να αποκομίσει ετησίως ο επενδυτής διαδραματίζουν δύο παράγοντες: το ύψος των καταναλώσεων του νοικοκυριού και η χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
      Με την παραδοχή ότι η μέση χρέωση προμήθειας, σήμερα, μετά την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης ανέρχεται σε 0,18€/kWh, τότε ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 4.500 kWh/έτος, και κατά συνέπεια δαπανά ετησίως 810€ για το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού, θα μπορεί μέσω των εσόδων που προκύπτουν από την παραγωγή του να καλύψει σχεδόν το συνολικό ποσό των χρεώσεων προμήθειας.
      Αν το προφίλ της ετήσιας κατανάλωσης του νοικοκυριού κυμαίνεται στις 1.500 kWh (π.χ. σε μια εξοχική κατοικία) τότε τα εγγυημένα έσοδα από το φωτοβολταϊκό θα καλύψουν τις συνολικές χρεώσεις, αλλά επιπλέον θα προκύψει όφελος 350€ σε επίπεδο έτους, που θα πιστωθεί στον λογαριασμό του παραγωγού.
      Αναμφισβήτητα η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε δεν ευνοεί την αποτύπωση του οικονομικού οφέλους. H αύξηση των τιμών είναι παροδική, επομένως η επένδυση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει οικονομικά συμφέρουσα για όσους την επιλέξουν.
      Για την προστασία του καταναλωτή και την απεξάρτησή του από τη διακύμανση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει ο ενεργειακός συμψηφισμός. Με τη μέθοδο αυτή, οι καταναλωτές μπορούν να συμψηφίζουν τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν με τις «πράσινες» κιλοβατώρες που παράγει το φωτοβολταϊκό τους. Πλην όμως, η εφαρμογή του net metering προϋποθέτει εκπόνηση ενεργειακής μελέτης, ώστε η ισχύς του φωτοβολταϊκού να προσαρμοστεί απόλυτα στο προφίλ κατανάλωσης, καθώς το περίσσευμα, μέσω 3ετούς εκκαθάρισης, εγχέεται δωρεάν στο δίκτυο. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά.
      Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι οικονομικός συμψηφισμός που ναι μεν εξαρτάται από την τιμή του ρεύματος, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδίδει στον καταναλωτή το 100% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας που παράγεται.
      Είναι γεγονός ότι οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα εδώ και αρκετούς μήνες.
      Αποκλείεται όμως να παραμείνουν σε αυτά για τα επόμενα 20 χρόνια! Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση εντός του έτους, το δυνητικό όφελος για τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αυξηθεί.
      Απώτερος στόχος είναι η υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης με σύμμαχο κάθε νοικοκυριό και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσω της καθαρής ενέργειας.
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις ψήφισε μια πιο φιλόδοξη Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Energy Performance of Buildings Directive -EPBD) προκειμένου να εξασφαλίσει την επίτευξη μηδενικών κτιρίων έως το 2050
      Η αναθεώρηση της EPBD απαιτεί τη χρήση ενός εναρμονισμένου συστήματος EPC από όλες τις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματική ενεργειακή κατανάλωση σε αντίθεση με τις θεωρητικές μετρήσεις, όπως συμβαίνει σήμερα. Στην πρόταση, οι αξιολογήσεις Α θα προορίζονται για κτίρια με μηδενικές εκπομπές και οι βαθμολογίες G για τα κτίρια με τη χειρότερη απόδοση κατά 15% σε μια δεδομένη αγορά. Τα υπόλοιπα κτίρια κατανέμονται αναλογικά μεταξύ αυτών των δύο αξιολογήσεων.
      Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των στόχων θα ληφθούν την άνοιξη.
      Η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων δεν είναι νέα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει για περισσότερα από 20 χρόνια. Ήταν η νομοθεσία που κυκλοφόρησε τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (EPC) και που έβαλε για πρώτη φορά το ESG στον χάρτη στις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων. 
      Οι περισσότεροι ευρωπαίοι επενδυτές ακινήτων γνωρίζουν ότι τα πιστοποιητικά Ενεργειακής απόδοσης απέχουν πολύ από το τέλειο. Αφενός, δεν υπάρχει σχεδόν καμία συσχέτιση μεταξύ των EPC και των πραγματικών ενεργειακών καταναλώσεων και, δεύτερον, τα τρέχοντα συστήματα EPC είναι κατακερματισμένα σε όλη την Ευρώπη, εφαρμόζοντας διαφορετικά κριτήρια και μεθόδους βαθμολόγησης. 
      Η πρόταση αναδιατύπωσης επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.
      ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (Minimum Energy Performance Standards - MEPS)
      Η πρόταση είναι να εισαχθούν σε επίπεδο ΕΕ «πρότυπα ελάχιστης ενεργειακή απόδοσης». Αυτά θα περιγράφουν τις «ελάχιστες απαιτήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπου οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν πλέον να νοικιάζουν χώρο που δεν συμμορφώνεται ή να επιβάλλονται πρόστιμα», στα κτίρια που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία  (π.χ. όπως συμβαίνει επί του παρόντος για γραφεία στην Ολλανδία). Εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να ορίσουν τα κατάλληλα ρυθμιστικά «μαστίγια και καρότα» για να κινητοποιήσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα τους.
      ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ
      Μετά την 1η Ιανουαρίου 2027, τουλάχιστον κατηγορία E. και
      Μετά την 1η Ιανουαρίου 2030, τουλάχιστον κατηγορία Δ.
      ΚΑΤΟΙΚΙΑ
      Μετά την 1η Ιανουαρίου 2030, κατηγορία E· και
      Μετά την 1η Ιανουαρίου 2033, κατηγορία Δ.
      ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ (Carbon Border Adjustment Mechanism-CBAM)
      Το CBAM είναι ένας δασμός για προϊόντα έντασης άνθρακα, όπως ο χάλυβας, που εισάγονται στην ΕΕ. Πρόκειται για μια μάλλον προστατευτική οικονομική πολιτική που στοχεύει να καταστήσει την παραγωγή της ΕΕ πιο ανταγωνιστική έναντι των ξένων προϊόντων που δεν υπόκεινται σε ουσιαστικούς φόρους άνθρακα.
      Αναμένουμε από το CBAM να αλλάξει τη δυναμική των αποφάσεων για την κατασκευή νέων ή την εκ νέου ανάπτυξη κτιρίων. Επειδή τα υλικά με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα βρίσκονται στα θεμέλια και τα κουφώματα των ακινήτων, οι ανακατασκευές που διατηρούν την υπάρχουσα υποδομή ενός κτιρίου θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
      Οι εταιρείες ακινήτων που ξέρουν πώς να επανατοποθετούν αποτελεσματικά τα κτίρια επαναχρησιμοποιώντας υπάρχοντα υλικά υψηλής έντασης άνθρακα θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι στο πλαίσιο του CBAM.
      Η αναθεώρηση απαιτεί την αποθήκευση δημόσιων εθνικών βάσεων δεδομένων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Αυτή η βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις αξιολογήσεις EPC των κτιρίων, το περιεχόμενο του διαβατηρίου ανακαίνισης κτιρίου και την υπολογισμένη/μετρημένη κατανάλωση ενέργειας. Ειδικότερα τα διαβατήρια θα πρέπει να συνεπάγονται συγκεκριμένες ανακαινίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου ένα κτίριο να φτάσει στο καθαρό μηδέν, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών δαπανών. Με βάση τα στοιχεία από επιτόπιες επισκέψεις και ενεργειακούς ελέγχους, τα διαβατήρια θα περιγράφουν μια βέλτιστη σειρά υλοποίησης εργασιών ανακαίνισης για την αποφυγή «κλειδώματος» ενέργειας/διοξειδίου του άνθρακα. 
      Τα κράτη μέλη θα επιτρέψουν τη μεταφορά αυτών των δεδομένων στο Παρατηρητήριο Κτιρίων σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία παρονομαστών για το σύστημα EPC που βασίζεται στην κατανάλωση και ειδικά για τον καθορισμό του κατώτατου 15% του αποθέματος ακινήτων όπως απαιτείται για το EPC G.
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΛΕΤΑΕΝ η ηλεκτρονική εφαρμογή με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ. Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2021.
      Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χάρτη της Ελλάδας και να επιλέγει πολύγωνα αιολικών πάρκων ή ανεμογεννήτριες που επιθυμεί. Επιλέγοντας κάποιο πολύγωνο θα του εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο με πληροφορίες του αιολικού πάρκου, μεταξύ των οποίων η ισχύς του, το πλήθιος και ο τύπος των ανεμογεννητριών, η βεβαίωση παραγωγού, η εταιρεία έργου, το έτος έναρξης λειτουργίας, κ.ο.κ.
      Ομοίως και αν επιλέξει κάποια ανεμογεννήτρια. Κάθε αιολικό πάρκο έχει ένα μοναδικό κωδικό ή και υποκωδικό. Οι υποκωδικοί υποδηλώνουν τις περιπτώσεις επέκτασης, αποξήλωσης, repowering ή συνδυασμό αυτών για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο.
      Στη δεξιά πλευρά του χάρτη εμφανίζεται μία μπάρα που δίνει δυνατότητα στο χρήστη να αλλάξει το υπόβαθρο του χάρτη, να εμφανίσει το υπόμνημα του χάρτη, να μετρήσει αποστάσεις, να εκτυπώσει τον χάρτη και να διαμοιραστεί τον σύνδεσμο. Επιπλέον, δίνονται ενδιαφέρουσες στατιστικές πληροφορίες σχετικά με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα, πού βρισκόμαστε συγκριτικά με τον εκτιμώμενο στόχο για το 2030, πόσα MW αιολικής ενέργειας προστέθηκαν ανά έτος κλπ.
      Η βάση δεδομένων του χάρτη αποτελεί συνδυασμό στοιχείων από τα ανοιχτά δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Αιολικής Ενέργειας που δημοσιεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ και στόχος είναι να επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο.
      Η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διασταυρώσει και να επιβεβαιώσει τα δεδομένα. Ωστόσο, δεν εγγυάται την ακρίβειά τους. Ο χάρτης δημιουργήθηκε μέσω της εφαρμογής ArcGIS Pro της ESRI.

