Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • «Οδικό χάρτη» για τα ακίνητα έχει ζητήσει η Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, στο 15ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας (PRODEXPO 2014). Όπως είπε ο κ. Δένδιας: «Έχουμε ζητήσει από τον ΟΟΣΑ να μας ετοιμάσει ένα συνολικό μοντέλο εκμετάλλευσης του ελληνικού ακινήτου, με προοπτική άνω της δεκαετίας, το οποίο να διαλαμβάνει το σύνολο των επενδυτικών παραμέτρων του ακινήτου, είτε αυτές είναι πολεοδομικές, είτε φορολογικές, είτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη. Όλα αυτά, προκειμένου να μπορέσει η ελληνική πολιτεία να αποκτήσει έναν οδικό χάρτη». «Χωρίς διαφανές και σαφές πλαίσιο για την ακίνητη περιουσία δεν μπορεί η χώρα μας να προσελκύσει τις επενδύσεις που προσδοκά» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

     

    «Στην Ελλάδα έχουμε την εντός σχεδίου δόμηση, την εκτός σχεδίου δόμηση, την εις το όριο της γραμμής του σχεδίου δόμησης, τη ζώνη δόμησης κλπ. Αυτό δεν μπορεί να είναι σοβαρή αντιμετώπιση του κράτους. Και επίσης, το άλλο τεράστιο πρόβλημα που έχουμε σαν χώρα είναι ότι δεν έχουμε κτηματολόγιο... Αν και τα τελευταία δέκα χρόνια γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με πολλές αποτυχίες, με πολλές αστοχίες» σημείωσε.

     

    Επίσης, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Το ακίνητο έχει τεράστια δυνατότητα ως αναπτυξιακό εργαλείο στην Ελλάδα. Αν θέλετε, το ελληνικό κράτος έχει αδικήσει τον εαυτό του. Η Ελλάδα έχει μία ατέλειωτη ακτογραμμή. Η ακτογραμμή της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, είναι ίση σε χιλιόμετρα με την ακτογραμμή της Αφρικής.

     

    Νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται την προσαυξητική αξία των ακινήτων αυτής της χώρας, όταν έχουν αυτή την πρόσβαση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν αναφέρομαι, δε, στις τεράστιες εκτάσεις που έχουν ωραιότατη θέα στη θάλασσα.

    Και αυτό είναι ένα μόνο από αυτά τα οποία μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας.

     

    Το τι ρόλο, λοιπόν, μπορεί να παίξει το ελληνικό ακίνητο ως ατμομηχανή, καταρχήν, δεκάδων επαγγελμάτων και δεκάδων δραστηριοτήτων, αλλά και καθεαυτό ως επενδυτικό εργαλείο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, νομίζω πως ό,τι και να πω είναι λίγο».

     

    Ανάγκη θέσπισης σταθερού φορολογικού πλαισίου στα Ακίνητα

     

    Την ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για 20 χρόνια θέτουν ως βασική προϋπόθεση, ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων (real estate), επισημαίνοντας ότι από το 2009 έως σήμερα έχουν ψηφισθεί τουλάχιστον 20 διαφορετικά νομοσχέδια σχετικά με τον κλάδο των ακινήτων. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τις παρουσιάσεις 18 στελεχών της εγχώριας αγοράς ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Prodexpo.

     

    Αναλυτικότερα, για το φορολογικό πλαίσιο ζητείται εκλογίκευση, απλούστευση, όχι εκπλήξεις ή αλλαγές, αλλά σταθερό για μία εικοσαετία.

     

    Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, ναι μεν δεν εκφράζονται ιδιαίτερες αντιδράσεις, ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς, η βάση του φόρου δε θα πρέπει να είναι οι αντικειμενικές αξίες αλλά οι πραγματικές- εμπορικές.

     

    Τα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία σήμερα η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες έχουν να αναπροσαρμοσθούν από το 2007.

     

    Ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα πρέπει να υφίσταται αίσθημα ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές. «Δεν μπορεί να έλθει ξένος επιχειρηματίας και να μην έχει σαφείς κανόνες για το πώς μπορεί να αποχωρήσει- να υπάρξει δυνατότητα εξόδου του από την επένδυσή του» όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο.

     

    Στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, τα στελέχη της αγοράς, εκτιμούν ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δήμων, των υπουργείων και των αρμοδίων δημόσιων φορέων συνολικά, πριν ακόμη το προϊόν να φθάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

     

    Επίσης, δεδομένο είναι ότι για να έλθουν επενδυτικά κεφάλαια στην εγχώρια αγορά ακινήτων, θα πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια στον τομέα των υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνεται.

