Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Πολιτική λύση για την απασφάλιση της βόμβας των «κόκκινων» δανείων θα αναζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

     

    Το θέμα θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Π. Μοσκοβισί που φτάνει στην Αθήνα και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να κλείσει ένα μείζον θέμα το οποίος βασανίζει τράπεζες, κυβέρνηση και δανειολήπτες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τεστ προσομοίωσης και τον έλεγχο των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, βρέθηκαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 107 δις ευρώ, 7 δις περισσότερα απ’ ότι υπολόγιζαν μέχρι σήμερα οι αρμόδιες αρχές.

     

    Βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια όπου οι αποφάσεις θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απελευθερωθεί η δυνατότητα των distressed funds να αγοράζουν πακέτα μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και να μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο προβληματικών εταιρειών προτείνοντας σχέδια αναδιάρθρωσης ώστε να αυξήσουν την αξία τους και στη συνέχεια να κερδίσουν από την πώληση σε υψηλότερες τιμές.

     

    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται, όμως, και οι προτάσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, από κοινού με τις τράπεζες έχουν κατατεθεί και οι εξής προτάσεις:

     

    1. Ανταλλαγή με μικρότερης αξίας σπίτι:

    Οι δανειολήπτες θα αποφεύγουν τον πλειστηριασμό και την έξωση με την υποχρέωση να μετακομίσουν σε σπίτι μικρότερης αξίας, εγκαταλείποντας αυτό που αρχικά είχαν αγοράσει. Συμφωνώντας με την ανταλλαγή θα κερδίζουν τη διαγραφή του χρέους, ή έστω μέρους αυτού, ανάλογα με το ποσό του δανείου που έχουν ήδη αποπληρώσει και την αξία του νέου ακινήτου.

     

    2. Επέκταση του δανείου έως και 80 χρόνια:

    Επεκτείνοντας το δάνειο έως τα 80 έτη των δανειοληπτών, έναντι 75 που ισχύει σήμερα (για ορισμένες περιπτώσεις), εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι δόσεις των δανείων, ενώ θα αυξηθεί και η δυνατότητα των νέων σε ηλικία σήμερα δανειοληπτών για να τα αποπληρώσουν.

     

    3. Ρήτρα κληρονομικότητας:

    Στην πράξη, η διάρκεια των δανείων επεκτείνεται σε τέτοιο βαθμό που θα πληρώνουν ακόμη και οι... κληρονόμοι. Η λύση αυτή συνεπάγεται ακόμη μικρότερη δόση. Πρόκειται βέβαια για διέξοδο που απαιτεί αρχικά τη σύμφωνη γνώμη των κληρονόμων, οι οποίοι και θα κάνουν αποδοχή κληρονομιάς.

     

    4. Ενοίκιο αντί δόσης:

    Στην περίπτωση αυτή, τα σπίτια όσων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα περιέρχονται στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Οι δανειολήπτες θα μπορούν ωστόσο να συνεχίσουν να ζουν σε αυτά, πληρώνοντας ενοίκιο στην τράπεζα.

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/%C2%ABKleidonei%C2%BB_to_schedio_gia_ta_%C2%ABkokkina%C2%BB_daneia_107_dis/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    SOTHRIS

    Δημοσιεύτηκε

    Διαβάζω ότι αναζητείται , από την κυβέρνηση , πολιτική λύση για το ζήτημα αυτό. Αν αυτή η πολιτική λύση δε βρεθεί καταλαβαίνω ότι δεν ΄"κλειδώνει" τίποτε .

    Επίσης παρατηρώ και μια σύγχιση στο μυαλό αυτού που επικοινώνησε τις κυβερνητικές σκέψεις καθότι η υπ. αριθ. 2 κυεβρνητική σκέψη αποτελεί υποσύνολο της υπ. αριθ. 3 .

    AMHxaNos

    Δημοσιεύτηκε

    :\

    Ολο ιδέες είναι αυτοί στην κυβέρνηση. Ελπίζω ότι θα προκύψουν καλύτερες προτάσεις.

     

    Γιατί δεν συνδέουν την δόση του στεγαστικού με το μηνιαίο εισόδημα?

    πχ αν εισόδημα έως €500* το μήνα τότε όχι πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας αν είναι έως 150 m2.

     

    Το πρόβλημα είναι στα έσοδα των νοικοκυριών και όχι στα έξοδα.

    Οσο (και με όποιον τρόπο) να μειώσεις την δόση αν ο δανειολήπτης δεν έχει έσοδα ούτε €1 το μήνα δεν πρόκειται να πληρώσει.