      Δείτε τον χάρτη: https://eletaen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=875b7ea838cf4fe6a937c4be90fa8edd&extent=2070592.4486%2C4027438.181%2C3489263.6936%2C5196618.9657%2C102100
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      To Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της Σχολής Mηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (www.lsbtp.mech.ntua.gr), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ (www.cperi.certh.gr) δημοσιοποίησε την επικαιροποιημένη έκδοση της μελέτης σύγκρισης κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες που δημοσιεύτηκε αρχικά του Δεκέμβριο του 2017.
      Βασικός στόχος της μελέτης είναι η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της παρατεταμένης «κούρσας» ανατιμήσεων που παρατηρείται σήμερα πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, αντίστοιχα.
      Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν με δηκτικό τρόπο τη ραγδαία αύξηση του κόστους θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα χρονική συγκυρία. Tο παραπάνω συμπέρασμα αφορά όλες τις εξεταζόμενες θερμικές τεχνολογίες και έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή κρίση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, έχοντας προκαλέσει, από τις αρχές του έτους (2021), ένα συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτίμηση για το αν και πότε η δυναμική των παρατηρούμενων ανατιμήσεων θα αρχίσει να φθίνει είναι δύσκολο να γίνει. Ωστόσο, το σενάριο της αποκλιμάκωσης στο πολύ άμεσο μέλλον δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. 
      Στον ακόλουθο πίνακα, το μοναδιαίο κόστος θερμικής ενέργειας(€/kWhth) που υπολογίστηκε στην παρούσα μελέτη για τα διάφορα συστήματα θέρμανσης συγκρίνεται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που είχαν εξαχθεί το Δεκέμβριο του 2017 για τις ανάγκες της τότε μελέτης. Και στις 2 περιπτώσεις, οι θερμικές ανάγκες τετραμήνου ανέρχονται σε 3.000 kWhth/4μηνο (4.500 kWhth/σεζόν).

      (Ολόκληρη τη μελέτη μπορείτε να δείτε εδώ)
      Υπολογισμοί ΕΜΠ - December 2021 official.pdf
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η εκρηκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε ανατροπή των δεδομένων στην αγορά της ηλεκτροπαραγωγής. Με το κόστος του φυσικού αερίου στα επίπεδα των 70 έως 90 ευρώ/MWh οι μονάδες φυσικού αερίου παύουν να είναι οικονομικότερες έναντι των μονάδων λιγνίτη, ακόμη και με το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα επίπεδα των 60 ευρώ ο τόνος. 
      Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή ως προς το κόστος των μονάδων αερίου; 
      Με την τιμή του φυσικού αερίου το Σεπτέμβριο να βρίσκεται στα 70 ευρώ/MWh και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στα 60 ευρώ ο τόνος, το μεταβλητό κόστος μια μονάδας φυσικού αερίου φτάνει στα 168 ευρώ/MWh (144 ευρώ κόστος καυσίμου και 24 ευρώ κόστος ρύπων). 
      Αντίστοιχα μια λιγνιτική μονάδα με το ίδιο κόστος ρύπων εμφανίζει λειτουργικό κόστος στα 120 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 90 ευρώ κόστος ρύπων και 30 ευρώ κόστος καυσίμου. Δηλαδή μια λιγνιτική μονάδα εμφανίζει χαμηλότερο κόστος της τάξης των 48 ευρώ /MWh. 
      Η διαφορά αυτή αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσουν τα 90 ευρώ /MWh. Αυτό σημαίνει ότι το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ /MWh και άρα η διαφορά με τους λιγνίτες θα ξεπεράσει τα 80 ευρώ /MWh. 
      Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει ως αποτέλεσμα οι ηλεκτροπαραγωγοί να εμφανίζονται διστακτικοί να προχωρήσουν σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από το σταθμό της Ρεβυθούσας, υπό το φόβο ότι δε θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις εισαγόμενες ποσότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι μια εταιρεία προχώρησε σε ακύρωση προγραμματισμένου φορτίου στη Ρεβυθούσα λόγω των υψηλών τιμών ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι ηλεκτροπαραγωγοί προχώρησαν στην αγορά φορτίων από κοινού, τάση που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στην αγορά το επόμενο διάστημα μέχρι να αποκλιμακωθούν οι τιμές.
      Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ το μερίδιο του LNG στο 8μηνο έχει υποχωρήσει σημαντικά στο 31,27% από τα επίπεδα του 50% που είχε βρεθεί πέρυσι όταν οι τιμές στη spot αγορά είχαν πέσει σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα στη Ρεβυθούσα εκφόρτωσαν φέτος 22 δεξαμενόπλοια από 38 πέρυσι, με τις μειώσεις να αφορούν κυρίως σε φορτία LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες (-41%) και το Κατάρ (-35%). 
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Με τροπολογία επί ν. 4447/2016, η οποία ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου αίρεται κάθε έγκριση από όργανα (συνέλευση) ή άλλους φορείς προκειμένου να εγκατασταθεί νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών.
       