     

    Το διεθνές ενδιαφέρον υφίσταται, το θέμα όμως είναι αυτό να μετουσιωθεί σε πραγματικές αγοραπωλησίες, όπως εκτιμούν τα στελέχη του χώρου ακινήτων.

     

    Στον τομέα των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, η αγορά ζητά σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων και να προσελκύσει επενδύσεις.

     

    Πηγή: http://www.express.gr/news/finance/758647oz_20141006758647.php3





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    dimitris GM

    Δημοσιεύτηκε

    σε σχεση με το αμεσως παραπανω...

     

    η "άλλη αποψη"  απο τον καθυλη αρμόδιο  υπουργό

     

    γεμισαμε ντουβαρια..

     

     

    Μανιάτης:"Έχουμε χτίσει πολλά "ντουβάρια" που έχουν μείνει απούλητα και αναξιοποίητα"

    oikodomi%20maniatis_550x.jpg
    "Το μέλλον της ελληνικής οικοδομής και του κατασκευαστικού τομέα της Ελλάδας είναι η ενεργειακή αξιοποίηση, θωράκιση και αναβάθμιση των περίπου 8 εκατομμυρίων κτιρίων της χώρας. Του υφιστάμενου, δηλαδή, κτιριακού αποθέματος" ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, σε ομιλία του, κατά την 2η ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα «Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας - Η πορεία προς την Ανάπτυξη».

    Οπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης "επειδή σε όλες τις χώρες του κόσμου και τις εποχές, πάντοτε η οικοδομή αποτελούσε βασικό πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση ως χώρα. Είμαστε η πιο σπάταλη ενεργειακά χώρα της Ευρώπης. Έχουμε χτίσει πολλά "ντουβάρια" που έχουν μείνει απούλητα και αναξιοποίητα. Δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια και σπίτια που είναι αχρησιμοποίητα. Δεν μπορεί το μέλλον της ελληνικής οικοδομής να είναι να χτίσουμε και άλλα κτίρια. Ίσως αυτό να ισχύει για ειδικές κατηγορίες τουριστικού ενδιαφέροντος. Το μέλλον της ελληνικής οικοδομής και του κατασκευαστικού τομέα της Ελλάδας είναι η ενεργειακή αξιοποίηση, θωράκιση και αναβάθμιση των περίπου 8 εκατομμυρίων κτιρίων της χώρας. Του υφιστάμενου, δηλαδή, κτιριακού αποθέματος. Απίστευτες ωφελιμότητες, περιβαλλοντικές, δημιουργίας θέσεων εργασίας, αγοράς αξιοποίησης πρώτων υλών που παράγει σήμερα η ελληνική βιομηχανία. Ένας κύκλος εργασιών που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει."

    Παράλληλα ο υπουργός μίλησε για το περιβάλλον και συγκεκριμένα για τα χωροταξικά, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, "όλο αυτό το πλαίσιο που συνιστά μέχρι και σήμερα έναν αρνητικό παράγοντα για να επενδύσει κανείς, ή για να αξιοποιήσει και να προστατεύσει τη δική του περιουσία" ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει "Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει βήματα, τα οποία, χωρίς υπερβολή, μπορώ να πω δημόσια ότι συνιστούν μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στα ζητήματα της ρύθμισης του εθνικού χώρου. Αναφέρω μόνο τίτλους: \

    Νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, με μείωση του χρόνου λήψεως αποφάσεων. Για παράδειγμα, στα σχέδια πόλης από 20 ως 25 χρόνια που είναι μέχρι σήμερα στα μόλις 3 με 5. Ο νόμος υπάρχει και ήδη εφαρμόζεται.

    Νέο σύστημα χρήσεων γης, απόλυτα συμβατό με το σύστημα που υπάρχει σε όλα τα άλλα υπουργεία. Μετά από 30 χρόνια, για πρώτη φορά η Αττική έχει Ρυθμιστικό σχέδιο. Είχαμε καταθέσει νομοσχέδιο και για την Θεσσαλονίκη, υπήρξαν αντιρρήσεις, το δουλεύει η τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης και θέλω να πιστεύω ότι σε ένα με δύο μήνες από σήμερα θα το κάνουμε και αυτό νόμο.

    Σε εξέλιξη 12 Περιφερειακά Χωροταξικά της χώρας. Θα έχουμε πλήρη καταγραφή και με προοπτικές, παράλληλα με την περίοδο του σχεδιασμού της ανάπτυξης που είναι στο ΣΕΣ 2014 2020, θα έχουμε ταυτόχρονα τον σχεδιασμό του χώρου.

    Και όλα αυτά, με ένα νέο αδειοδοτικό περιβαλλοντικό περιβάλλον. Θα σας πω έναν αριθμό. Μέχρι το 2011, σε αυτή τη χώρα κατατίθονταν 22.000 μελέτες για άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όλες έμπαιναν στα ντουλάπια και τους φοριαμούς μόλις έμπαιναν οι σφραγίδες της γραφειοκρατίας της υπηρεσίας. Και όταν ρωτούσες, μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, πόσες φορές ελέγξαμε αν ο αδειοδοτηθείς εφαρμόζει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ήταν καμία ή το πολύ μια φορά στη 10ετία.

    Αλλάξαμε όλο το σκηνικό. Εύκολα παίρνεις πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση, όμως απόλυτα αυστηρά έρχεται ο έλεγχος αν εφαρμόζεις τους κανόνες για τους οποίους έχεις αυτοδεσμευτεί στο πλαίσιο των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, που είναι κοινές Υπουργικές αποφάσεις και τις οποίες υπογράφεις.

    Και τελειώνω με κάτι που για μένα συνιστά κορυφαία κατάκτηση της Δημοκρατίας. Η όποια εξουσία πρέπει να λογοδοτεί στον πολίτη. Σήμερα, κανένας Υπουργός, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, δημόσιος λειτουργός, δεν λογοδοτεί στον πολίτη γιατί καθυστερεί η όποια περιβαλλοντική αδειοδότηση.

    Τι κάνουμε; Κάνουμε αυτό που εγώ ονομάζω Περιβαλλοντική Διαύγεια. Έχουμε ήδη δημιουργήσει - και σε ένα με δύο μήνες από σήμερα θα βγει σε δημόσια χρήση - μια web πλατφόρμα, όπου με την κατάθεση μιας αίτησης για αδειοδότηση, ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει πότε κατατέθηκε, ποιος υπάλληλος την έχει χρεωμένη, σε πόσες μέρες πρέπει να απαντήσει και ποιοι άλλοι δεν έχουν απαντήσει. Θα είναι προσωποποιημένη η καθυστέρηση, αν αυτή οφείλεται είτε σε πολιτικό πρόσωπο, είτε σε αιρετό, είτε σε λειτουργό της δημόσιας διοίκησης.

    Με τον τρόπο αυτό, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, θέτουμε ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα ώθηση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας".

    Julius Caesar

    Δημοσιεύτηκε

    Δε μπορείτε να φανταστείτε το τι ζημιά προκαλεί στην ανάπτυξη η συνεχής αλλαγή νόμων και καθεστώτων.

    Ας υποθέσουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο: Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί για άλλα 20 χρόνια.

    Θα ανοίξουν πολλές δουλειές ως προς τη μετατροπή σπιτιών σε μικρότερα.

    Με την ασάφεια δεν κουνιέται φύλλο.

    avgoust

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Ο κος Δενδιας μας επανέλαβε τα προβλήματα που όλοι έχουμε διαπιστώσει εδώ και χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς τους δεν έκανε ένα βήμα προς την λύση των προβλημάτων .

     

    Η εμπλοκή του ΟΟΣΑ στα ακίνητα πιστεύω ότι είναι μια δυσοίωνη εξέλιξη .  Αν κρίνουμε από τον τρόπο που στήθηκε η περίφημη/διαβόητη "εργαλειοθήκη" πριν λίγους μήνες ....

    Edited by avgoust
    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Ο υπουργός , θεωρεί ότι βοηθώντας τους αλουμινάδες και τους μονωτές , θα στηρίξει την οικοδομή ......

     

    Από την άλλη ο ΝΟΚ δίνει μπόνους γιά την ανακατασκευή ΟΤ στην Αθήνα σε παλιές οικοδομές που η ανακατασκευή τους είναι αντιοικονομική .

    panos-vicious

    Δημοσιεύτηκε

    Τι ακριβώς ήθελε να πει ο Δένδιας με την "ατέλειωτη ακτογραμμή" και τις "τεράστιες εκτάσεις που έχουν ωραιότατη θέα στη θάλασσα" και το έφερε απέξω-απέξω;

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Παραθεριστική κατοικία , αλλά θα τις χτίσουν οι νταβατζήδες , αφού τους άλλους τους διέλυσαν .



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.