Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Reuters: Τα υδροηλεκτρικά μειώνουν τη χρήση ορυκτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας


    Τα καιρικά φαινόμενα παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και δη της ηλεκτρικής.

    Μετά τη χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας το 2023, τα παγκόσμια υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν δει την παραγωγή τους να πηγαίνει στα ύψη φέτος, λόγω των επαρκών βροχοπτώσεων σε μεγάλες χώρες που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.

    «Η ανάκαμψη της παραγωγής υδροηλεκτρικών από τα χαμηλά του περασμένου έτους, θα μπορούσε να εκτοπίσει μέρος της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει ο John Kemp (αναλυτής αγοράς του Reuters).

    Το 2023, οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν σε ένα άλλο επίπεδο ρεκόρ, καθώς η χρήση άνθρακα αυξήθηκε σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές που πλήττονται από χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση εκπομπών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) νωρίτερα φέτος.

    Το 2023 αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα

    Οι εκπομπές από τον άνθρακα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 65% της αύξησης το 2023, ανέφερε ο IEA.

    Μέρος της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ήταν αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας έλλειψης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ξηρασίας.

    Πέρυσι, μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία βασίστηκαν ακόμη περισσότερο στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, καθώς η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε εν μέσω βροχοπτώσεων χαμηλότερων από το κανονικό που μείωσαν τα επίπεδα του νερού στους μεγαλύτερους ποταμούς και εξάντλησαν τους υδροηλεκτρικούς ταμιευτήρες.

    Η χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και η αντικατάστασή της με άνθρακα αύξησαν τις εκπομπές ρύπων κατά περίπου 170 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού.

    «Χωρίς αυτό το αποτέλεσμα, οι εκπομπές από τον παγκόσμιο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν μειωθεί το 2023», ανέφερε η IEA στην έκθεσή της.

    Αύξηση στην παραγωγή της Κίνας

    Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις και το αρκετό νερό σε ταμιευτήρες στην Κίνα ώθησαν την κινεζική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα, με τις ισχυρές επιδόσεις του τμήματος να επεκτείνονται το καλοκαίρι καθώς προβλέπονται περισσότερες βροχοπτώσεις.

    Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, συνολικά 425 GW, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο, των Τριών Φαραγγιών.

    Ρεκόρ στην Βραζιλία

    Σε μια άλλη μεγάλη αγορά υδροηλεκτρικής ενέργειας, τη Βραζιλία, η υδροηλεκτρική παραγωγή σημείωσε νέο ρεκόρ 206 δισεκατομμυρίων kWh τους πρώτους 5 μήνες του 2024, σύμφωνα με τον Kemp του Reuters.

    Φέτος, το άφθονο νερό στα φράγματα έχει εξασφαλίσει υψηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας, έχει οδηγήσει στις χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου στη Βραζιλία εδώ και δύο δεκαετίες.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.