«Αποφυλακίζονται»... 420.000 αεροφωτογραφίες
Μετά το δημοσίευμα της «Κ.Ε.», που έφερε στο φως τον πολύμηνο παροπλισμό του πολύτιμου αρχείου, συνολικά 420.000 αεροφωτογραφιών του πρώην Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας (ΟΚΧΕ), σιωπηρά, χωρίς επίσημη ανακοίνωση προς την κοινή γνώμη και τους χιλιάδες ενδιαφερομένους ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ.) και σταδιακά, με νέο πρωτόκολλο από μηδενική βάση, αρχίζει να λειτουργεί ξανά ο μηχανισμός διάθεσής τους.
Η Εταιρεία Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), που έχει νόμιμη υποχρέωση να συνεχίσει τη λειτουργία και να υλοποιήσει όλα τα εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα του καταργημένου από πέρυσι τον Ιούλιο ΟΚΧΕ, απάντησε στο δημοσίευμα της «Κ.Ε.», με επιστολή του προέδρου της, Δημήτρη Καλουδιώτη. Δίνει το μήνυμα ότι «το αρχείο δεν ρημάζει» και ότι «έχουν ληφθεί μέτρα 24ωρης καθημερινής φύλαξής του», διαφεύγοντας ωστόσο από την ουσία, που είναι ότι πράγματι το αρχείο παραμένει παροπλισμένο και... φυλακισμένο το τελευταίο εξάμηνο, χωρίς να έχει διατεθεί πριν από το δημοσίευμά μας, έστω μία αεροφωτογραφία από το αρχείο του ΟΚΧΕ.
Οι αεροφωτογραφίες είναι απαραίτητες, ως επίσημο ντοκουμέντο με τη σφραγίδα του κράτους, για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και ως αποδεικτικό υλικό σε δικαστικές διενέξεις, όπως επίσης και για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Οσο για τα περισσότερα από τα 40.000 αιτήματα για αεροφωτογραφίες, που αποδεδειγμένα (με βάση ντοκουμέντα, αλλά και μαρτυρίες που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας) έχουν γίνει από τον περασμένο Ιούλιο και μετά, χωρίς να εξυπηρετηθούν από το ανενεργό αρχείο του πρώην ΟΚΧΕ, πάλι η ουσία χάνεται στην απάντηση της ΕΚΧΑ Α.Ε.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, «υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 1.350 αιτήματα, τα 1.200 επιτοπίως και 138 ηλεκτρονικά» (σ.σ. κάποιο λάθος έγινε στην πρόσθεση), προφανώς στην ΕΚΧΑ Α.Ε. και όχι στο πρωτόκολλο του πρώην ΟΚΧΕ, που παρουσίασε το ρεπορτάζ.
Από την απάντηση της ΕΚΧΑ Α.Ε., παρά τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, επιβεβαιώνεται επίσης ότι συνεχίζεται το σίριαλ της «ψηφιοποίησης του αρχείου αεροφωτογραφιών».
Το πρόγραμμα, όπως προωθήθηκε από τον πρώην ΟΚΧΕ για την εξυπηρέτηση κοινού και επαγγελματιών, με εύκολη και άμεση προμήθεια αεροφωτογραφιών, έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ (απόφαση της ψηφιακής σύγκλισης στις 29/10/2013, με αιτιολογία «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από μεριάς της αναθέτουσας αρχής»!). Επίσης, ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, του πρώην ΟΚΧΕ, πέραν πάσης αμφιβολίας, αποτελεί παρελθόν. Η «ΕΚΧΑ Α.Ε.», όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, προωθεί νέο πρόγραμμα μέσω της «Ψηφιακής Σύγκλισης», το οποίο στην ανακοίνωσή της ονομάζει «συνέχιση του έργου με αναβάθμιση του αντικειμένου».
Για να μην παίζουμε όμως με τις λέξεις, η αλήθεια είναι ότι το νέο πρόγραμμα, έξι μήνες μετά την κατάργηση του ΟΚΧΕ, δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί ούτε ανατεθεί και θα έχουμε τουλάχιστον μία ακόμα χαμένη χρονιά για τη σύγχρονη διάθεση των αεροφωτογραφιών. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όχι βέβαια οι παράγοντες των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών, αλλά οι πολίτες.
Πάντως, ο Σύλλογος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών έχει ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική αλληλογραφία για την απένταξη του εν λόγω έργου, προκειμένου να φανεί ποιος είναι υπέρ ή κατά της καθυστέρησης.
Για το πρόγραμμα Corine, που είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΚΑ για την υλοποίησή του, μέσω των εποπτευόμενων φορέων του, το ζήτημα είναι αφ' ενός μεν να μη χαθεί όλη η προετοιμασία που έχει γίνει από τον πρώην ΟΚΧΕ, καθώς πριν από την κατάργησή του είχαν λυθεί τα θέματα χρηματοδότησης, προδιαγραφών, διαγωνισμών κ.λπ. και ήταν ήδη έτοιμα τα τεύχη προς δημοπράτηση, αφ' ετέρου δε να σπεύσει τώρα η ΕΚΧΑ Α.Ε., ώστε να μην παρουσιάζεται και πάλι, όπως το 2010, η Ελλάδα με «μαύρο χρώμα», δηλαδή χωρίς στοιχεία στο συγκεκριμένο τομέα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Αναζητείται η κάμερα
Από την απάντηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. προκύπτει ότι συνεχίζεται το σίριαλ και με την προμήθεια ψηφιακής φωτογραμμετρικής κάμερας, που θα έδινε στο ελληνικό Δημόσιο την αυτοδυναμία να ανανεώνει τα χαρτογραφικά υπόβαθρα ανά τριετία, όπως είχε προωθήσει ο ΟΚΧΕ, μειώνοντας δραστικά το σχετικό κόστος και βάζοντας φρένο στις δαπάνες τρίτων ιδιωτών.
Ενώ το θέμα έχει «θαφτεί» και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, παράγοντες της ΕΚΧΑ Α.Ε. θεωρούν την προμήθεια της κάμερας «μεσοβέζικη λύση» - στην επίσημη απάντηση του κ. Καλουδιώτη αναφέρεται αορίστως ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί «με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΚΧΑ Α.Ε.». Δηλαδή, η μπάλα στην κερκίδα! Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σ. Καλαφάτης, έχει τοποθετηθεί, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, για την αναγκαιότητα της προμήθειας και για τη χρησιμότητα της κάμερας, καθώς και για την ένταξή της στο πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης.
Το έργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από τις 29-03-2013 (Απόφαση Ενταξης Γ.Γ. ΕΣΠΑ). Σύμφωνα με έγγραφα ντοκουμέντα, στις 20-5-2013 ζητήθηκε από τον ίδιο τον κ. Καλουδιώτη η απένταξη από το ΕΣΠΑ της εν λόγω προμήθειας, που τελικά εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 και εν συνεχεία πάλι χάθηκε...
Τελικά, με τις ενέργειες αυτές προέκυψε καθυστέρηση για όλο το έργο της παραγωγής ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών (LSO) για όλη τη χώρα τουλάχιστον 12 μηνών.
Διαβάστε εδώ και την απάντηση του ΟΚΧΕ: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/01/2014&id=410472
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/01/2014&id=410472
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα