Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σοβαρά προβλήματα στον πολυτελή παραθεριστικό οικισμό της Ελάνης στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής προκαλεί η συνεχιζόμενη κατολίσθηση των εδαφών. Εως τώρα πέντε σπίτια έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ περισσότερα από 25 προσωρινώς μη κατοικήσιμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φαινόμενο, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, επιδεινώθηκε από ένα συνδυασμό βροχοπτώσεων, κακών εδαφών και υποεκτίμησης των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει ο συνδυασμός αυτών των δύο κατά την κατασκευή του οικισμού, που ανεγέρθηκε με ιδιωτική πολεοδόμηση.

     

    Το φαινόμενο ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Οπως αναφέρει στην «Κ» η κ. Ολια Ζηκοπούλου, διευθύντρια της ΥΑΣΒΕ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος), μέχρι στιγμής πέντε σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ συστήθηκε στους ιδιοκτήτες ακόμα 25 σπιτιών να μην τα κατοικήσουν ακόμα. «Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχουμε ήδη επισκεφθεί την περιοχή 4 φορές από τις αρχές του έτους και κάθε φορά χειροτερεύει», αναφέρει.

     

    Στις αρχές Ιουνίου κλήθηκε στην περιοχή κλιμάκιο ειδικών του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση των εδαφών και να βοηθήσουν στον καθορισμό της κατολισθαίνουσας περιοχής (ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων μέσω του υπουργείου Υποδομών). «Πρόκειται για έναν ακριβό παραθεριστικό οικισμό, που χτίστηκε –απ’ ό,τι πληροφορήθηκα– με ιδιωτική πολεοδόμηση», εξηγεί η κ. Ελευθερία Πογιατζή, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ. «Τα κτίρια είναι μεν καλές κατασκευές, αλλά το κατολισθητικό φαινόμενο είναι μεγάλο. Υπάρχει περίπτωση σπιτιού που έχει “μετακινηθεί” 4 μέτρα, ενώ το διπλανό του έχει μείνει στη θέση του. Σίγουρα το έναυσμα είναι οι σημαντικές βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς, άλλωστε φέτος έχουμε ανάλογα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα. Ομως για να καταλήξουμε στο τι ακριβώς συνέβη, πρέπει να δούμε πώς ήταν η περιοχή πριν χτιστεί και πώς χτίστηκε. Οταν επεμβαίνουμε στη φύση, δημιουργούμε νέες ροές των υδάτων τις οποίες πρέπει να προβλέψουμε με ειδικά έργα. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είχαν ληφθεί μέτρα».

     

    Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, προσθέτοντας ακόμη έναν παράγοντα: τη χρησιμοποίηση απορροφητικών βόθρων. «Θα ήταν υπερβολή, κατά τη γνώμη μου, να πούμε ότι το φαινόμενο οφείλεται σε κακοτεχνία στα κτίρια. Φέτος είχαμε προβλήματα σε 15 διαφορετικά σημεία στον δήμο. Ωστόσο, η κατάσταση σίγουρα επιδεινώθηκε και από την απουσία αποχέτευσης. Το ζήτημα είναι τώρα πώς θα αποκατασταθούν οι ζημιές. Ο δρόμος του συγκροτήματος της Ελάνης είναι ιδιωτικός και ο δήμος δεν μπορεί να επέμβει. Θα πρέπει όλοι οι κάτοικοί του, πολλοί εκ των οποίων είναι επιφανείς Θεσσαλονικείς, να συμβάλουν οικονομικά στην εκπόνηση μιας μελέτης, αντί να αφήνουν στην τύχη τους τους πέντε ιδιοκτήτες που έχουν πληγεί περισσότερο. Δυστυχώς, όλοι τους γύρισαν την πλάτη».

     

    Στη Θέρμη

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες εκτός από την Ελάνη και την περιοχή της Θέρμης. Τα σοβαρότερα προβλήματα από κατολισθήσεις παρουσιάζονται στο χωριό Κάτω Σχολάρι. «Η περιοχή είναι πεδινή, αλλά κοντά σε ρέματα, που έχουν δημιουργήσει μεγάλη διάβρωση. Αν μάλιστα μέρος του ρέματος έχει επιχωθεί και χτιστεί, τότε το πρόβλημα επιδεινώνεται», λέει η κ. Πογιατζή.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/821709/article/epikairothta/ellada/voyliazei-mera-me-th-mera-xwrio-ths-xalkidikhs

     

    elani2-thumb-large.jpg

     

    elani3-thumb-large.jpg





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    dimitris GM

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    ηδη απο τον Μαρτιο, υπηρχαν σχετικα δημοσιευματα

     

    http://www.voria.gr/article/eikones-biblikis-katastrofis-ston-oikismo-elani-sti-xalkidiki

     

    απο δε τις παραπανω δηλωσεις. και της υπεύθυνης του ΙΓΜΕ και του Δημαρχου.....σταχυολογω

     

    α] δημιουργηθηκαν νεες ροές...

    β] εγιναν απορροφητικοι βοθροι

    γ] απουσια αποχετευσης...

     

    ."Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φαινόμενο, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, επιδεινώθηκε από ένα συνδυασμό βροχοπτώσεων, κακών εδαφών και υποεκτίμησης των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει ο συνδυασμός αυτών των δύο κατά την κατασκευή του οικισμού, που ανεγέρθηκε με ιδιωτική πολεοδόμηση."

     

    Αλλο ενα παραδειγμα τι συμβαινει  οταν τα τοιχεια δεν συνδυαζονται με αντιστοιχα - ή μη συντηρουμενα -  υδραυλικα εργα αποχετευσης  και τα νερα λιμναζουν....

    Edited by dimitris GM
    cvlengnr

    Δημοσιεύτηκε

    Τα υδραυλικα εργα δε κοβουν κορδελες και δε φαινονται απο τον πολιτη. Αρα ειναι αχρηστα

    • Upvote 2
    Kane

    Δημοσιεύτηκε

    Πάντως, ωραίο μπαζοχάλικο η περιοχή...οτι πρέπει για υπόβαση.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.