Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Επικαιρότητα

    Επικαιρότητα

    4613 ειδήσεις in this category

    1. Επικαιρότητα

      GTnews

      Αναφορικά με την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά την υλοποίηση έργων πυροπροστασίας, επισημαίνουμε ότι το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που υλοποιείται από το Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολ. Προστασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους.

      Αναλυτικότερα το 17,7% του προγράμματος που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμβασιοποιηθεί και το 37,6% βρίσκεται σε φάση τελικής υπογραφής των συμβάσεων.   Για το υπόλοιπο 45%, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης με αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί.
      Συνολικά, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν δημοπρατηθεί έργα και εξοπλισμοί πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, προϋπολογισμού 1,66 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 δισ. δημοπρατήθηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2023.   Σημειώνεται ότι πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς που υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές διαφάνειας, ανελαστικές προθεσμίες, δυνατότητα ενστάσεων και υποχρέωση ελέγχου και έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

      Επιπλέον τονίζουμε ότι κατά την περίοδο 2022-2024 στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων, το Υπ. Περιβάλλοντος έχει υλοποιήσει δια του ΤΑΙΠΕΔ και του ΔΕΔΔΗΕ ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, με πόρους και του Ταμείου Ανάκαμψης για το πρόγραμμα Anti-nero, που προσεγγίζει τα 476 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί και εκταμιευθεί ήδη τα 243 εκ. Ευρώ.   Ειδικά για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 35,8 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν γίνει παρεμβάσεις με καθαρισμούς δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε εκτάσεις 36.300 στρεμμάτων.
      Αναλυτικότερα τα στοιχεία έχουν ως εξής:

      Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

      • Στο σκέλος του προγράμματος που υλοποιείται από το Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολ. Προστασίας δια της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, προϋπολογισμού 979 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις ύψους 116,4 εκατ. Ευρώ. Τα έργα αφορούν στην προμήθεια αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης, ελικοπτέρων, πυροσβεστικών οχημάτων διαφόρων τύπων, σύγχρονων κινητών επιχειρησιακών κέντρων για τις 13 περιφέρειες, κλπ. Οι ανωτέρω συμβάσεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης. Προς υπογραφή σύμβασης με τους αναδόχους βρίσκονται επίσης έργα ύψους 56,8 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αγορά επιπλέον πυροσβεστικών οχημάτων, λοιπά βοηθητικά οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα, πτυσσόμενες μεταλλικές γέφυρες τύπου Bailey για την αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, κλπ. Οι ανωτέρω συμβάσεις αντιστοιχούν συνολικά στο 17,7% του προγράμματος που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ.

      • Για συμβάσεις ύψους 368 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 37,6% επί του εκτελούμενου από το ΤΑΙΠΕΔ σκέλος του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», έχουν ήδη ανακηρυχθεί ανάδοχοι και συνεπώς αναμένεται να υπογραφούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στην προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων, εξοπλισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) για εναέρια επιτήρηση, συστημάτων πυρανίχνευσης για τους αρχαιολογικούς χώρους, αναβάθμιση ελικοπτέρων, κλπ.
        • Συνεπώς, το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» που υλοποιείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είτε έχει ήδη συμβασιοποιηθεί είτε είναι προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους.

      • Πέντε (5) διαγωνισμοί ύψους 418 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης, δηλαδή σε φάση αξιολόγησης προσφορών, ενώ ένας ακόμα προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκκινήσει σύντομα. Οι διαγωνισμοί αυτοί αποτελούν το υπόλοιπο 45% του προγράμματος.

      • Το «ΑΙΓΙΣ» χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και το ΕΣΠΑ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και μια πρωτόγνωρη διαδικασία μαζικής προμήθειας ειδικών επιχειρησιακών μέσων με ανοιχτές διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες.

      Πρόγραμμα Προστασίας Δασών Anti – Nero & Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης

      Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο του προγράμματος Anti – Nero που υλοποιεί το Υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, έχει ωριμάσει, διενεργήσει τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίας και υπογράψει 160 συμβάσεις ύψους 321 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022 – 2024.

      Ειδικότερα:

      • To 2022 υπεγράφησαν 39 συμβάσεις ύψους 52 εκατ. ευρώ.
      • Το 2023 47 συμβάσεις ύψους 69 εκατ. ευρώ.
      • Το 2024 74 συμβάσεις αξίας 200 εκατ. ευρώ.

      Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 35,8 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει παρεμβάσεις (καθαρισμοί δασών, συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων) σε εκτάσεις περίπου 36.300 στρεμμάτων σε περιοχές αρμοδιότητας των δασαρχείων Πάρνηθας, Πεντέλης, Λαυρίου και Καπανδριτίου.

      Ειδικότερα:

      • Δασαρχείο Πάρνηθας
      • Συνολική αξία σύμβασης 6,72 εκατ. ευρώ.
      • Συνολική επιφάνεια παρέμβασης ~ 9.800 στρέμματα.

      • Δασαρχείο Πεντέλης
      • Συνολική αξία σύμβασης 15,22 εκατ. ευρώ.
      • Συνολική επιφάνεια παρέμβασης ~ 14.000 στρέμματα.

      • Δασαρχείο Λαυρίου
      • Συνολική αξία σύμβασης 5,45 εκατ. ευρώ.
      • Συνολική επιφάνεια παρέμβασης ~ 5.600 στρέμματα.

      • Δασαρχείο Καπανδριτίου
      • Συνολική αξία σύμβασης 8,41 εκατ. ευρώ.
      • Συνολική επιφάνεια παρέμβασης ~ 6.900 στρέμματα.

      Όλες οι συμβάσεις που αφορούν σε έργα πρόληψης και πυροπροστασίας στην Αττική για τη φετινή αντιπυρική περίοδο υπεγράφησαν έως τον Μάρτιο του 2024, αρκετές εβδομάδες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

      Στο πλαίσιο του προγράμματος Anti – Nero υλοποιούνται και έργα που εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.

      Ειδικότερα, έχουν υπογραφεί οι ακόλουθες συμβάσεις συνολικής αξίας 42 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) με συνολική επιφάνεια αναδάσωσης 57.000 στρεμμάτων:

      • Τμήμα 1: Εκτάσεις προς αναδάσωση αρμοδιότητας των Δασαρχείων Αιγάλεω, Καπανδριτίου, Λαυρίου, Μεγάρων και Πειραιά, συμβατικής αξίας 11,33 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
      • Τμήμα 2: Έκταση προς αναδάσωση αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πεντέλης, συμβατικής αξίας 11,54 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
      • Τμήμα 3: Έκταση προς αναδάσωση αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πάρνηθας, συμβατικής αξίας 11,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
      • Τμήμα 4: Έκταση προς αναδάσωση αρμοδιότητας του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, συμβατικής αξίας 6,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
      • Μαύρη Πεύκη: Εργασίες αναδάσωσης με μαύρη πεύκη σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείου Λίμνης, στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης», συμβατικής αξίας 1,2 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

      • Σύνολο 42 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ ή 52,1 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

      Επίσης για πρώτη φορά το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δασών ενεργοποίησε σύμβαση αξίας 4,8 εκ για την διαχείριση έκτακτων συνθηκών για την Αττική κ τις όμορες περιοχές, κινητοποιώντας ειδικά μηχανήματα διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, συνδράμοντας στο έργο του πυροσβεστικού σώματος.
    2. Επικαιρότητα

      GTnews

      Στο μικροσκόπιο των ερευνητών - επιστημόνων τίθενται το επόμενο διάστημα επτά νησιά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα το Αγαθονήσι, η Αμοργός, η Θάσος, η Κάσος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Παξοί με σκοπό να υπολογιστούν οι σημερινές ανάγκες τους ως προς τη μελλοντική ζήτηση του νερού.
      Στόχος επίσης, της έρευνας, είναι να εξευρεθούν και να προταθούν οικοϋδρολογικές λύσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη συλλογή βρόχινου νερού αποσκοπώντας στην αύξηση των υδατοαποθεμάτων των παραπάνω νησιών. Ορισμένα από τα νησιά που έχουν επιλεγεί, πρόκειται για περιοχές που έχει παρατηρηθεί έντονα το ζήτημα της λειψυδρίας. Κάποια από αυτά μάλιστα, (Σέριφος και Σίφνος) έχουν κηρυχθεί κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος που είχε ξεκινήσει στο νησί των Φούρνων Ικαρίας, η οποία ανατέθηκε από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκη, στη Διεπιστημονική Ερευνητική ομάδα της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από το ΔΠΘ, ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ κλπ.
      "Ως Γενική Γραμματεία, επενδύουμε συστηματικά σε έργα και μελέτες που αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία και δίνουν έμφαση στην ορθολογική χρήση του σχεδιασμού, αλλά στη βάση τοπικού σχεδιασμού ανά νησί. Κάθε νησί έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και βούληση μας είναι να συνδράμουμε τους Δήμους να αντιμετωπίζουν τη διαχείριση του νερού, όχι μόνο στο σκέλος της προσφοράς νερού με την υλοποίηση περισσότερων και πιο δαπανηρών έργων, αλλά και στη διαχείριση της ζήτησης, με βελτίωση των δεξαμενών αποθήκευσης, μείωσης των απωλειών που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στο 40% κα. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε υλοποιήσει πάνω από 300 έργα σε 75 νησιά. Το 2024 εκδώσαμε 25 νέες άδειες για προσωρινή λειτουργία αφαλατώσεων, ενώ τόσες είχαν εκδοθεί τα τελευταία 4 χρόνια συνολικά. Η αφαλάτωση είναι μια καλή λύση, ωστόσο χρειαζόμαστε και οικοσυστημικές λύσεις. Η εμπειρία αυτή μας επιτρέπει να κάνουμε ένα σχεδιασμό τριών σημείων, πρώτον, στην ανάγκη για πιο στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, δεύτερον καλύτερη γνώση γύρω από το νερό και μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας και τρίτον, στη θέσπιση κανόνων για την ανάκτηση του κόστους του νερού και με κοινωνικά κριτήρια για τα μικρά νησιά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.
      Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και διευθυντής Έδρας UNESCO Con-E-Ect στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτρης Εμμανουλούδης, "διαπιστώθηκε ότι με τη βοήθεια τεχνικών παρεμβάσεων και έργων είναι δυνατή η κάλυψη όχι μόνον των σημερινών αναγκών αλλά και της μελλοντικής ζήτησης νερού έως το 2030, κατά την διάρκεια των θερινών μηνών (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος), σε ποσοστό 100%. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα αφενός μεν να μην χρησιμοποιηθούν τα υπόγεια υδατικά διαθέσιμα του νησιού, ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους από τους κατοίκους κατά τους μήνες που δεν υπάρχει τουρισμός, σε κάθε είδους χρήσεις (οικιακή, γεωργία, κτηνοτροφία κλπ), αφετέρου το προσφερόμενο νερό στους επισκέπτες – τουρίστες, να είναι νερό βροχής και όχι αφαλατωμένο με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς". Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη εξαιτίας των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης έρευνας, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα μετά από ανάθεση του ίδιου φορέα στην ίδια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα, ερευνητικό έργο, το οποίο θα αποτελεί την διευρυμένη β’ φάση του προηγούμενου. Στο έργο αυτό, θα επιχειρηθεί ο επακριβής υπολογισμός σημερινών αναγκών και μελλοντικής ζήτησης νερού σε αυτά τα επτά νησιά της χώρας μας, με την βοήθεια σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων και δεικτών. Τα νησιά αυτά έχουν επιλεγεί με κλιματικά, γεωμορφολογικά, κοινωνικά, γεωγραφικά και τουριστικά κριτήρια.
      "Στη συνέχεια θα προταθούν τεχνικά έργα μικρής κλίμακας και λύσεις φιλικές προς τα οικοσυστήματα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συλλογή βρόχινου νερού, κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών. Σκοπός είναι, η ενίσχυση των υδατικών διαθεσίμων και ο περιορισμός της χρήσης αφαλατωμένου νερού κατά το δυνατό, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε νησιού. Εξυπακούεται, ότι οι διαστάσεις, ο αριθμός και το επακριβές είδος των έργων αυτών, θα διαφέρει από νησί σε νησί, εξαρτώμενος από τις κλιματικές και γεωμορφολογικές συνθήκες του, αλλά και από το μέγεθος του επιδιωκόμενου για κάλυψη υδατικού ελλείμματος. Τελικός μελλοντικός στόχος (ο οποίος όμως δεν αφορά την Β’ φάση που αναφέρθηκε), είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας των αναγκών και της ζήτησης νερού, σε όλα τα νησιά μικρού και μεσαίου μεγέθους της χώρας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποβοήθησης, στην εξεύρεση λύσεων αποταμίευσης νερού βροχής, ώστε να ενισχυθούν το δυνατόν τα υδατικά διαθέσιμά τους, αλλά και να περιοριστεί η αφαλάτωση", υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Εμμανουλούδης.
      Ένα εκρηκτικό "κοκτέιλ"
      Με το πρόβλημα της λειψυδρίας να έχει λάβει φέτος μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών, αρκετές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια κυρίως των θερινών μηνών, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασίας. Ο κ. Εμμανουλούδης επεξηγώντας ακριβώς τον όρο της λειψυδρίας τονίζει ότι πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο ο πολύτιμος αυτός φυσικός πόρος, το νερό, προσφέρεται σε μικρότερες ή πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με αυτές που ο άνθρωπος, η χλωρίδα και η πανίδα μιας συγκεκριμένης ή ευρύτερης περιοχής, χρειάζεται για να καλυφθούν οι αντίστοιχες ανάγκες και προσθέτει ότι συνήθως η λειψυδρία μιας περιοχής, είναι στενά συνυφασμένη με την έλλειψη βροχοπτώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή αυτή (ανομβρία). Υπάρχει όμως και η περίπτωση – αρκετά συχνή τις τελευταίες δεκαετίες –, όπως τονίζει, να εμφανίζεται λειψυδρία σε μια περιοχή ακόμα και αν έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις. "Αυτό συμβαίνει γιατί η ζήτηση του νερού στην περιοχή αυτή, υπερβαίνει την προσφορά σε νερό των επιφανειακών και υπόγειων υδροφορέων", σημειώνει. Παρατηρώντας τις συνθήκες που επικρατούν τη φετινή χρονιά, ο κ. Εμμανουλούδης επισημαίνει ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας, εντάσσεται στην πρώτη από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι οι βροχοπτώσεις κατά την χειμερινή περίοδο στις περισσότερες περιοχές της χώρας ήταν κάτω από το μέσο όρο, ενώ οι χιονοπτώσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Σε αυτές τις συνθήκες, έρχονται να προστεθούν και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την χώρα από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο ακόμα. "Όλα τα ανωτέρω προαναφερθέντα γεγονότα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό "κοκτέιλ”, του οποίου τις συνέπειες βιώνουμε το διάστημα αυτό", επισημαίνει ο κ. Εμμανουλούδης και προσθέτει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πάρα πολλές και εξαιρετικά δυσμενείς.
      "Ενδεικτικά αναφέρουμε την πολύ σημαντική αύξηση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών επειδή αυξάνεται η ευφλεκτότητα της βλάστησης, τον κίνδυνο καταστροφής των γεωργικών καλλιεργειών όλων των ειδών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, άνθρωπο και ζώα, τον κίνδυνο για την φυσιολογική ανάπτυξη της χλωρίδας και την επιβίωση της πανίδας (ασθένειες, μαζικοί θάνατοι). Όσον αφορά τις αρνητικές επιδράσεις στον άνθρωπο, αυτές σχετίζονται με την υγεία του, την υγιεινή του, την ποιότητα ζωής του, αλλά και την οικονομική του ευημερία, διότι η λειψυδρία επηρεάζει αρνητικά και μια σειρά από υπηρεσίες ή προϊόντα, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι κατασκευές κλπ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας παίρνει ακόμη πιο εφιαλτικές διαστάσεις όσο σε μια περιοχή, εμφανίζεται αυξημένη εποχιακά συγκέντρωση πληθυσμού, γεγονός που συμβαίνει στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, εξαιτίας του τουρισμού", σημειώνει.
      "Ασφυκτικές υδρολογικά συνθήκες στις νησιωτικές περιοχές κατά τη θερινή περίοδο"
      Με τη χώρα μας να δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, που όπως τονίζει ο κ. Εμμανουλούδης, τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα 30.000.000, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος κατά τη θερινή περίοδο, οι επισκέπτες αυτοί συκεντρώνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό τους στην πρωτεύουσα και σε νησιωτικές περιοχές, δημιουργώντας στις τελευταίες, ασφυκτικές υδρολογικά συνθήκες, λαμβανομένων υπόψιν και των δυσμενών κλιματικών συνθηκών που προαναφέρθηκαν. Για το λόγο αυτό, ο κ. Εμμανουλούδης εκφράζει, τους φόβους και την ανησυχία του ότι "όσα νέα έργα αποταμίευσης νερού και αν προταθούν (ιδιαίτερα στα δημοφιλή τουριστικά νησιά της χώρας) και όσα αν κατασκευαστούν, καθώς επίσης και όσες μονάδες αφαλάτωσης δημιουργηθούν, από ένα συγκεκριμένο όριο επισκεπτών και μετά, η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη". "Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει από κοινού η Πολιτεία σε συνεννόηση με τους ΟΤΑ των περιοχών αυτών και τους κατοίκους, να καθορίσουν μια νέα τουριστική πολιτική, η οποία θα οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις για ανθρώπους, χλωρίδα, πανίδα και ιχθυοπανίδα των περιοχών αυτών", τονίζει ο κ. Εμμανουλούδης.
      "Εμφανείς επιπτώσεις σε λίμνες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας "
      Πέρα ωστόσο από τα ζητήματα λειψυδρίας που παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας, έχει διαπιστωθεί και η κάθοδος της στάθμης των λιμνών. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη, αυτό είναι γενικότερα απόρροια μιας σειράς παραγόντων (κλιματικών, γεωμορφολογικών, τεκτονικών, τεχνικών κλπ.). Κατά την φετινή χρονική περίοδο, όπως εξηγεί, η διαπιστωθείσα κάθοδος της στάθμης στις λίμνες της χώρας μας, οφείλεται αφενός στην προαναφερθείσα έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων – διότι πολλές εξ’ αυτών τροφοδοτούνται με νερό από ορεινές λεκάνες απορροής, που καλύπτονται συνήθως με χιόνια – και αφετέρου στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στην έντονη ηλιοφάνεια, που επικρατούν από τον περασμένο Μάρτιο, που έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη εξάτμιση των ανώτερων στρωμάτων νερού των λιμνών.
      "Το φαινόμενο είναι οπτικά εντονότερο, σε λίμνες που έχουν μικρό βάθος όπως π.χ. η Δοϊράνη, της οποίας το βαθύτερο σημείο είναι 4 m και όπου με μια κάθοδο της στάθμης της κατά 2 m, η λίμνη εμφανίζεται να έχει μειωθεί στο μισό.
      Εξυπακούεται ότι από το φαινόμενο αυτό δεν εξαιρούνται και οι τεχνητές λίμνες – ταμιευτήρες – όπως π.χ. ο Μόρνος, η λίμνη Πλαστήρα κλπ.
      Δυστυχώς, αν εξαιρέσουμε τεχνητές ή φυσικές λίμνες των βορειοδυτικών τμημάτων της χώρας, σε όλο το υπόλοιπο τμήμα της, ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα (βλ. Δοϊράνη, λίμνη Λαγκαδά Θεσσαλονίκης κλπ), οι επιπτώσεις είναι από λίαν εμφανείς έως εμφανείς", υπογραμμίζει.
      Επιτακτική η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης
      Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλουδή, για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κατάστασης - κρίσης, είναι επιτακτικό να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις εμφάνισης κρίσεων (υγειονομικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής κλπ.). Αυτά, όπως εξηγεί, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: άμεσα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα. Ειδικότερα, ο κ. Εμμανουλούδης προτείνει τα εξής μέτρα:
      Άμεσα:
      Υιοθέτηση ατομικής κουλτούρας εξοικονόμησης νερού στην καθημερινότητά μας (παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή, καθαριότητα). Το μέτρο αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό για τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία.
      Υιοθέτηση μεθόδων άρδευσης στην γεωργία, οι οποίες δεν είναι υδατοβόρες, εν ανάγκη αλλαγή και είδους καλλιεργειών (μην ξεχνάμε ότι η γεωργία καταναλώνει το 70% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, παγκοσμίως ! ).
      Αποφυγή κάθε είδους (τουλάχιστον για την θερινή περίοδο) χρήσης νερού για σκοπούς αναψυχής, αισθητικής κλπ. (πισίνες, συντριβάνια, άρδευση κήπων).
      Βραχυπρόθεσμα:
      Περιορισμός των απωλειών των δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού, από τις δεξαμενές αποθήκευσης ή σημεία υδροληψίας προς τις οικιακές – εμπορικές καταναλώσεις, δεδομένου ότι οι απώλειες των δικτύων στην χώρα μας, ακόμα και στην περιοχή της πρωτεύουσας κυμαίνονται από 45 – 55% (με διεθνώς παραδεκτό όριο το 20%), γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι από την διατιθέμενη ποσότητα νερού, η μισή φτάνει στο σημείο κατανάλωσης !
      Ο περιορισμός των απωλειών θα προκύψει αφενός από την επισκευή των διαρροών και βλαβών, αφετέρου από την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων.
      Μεσοπρόθεσμα:
      Επακριβής υπολογισμός των σημερινών αναγκών αλλά και της μελλοντικής ζήτησης, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Ο υπολογισμός αυτός μπορεί να γίνει με την βοήθεια σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων, που στηρίζονται σε νεοεισαγόμενους δείκτες όπως το Υδατικό Αποτύπωμα (Water Footprint). Το Υδατικό Αποτύπωμα είναι ουσιαστικά η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος, μια επιχείρηση ή μια βιομηχανία καθημερινά. Από τον συγκεκριμένο υπολογισμό δύναται να προκύψει με ακρίβεια το ετήσιο έλλειμμα σε νερό για μια συγκεκριμένη περιοχή, για διαφορετικά κλιματικά σενάρια, στο παρόν και στο εγγύς μέλλον, γεγονός που τον καθιστά απαραίτητο για την επιλογή των κατάλληλων έργων αποταμίευσης νερού σε μια περιοχή και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους, ως προς την θέση και το μέγεθός τους. Τα έργα αυτά θα πρέπει να αποσκοπούν στην κατά το δυνατόν κάλυψη του ελλείμματος αυτού, ακόμα και για δυσμενή σενάρια.
      Κατασκευή τεχνικών έργων μικρής κλίμακας (ομβροπλατείες, υπερπηδητά εσχαρωτά φράγματα κλπ.), με την βοήθεια των ανωτέρω υπολογιστικών μεθόδων. Τα έργα αυτά μπορούν να συνδυάζονται, με τεχνικές κατασκευής και λειτουργίας φιλικές προς τα οικοσυστήματα (Ecosystem based adaptation) . Η κατασκευή των έργων αυτών προσιδιάζει ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές όπου πρέπει να δίνεται και η απαραίτητη προσοχή στην αισθητική των παρεμβάσεων, είναι δε εξαιρετικά αποτελεσματικά για την συλλογή βρόχινου νερού, ακόμα και από μικρές σε διάρκεια και ένταση βροχοπτώσεις, μπορούν δε να συνδυάζονται και με μια σειρά από nature based solutions (λύσεις με βάση την φύση). Το συλλεγόμενο βρόχινο νερό θα αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές, προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες εξάτμισης.
    3. Επικαιρότητα