      Συγκεκριμένα, με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
       
      «Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».
       
      Η διάταξη έχει στόχο την ενθάρρυνση της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης σε όλο τον κτιριακό τομέα, σε αντικατάσταση ασύμφορου από οικονομικής, αλλά και περιβαλλοντικής άποψης, κεντρικού συστήματος πετρελαίου, το οποίο είναι και το πλόεν σύνηθες σήμερα στις πολυκατοικίες.
       
      Με τη συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά αμφισβητούνται νομικά όποιες περί του αντιθέτου προβλέψεις υπάρχουν σε καταστατικά πολυκατοικιών.
       
      Πηγή: http://energypress.gr/news/anoixe-o-dromos-gia-aytonomi-thermansi-diamerismaton-horis-egkrisi-ton-polykatoikion
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε τελική φάση βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η πλήρης ολοκλήρωση του πληροφοριακού «οικοσυστήματος» που αναπτύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να επιταχύνει την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης όρων σύνδεσης κάθε κατηγορίας ΑΠΕ. 
      Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμο το online εργαλείο που αποτελεί τμήμα αυτού του «οικοσυστήματος» και προορίζεται για την υποδοχή των αιτήσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών στη στέγη, καθώς και συστημάτων net-metering από οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις. Επίσης, θέμα λίγων εβδομάδων είναι να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος πυλώνας του πληροφοριακού συστήματος, δηλαδή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ με έγχυση στο δίκτυο. 
      Σύμφωνα με πληροφορίες, μία λύση που εξετάζεται είναι να τεθεί άμεσα σε λειτουργία του εργαλείου για τα αιτήματα net-metering και των φωτοβολταϊκών στη στέγη. Μία εναλλακτική σκέψη είναι να δοθεί λίγος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί και η πλατφόρμα για τα υπόλοιπα αιτήματα, ώστε να γίνει η «πρεμιέρα» όλου του «οικοσυστήματος» μαζί. 
      Εισαγωγή αυτοματισμών 
      Κοινός παρονομαστής και των δύο πυλώνων του πληροφοριακού συστήματος είναι η μέγιστη δυνατή ψηφιοποίηση της διαδικασίας, μέσα από ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον το οποίο θα είναι ιδιαίτερο «φιλικό» στον χρήστη. Έτσι, όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό στέγης ή ένα σύστημα net-metering, θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να υποβάλουν αίτηση στον Διαχειριστή, για να δρομολογήσουν την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού. 
      Κατ΄ αναλογία, και στην περίπτωση των συστημάτων ΑΠΕ με έγχυση στο δίκτυο, στόχος του Διαχειριστή είναι να απλοποιήσει την υποβολή των αιτήσεων σύνδεσης, όπως και επίσης να εισαγάγει αυτοματισμούς που θα επιταχύνουν την εξέταση των αιτημάτων. Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτιμάται, θα μπορεί να αντεπεξέλθει με πιο γρήγορους ρυθμούς στο ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επενδυτών για την «ωρίμανση» νέων φωτοβολταϊκών, μέσω της διασφάλισης της σύνδεσής τους στο δίκτυο διανομής. 
      Παράλληλα, όπως έχει γράψει το energypress, μέσω της πλατφόρμας, οι επενδυτές θα μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα για την κατάσταση του δικτύου διανομής. Έτσι, για παράδειγμα θα μπορούν εύκολα να ελέγξουν τον διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο» σε όλη την επικράτεια, ώστε να εκτιμήσουν εκ των προτέρων κατά πόσο είναι εφικτό να λάβουν όρους σύνδεσης σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε πόσο χρόνο περίπου.  
      Σε εξέλιξη και η μελέτη επιμερισμού του ηλεκτρικού «χώρου» 
      Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται από τον ΔΕΔΔΗΕ και η μελέτη για τον επιμερισμό του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου στις τέσσερις κατηγορίες ενδιαφερόμενων, δηλαδή στους επενδυτές που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν συστήματα για έγχυση στο δίκτυο, σε αγροτικά φωτοβολταϊκά, σε εφαρμογές net-metering από καταναλωτές, και σε συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού από επιχειρήσεις. Για την ολοκλήρωση της μελέτης, ο Διαχειριστής αναμένει κατευθύνσεις από το ΥΠΕΝ, ώστε να οριστικοποιηθεί το ποσοστό του «χώρου» που θα διατεθεί σε μία κατηγορία. 
      Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει τις περιοχές με κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα, διερευνώντας με ποιον τρόπο θα μπορεί να διατεθεί σε αυτές «χώρος» για net-metering, και πόσος «χώρος» μπορεί να απελευθερωθεί σε κάθε μία από αυτές για συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού. 
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε ένα χρόνο από σήμερα, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ στη χώρα μας, έργο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης.
      Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται διατεθειμένη να επισπεύσει όσο είναι δυνατό τις διαδικασίες, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα συντελέσει στο να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα και να μην αποτελεί, η μη ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού, επιχείρημα (τις περισσότερες φορές τεχνητό), για την έγερση αντιδράσεων στην εγκατάσταση ΑΠΕ σε όλη τη χώρα.
      Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι οδηγίες που έχουν δοθεί στο ΥΠΕΝ από το Μέγαρο Μαξίμου.
      Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο ΥΠΕΝ έχει ωριμάσει η ιδέα για τη δημιουργία ενός θεσμοθετημένου συμβουλευτικού οργάνου, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων και των φορέων που εκπροσωπούν τους επενδυτές ΑΠΕ, το οποίο θα λειτουργεί σε διαρκή βάση παρακολουθώντας τη διαδικασία κατάρτισης του νέου Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ που εκπονεί η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο κατόπιν διαγωνισμού.
      Ψηλά βουνά και μικρά νησιά
      Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει το νέο Χωροταξικό σε σχέση με ό,τι προέβλεπε το υφιστάμενο.
      Η σημαντικότερη, σύμφωνα με όσα είπε στο συνέδριο Renewable & Storage Forum του energypress ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, είναι ότι θα υπάρξει επανεξέταση των κανόνων που ισχύουν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δύο περιπτώσεις: Τα ψηλά βουνά και τα μικρά νησιά. Στο σημερινό χωροταξικό δεν έχουν αντιμετωπιστεί ως ειδικές περιπτώσεις. Στο καινούργιο θα αντιμετωπίζονται ως περιοχές με ιδιαιτερότητες και άρα θα τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, με κατεύθυνση να απαγορευθεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
      Πρέπει να σημειωθεί ότι στο θέμα είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας ότι θα σταματήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών «σε μερικά μικρά νησιά και σε όλα τα ψηλά βουνά».
      Επειδή το ζήτημα αυτό είναι πολύ κρίσιμο και δημιουργεί μια ριζικά διαφορετική κατάσταση, είναι προφανές ότι μέχρι να διαμορφωθεί το νέο χωροταξικό θα δοθούν μάχες για το τι σημαίνει «ψηλό βουνό» (από ποιό υψόμετρο κιαι πάνω, με ποιά χαρακτηριστικά κ.λπ.) καθώς επίσης για το τι σημαίνει «μικρό νησί».
      Οι άλλες αλλαγές
      Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Renewable & Storage Forum ο κ. Οικονόμου, πέραν του ειδικού καθεστώτος στα ψηλά βουνά και στα μικρά νησιά, το νέο χωροταξικό θα περιλαμβάνει, κάποιες, τουλάχιστον, αλλαγές ακόμα:
      ·         Θα αλλάξουν οι ελάχιστες αποστάσεις που προσδιορίζονται στο υφιστάμενο χωροταξικό, σε συνάρτηση με την πρόοδο της τεχνολογίας όσον αφορά το μέγεθος του ρότορα και το ύψος της ανεμογεννήτριας. Το χωροταξικό του 2009 βασιζόταν στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη, τότε, ανεμογεννήτρια είχε ύψος 80 μέτρα. Σήμερα η μεγαλύτερη έχει διπλάσιο μέγεθος και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
      ·         Θα επανεξεταστούν και θα βελτιωθούν οι κανόνες για το τοπίο σε σχέση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ θα υιοθετηθούν κανόνες, για πρώτη φορά, σε σχέση με την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Εν γένει, το όλο πλαίσιο χωροθέτησης φωτοβολταϊκών θα ενισχυθεί διότι το σημερινό θεωρείται ασθενές.
      ·         Θα ενσωματωθεί καλύτερα η σωρευτική επίδραση από τη συσώρευση πολλών αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα ευελιξίας.
      ·         Θα δίνεται η δυνατότητα να διαφοροποιούνται τα νούμερα στους κανονιστικούς όρους (μέσα πάντα στα θεσπισμένα άνω και κάτω όρια), όσον αφορά τα υποκείμενα εργαλεία σχεδιασμού, έτσι ώστε να μπορούν και οι τοπικές κοινωνίες να κάνουν τις επιλογές τους.
      ·         Θα υιοθετηθεί κανονιστικό πλαίσιο για τους σταθμούς αποθήκευσης.
      ·         Θα ενσωματωθούν ρυθμίσεις που θα αφορούν χωροταξικά θέματα για το Υδρογόνο.
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το Πόρτλαντ, στη βορειοδυτική ακτή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι μια από τις πιο «πράσινες» πόλεις του κόσμου.
       
