Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Το τελευταίο διάστημα και με δεδομένη τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική μείωση του κινδύνου στη χώρα, πολλοί ξένοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τη διενέργεια επενδύσεων στην Ελλάδα, σε τομείς όπως είναι οι τράπεζες, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι υποδομές.

     

    Αυτό αποτυπώνεται στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ όπως αναφέρει η μελέτη, μόνο το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 55,4 εκατ. ευρώ. Η καταγεγραμμένη ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχει σημειωθεί σε χρονικό διάστημα 22 μηνών από την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης, είναι σημαντική. Η Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδύσεις, ολοκληρωμένες ή εν εξελίξει, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών, τις αιτήσεις των επιχειρήσεων για την ένταξη τους στον Αναπτυξιακό Νόμο, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κ.λπ., συνολικού ύψους 37,6 δισ. ευρώ.

     

    Το ΚΕΠΕ σημειώνει πάντως ότι: «Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να δημιουργούν τα κίνητρα και τις προδιαγραφές που θα καταστήσουν τη χώρα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων. Είναι πλέον σαφές ότι μόνο το χαμηλό κόστος εργασίας δεν αρκεί για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους που απαιτούν τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Το ενδιαφέρον των επενδυτών φαίνεται ότι στρέφεται πλέον σε θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, η λειτουργία και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά και στη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με φορολογικά κίνητρα στο οποίο προστατεύονται οι επενδυτές, περιορίζεται ο πολιτικός κίνδυνος και η αβεβαιότητα».

     

    Η μελέτη αυτών των παραγόντων, όπως εκτιμάται θα αυξήσει την ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμός επενδύσεων.

     

    Πηγή: http://web.tee.gr/%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CF%8C-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD/




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Αμα υπήρχαν αυτά θα είχαμε γίνει μόνοι μας επενδυτές .

     

    Αλλά αν δεν ήσουν κρατικοδίαιτος δεν μπορούσες να κάνεις κάτι σοβαρό και βέβαια τώρα περιμένουμε να αλλάξουν αυτοί που δεν άλλαξαν τόσα χρόνια η που θεσμοθέτησαν την διαφθορά .

    sdim

    Δημοσιεύτηκε

    Εννοείται πως το χαμηλό κόστος εργασίας δεν αρκεί για να προσελκύσουμε επενδυτές.

     

    Θα πρέπει να λυθούν και άλλα προβλήματα όπως:

    - η νομική αστάθεια. Χωρίς σταθερό νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει πρόγραμμα κανένας επενδυτής

    - η υπερφορολόγιση: Με τους υπέρογκους φόρους και την προκαταβολή φόρου δεν μένει κεφάλαιο να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη.

    - η φορολογική αστάθεια: Αν δεν ξέρει ο επενδυτής τι φόρους θα πληρώσει το χρόνου για τις φετινές πωλήσεις, δεν μπορεί να κοστολογήσει τα προϊόντα του.

    - ο κακός συνδικαλισμός: Η απεργία είναι δικαίωμα του καθενός, η κατάληψη όμως όχι. Δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει στο σημείο ο κάθε συνδικαλιστής να κλείνει με τον τσαμπουκά την κάθε επιχείρηση απαιτώντας κάποια "δικαιώματα" των εργατών ενώ στην πράξη θέλουν το "χαρτζιλίκι" τους κάτω από το τραπέζι για να μην γίνει η απεργία. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν πως την εποχή που η Κίνα έχει μπει στο παγκόσμιο παιχνίδι, κανένα εργοστάσιο στην Ελλάδα δεν αντέχει μια απεργία.

    - η περίπλοκη νομοθεσία. Όποιος μηχανικός νομίζει πως μπορεί να φτιάξει νέο 100% νόμιμο κτήριο και να βγάλει 100% νόμιμη άδεια λειτουργίας, να μου δείξει τα σχέδια όταν το κατασκευάσει και φωτογραφίες να του πω τις παρανομίες. Στην πράξη απλά έχουμε συμβιβαστεί και κάποια ψιλολόγια τα θεωρούμε ασήμαντα (π.χ. αλλαγή χρώματος, μερικά εκατοστά απόκλιση στις διαστάσεις, κτλ). Για την Ελλάδα αυτό θεωρείται δεδομένo αλλά για τους επενδυτές είναι απαράδεκτο.

    Ellie_mrg

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    άσε που για να ανοίξει κανείς επιχείρηση στην ελλάδα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με μια περίπλοκη νομοθεσία και πολλές φορές με ανύπαρκτη νομοθεσία....ίσως να μην μπορέσει καν να την ανοίξει τελικά! Τι να τα κάνεις τα φτηνά χέρια αν δεν μπορείς να ξεκινήσεις?

     

    Συναδέλφισσα, σε παρακαλώ να αναγράψεις την ειδικότητα σου στο προφίλ σου. Ευχαριστώ.

    DIMITRIS80

    Edited by DIMITRIS80


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.