      Engineer

      Για βιομηχανικά και logistics assets δεσμεύτηκαν περί τα $41,5 δισ. παγκοσμίως το α’ εξάμηνο του 2024, αύξηση 30% σε σχέση με τον μέσο όρο πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την έκθεση Capital Markets της Savills: Industrial and Logistics, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 που μόλις δημοσιεύτηκε.
      Οι συμφωνίες που τελικά ολοκληρώθηκαν παγκοσμίως το 1ο εξάμηνο ανήλθαν σε $78 δισ., μειωμένες κατά 16% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά αυξημένες πάνω από 9% από τον μέσο όρο του 2015-19.
      Σύμφωνα με την Savills, η μέση συμφωνία αυξήθηκε σε μέγεθος κατά περίπου 11% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, γεγονός που ερμηνεύεται ότι οι επενδυτές κλίμακας επιστρέφουν ενώ ανακάμπτει η  δραστηριότητα από τους διασυνοριακούς "παίκτες".
      Οι διασυνοριακοί επενδυτές έχουν ήδη υποστηρίξει μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες φέτος, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνημένης αγοράς από την Brookfield ενός χαρτοφυλακίου logistics στις ΗΠΑ (1,36 εκατ.τ.μ.) από την DRA Advisors για $1,3 δισ. που ήταν και η τρίτη συμφωνία στις ΗΠΑ που ξεπέρασε το όριο του ενός δισ. δολ. μέχρι στιγμής φέτος, σε όλους τους τομείς.
      Επενδύσεις €34 εκατ. στην Ελλάδα το 2024
      Στην Ελλάδα καταγράφηκαν επενδύσεις ύψους €34 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2024 με την ζήτηση για ακίνητα logistics να εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή σύμφωνα με σύμφωνα με έκθεση της DANOS - an alliance member of BNP PARIBAS REAL ESTATE. Τα βασικά ενοίκια για μεγάλα, σύγχρονα και βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία αυξάνονται, ενώ οι αποδόσεις συμπυκνώνονται. Περισσότερα από 250.000 τετραγωνικά μέτρα νέων κτιρίων logistics εκτιμάται ότι θα παραδοθούν έως το 2024.

      Οι μεγαλύτεροι επενδυτές στον χώρο εξακολουθούν να είναι οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ οι οποίες ενδιαφέρονται κυρίως για τα prime logistics, σε τοποθεσίες όπως ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα, των οποίων οι τιμές αυξάνονται  λόγω της μεγάλης ζήτησης με το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται σε δευτερεύουσες τοποθεσίες όπως στα Οινόφυτα και το Μαρκόπουλο.

      Το λιμάνι του Πειραιά έχει ξεπεράσει άλλα λιμάνια της Μεσογείου, καθώς σταδιακά, ο Πειραιάς εξελίσσεται σε βασικό κόμβο για τα Βαλκάνια, ενώ ενδιαφέρον αρχίζει να σημειώνεται και για λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και η Αλεξανδρούπολη. .
      Για το υπόλοιπο του έτους, αναμένουμε περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων λόγω της ζήτησης από επενδυτικά κεφάλαια, που επικεντρώνονται στον κλάδο των logistics.
    4. Επικαιρότητα