      Οι αρχές της πόλης συνεχίζουν την προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα με την εγκατάσταση ενός συστήματος που εκμεταλλεύεται την ενέργεια από τη ροή του νερού στους αγωγούς ύδρευσης της πόλης.
       
       
       
      Το Πόρτλαντ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αντικατάστασης μέρους του δικτύου ύδρευσης με αγωγούς της Lucid Energy. Οι αγωγοί αυτοί περιέχουν τέσσερεις γεννήτριες διαμέτρου ενός μέτρου. Καθώς το νερό ρέει μέσα στους αγωγούς, οι γεννήτριες περιστρέφονται και τροφοδοτούν το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης με ηλεκτρική ενέργεια.
       
      Το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο.
       
      Η «έξυπνη» τεχνολογία της Lucid Energy θα παρακολουθεί επίσης την προμήθεια πόσιμου νερού στην πόλη και θα αξιολογεί την ποιότητά του.
       
      Οι αγωγοί που θα παραγάγουν υδροηλεκτρική ενέργεια θα εγκατασταθούν σε τοποθεσίες με κλίση ώστε η βαρύτητα να δίνει ώθηση στο νερό που θα κινεί τις γεννήτριες.
       
      Σε βάθος εικοσαετίας, οι αγωγοί θα παραγάγουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων ή 1.100 Μεγαβατώρες ετησίως, ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει 150 νοικοκυριά ετησίως.
       
      Σύμφωνα με τον νέο CEO της εταιρείας Γουίλιαμ Κέλυ, το νέο σύστημα παραγωγής ενέργειας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους παροχής πόσιμου νερού στους κατοίκους των πόλεων. Οι εταιρείες ύδρευσης έχουν την ευχέρεια να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιούν την ενέργεια για δικούς τους σκοπούς, ή αν θα την πωλούν ως επιπρόσθετη πηγή εσόδων.
       
      Η εταιρεία διαθέτει επίσης μία εγκατάσταση στο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνια, όπου η ενέργεια χρησιμοποιείται για τον δημόσιο φωτισμό και για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων της μονάδας.
       
      Σε αντίθεση με άλλες μορφές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή, ή η αιολική, το σύστημα στους αγωγούς μπορεί να παραγάγει ενέργεια σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, καθώς το νερό συνεχίζει να ρέει.
       
      Πηγή: http://www.econews.gr/2016/01/13/ydroilektriki-energeia-ydreusi-127843/
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΕΝ που αφορά στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης.
      Αναλυτικά, το Πρόγραμμα αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο Δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται επί κτιρίων (στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 16 και 19 της του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 96 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου) ή επί εδάφους, καθώς και σε συστήματα ηλιακής ιχνηλάτησης που εγκαθίστανται επί εδάφους.
      Το νέο Πρόγραμμα αφορά σε όλη την Επικράτεια. Ως μέγιστη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του Προγράμματος ορίζεται, για την ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεδεμένα με το Σύστημα νησιά και την Κρήτη τα 6 kWp και για τα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 3 kWp.
      Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της απόφασης, μαζί με τον τύπο και το περιεχόμενο των νέων Συμβάσεων Συμψηφισμού:
      Άρθρο 1
      Σκοπός – Πεδίο Εφαρμογής
      Καταρτίζεται Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 6kWp, εφεξής Πρόγραμμα, για oικιακές καταναλώσεις με διάρκεια έως την 31η.12.2023. Το Πρόγραμμα αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο Δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται επί κτιρίων (στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 16 και 19 της του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 96 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου) ή επί εδάφους, καθώς και σε συστήματα ηλιακής ιχνηλάτησης που εγκαθίστανται επί εδάφους. Το Πρόγραμμα αφορά σε όλη την Επικράτεια. Ως μέγιστη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του Προγράμματος ορίζεται, για την ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεδεμένα με το Σύστημα νησιά και την Κρήτη τα 6 kWp και για τα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 3 kWp. Η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων της παρούσας που θα εγκατασταθεί σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, θα προσμετράται στο εκάστοτε ισχύον περιθώριο ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς του συστήματος αυτού, σύμφωνα με τις εκάστοτε σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ. Άρθρο 2
      Δικαίωμα και προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα
      Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται ο σταθμός παραγωγής είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν ήδη κατά το χρόνο υποβολής του σχετικού αιτήματος ένταξης στο Πρόγραμμα διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή και περισσοτέρων συστημάτων, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης έγγραφης συναίνεσης του συνόλου των συνιδιοκτητών βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα, η οποία αποδεικνύεται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, με ευθύνη των ενδιαφερομένων. Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από τον διαχειριστή ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Προϋπόθεση αποτελεί η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών που αποδεικνύεται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, με ευθύνη των ενδιαφερομένων. Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, μετά από έγγραφη συμφωνία του κυρίου του χώρου αυτού, σε κύριο οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου όπου βρίσκεται ο χώρος. Προϋπόθεση για την ένταξη φωτοβολταϊκού συστήματος στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη ενεργής σύνδεσης οικιακής κατανάλωσης (παροχή οικιακής χρήσης) ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα του κυρίου του φωτοβολταϊκού στο κτίριο όπου το σύστημα εγκαθίσταται. Μέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης της ιδιοκτησίας του κυρίου του φωτοβολταϊκού πρέπει να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ενδεικτικά ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες. Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη φωτοβολταϊκού συστήματος στο Πρόγραμμα είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Επενδυτικού νόμου, όπως κάθε φορά ισχύει, των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεων χρηματοδότησης (πχ. στο πλαίσιο ΕΠ του ΕΣΠΑ) και γενικότερα οποιουδήποτε άλλου προγράμματος χρηματοδότησης. Άρθρο 3
      Σύμβαση Συμψηφισμού
      Η Σύμβαση Συμψηφισμού για φωτοβολταϊκό σύστημα (εφεξής «Σύμβαση Συμψηφισμού») συνάπτεται μεταξύ του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος και του προμηθευτή που εκπροσωπεί την παροχή κατανάλωσής του στο κτίριο, όπου εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα, για είκοσι (20) έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος. Η εν λόγω Σύμβαση συνομολογείται με σταθερή τιμή αναφοράς της κατηγορίας «Ηλιακή Ενέργεια που αξιοποιείται με φωτοβολταϊκούς σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ ≤6kW, που είναι συνδεδεμένοι με παροχή οικιακής χρήσης και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα όχι επιτηδευματίες» του Πίνακα 1 της περίπτωσης β’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 (Α΄ 149), όπως ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ της Δήλωσης Ετοιμότητας του άρθρου 4Α του ν. 4414/2016 (Α΄ 149), όπως ισχύει, είτε αν δεν έχει υποβληθεί Δήλωση Ετοιμότητας, με την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος. Στην περίπτωση που ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος αλλάξει προμηθευτή για την ηλεκτροδότηση των καταναλώσεών του στο κτίριο, λήγει αυτοδικαίως η Σύμβαση Συμψηφισμού και συνάπτεται νέα Σύμβαση Συμψηφισμού για το υπολειπόμενο εκ των είκοσι (20) ετών χρονικό διάστημα μεταξύ του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος και του νέου προμηθευτή. Σε περίπτωση μεταβολής του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος λόγω μεταβίβασης της σχετικής ιδιοκτησίας του στο κτίριο όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό σύστημα, ο νέος κύριος, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας, υπεισέρχεται αυτοδίκαια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού. Η Σύμβαση Συμψηφισμού συνάπτεται σύμφωνα με τον τύπο της σύμβασης του άρθρου 7 της παρούσας. Η Σύμβαση Συμψηφισμού κοινοποιείται από τον προμηθευτή στην τοπική υπηρεσία της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός πέντε (5) ημερών από τη σύναψή της. Η κοινοποίηση θεωρείται συντελεσμένη όταν επιστραφεί στον προμηθευτή ηλεκτρονική απόδειξη παραλαβής του εγγράφου ή άλλως την επόμενη ημέρα από την αποστολή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση της ενέργειας που καταναλώνεται. Ως παραγόμενη ενέργεια νοείται η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα μείον την ενέργεια που τυχόν αυτό απορροφά από το Δίκτυο για ίδια κατανάλωση. Η πίστωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθεί τους κύκλους χρέωσης της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τον προμηθευτή, ο οποίος για τον σκοπό αυτό καταχωρεί στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος σχετική πιστωτική εγγραφή. Στην περίπτωση αυτή ο εν λόγω λογαριασμός επέχει θέση τιμολογίου αγοράς για την ενέργεια που διατίθεται από τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος. Παράλληλα, ο προμηθευτής χρεώνει τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ που διαχειρίζεται τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του άρθρου 143 του ν. 4001/2001 (Α΄179), με το συνολικό ποσό της δαπάνης των εκκαθαρίσεων όλων των κυρίων των φωτοβολταϊκών συστημάτων που του αναλογούν σε μηνιαία βάση, επισυνάπτοντας σχετική αναλυτική κατάσταση. Άρθρο 4
      Εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Συστήματος – Σύνδεση με το Δίκτυο
      Για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού συστήματος, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για την πρόθεσή του να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα, υποβάλλοντας στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό της τόπο και περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον, τα εξής: στοιχεία του αιτούντος, στοιχεία της εγκατάστασης, τεχνικά στοιχεία για την εγκατάσταση και τη λειτουργία, υπεύθυνες δηλώσεις ότι πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 2 της παρούσας, έντυπο αίτησης, όπως το περιεχόμενο και η μορφή αυτής προσδιορίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή. Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης του ενδιαφέροντος, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτούμενης σύνδεσης. Ακολούθως: Α. Σε περίπτωση αποδοχής, η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία αναγράφεται το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης, ο χρόνος υλοποίησης αυτών, καθώς επίσης και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο απαιτείται για την τεκμηρίωση της ανάγκης υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων σύνδεσης και του κόστους αυτών. Από την ημερομηνία αποστολής της Σύμβασης Σύνδεσης δεσμεύεται ο ηλεκτρικός χώρος. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει εντός εξήντα (60) ημερών να καταβάλλει τη σχετική δαπάνη και στη συνέχεια να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης, άλλως με την πάροδο αυτής της προθεσμίας αίρεται αυτοδικαίως η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου και η προτεινόμενη Σύμβαση Σύνδεσης δεν ισχύει.
      Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ:
      i. εντός τριάντα (30) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης από τον αιτούντα, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου.
      ii. εντός τεσσάρων (4) μηνών εφόσον απαιτούνται νέα έργα Δικτύου.
      Β. Σε περίπτωση απόρριψης, η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για τους λόγους της απόρριψης.
      Από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Σύνδεσης, ο Παραγωγός υποχρεούται να πραγματοποιήσει τη σύνδεση του σταθμού εντός: α) δώδεκα (12) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, ή
      β) είκοσι τεσσάρων (24) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ ή επέκτασης Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ.
      Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης των ως άνω προθεσμιών αίρεται αυτοδικαίως η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου.
      Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση για τη σύναψη Σύμβασης Συμψηφισμού προς τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που εκπροσωπεί την παροχή κατανάλωσης. Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώνεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του αιτήματος. Για την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος υποβάλλεται αίτημα προς τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ προβαίνει στη σύνδεση του σταθμού εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος. Η διαδικασία των παρ. 2, 3, 4, 5 και 6 πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ στον διαδικτυακό της τόπο ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αίτημα/έγγραφο που αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, θεωρείται ότι περιήλθε στον αποδέκτη την ημέρα της αποστολής του, εάν το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποδέκτη κατέγραψε την παραλαβή αυτού πριν την 15η ώρα. Διαφορετικά θεωρείται ότι περιήλθε την επόμενη της αποστολής ημέρα. Οι σταθμοί του παρόντος άρθρου δεν συμπεριλαμβάνονται σε σειρά προτεραιότητας για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/1083/20.03.2020 (Β ’940), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ αναρτά στον διαδικτυακό της τόπο κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την υποβολή αιτήσεων και τη διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο σταθμών της παρούσας και κάθε άλλο σχετικό θέμα και επικαιροποιεί αυτές όποτε κρίνει ότι απαιτείται. Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ υποχρεούται να δημοσιεύει ανά δύο (2) μήνες στον διαδικτυακό της τόπο, ανά γεωγραφική περιοχή, νησί ή νησιωτικό σύμπλεγμα, σχετικές λίστες με τα στοιχεία που αφορούν: i. τις αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος που έχουν υποβληθεί,
      ii. τις Συμβάσεις Σύνδεσης που έχουν συναφθεί,
      iii. τις αιτήσεις για ενεργοποίηση της σύνδεσης ή/και τις δηλώσεις ετοιμότητας που έχουν υποβληθεί και
      iv. τις συνδέσεις σταθμών που έχουν πραγματοποιηθεί
      Άρθρο 5
      Φορολογική Αντιμετώπιση
      Δεν γεννώνται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο.
      Άρθρο 6
      Έναρξη διαδικασίας υποβολής αιτήσεων
      Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ αναρτά στον διαδικτυακό της τόπο ανακοίνωση εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος της παρούσας σχετικά με την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο που θα αφορά σε όλη την Επικράτεια, συμπεριλαμβανόμενων των Μη Διασυνδεμένων Νησιών. Εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας άρχεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για σταθμούς της παρούσας. Μπορείτε να κατεβάσετε το νέο ΦΕΚ από εδώ
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Amazon ανακοίνωσε την ολοκλήρωση 39 νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ηλιακού πάρκου κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα.
      Αυτό έχει κατασκευαστεί στα Μακρυχώρια Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί συνέχεια αυτού που παρουσίασε η εταιρεία στην Πολωνία πριν 1 χρόνο. Τα έργα αυτά στο σύνολό τους αναμένεται να προσθέσουν περισσότερο από 1 GW καθαρής ενέργειας στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτροδότησης. 
      Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η Amazon θα έχει υλοποιήσει συνολικά πάνω από 160 αιολικά και ηλιακά πάρκα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Όταν τεθούν όλα σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να παράγουν 5,8 GW καθαρής ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες πάνω από 4,7 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε ετήσια βάση. Ανάμεσα στα νέα έργα περιλαμβάνονται 15 ηλιακές εγκαταστάσεις σε κτίρια της ίδιας της Amazon, καθώς και 24 αιολικά και ηλιακά πάρκα κοινής ωφέλειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ηλιακό πάρκο στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη τέτοια επένδυση της εταιρείας στη χώρα μας. 
      Οι επενδύσεις αυτές συμβάλλουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

      «Με πάνω από 160 αιολικά και ηλιακά έργα στην Ευρώπη, η Amazon παρέχει νέες πηγές καθαρής ενέργειας στα τοπικά δίκτυα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζει τοπικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης μετάβασης προς τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025» δήλωσε η Lindsay McQuade, Director of Energy, EMEA της Amazon. «Αυτού του είδους οι επενδύσεις αποτελούν καταλύτη για τη μετάβαση προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τις τοπικές κοινότητες και τους παρόχους ενέργειας σε όλη την Ευρώπη για την παροχή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας στα τοπικά δίκτυα». 
      Σύμφωνα με νέο οικονομικό μοντέλο που ανέπτυξε η Amazon, τα ευρωπαϊκά αιολικά και ηλιακά πάρκα της εταιρείας δημιούργησαν περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην Ευρώπη την περίοδο 2014-2022. Παράλληλα, συνεισέφεραν πάνω από 723 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της περιοχής. Μόνο το 2022, τα εν λόγω έργα δημιούργησαν περισσότερες από 3.900 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην Ευρώπη.
      Το μοντέλο ακολουθεί τις οδηγίες του Εθνικού Εργαστηρίου ΑΠΕ των ΗΠΑ και επικυρώνεται από ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους. Εφαρμόζεται σε έργα κοινής ωφέλειας που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται μεταξύ 2014-2022 ή αναμένεται να λειτουργήσουν το 2023.
      Συνεπώς, τα στοιχεία καταδεικνύουν τον σημαντικό αντίκτυπο των επενδύσεων της Amazon σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο επενδύσεων και απασχόλησης, όσο και συνεισφοράς στο ΑΕΠ. Μπορείτε να δείτε την πλήρη μεθοδολογία πατώντας εδώ.
      Νέες επενδύσεις σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες
      Οι επενδύσεις της Amazon σε ηλιακά και αιολικά έργα έχουν καταστήσει την εταιρεία τον μεγαλύτερο αγοραστή ανανεώσιμης ενέργειας - σε επίπεδο εταιρειών -  στην Ευρώπη, μια πρωτιά που διατηρεί από το 2021 . Τα πρόσφατα έργα της Amazon περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ηλιακών εγκαταστάσεων σε οροφές κτιρίων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και την υλοποίηση ηλιακών και αιολικών έργων σε Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
      Στόχος της Amazon είναι η ηλεκτροδότηση των λειτουργιών της, συμπεριλαμβανομένων των data centres της Amazon Web Services (AWS), των κέντρων διαχείρισης παραγγελιών, και των φυσικών καταστημάτων της, με 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2025 – πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για το 2030. Το 2022, το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από την Amazon διεθνώς, προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δείτε την πλήρη μεθοδολογία και περισσότερα στοιχεία για την προσέγγιση που ακολουθείται εδώ.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Μία πολύ πιο ζοφερή εικόνα για τις τιμές στην αγορά Επόμενης Ημέρας τον Δεκέμβριο, αν δεν συμμετείχαν οι ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, αποτυπώνει μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Είναι ενδεικτικό ότι, έναντι των 235,38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που έκλεισε η αγορά τον Δεκέμβριο, χωρίς τη συνδρομή των ΑΠΕ καμία ημέρα του Δεκεμβρίου η τιμή δεν έπεφτε κάτω από τα 243,37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 
      Στην έρευνα έκανε αναφορά ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας, ώστε να αναδείξει τη συμβολή των ΑΠΕ στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Όπως επισήμανε, με βάση τη μελέτη του ΑΠΘ, χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο θα έφτανε στη χώρα μας στα επίπεδα των 315 ευρώ/MWh, έναντι των 235 ευρώ/MWh που διαμορφώθηκε στην πραγματικότητα.
      Οι ερευνητές του ΑΠΕ μοντελοποίησαν την εξέλιξη σε ωριαία βάση των τιμών στην αγορά Επόμενης Ημέρας, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που εισφέρουν στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής. Ανάγοντας τα αποτελέσματα σε μέσες ημερήσιες τιμές, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι το αρνητικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh, που σημειώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αγγίζοντας τα 451,11  ευρώ/MWh. 
      Μέγιστες και ελάχιστες τιμές χωρίς ΑΠΕ 
      Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι πως η απουσία των ΑΠΕ δεν θα έδινε τη δυνατότητα να αποκλιμακωθούν οι τιμές, τις ημέρες που υπήρχε πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό. Έτσι, χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, η μικρότερη ημερήσια τιμή θα ήταν 243,37 ευρώ/MWh, στις 29 Δεκεμβρίου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, υπήρξαν ημέρες με αισθητά μικρότερες τιμές, με συνέπεια η ελάχιστη να σημειωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, στα 117,23 ευρώ/MWh. 
      Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα και στη βάση των ωριαίων τιμών. Κατά συνέπεια, η μέγιστη ωριαία τιμή που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο (542,5 ευρώ/MWh στις 6 το απόγευμα της 22ας Δεκεμβρίου) θα ήταν ακόμη υψηλότερη. Χωρίς τις ΑΠΕ, το απόλυτο ρεκόρ θα καταρριπτόταν μία ώρα αργότερα την ίδια ημέρα, με την τιμή να φτάνει τα 557,17 ευρώ/MWh. 
      Οι ωριαίες τιμές πιστοποιούν και πάλι ότι, αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, οι τιμές δεν θα αποκλιμακώνονταν αισθητά ποτέ μέσα στο μήνα. Ενδεικτικό είναι ότι, στο σενάριο μηδενικής «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, η ελάχιστη ωριαία τιμή θα ήταν 195 ευρώ/MWh (στις 4 το πρωί στις 29 Δεκεμβρίου). Στην πραγματικότητα ωστόσο, με τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το «κατώφλι» των ωριαίων τιμών διαμορφώθηκε στα 9,7 ευρώ/MWh (στις 5 το πρωί στις 31 Δεκεμβρίου). 
      Καμία ώρα κάτω από 80 ευρώ/MWh
      Τα παραπάνω θα είχαν ως συνέπεια, ο Δεκέμβριος να κλείσει στα 319,18 ευρώ/MWh. Επομένως, η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή «ψαλίδισε» τη χονδρεμπορική κατά 83,8 ευρώ/MWh. 
      Η στατιστική ανάλυση των μέσων ημερήσιων τιμών δείχνει επίσης πως καμία ημέρα του Δεκεμβρίου, η τιμή δεν θα ήταν μικρότερη από 245 ευρώ/MWh. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μόλις 9 ημέρες του μήνα οι τιμές ξεπέρασαν αυτό το όριο. Οι ΑΠΕ κατάφεραν το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις 14 Δεκεμβρίου, κατά 158,28 ευρώ/MWh. Τη συγκεκριμένη ημέρα, χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή η τιμή θα είχε διαμορφωθεί στα 355,53 ευρώ/MWh, όταν στην πραγματικότητα ήταν 197,24  ευρώ/MWh. 
      Όσον αφορά τις ωριαίες τιμές, η απουσία των ΑΠΕ θα είχε το αποτέλεσμα να μην υπάρξει «επίδοση» κάτω από 80 ευρώ/MWh, ενώ στην πραγματικότητα 399 ώρες καταγράφηκαν τιμές κάτω από αυτό το όριο. Οι ΑΠΕ πέτυχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» στις 5 το πρωί την 31η Δεκεμβρίου, κατά 255,31 ευρώ/MWh. Τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα, χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή η τιμή θα είχε διαμορφωθεί στα 265,01 ευρώ/MWh, όταν στην πραγματικότητα ήταν 9,7 ευρώ/MWh. 
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο σε ανεκμετάλλευτη πρανή αυτοκινητοδρόμου ανέπτυξε στην Ιόνια Οδό η εταιρεία "Νέα Οδός" προκειμένου να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών του έργου με καθαρή πράσινη ενέργεια.
      Το φωτοβολταϊκό πάρκο, αναπτύχθηκε στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεσολογγίου και αποτελείται από τέσσερις εγκαταστάσεις, συνολικής δυναμικότητας 102kWp. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή είναι 153.000kWh και δύναται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 245 σωμάτων οδοφωτισμού τεχνολογίας Led για ένα ολόκληρο έτος. Ήδη, η Νέα Οδός διερευνά και άλλες κατάλληλες, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις εντός των έργων που διαχειρίζεται, προκειμένου να υλοποιηθούν επιπλέον παρόμοιες εγκαταστάσεις.
      Η εν λόγω δράση, αποτελεί μια ακόμα ενέργεια μετατροπής της Ιόνιάς Οδού στον πλέον «πράσινο» αυτοκινητόδρομο της χωράς. Ήδη από το 2018 και έως σήμερα, η Ιόνια Οδός, είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε όλο το μήκος του, σε όλους τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α), σχεδόν ανά 30 χιλιόμετρα, με τον κάθε φορτιστή να έχει τη δυνατότητα φόρτισης έως και 3 οχημάτων ταυτόχρονα.
      Παράλληλα, συνεχίζεται και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Νέα Οδός Go Green», η οποία ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Ειδικότερα, η Νέα Οδός έγινε η πρώτη εταιρία λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στη χώρα, που έθεσε σε επιχειρησιακή λειτουργία τα πρώτα «πράσινα», 100% ηλεκτρικά van, τα οποία αρχικά θα χρησιμοποιηθούν ως οχήματα συντήρησης και εκτέλεσης εργασιών, κάνοντας πράξη τον στρατηγικό στόχο προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω της καινοτομίας.
      Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η Νέα Οδός, ξεκίνησε την εφαρμογή ενός πλάνου αντικατάστασης του μεγαλύτερου μέρους του στόλου οχημάτων της σε ηλεκτρικά και υβριδικά, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε την εγκατάσταση 18 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, καλύπτοντας το σύνολο των κτιριακών της εγκαταστάσεων. Στόχος, η αντικατάσταση τουλάχιστον του 20% των εταιρικών οχημάτων σε ηλεκτρικά και υβριδικά έως τα τέλη του 2021.
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Πάνω από το 50% για σήμερα η ηλεκτροπαραγωγή με ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά. Στα 171,90 ευρώ/MWh η τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.
      Σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνουν οι τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.
      Σε διάστημα πέντε ημερών από τότε, στις 22 Δεκεμβρίου, που καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh έως και σήμερα η μέση τιμή χονδρεμπορικής βούτηξε κατά 59%. Για σήμερα στην «αγορά επόμενης ημέρας» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή για τις συναλλαγές είναι τα 171,90 ευρώ/MWh.
      Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, η κατακόρυφη πτώση αποδίδεται αφενός στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και άρα στην ηλεκτροπαραγωγή έχουν μπει τα φθηνά αιολικά πάρκα αλλά και στη κατρακύλα των τιμών φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών TTF. Για το ίδιο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα η τιμή του αερίου από τα 175 ευρώ/MWh έχει πέσει στα επίπεδα των 108 ευρώ/MWh.
      Βέβαια, η πορεία αυτή δεν είναι αξιόπιστη ως προς την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων για μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών ενέργειας, αφού παραμένει ανοικτή η διένεξη Μόσχας – Βρυξελλών για τον Nord Stream 2.
      Πως οι ΑΠΕ έριξαν τις τιμές
      Στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο ενεργειακό μίγμα οι ΑΠΕ είναι κυρίαρχες με μερίδιο μαζί με τα υδροηλεκτρικά που αγγίζει ή και ξεπερνά το 50%. Η χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή για σήμερα είναι περιορισμένη στο 26,86%. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 38,97% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 11,80%.
      Έτσι, οι φθηνές ΑΠΕ έχουν σαν αποτέλεσμα να ρίχνουν το κόστος των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας. Σε σχέση με χθες καταγράφεται μείωση 10%, ενώ για τη χθεσινή σε σχέση με την προχθεσινή ημέρα η μείωση ήταν 8,22%.
      Παράγοντες της αγοράς ενέργειας υπογραμμίζουν με αφορμή αυτά τα μεγέθη τη σημασία της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα αλλά και της ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Ιδίως με τα συστήματα μεγάλης διάρκειας θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ρεύματος σε περιόδους χαμηλών τιμών και στη συνέχεια η διοχέτευσης τους στο σύστημα σε εποχές ακριβού ενεργειακού κόστους με αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τιμές των καταναλωτών.
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από αέρα και ήλιο εκτόξευσε τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα και επιτεύχθηκε καθαρή πράσινη ενέργεια όλο το 24ωρο.   Πιο συγκεκριμένα:   - Για 10 συνεχόμενες ώρες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ «έτρεχε» σε ποσοστά ρεκόρ καλύπτοντας τη συνολική ζήτηση έως και κατά 140%!   Ενώ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας:   - η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα παρέμεινε μηδενική, κρατώντας τις εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή σε πολύ χαμηλά επίπεδα   - και η χώρα εξήγαγε σημαντικές ποσότητες από το ενεργειακό της πλεόνασμα μέσω των διασυνοριακών διασυνδέσεων.   Εν μέσω ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής κρίσης, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να αναπτύσσει και να ενισχύει το Σύστημα Μεταφοράς, με σύγχρονες και ανθεκτικές υποδομές για ακόμη περισσότερα πράσινα ρεκόρ και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την Ελλάδα.
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ) υπέγραψε απόφαση υπαγωγής νέων ωφελούμενων στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
       
      Συνολικά υπάγονται: 480 Ωφελούμενοι, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 5.651.903,22 €
       
      Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους Ωφελούμενους, είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίευσης προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης με τις συνεργαζόμενες τράπεζες εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή.
       
      Καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων ορίζεται η 31-12-2015.
       
      Εάν μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά που τυχόν δεν υποβλήθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης, η υπαγωγή του Ωφελούμενου θα ανακληθεί.
       
      Απόφαση Υπαγωγής Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» 34 15/07/2014
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Προς αξιολόγηση δόθηκαν 2.629 φάκελοι αιτήσεων για υπαγωγή στο Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έχει πλέον την ευθύνη προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.
      Ως τώρα έχουν υποβληθεί 19.000 αιτήσεις για το Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά – β’ κύκλος», έχουν εγκριθεί 11.175 και θα αξιολογηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου άλλες 2.629 αιτήσεις. Εκτιμάται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα εξεταστούν άλλες 5.000 αιτήσεις.
      Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές τόνισε: «Η ηλεκτροκίνηση είναι αδήριτα το μέλλον της κινητικότητας. Ως χώρα οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ομαλή της ανάπτυξη τόσο με την επιδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων όσο και με την διεύρυνση του δικτύου δημόσια προσβάσιμων φορτιστών. Σήμερα τα εξηλεκτρισμένα οχήματα έχουν μερίδιο αγοράς 10%. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί προσεγγίζοντας τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, η προώθηση της μικροκινητικότητας σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υπηρεσιών στα ΜΜΜ είναι μονόδρομος για την βελτίωση της ζωής των πολιτών στα κέντρα των μεγάλων πόλεων».
      Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών πρόσθεσε: «Η ένταξη περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων και η ενίσχυση του δικτύου φόρτισης προχωρούν σταθερά και με αυξητικές τάσεις. Τα προγράμματα επιδότησης συνδράμουν σημαντικά σε αυτό. Η επόμενη μέρα των μεταφορών έχει στο επίκεντρό της ηλεκτρικά Ι.Χ., ταξί, λεωφορεία και μέσα σταθερής τροχιάς. Καθημερινά προχωράμε ένα βήμα μπροστά με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που είναι πιο επιτακτική από ποτέ».
       
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.