    Ελπίζω η εσωκομματική αντιπολίτευση στον σύριζα να τα στηλώσει και να βάλει φίλτρα** στο κύκλωμα των δανείων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

    Αν τελικά το ψηφίσουν και βγούν στο σφυρί σπίτια φουκαράδων τότε να προβλέψουν να τους μεταστεγάσουν κάπου.

     

    Πότε θα ξεκινήσει η οικονομία? όταν θα ζούμε με 400gr φαγητού την ημέρα και θα μένουμε σε αντίσκηνα?

     

    * πραγματικό εισόδημα, στη τσέπη στο παντελόνι και όχι τεκμαρτό, όχι αντικειμενικό ή άλλη εφεύρεση.

    ** πχ αν κάποιος έχει καταθέσεις σε ελβετίες τότε να βγάζουν σε πλειστηριασμό και αυτόν τον ίδιο και όχι μόνον το ακίνητο.

     

    antboton

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Κάποιος με 150 τ.μ. σπίτι δεν το λες φουκαρά, για να μην πω ότι ευρώπη αν δεν είσαι 45+ χρονών δεν έχεις τέτοιο σπίτι ούτε στα όνειρα σου...

    Edited by antboton
    ckiriako

    Δημοσιεύτηκε

    Σπιτι 150 τμ ειναι μεγαλο, αλλα θα εχεις δει πιστευω σπιτια τετοιου εμβαδου, παλιας κατασκευης, με τοσο κακη διαρρυθμιση που σπιτια 100τμ ειναι απειρως χρηστικοτερα.

    Δεν εχω καταλαβει γιατι ολος ο κοσμος στην ευρωπη ζει στο νοικι. Σε ποιον ανηκει εκει περα η γη? Θεωρω αυτονοητο στην επαρχια εδω ελλαδα, η γη να ανηκει σε ολους. Αλλοι περισσοτερο αλλοι λιγοτερο, ολοι εχουν κανενα χωραφι και ενα σπιτι. Περνανε κληρονομικα απο τις παλιοτερες γενιες στους απογονους.... στο εξωτερικο πως τα καταφερανε ετσι και εχει μαζευτει η γη σε λιγους?

    • Upvote 2
    antboton

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Τι να σου πω, εκεί που μένω όλη την οικοδομή μια γιαγιά την έχει...Θεωρώ ότι επειδή παίζει σημαντική μετακίνηση λόγω εργασίας εσωτερικά και εξωτερικά λίγοι επιθυμούν να αγοράσουν και να δεσμευτούν να ζήσουν κάπου όλη τους τη ζωή. Επίσης όλοι είναι με συμβόλαια εργασίας και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετα...Στο θέμα μας όσοι με δανεικά έφτιαχναν βίλες και ξαφνικά ανακάλυψαν ότι δεν έχουν ας μετακινηθούν σε πιο συμμαζεμένα σπίτια και ας τα φορτωθεί η τράπεζα

    Edited by antboton
    AMHxaNos

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    antboton, τα 150m2 θα είναι για αγροτικές περιοχές.

    Αν θυμάμαι καλά απο τα Ε9 κλπ το δημόσιο μετράει όλα τα στεγασμένα m2 και τα θεωρεί όλα μαζί "σπίτι", ακίνητο, άσχετα αν μέσα στα m2 είναι και κοτέτσια, κλιμακοστάσια, αποθήκες, παράγκες, σκυλόσπιτα, πλυσταριά και μαντριά, τα πάντα όλα.

     

    Σύμφωνοι ότι τα 150m2 αν είναι σε διαμέρισμα πολυκατοικίας είναι πολλά αν πρόκειται για κατοικία. Πρέπει όμως να υπάρχει όριο σε μ2 (για διαμερίσματα) για πλειστηριασμούς.

    Edited by AMHxaNos
    Emporas

    Δημοσιεύτηκε

    Μια χαρά είναι οι λύσεις που προτείνουν, όποιος δεν έχει πραγματικά τη δυνατότητα να συνεχίσει να αποπληρώνει στην έσχατη περίπτωση θα πάει να μείνει σε μικρότερης αξίας σπίτι και θα αποφύγει την έξωση...
    Αυτό δεν είναι το ζητούμενο, να μη μείνουν φτωχοί άνθρωποι "στο δρόμο";

    Όποιος από την άλλη έχει να πληρώσει το δάνειο του κι έγινε "οικειοθελής μπαταχτσής" μένοντας εδώ και καιρό σε ξένο σπίτι τζάμπα (και ΔΕΝ είναι λίγοι αυτοί, δυστυχώς) θα το δώσει στην τράπεζα κι ας πάει να βρει να νοικιάσει όπως τα υπόλοιπα "κορόιδα"!

    loser

    Δημοσιεύτηκε

    λεπτο  ζητημα   σημασια  εχει  ποιος  βαζει  το  χρημα  για  να  μην  πληρωνει  καποιος  το  δανειο  του 

    καθως  και  η  πραγματικη  κατασταση  του  δανειοληπτη   ,  αν  μπορει  δηλαδή  να  συντηρει  ένα  σπιτι  2  φορες  τις  δυνατότητες  του

    ποσα  παιδια  εχει  την  οικονομικη  του  κατασταση  πιστευω  ότι  οι  τράπεζες  πρεπει  να  κατασκευασουν  ευέλικτα  προγράμματα 

    εξοφλησης  δανειων   ακομα  και  με  ανταλλαγη  στεγης  με  χαμηλοτερης  αξιας  σπιτια  για  να  μπορει  ο  δανειολήπτης  να  ξεπληρωσει  το 

    δανειο  του  ,πρεπει  να  δινεται  η  λυση   μεταθεση  δανειων  στα  60-80  χρονια   η  λυση  των  επιθετικών   fund  είναι   λανθασμενη  και  αδικη

    από  την  άλλη  η  προπαγανδα  συριζα  σεισαχθεια  σε  ολους  και  σε  όλα   ηταν   ολεθρια  για   τους  φορολογουμενους  πολιτες αλλα 

    και  για  την  οικομομια   και  οδηγεισε   στην  2  ανακεφαλαιοποιηση  των  τραπεζων  ,    γιατι  καποιος  που  ξερει  ότι  θα  τους  χαρισουν  τα  χρεη   να  πληρωσει ;;;  αν  δεν  ωριμασουν  τα  ελληνικα  κομματα 

    πιθανότατα  να  εχουμε  μακροχρονια  ανω  της  15  ετιας  βαρια  υφεση   ,  και  μεγαλη  μεταναστευση  ακομα  και   ελληνων  εργατων  στα  πρωην  σοασιαλιστικα  κρατη  βουλγαρια  ρουμανια   κλπ που 

    πλεον   φιλελευθεροποιούνται  και  η  οικονομια  τους  ανοιγει  .

    vk2626

    Δημοσιεύτηκε

    Μια χαρά είναι οι λύσεις που προτείνουν, όποιος δεν έχει πραγματικά τη δυνατότητα να συνεχίσει να αποπληρώνει στην έσχατη περίπτωση θα πάει να μείνει σε μικρότερης αξίας σπίτι και θα αποφύγει την έξωση...

    Αυτό δεν είναι το ζητούμενο, να μη μείνουν φτωχοί άνθρωποι "στο δρόμο";

    Όποιος από την άλλη έχει να πληρώσει το δάνειο του κι έγινε "οικειοθελής μπαταχτσής" μένοντας εδώ και καιρό σε ξένο σπίτι τζάμπα (και ΔΕΝ είναι λίγοι αυτοί, δυστυχώς) θα το δώσει στην τράπεζα κι ας πάει να βρει να νοικιάσει όπως τα υπόλοιπα "κορόιδα"!

     

    'Εχεις την εντύπωση ότι η τράπεζα θα σου πει εκτιμώ το σπίτι σου 100000 ευρώ πάρε αυτό αξίας 50000 ευρώ και σου διαγράφω 50000 ευρώ χρέος.... Είσαι γελασμένος τότε. Η γκανιότα θα είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά θα πρόκειται για κλοπή. Επειδή έχω αρκετές εκτιμήσεις ακινήτων από τράπεζες, τις χαρακτηρίζω επιεικώς αστείες.

    π.χ. Σε αγροτεμάχιο παραθαλλάσιο με ελαιόδεντρα μέσα, η εκτιμητέα αξία από τράπεζα ήταν μικρότερη από αν έκοβες τα δέντρα και τα πουλούσες για ξυλεία. Πραγματικά αστείες εκτιμήσεις.

     

    Με τα παραπάνω μέτρα βλέπω απλά τα κόκκινα δάνεια να γίνονται μελιτζανί...

    • Upvote 3
    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Οι εκτιμήσεις γενικά επηρεάζονται από την πολιτική της τράπεζας . Σε εποχή παχιών αγελάδων υπερτιμούσαν , σήμερα υποτιμούν .

     

    Αλλά αυτά είναι όλα μέρος του σκηνικού που πρέπει να κρύψει τα πραγματικά κόκκινα δάνεια που είναι χωρίς εγγυήσεις .

     

    Ετσι οι τράπεζες ψάχνουν το ψιλοκοκό .




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.