      Engineer

      Αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτών σε παραλίες, που έχουν γίνει έως το 2011, καλούνται να νομιμοποιήσουν οι Δήμοι. Αυτό προβλέπει το άρθρο 46 του Ν . 5131/2024 που ψηφίστηκε τον Ιούλιο στη Βουλή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διάταξη που έχει τον τίτλο: «Παραχώρηση απλής χρήσης σε όμορη επιχείρηση αιγιαλού και παραλίας υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 14α του ν. 2971/2001»:
      Επιτρέπεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 η σύναψη σύμβασης παραχώρησης του άρθρου 11 του ν. 5092/2024 (Α’ 33), περί διαδικασίας παραχώρησης απλής χρήσης σε όμορη επιχείρηση ή σωματείο, σε τμήματα αιγιαλού και παραλίας της παρ. 1 του άρθρου 14α του ν. 2971/2001 (Α’ 285) υπό τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς: α) Η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια ένα (1) ή δύο (2) έτη σύμφωνα με την υπό στοιχεία 57878 ΕΞ 2024/22.4.2024 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2419),
      β) πριν από την κατάρτιση της σύμβασης, ο οικείος Δήμος ή ο δημόσιος φορέας που κατασκεύασε ή συντηρεί τα έργα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14α του ν. 2971/2001:
      βα) έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση κατασκευών που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 28η Ιουλίου 2011 με αίτηση προς την οικεία Κτηματική Υπηρεσία, η οποία υποβάλλεται κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία επίσης αποφασίζεται η διεξαγωγή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η υποβολή αίτησης υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, και
      ββ) έχει εκδώσει πράξη – βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι οι κατασκευές είναι ασφαλείς ως προς τη χρήση τους από τους λουόμενους και το κοινό,
      Η διαδικασία
      γ) ο Δήμος υποβάλλει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2025 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή την αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις που απαιτείται για τη διαδικασία του άρθρου 14α του ν. 2971/2001. Αν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις δεν υποβληθεί εμπροθέσμως, οποιαδήποτε σύμβαση παραχώρησης λύεται αυτοδικαίως.
      Το αντάλλαγμα χρήσης για τις παραχωρήσεις της παρ. 1 ανέρχεται στο διπλάσιο αυτού που υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 5092/2024. Κατά τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης της παρ. 1: α) δεν επιτρέπεται η εκτέλεση νέων έργων ή η διενέργεια κατασκευών άνευ αδείας, β) αναστέλλεται η έκδοση νέων πρωτοκόλλων καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης για υφιστάμενα έργα. Οι διοικητικές κυρώσεις της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 5092/2024, περί διοικητικών κυρώσεων, πλην του προστίμου, αναστέλλονται για παραβάσεις εντός εκτάσεων της παρ. 1, που έχουν διαπιστωθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον ο οικείος δήμος έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότησή τους και έχει εκδώσει την πράξη – βεβαίωση, από την οποία προκύπτει ότι οι κατασκευές είναι ασφαλείς ως προς τη χρήση τους για τους λουόμενους και το κοινό. Η αναστολή διακόπτεται αν η σύμβαση παραχώρησης λυθεί αυτοδικαίως, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. γ) της παρ. 1 ή αν το αίτημα για αδειοδότηση απορριφθεί.
      Ν.5131-24 ΦΕΚ 128-Α-02.08.2024.pdf
    5. Επικαιρότητα

      Engineer

      Τo ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης Copernicus έδωσε στη δημοσιότητα τον πιο πρόσφατο χάρτη με τα πύρινα μέτωπα που εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα στην βορειοανατολική Αττική, από το μεσημέρι της Κυριακής, που ξέσπασε η φωτιά στον Βαρνάβα.

      Ο χάρτης δείχνει τα τελευταία δεδομένα και τις ενεργές εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς.
       
    6. Επικαιρότητα

      Engineer

      Οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησαν σε 12.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραβάσεις σε αιγιαλό και παραλίες σε όλη την χώρα από τις αρχές του καλοκαιριού έως σήμερα, από τους οποίους οι 2.500 την τελευταία εβδομάδα.
      Συνολικά κατά τη φετινή περίοδο ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 450 την τελευταία εβδομάδα.

      Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους ενώ οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κατά βάση μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων από τους πολίτες στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.
      Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο.
      Ωστόσο, από τους ελέγχους προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, που περιλαμβάνουν απουσία ανάρτησης πινακίδων μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης.
      Σε όλες τις επιχειρήσεις που αποδείχθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση έχουν διενεργηθεί συνολικά 36 σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί, εκ των οποίων οι 14 την τελευταία εβδομάδα στις περιοχές Κέρκυρα (2), Μεσσηνία (2), Ηλεία (3), Κεφαλλονιά (7).
      Σημειώνεται πως οι 7 περιοχές της χώρας που από την αρχή του καλοκαιριού συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:
      Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.930 καταγγελίες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 24 παραλίες όπου έχουν γίνει περίπου 1.500 καταγγελίες. Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 1.579 καταγγελίες από τις οποίες 183 τις τελευταίες 5 μέρες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 22 παραλίες, δηλαδή στο 80% των παραλιών όπου έχουν γίνει καταγγελίες. Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 1.355 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 8 παραλίες, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 600 καταγγελίες. Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 799 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 16 παραλίες, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 330 καταγγελίες. Στη Ρόδο έχει συσταθεί κοινή ομάδα ελέγχου μεταξύ Κτηματικής Υπηρεσίας, Δήμου και άλλων υπηρεσιών και υπάρχει συντονισμός και στενή συνεργασία για τους ελέγχους. Κυκλάδες: Οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 552 καταγγελίες και έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε Μύκονο και Πάρο. Κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας βρίσκεται στη Θήρα και συνεργάζεται για ελέγχους και αυτοψίες με τον Δήμο ενώ υπάρχει επίσης συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο. Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 372 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 4 παραλίες στις οποίες έγιναν 77 καταγγελίες. Χανιά: Εξετάστηκαν 264 καταγγελίες συνολικά οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 7 παραλίες, στις οποίες ήδη έχουν διενεργηθεί αυτοψίες
    7. Επικαιρότητα

      Engineer

      Στην προεπιλογή έξι επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β' Φάση (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού, προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.
      Ειδικότερα, τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):
      *ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
      *ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.
      *Κοινοπραξία ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ JET PLAN SHIPPING Co LTD- ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
      *Κοινοπραξία GPH CRUISE PORT FINANCE LTD- PROMARINE S.A.
      *Κοινοπραξία OLYMPIC MARINE S.A.- MSC CRUISES S.A.
      *ISRAEL SHIPYARDS INDUSTRIES LTD.
      Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν τις σχετικές Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της Β' Φάσης του διαγωνισμού και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με το περιουσιακό στοιχείο.
      Η εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου A.E.» (ΟΛΛ Α.Ε.) έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει με το Δημόσιο με διάρκεια 60 ετών από την έναρξη ισχύος της (ισχύει έως το 2062).
      Ο λιμένας του Λαυρίου αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής και, λόγω της εγγύτητάς του με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, προσφέρεται ιδιαίτερα για τουριστική ανάπτυξη, με δραστηριότητες όπως η κρουαζιέρα και ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής.
    8. Επικαιρότητα

      GTnews

      Επιπλέον κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες στο πρόγραμμα. Επιπλέον κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή 2», το οποίο αποτελεί την νέα φάση του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
      Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές. Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.
      Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία Τι αλλάζει Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με αυτή την επέκταση, το πρόγραμμα φέρνει μια σημαντική προσθήκη, καθώς περιλαμβάνει πλέον και την χορήγηση επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών φούρνων και πλυντηρίων, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις κουζίνες τους με σύγχρονες τεχνολογίες.
      Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει στους καταναλωτές την δυνατότητα να ανανεώσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές με νέα, πιο «έξυπνα» μοντέλα που διαθέτουν την ευελιξία της απομακρυσμένης λειτουργίας. Αυτό θα επιτρέψει σε χιλιάδες καταναλωτές να εκμεταλλευτούν την ευκολία που προσφέρουν αυτές οι συσκευές. Είτε πρόκειται για το πλύσιμο ρούχων είτε για το μαγείρεμα, οι έξυπνες συσκευές επιτρέπουν την εκτέλεση των εργασιών απομακρυσμένα, ακόμα και ενώ ο χρήστης βρίσκεται στην εργασία του. Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή 2», περιλαμβάνει βασικά στοιχεία και λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή η πρωτοβουλία:
      Τα κριτήρια
      Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιώτες και νοικοκυριά που έχουν εγκατεστημένες παλιές και ενεργοβόρες συσκευές, προκειμένου να τις αντικαταστήσουν με νέες που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές από άποψη ενέργειας Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Οι αιτήσεις συνήθως ανοίγουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτους.
      Επιλέξιμες συσκευές
      Προσφέρονται επιδοτήσεις για μια ποικιλία οικιακών συσκευών, όπως ψυγεία, κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων και φούρνους. Το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες συσκευών. Τα οικονομικά οφέλη περιλαμβάνουν εκπτώσεις στην αγορά νέων συσκευών και, κατ’ επέκταση, μείωση στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας μακροπρόθεσμα. Εκτός από την αντικατάσταση παλιών συσκευών, το πρόγραμμα προωθεί και την ανακύκλωση των αποσυρθέντων συσκευών για να αποφευχθεί η συσσώρευση απορριμμάτων και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και/ή ευρωπαϊκά κονδύλια, εξασφαλίζοντας ότι οι παρεχόμενες επιδοτήσεις είναι βιώσιμες και αποτελεσματικές.
       
    9. Επικαιρότητα

      Engineer

      Εξπρές έγκριση της σύμβασης νέας Παραχώρησης για την Αττική Οδό έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες το Ελεγκτικό Συνέδριο, επισπεύδοντας επί της ουσίας τη μεταβίβαση στο νέο παραχωρησιούχο του αυτοκινητόδρομου, ήτοι τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
      Η σύμβαση ασφαλώς πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή, ωστόσο εκτιμάται πως το ΤΑΙΠΕΔ (ως φορέας δημοπράτησης) θα εισπράξει πριν το τέλος της χρήσης 2024, τα 3,27 δισ. ευρώ της προσφοράς του αναδόχου. Το συγκεκριμένο ποσό, αν και κατευθύνεται στην απομείωση του κρατικού χρέους, αποτελεί μέγεθος που αντιστοιχεί στο 1,5% του εγχώριου ΑΕΠ.
      Υπενθυμίζεται πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επικράτησε στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα σύμβαση με προσφορά 3,27 δισ. ευρώ και ανακηρύχθηκε οριστικός ανάδοχος μετά την απόρριψη σχετικών προσφυγών για την συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου για την προσεχή 25ετία.  
      Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ. που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής.
      Αυξημένη κίνηση και έσοδα στο πρώτο εξάμηνο
      Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η μέση ημερήσια κυκλοφορία στην Αττική Οδό εμφανίζεται αυξημένη κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ σε σχέση με το 2019 η μέση ημερήσια κυκλοφορία εμφανίζεται ενισχυμένη κατά σχεδόν 16% – 17%.
      Επίσης, στο φετινό εξάμηνο τα έσοδα ανήλθαν συνολικά σε περίπου 113 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 που ήταν περί τα 103 εκατ. ευρώ.  
      Αν και αμφότερες οι πλευρές, δηλαδή η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών αλλά και η Παραχωρησιούχος, εκτιμούσαν πως η ολοκλήρωση της μετάβασης από τον υφιστάμενο Παραχωρησιούχο, την κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ, δεν θα έχει ολοκληρωθεί εντός του συμβατικού χρόνου λήξης της προηγούμενης σύμβασης (τον Οκτώβριο του 2024), εν τούτοις η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί πρόοδο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ.
      Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος είχε τοποθετήσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της νέας σύμβασης για την Αττική Οδό στο πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ αντίστοιχη εκτίμηση είχε διατυπώσει και ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης.
    10. Επικαιρότητα

      Engineer

      Τουλάχιστον 35.000 μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης προστέθηκαν από την αρχή του χρόνου στις πλατφόρμες σύμφωνα με ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ.
      Πιο συγκεκριμένα,ο αριθμός καταλυμάτων τον Ιούνιο ανήλθε στα 224.860, έναντι 204.578 έναν χρόνο πριν, ενώ η χρονιά έκανε "ποδαρικό" με περίπου 190.000 καταλύματα τον Ιανουάριο. Παρόμοια εικόνα και στον αριθμό των κλινών όπου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 παρατηρείται μια προοδευτική αύξηση στον συνολικό αριθμό κλινών σε σχέση με τα στοιχεία του 2023. Η αύξηση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 90 χιλιάδες και το σύνολο των προσφερόμενων κλινών πλησίασε το 1 εκατομμύριο τον Ιούνιο και αναμένεται να το ξεπεράσει τον Ιούλιο.

      Η βραχυχρόνια διαμονή
      Η ανάλυση του booking window (που αφορά σε μισθώσεις για κάτω από 28 διανυκτερεύσεις) για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτύπωσε μια τάση για πιο έγκαιρο προγραμματισμό το Α’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2023 και για λιγότερο έγκαιρο προγραμματισμό το Β' τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το Β' τρίμηνο του 2023. 
      Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, το booking window αυξήθηκε στις 40 ημέρες από 27 ημέρες τον Ιανουάριο του 2023, καταγράφοντας αύξηση +49,4%. Τον Φεβρουάριο το booking window φτάνει τις 49 ημέρες, παρουσιάζοντας αύξηση +107,5% από τις 24 ημέρες. 
      Τον Μάρτιο, το booking window ανήλθε στις 35 ημέρες, σημειώνοντας αύξηση +7,6% σε σχέση με τις 32 ημέρες του προηγούμενου έτους. Τον Απρίλιο το booking window ανέρχεται σε 39 ημέρες, καταγράφοντας μείωση -7,4% από τις 42 ημέρες του Απριλίου του 2023. Τον Μάιο το booking window διαμορφώθηκε σε 46 ημέρες καταγράφοντας μείωση -13,3%. Τέλος, τον Ιούνιο το booking window διαμορφώθηκε σε 57 ημέρες έναντι 60 σημειώνοντας μείωση -5,0%. 
      Η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων για το ‘Α τρίμηνο 2024 δείχνει μια σταθερότητα σε σχέση με το ‘Α τρίμηνο του 2023 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών. Αυτό υποδηλώνει αύξηση της ζήτησης παράλληλα με την προσφορά που αποτυπώνεται κατά το Β’ τρίμηνο του 2024 όπου καταγράφεται υψηλότερη πληρότητα καταλυμάτων σε σύγκριση με το Β' τρίμηνο του 2023. 

      Ειδικότερα τον Ιανουάριο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο, σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%) ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15%). Τον Απρίλιο, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%) ενώ τον Μάιο ανήλθε σε 30% (έναντι 26%). Τέλος, τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40% έναντι 38% τον Ιούνιο του 2023. 
      Η μέση διάρκεια παραμονής σε διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιούνιου 2024, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη του 2023, σημείωσε αύξηση μόνο τους δύο πρώτους μήνες ενώ τους υπόλοιπους καταγράφει μείωση. 
      Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2024, η μέση διάρκεια παραμονής ανήλθε σε 3,5 διανυκτερεύσεις (+6,8%), τον Φεβρουάριο ανήλθε στις 3,7 διανυκτερεύσεις (+32,6%). Από τον Μάρτιο αρχίζει πτωτική τάση με 3,5 διανυκτερεύσεις τον Μάρτιο (-1,5%), 3,8 διανυτκτερεύσεις τον Απρίλιο, 3,5 διανυκτερεύσεις τον Μάιο (-10,0%) και τέλος, τον Ιούνιο η μείωση διαμορφώθηκε σε 3,8 διανυκτερεύσεις (-5,0%).
    11. Επικαιρότητα

      GTnews

      Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων: Το «μεγάλο μάτι» της εφορίας θα «διεισδύσει» από τον Σεπτέμβριο στην ακίνητη περιουσία περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων.
      Πρόκειται για «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», μια νέα βάση δεδομένων, η οποία θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο. Στο εν λόγω Μητρώο θα καταγραφούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων, όπως: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας. Αλλά και επιπλέον πληροφορίες, ήτοι εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Ενώ, η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε ταχύτατες διασταυρώσεις για αδήλωτα ακίνητα, ψευδή στοιχεία ή αδήλωτα ενοίκια.
      Στον νέο φάκελο θα περιληφθεί το σύνολο των στοιχείων του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, καθώς και από τις δηλώσεις Ε2 για τα μισθωτήρια των ακινήτων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα μεταφερθούν αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων.
      Τα ψηφιακά αυτά δεδομένα θα δώσουν στη Φορολογική Διοίκηση τη δυνατότητα για συγκρίσεις με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο να εντοπισθούν ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια για να γλυτώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.ά., ή και να αποφύγουν τις κυρώσεις για πιθανές αυθαίρετες κατασκευές. Ταυτόχρονα, το Μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου που θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή, ενώ θα ενημερώνεται, επίσης αυτόματα, οποτεδήποτε ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του. Έτσι, η ΑΑΔΕ θα έχει τη πλήρη και ακριβή εικόνα για το ποιοι και πόσα εισπράττουν από ενοίκια κατοικιών.
      Σύμφωνα, εξάλλου, με στελέχη της ΑΑΔΕ, με τη διασύνδεση του Μητρώου με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, θα δοθεί η δυνατότητα ώστε τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών δηλώσεών τους, και οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στο έντυπο Ε1.
      Παράλληλα, τα δεδομένα του ηλεκτρονικού Μητρώου θα διασυνδεθούν με το Κτηματολόγιο. Τα στοιχεία που θα αντληθούν από τις εγγραφές που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο στο σύνολο της επικράτειας, θα δώσουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να μπορεί να τα αντιπαραβάλλει με το Ε9 αλλά και με το Ε1. Με αποτέλεσμα να ελέγχεται εάν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και εάν τα χαρακτηριστικά τους, όπως είναι η επιφάνεια, το είδος, η χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα, ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες. Κάτι, που θα δώσει τη δυνατότητα εξπρές διασταυρώσεων από τις ελεγκτικές αρχές για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9 για να έχουν φοροαπαλλαγές, ή να καταβάλλουν λιγότερα ποσά φόρου από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας, ή και να εισπράττουν παράνομα κοινωνικά επιδόματα.
    12. Επικαιρότητα

      GTnews

      Oριστικά συμβόλαια και προσύμφωνα αγοραπωλησίας για την πώληση πέντε (5) διαφορετικών οικοπέδων στην Περιοχή προς Πολεοδόμηση «Α-Π3» εντός του έργου στο Ελληνικό (πλησίον του Commercial Hub και του The Ellinikon Mall), συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51 χιλ. τ.μ, υπέγραψε η Lamda Development.
      Το συνολικό τίμημα της πώλησης των πέντε (5) ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 106 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο τίμημα περίπου €2.100 ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας. Το τίμημα είναι τετραπλάσιο του λογιστικού κόστους.
      Το κέρδος για την Lamda
      Η συνολική αξία των συγκεκριμένων πέντε (5) οικοπέδων στα βιβλία της Εταιρείας (κόστος κτήσης περιλαμβανομένου του αναλογούντος κόστους υποδομών) την 31.12.2023 ανερχόταν σε περίπου €27 εκ. ή €531 ανά τ.μ. Ο Όμιλος LAMDA Development αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση όλων των συναλλαγών, να αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου €76 εκ. (περιλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής) ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία και τις καθαρές ταμειακές ροές της Φάσης Α’ του έργου.
      Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, η εν λόγω συναλλαγή αναδεικνύει έναν ακόμα τρόπο δημιουργίας υπεραξίας στο έργο του Ελληνικού, την οποία καρπώνεται η Εταιρεία και κατ’ επέκταση οι μέτοχοι της. Επίσης, σημειώνεται ότι το έργο του Ελληνικού συνεχίζεται με μηδενικό δανεισμό, κάτι που αποτελεί εξέχουσα περίπτωση σε διεθνές επίπεδο για ανάλογες αναπτύξεις.
       
      Ποιοι είναι οι αγοραστές
      Οι αγοραστές, οι οποίοι προέκυψαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, αναλαμβάνουν το κόστος της εκάστοτε ανάπτυξης καθώς και την υποχρέωση να ολοκληρώσουν τις οικιστικές αναπτύξεις εξ ολοκλήρου. Οι εν λόγω αγοραστές είναι οι διεθνείς όμιλοι Brook Lane Capital και TENBRINKE και οι ελληνικοί Hellenic Ergon και Daedalus Development, οι οποίοι θα συνδράμουν στην ανάπτυξη αλλά και στην επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης της ανάπλασης του έργου στο Ελληνικό.
      Η συνολική επένδυση για τις εν λόγω αναπτύξεις, εκτιμάται να ανέλθει στα €300 εκ. τουλάχιστον.
      Ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε σχετικά: «Το αποτέλεσμα των πωλήσεων αναδεικνύει τη σημαντική υπεραξία που έχει ήδη δημιουργηθεί από την μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου, η οποία θα συνεχιστεί με αυξανόμενους ρυθμούς καθώς θα προχωρά η εξέλιξη του ευρύτερου έργου στο Ελληνικό. Το συνολικό υπόλοιπο των οικιστικών αναπτύξεων ανέρχεται σε περίπου 1 εκ. τ.μ.»
      Η AXIA Ventures Group Ltd ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Papapolitis & Papapolitis ως νομικός σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. στο πλαίσιο της συναλλαγής.
    13. Επικαιρότητα

      Engineer

      Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα λόγω του συναγερμού για λειψυδρία που έχει σημάνει σε πολλές περιοχές της χώρας.
      Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.
      Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές την ίδια ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της.
      «Πράγματι, φέτος σε πολλές περιοχές στα ανατολικά της χώρας υπάρχει για το διάστημα Οκτωβρίου 2023 με Απρίλιο 2024 μια μείωση των βροχοπτώσεων, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, κατά 40-50%. Στην Αττική, για παράδειγμα, είχαμε μείωση 45% ενώ μείωση είχαμε και στην Κρήτη και ειδικά στην Ανατολική Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο, ήταν της τάξεως του 60%», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου. Ωστόσο διευκρινίζει ότι λειψυδρία μπορεί να υπάρξει και χωρίς την ξηρασία.
      Όπως επισημαίνει η κ. Μιμίκου οι ξηρές χρονιές αλλά και η ανοικονόμητη κατανάλωση νερού προκαλούν λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί και να ληφθούν αποφάσεις.
      «Υπάρχει ένα έντονο καμπανάκι στην Ελλάδα. Πρέπει σε κάθε χρήση νερού είτε είναι υδρευτική είτε αρδευτική- κυρίως στην αρδευτική- να βελτιωθούν οι μέθοδοι άντλησης να μεγαλώσει ο λόγος παραγωγικότητας του αγροτικού νερού», εξηγεί η κ. Μιμικού και προσθέτει ότι χρειάζεται να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.
      Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού στην τεχνητή Λίμνη Μόρνου και στο φράγμα Αποσελέμης στην Κρήτη 
      Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 διαπιστώνεται σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στη χώρα μας, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ. Συγκεκριμένα, στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στο φράγμα Αποσελέμης, στην Κρήτη, έπειτα από ανάλυση που εφάρμοσε το Beyond EO Centre NOA με δορυφορικές εικόνες Sentinel-2.
      Όπως εξηγεί η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ ΕΑΑ, παραθέτοντας σχετικούς χάρτες «είναι φανερό ότι και στις δύο περιπτώσεις η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και η διαφορά πτώσης μεταξύ του 2022 και του 2024 παρουσιάζεται με διαγράμμιση. Το εμβαδόν της επιφάνειας της διαφοράς τους καλύπτει περίπου 4700 στρέμματα και 600 στρέμματα αντίστοιχα στους 2 χάρτες».
      Η σελίδα climatebook λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 2 Ιουλίου 2023 διαπιστώνει ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.5 km², ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε ~12.8 km² –  κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με την μέση τιμή από το 2010.
       Τα παραπάνω δεδομένα προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα που «χτυπάει» καμπανάκι και για την Αττική.
      «Ο Μόρνος έχει φτάσει στο όριο των 700 εκατομμυρίων κυβικών, που σημαίνει ότι τα καμπανάκια έχουν βαρέσει. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα μπορεί να αντέξει με την ίδια κατανάλωση και χωρίς μέτρα άλλα 2 χρόνια δεν ξέρω. Είναι ήδη οριακά. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε άλλο ένα τέτοιο έτος χωρίς να σκεφτούμε μέτρα εξοικονόμησης νερού, και κυρίως για το αγροτικό νερό, καθώς το 80% διατίθεται για αγροτική παραγωγή», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μιμίκου.
      Σε χαμηλά επίπεδα η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία
      Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις.
      Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το climatebook και λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η σελίδα από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 22 Ιουλίου 2023 (ένα χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.6 km², ενώ στις 21 Ιουλίου 2024 υπολογίστηκε ~9.8 km².
      Σε σύγκριση με την μέση τιμή από το 2010 η έκταση της λίμνης σήμερα είναι 35-40% μικρότερη.
      «Έρχονται και χειρότερα»
      Όπως εξηγεί ο φυσικός μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του meteo.gr και του climatebook, Σταύρος Ντάφης, το 2008 που είχαν παρατηρηθεί επίσης φαινόμενα λειψυδρίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα νούμερα όσον αφορά την έκταση και τον όγκο νερού που είχαν οι ταμιευτήρες ήταν ακόμη χειρότερα. «Φέτος, αν και δεν έχουμε πλησιάσει ακόμα το 2008, μεσολαβούν ακόμα δύο μήνες σχεδόν μέχρι να αρχίσουν οι βροχές του φθινοπώρου, θα δούμε λίγο χειρότερα νούμερα τους επόμενους μήνες», σημειώνει.
       Από τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, οι βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί σχεδόν κάθε μήνα, είναι κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.
      «Αυτό συμβαίνει κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Δωδεκάνησα, και στην Πελοπόννησο. Εξαιρείται η Κυπαρισσία αλλά το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου βρίσκεται κι αυτό σε πορτοκαλί συναγερμό, στο θέμα έλλειψης βροχοπτώσεων αλλά και ξηρασίας του εδάφους», τονίζει ο κ. Ντάφης και προσθέτει ότι οι δύο καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου επιδείνωσαν αυτή την κατάσταση της ξηρασίας.
      «Το έδαφος μέχρι τον Μάιο, μέχρι τον Απρίλιο δεν ήταν και τόσο ξηρό σε αυτές τις περιοχές. Συνέβη όμως ξαφνική ξηρασία. Η ξαφνική ξηρασία ξεκινάει όταν έχουμε μία ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας φυσικά, ισχυρότερους από το κανονικό ανέμους και περισσότερες ώρες από το κανονικό ηλιοφάνεια, που ενισχύουν την εξάτμιση. Έτσι καταπονούνται και τα δέντρα μέσω της εξατμισοδιαπνοής, αλλά και το έδαφος χάνει στα πρώτα του εκατοστά αρκετό νερό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντάφης.
    14. Επικαιρότητα

      Engineer

      Στη μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης, η οποία θα εκτελεστεί από την ολλανδική εταιρεία ΗVA International και θα χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από την εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας μιλώντας σε ημερίδα που έγινε στις Αρχάνες Ηρακλείου.
      Σύμφωνα με τον ίδιο είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων της, γεγονός τεράστιας σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή.
      Αναφερόμενος στην απόφαση για τη δημιουργία φορέων διαχείρισης υδάτων σε κάθε περιφέρεια, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες από ερημοποίηση.
      «Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συνδυαστικής πολιτικής στον αρδευτικό και αντιπλημμυρικό τομέα έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία που προέκυψε αναγκαστικά, ύστερα από όσα ζήσαμε στη Θεσσαλία».
      Επίσης, από το ΠΑΑ 2014- 2022 υλοποιούνται περισσότερα από 180 μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα τα οποία αφορούν τον τομέα των υδατικών πόρων, με τον προϋπολογισμό τους να φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ.
      Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας μίλησε για τις λοιπές δημόσιες επενδύσεις, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίες είναι οι εξής:
      * έργα αγροτικής οδοποιίας με 160 εκατ. ευρώ,
      * ευρυζωνικά δίκτυα με 35 εκατ. ευρώ,
      * έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών σε δάση με 80 εκατ. ευρώ καθώς και
      * δημόσια έργα ανάπλασης αγροτικών οικισμών με περίπου 200 εκατ. ευρώ μέσω των 50 τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων LEADER.
      «Μέσα από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό για τις υποδομές στον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές επιδιώκουμε να αλλάξουμε μεσοπρόθεσμα τον χάρτη των αγροτικών υποδομών της χώρας», σχολίασε ο υπουργός.
      Επιπλέον, στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που θα θέσουν ως προτεραιότητα μεταξύ άλλων την επισιτιστική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια της χώρας μας, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και κυρίως του αρδευτικού νερού.
      Η διαμόρφωση καταλληλότερων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή αποτελούν στόχο της κυβέρνησης επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.
      Τόνισε επιπλέον ότι θα πρέπει να οργανωθούν οι αγροτικές υποδομές ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια της αναχαίτισης της Κλιματικής Κρίσης και αντιμετώπισης του μεγάλου ζητήματος της λειψυδρίας και συνολικά της διαχείρισης των υδάτων.
    15. Επικαιρότητα

      GTnews

      Στην πληρωμή δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», στην έναρξη πληρωμής στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» και στην πληρωμή των δικαιούχων στα «Πράσινα Ταξί», προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
      Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 3,646 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους
      Στις 26 Ιουλίου πιστώθηκε, με τη 19η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 600 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.646.084,79 ευρώ.
      Από αυτά, ποσό 985.061,17 ευρώ αφορά 389 φυσικά πρόσωπα. Συνολικά, θα επιδοτηθούν 751 ηλεκτρικά οχήματα.
      Από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει επιδοτήσεις συνολικού ποσού 35.213.773,79 ευρώ σε 9.811 δικαιούχους για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος.
      Συνολικά, από την έναρξη του Προγράμματος, τον Ιούλιο 2022, έχουν καταβληθεί 40.587.396,97 ευρώ.
      Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ: Πληρωμή 142.994 ευρώ σε 30 δικαιούχους
      Ταυτόχρονα, στις 2 Αυγούστου, θα πιστωθεί, με την 1η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 30 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», το ποσό των 142.994,57 ευρώ.
      Πράσινα Ταξί: Πληρωμή 145.638 ευρώ σε 8 δικαιούχους
      Επιπλέον, στις 17 Ιουλίου, πιστώθηκε ποσό 145.638,90 ευρώ σε 8 ωφελούμενους, που αφορά σε 7 ηλεκτρικά ταξί.
      Από την έναρξη του προγράμματος και με την ολοκλήρωση της 4ης πληρωμής, έχουν πληρωθεί 42 αμιγώς ηλεκτρικά ταξί με συνολική επιδότηση 889.930,54 ευρώ.
      Παράλληλα, έχουν αποσυρθεί και καταστραφεί 42 παλιά, ρυπογόνα, οχήματα.
    16. Επικαιρότητα

      GTnews

      Την ένταξη 52 Δήμων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσία των Δημάρχων των Δήμων, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
      Η δράση για τις Smart Cities υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 235.285.163 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες 52 εντάξεις ανέρχεται σε περισσότερα από 39 εκατ. ευρώ. Το πόσο για κάθε Δήμο κυμαίνεται από 210.000 έως 2.770.000 ευρώ ανάλογα με τον πληθυσμό του.
      Τα έργα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 10 ανά Δήμο και επιλέγονται μεταξύ 38 προτεινόμενων έργων από τους ίδιους τους Δήμους με βάση τις τοπικές ανάγκες. Από το σύνολο των προτάσεων που υπέβαλαν οι 312 Δήμοι, οι πέντε δημοφιλέστερες είναι οι ακόλουθες:
      Η ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security κλπ.) και η παροχή συστήματος τηλε-εργασίας που επιλέχθηκε από 165 Δήμους Η κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ που επιλέχθηκε από 149 Δήμους Η οργάνωση γραφείου κίνησης και η διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων που επιλέχθηκε από 145 Δήμους Ο έξυπνος οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων που επιλέχθηκε από 144 Δήμους Το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών που επιλέχθηκε από 135 Δήμους Στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ με έξυπνες εφαρμογές
      Επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με έξυπνες εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής προς όφελος των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και των επισκεπτών των Δήμων. Ειδικότερα οι δράσεις έχουν στόχο τη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
      Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Έχουμε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή τους φορείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι θα διαθέσουμε προς αυτούς όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, η δράση για τις “Smart Cities” που υλοποιείται σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνει την ευκαιρία στους Δήμους να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία».
      Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε: «Η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα και μας προσφέρει εργαλεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά να οικοδομήσουμε τις πόλεις του μέλλοντος. Πρόκειται για πόλεις “έξυπνες” που αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών και δίνουν λύση στα προβλήματά τους. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών δίνουμε στους Δήμους την ευκαιρία να υιοθετήσουν τα τεχνολογικά εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να γίνουν πιο φιλικοί, πιο προσβάσιμοι και πιο βιώσιμοι. Θέλουμε πόλεις όπου οι δημότες θα μετακινούνται με ευκολία, θα συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων, θα εξυπηρετούνται άμεσα και άκοπα από τις δημοτικές υπηρεσίες. Με μία λέξη θέλουμε οι πόλεις μας να είναι “ανθρώπινες”».
      Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε: «Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ: «Smart Cities», είναι πολύ σημαντικό για τους Δήμους και τους πολίτες όλης της χώρας. Είναι θετικό το γεγονός ότι Υπουργός Εσωτερικών είναι ο κ. Θεόδωρος Λιβάνιος που μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ξεκίνησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και το συνεχίζει ο νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Υπάρχει δηλαδή, συνέχεια και συναντίληψη για τη σημαντικότητα του προγράμματος και για την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου. Είμαστε θετικοί και επισημαίνουμε την αύξηση του ρυθμού των αξιολογήσεων και της έκδοσης των σχετικών Αποφάσεων Ένταξης για να υλοποιηθούν τα προγραμματισμένα από τους δήμους έργα το συντομότερο δυνατόν».
      Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τους Δήμους που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» και τον προϋπολογισμό ανά Δήμο:
      ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ Π/Υ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 639,338.00 02/07/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΝΑΟΥΣΑΣ 909,749.92 28/07/2023 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 1,632,760.08 17/05/2023 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 1,609,833.17 18/04/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 229,700.00 06/06/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 1,466,028.00 02/07/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 609,771.68 09/04/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ 1,235,007.20 18/07/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 339,500.00 20/05/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ 203,694.60 21/12/2023 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ 419,889.00 06/06/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 789,500.00 16/05/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ 209,870.00 09/04/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ 402,818.40 20/05/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ 259,900.80 20/05/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ 230,000.00 27/06/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ 449,895.84 12/07/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ 203,494.60 03/04/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ 385,755.76 15/07/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 399,999.20 02/07/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 329,436.40 18/06/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 710,433.87 18/04/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ 1,129,368.55 20/05/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ 1,292,424.00 02/05/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 209,960.96 05/02/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ 508,200.00 27/06/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΚΩ 878,874.03 03/04/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ 320,000.00 18/06/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 1,364,632.25 13/05/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 210,000.00 17/05/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 479,883.60 02/07/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ 499,996.77 06/06/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ 1,029,698.24 02/07/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ 2,359,997.76 06/06/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 869,979.40 12/07/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ 889,869.02 17/10/2023 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ 529,959.14 17/10/2023 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 286,116.92 24/01/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1,949,954.12 17/10/2023 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ 1,959,258.85 10/04/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1,134,940.80 18/04/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ 333,244.00 19/03/2024 Ενταγμένη ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ 307,880.00 16/05/2024 Προς ένταξη ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 260,179.85 – Προς ένταξη ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ 399,916.12 – Προς ένταξη ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 469,993.28 – Προς ένταξη ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 2,707,628.84 – Προς ένταξη ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ 699,986.80 – Προς ένταξη ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ 378,440.00 – Προς ένταξη ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 1,050,000.00 – Προς ένταξη ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ 318,210.74 – Προς ένταξη ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 619,875.90 –
    17. Επικαιρότητα

      Engineer

      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.
      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.
      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.
      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.
      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.
      Οι προϋποθέσεις
      Για την υποβολή αίτησης εξαγοράς έχει καταργηθεί η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος ενώ το προηγούμενο πλαίσιο προέβλεπε ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που να έχει ανεγερθεί το αργότερο έως την 31η.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως την 31η.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής.
      Παράλληλα:
      Δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα ενώ δεν τροποποιείται καθόλου, άμεσα ή έμμεσα, η νομοθεσία σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους. Σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά κατά την υποβολή της αίτησης, ο νόμος προβλέπει δεκαήμερη προθεσμία ενημέρωσης του αιτούντος ενώ έχει καταργηθεί η απαίτηση προσκόμισης αεροφωτογραφιών, δεδομένου ότι δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει εξαιρέσεις από το δικαίωμα εξαγοράς και τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προσδιορίσουν αυτές τις περιοχές μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου, με αιτιολογημένη γνώμη.
      Πόσο κοστίζουν - Οι εκπτώσεις
      Μια σειρά εκπτώσεων έρχονται να περιορίσουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία αποτελεί τη βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς. Συγκεκριμένα, το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:
       50% για αιτούντα που έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής. 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως την 31η.12.2022. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντος ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωση, το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
    18. Επικαιρότητα

      Engineer

      Αλλαγές στον οδηγό του «Εξοικονομώ-Επιχειρώντας», του προγράμματος που τρέχει από τον Μάρτιο και επιδοτεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης για τον τριτογενή τομέα (τομείς εμπορίου, υπηρεσιών και Τουρισμού) σχεδιάζει από το Σεπτέμβριο το ΥΠΕΝ. Στόχος είναι να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, οι οποίες θα γίνονται δεκτές από το σύστημα μέχρι εξαντλήσεως των πόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει αναλωθεί ποσοστό λίγο πάνω από το 50% των πόρων οι οποίοι φθάνουν συνολικά τα 176,75 εκατ. ευρώ με τον τομέα του Τουρισμού να πρωτοστατεί.
      Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης. Εκτός από την δράση που ήδη υλοποιείται για τον τριτογενή τομέα, από φθινόπωρο αναμένεται να τρέξει και ο δεύτερος πυλώνας του «Εξοικονομώ-Επιχειρώντας», ύψους 160 εκατ. ευρώ, ο οποίος απευθύνεται στον δευτερογενή τομέα (κατασκευαστική βιομηχανία, μεταποίηση). Μέσω του επόμενου προγράμματος, οι εταιρείες και βιομηχανίες θα έχουν την δυνατότητα να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση να μειώσουν τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο και τουλάχιστον κατά 30% τις εκπομπές τους.
      Τι αλλαγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής – Τι ισχύει για τις επιδοτήσεις στον τριτογενή τομέα
      Προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, ήδη για το πρόγραμμα που τρέχει έχουν γίνει τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, (καταργήθηκε η απαίτηση αναβάθμισης κατά δύο τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, ενώ παραμένει η υποχρέωση της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35% και της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%).
      Για επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό έως 150.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και έως 80.000 ευρώ για τους κλάδους του εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών, σε περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί το ΠΕΑ του κτιρίου/των κτιρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ή η Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου, δίνεται αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης για την προσκόμισή του και τα παραπάνω δηλώνονται με Υπεύθυνη Δήλωση.
      Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Το ύψος της επιδότησης
      Σκοπός του προγράμματος «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
      Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.
      Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.
      Όπως προβλέπεται, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.
      Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).
      Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για τυχόν ερωτήματα και διευκρινίσεις στα τηλέφωνα: 218 2185146 (ώρες λειτουργίας 09:00 - 17:00) και 213 1513598 (ώρες λειτουργίας 11:00 - 17:00) ή να τα αποστέλλουν e-mail: [email protected].
    19. Επικαιρότητα

      Engineer

      Σε σύσταση Ομάδας Εργασίας που θα δρομολογήσει τον διαγωνισμό εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τμημάτων του κτιρίου επί της οδού Φαλήρου 5, προχώρησε η η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
      Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η προετοιμασία και η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προς ανάδειξη μελετητή/τριας αναδόχου, προκειμένου να συνταχθεί η μελέτη κατεδάφισης αυθαιρέτων τμημάτων του κτιρίου ιδιοκτησίας της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε.Ε.Α.Π., μέχρι την υπογραφή της τελικής σύμβασης με τον ανάδοχο.
      Η σύσταση ομάδας εργασίας κρίθηκε αναγκαία, καθώς «πρόκειται για “Ειδικό Έργο” εξαιτίας του ό,τι η εν λόγω κατεδάφιση πρόκειται να υλοποιηθεί σε τμήμα κτηρίου μεγάλου ύψους, στο κέντρο της πόλης, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση, και «υψίστης προτεραιότητας», εξαιτίας της μεγάλης εγγύτητας του ακινήτου (επί της οδού Φαλήρου 5 στον Δ. Αθηναίων), στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς».
      «Η υλοποίηση μιας τέτοιας κατεδάφισης (μερικής σε υπάρχον κτίριο) ουδέποτε έχει συντελεσθεί μέχρι σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα αυτό εξαιρετικά δυσχερές τόσο ως προς το σκέλος του προγραμματισμού της κατεδάφισης αυτής καθαυτής, όσο και ως προς το σκέλος της υλοποίησής της, σε συνάρτηση με την χωροθέτηση του υπό κατεδάφιση ακινήτου εντός του οικιστικού ιστού».
      Στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας δύνανται να παρίστανται, μετά από πρόσκληση, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που έχουν ορισθεί από την υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. 
      Οι προς κατεδάφιση όροφοι που βρίσκονται πάνω από την στάθμη των 24 μέτρων δεν λειτουργούν καθώς το Υπουργείο Τουρισμού τους σφράγισε τον περασμένο Μάρτιο σύμφωνα με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Το υπόλοιπο ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά.
    20. Επικαιρότητα

      Engineer

      H 4η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη για το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά στην μέση τιμή ενοικίασης καταλύματος, που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, με τη μέση τιμή να φτάνει στα €253, ακριβότερα από τα €236 της Ισπανίας σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της AirDNA.
      Από τις 277 περιφερειακές αγορές στην Ελλάδα, οι 119 έχουν μέσο όρο ADR €100  ή λιγότερο. Ωστόσο, οι 16 από αυτές έχουν μέση τιμή ενοικίασης στα €250 ή και υψηλότερα, καθώς απευθύνονται σε ταξιδιώτες πολυτελείας. Η Μύκονος, ειδικότερα, με μέσο όρο στα €754,39 εκτοξεύει την θέση της Ελλάδας στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης.

      H ποιό ακριβή χώρα είναι η  Ισλανδία, και ακολουθεί το Μονακό, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ισπανία.
      Γενικότερα τον Ιούνιο σημειώθηκε ρεκόρ στην Ευρώπη για ενοικίαση καταλύματος μέσα από την πλατφόρμα της Airbnb οι οποίες έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 44,5 εκατομμυρίων τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 18,6% σε ετήσια βάση (σε ετήσια βάση). Οι διαθέσιμες λίστες συνέχισαν σταθερά να αυξάνονται επίσης, φτάνοντας τα 3,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 14,8% σε ετήσια βάση. 
      Η ισχυρή ζήτηση τον περασμένο μήνα διατήρησε θετική και την αύξηση της πληρότητας η οποία ήταν κατά μέσο όρο 59% τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση.
      Οι χώρες στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση  από έτος σε έτος (YOY) τον Ιούνιο ήταν:
      Τσεχική Δημοκρατία (+25,3%)
      Σουηδία (+27,4%)
      Πολωνία (+27,7%)
      Νορβηγία (+29,3%)
      Φινλανδία (+32,3%)
      Το RevPAR αυξήθηκε σε 13 από τις 20 κορυφαίες αγορές της ΕΕ
      Η ισχυρή αύξηση της ζήτησης δεν σημαίνει πάντα περισσότερα έσοδα για τους οικοδεσπότες. Οι 4 από τις 5 κορυφαίες χώρες που οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης τον Ιούνιο σημείωσαν στην πραγματικότητα πτώση από έτος σε έτος (YOY) RevPAR. Λάβετε υπόψη ότι το RevPAR συνδυάζει τη μέση ημερήσια τιμή σας (ADR) με το ποσοστό πληρότητάς
      Στη Δανία, η αύξηση του ετήσιου έτους RevPAR κατά 15,4% ετησίως οφείλεται στην αύξηση του ετήσιου ADR κατά 12,8% και στην αύξηση της πληρότητας κατά 2,3% σε ετήσια βάση.
      Η Γερμανία, η οποία φιλοξένησε το EURO 2024 από τις 14 Ιουνίου, σημείωσε άνοδο των ADRs κατά 6,7% ετησίως τον περασμένο μήνα, ενώ η πληρότητα αυξήθηκε κατά 2,3%.
      Στην Ισπανία, η αύξηση της πληρότητας κατά 5,9% σε συνδυασμό με την αύξηση της ADR κατά 2,9% οδήγησαν σε αύξηση 9% σε ετήσια βάση στο RevPAR του Ιουνίου.
      *Το μέσο ημερήσιο έσοδο (ADR) είναι μια βασική μέτρηση στον κλάδο της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (STR). Αντικατοπτρίζει το μέσο εισόδημα από ενοίκια ανά κράτηση διανυκτέρευσης, συμπεριλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων και των πρόσθετων τελών, όπως οι χρεώσεις καθαρισμού.

       
    21. Επικαιρότητα

      GTnews

      Το αργότερο μέσα στον Αύγουστο προγραμματίζεται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας η προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού που θα προβλέπει μέσω Συνέργειας Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα (ΣΔΙΤ) την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, αλλά και την αξιοποίηση (διαμόρφωση) άλλων 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών με κοινωνικά κριτήρια.
      Το πρόγραμμα «Κοινωνικής Αντιπαροχής», όπως ονομάζεται, εντάσσεται στο πλέγμα του κυβερνητικού προγράμματος στέγασης που διαχειρίζεται η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και απευθύνεται  σε 5.000 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών. Τα πρώτα διαμερίσματα αναμένεται να διατεθούν από τα ήδη ακίνητα του Δημοσίου τους πρώτους μήνες του 2025, με χαμηλό ενοίκιο, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.   Το πρόγραμμα θα είναι μηδενικού κόστους για τον δημόσιο προϋπολογισμό, με τις κατασκευαστικές να λαμβάνουν ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού, καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.
      Από την καταγραφή που έχει γίνει εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική, αλλά και 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση. Στον σχεδιασμό εντάσσονται, όμως, και εκτάσεις εκτός σχεδίου, όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία. Μέσα στο 2023 αναμένεται να βγουν στην αγορά 11 στρέμματα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέμματα στην Ξάνθη, 74 στρέμματα στον Βόλο, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες και Χαλκιδική. Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα καθορίζεται η επιλογή του αναδόχου, που θα γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, στην οποία θα περιγράφονται τουλάχιστον τα εξής:
      Το αδόμητο ακίνητο, τυχόν υφιστάμενα κτίσματα που ευρίσκονται εντός αυτού και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί σε αυτό. Οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα συσταθούν και οι επιτρεπόμενες χρήσεις τους. Τα κριτήρια συμμετοχής και επιλογής του αναδόχου. Οι βασικοί όροι των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του αναδόχου και των δικαιούχων, πλην του μισθώματος. Η ρύθμιση των συμβατικών σχέσεων με μισθωτές μετά το πέρας της εκμετάλλευσης του ακινήτου από τον ανάδοχο. Η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του ακινήτου και η σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλου. Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων μισθωτών και η διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης και επιλογής τους, τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, ο έλεγχος και η επαλήθευση αυτών. Στα κτίρια που ανεγείρονται κατόπιν σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά της οριζόντιας ιδιοκτησίας (rent to own) από τους δικαιούχους. Η σύμβαση αυτή, στην οποία συμμετέχει και ο φορέας ιδιοκτήτης του ακινήτου, περιβάλλεται από τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου και ισχύει μόνο μετά τη μεταγραφή της στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή την εγγραφή της στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.