Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Στο «ψυγείο» έχει μπει το πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων σε σχολικά κτίρια ελλείψει πιστώσεων και προσωπικού. Οπως προκύπτει από στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, οι προσεισμικοί έλεγχοι ουσιαστικά σταμάτησαν το 2011, οπότε και καλύφθηκαν όλα τα σχολεία που ανεγέρθησαν μέχρι το 1959. Ταυτόχρονα το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να απολύσει το προσωπικό των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) ανά την Ελλάδα, μεταθέτοντας την αρμοδιότητα, αλλά όχι και τους μηχανικούς, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

     

    Η κατάργηση των ΤΑΣ, που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της «επόμενης ημέρας» ενός σεισμού (έλεγχοι στατικότητας, καταγραφή ζημιών κ.ά.) και η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι μηχανικοί τους, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου για τα ΚΤΕΛ. Οπως ορίζεται, τα ΤΑΣ θα επανιδρυθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ισάριθμες θέσεις εργαζομένων, οι οποίες θα καλυφθούν από τη «δεξαμενή» της διαθεσιμότητας (σημειώνεται ότι με τον ίδιο τρόπο καταργούνται και άλλες υπηρεσίες, όπως η ΕΥΔΕ Κάρλας, η ΕΥΔΕ Ρόδου και το τμήμα Εργων Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας).

     

    Παράλληλα, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή (σε ερώτηση των βουλευτών Γ. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη), οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία έχουν σταματήσει από το 2011. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος από μηχανικούς του ΟΣΚ σε 5.041 σχολικές μονάδες στις οποίες περιλαμβάνονται 6.464 κτίρια. Πρόκειται για τα σχολεία που έχουν ανεγερθεί έως το 1959, δηλαδή πριν από τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό (καθώς και όλα τα σχολεία Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας και τα προ του 1986 σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κέρκυρα και Καστοριά). Οι αριθμοί αυτοί παραμένουν σταθεροί από το 2011, οπότε και ανακοινώθηκε από τον ΟΣΚ η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος.

     

    Αυτοψίες

     

    Η έναρξη της δεύτερης φάσης προσεισμικών ελέγχων θα αφορούσε τα σχολικά κτίρια που ανεγέρθησαν την περίοδο 1960-1985 (κτίρια που κατασκευάστηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959), ήτοι περί τις 4.200 σχολικές μονάδες που περιλαμβάνουν 8.000-9.000 κτίρια. Ωστόσο δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς ο ΟΣΚ υποχρεώθηκε σε δραστική μείωση προσωπικού και κονδυλίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής του. Ο ΟΣΚ σήμερα έχει περιοριστεί στην πραγματοποίηση αυτοψιών σε σχολεία έπειτα από σεισμούς (από το 2006 έχει ελέγξει 760 σχολικές μονάδες ύστερα από κάποιον ισχυρό σεισμό) ή από αιτήματα φορέων (από το 2006 έχει ελέγξει επιπλέον 116 σχολικές μονάδες).

     

    Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_25/09/2013_534621





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    AlexisPap

    Δημοσιεύτηκε

    Το θέμα του προσεισμικού ελέγχου κανείς αρμόδιος δεν το πήρε σοβαρά, εκτός κι αν επρόκειτο να διορίσει...

     

    Αλλά, ας μας πει κάποιος σε τι συνίσταται ο προσεισμικός έλεγχος. Για να μην κουράζεστε, είναι "πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος", κάτι σαν ΔΕΔΟΤΑ... (έγραφο ΠΕΧΩΔΕ 2189/21-05-2001).

     

    Ας μας πει όμως και το άλλο, πόσο κόστιζε το κομμάτι στον ΟΣΚ; Γιατί δεν δόθηκαν οι έλεγχοι σε ιδιώτες με ανοιχτές προκυρήξεις κατά περιοχή;

    • Upvote 1
    Αλέξανδρος

    Δημοσιεύτηκε

    Γιατί ξεκίνησαν ποτε; Πλάκα κάνουνε;

    • Upvote 1
    Γιάννης

    Δημοσιεύτηκε

    Έγιναν πρωτοβάθμιοι ελέγχοι σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΟΑΣΠ εδώ.

    Κανονικά έπρεπε να προχωρήσει σε δευτεροβάθμιο έλεγχο κάποια στιγμή...

    AlexisPap

    Δημοσιεύτηκε

    Οι προσεισμικοί έλεγχοι προωθήθηκαν καθαρά για πολιτικάντικους λόγους.

    Επίσης -αναγκάζομαι να υποθέσω- και για να δουλέψει λίγο και η μηχανή του ΟΑΣΠ...

    Εν τέλει, μόνο ο ΟΑΣΠ έχει ασχοληθεί ουσιωδώς με το θέμα.

     

    Στην εποχή (21 αιώνας) που κι ένα ψιλικατζίδικο οφείλει να έχει τεχνικό ασφαλείας, τα σχολειά μας δεν έχουν τεχνικό ασφαλείας, δεν έχουν εγκεκριμένο σχέδιο πυροπροστασίας, δεν έχουν εγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης...

    Δεν πληρούν τις στοιχειώδεις αρχές της κοινής λογικής για ξεκλείδωτες εξόδου κινδύνου (αυτές που στην μελέτη ονομαζόντουσαν έτσι)...

    Δεν έχουν την στοιχειώδη πρόβλεψη ώστε να στερεώνονται με ασφάλεια ντουλάπες, βιβλιοθήκες, φοριαμοί...

     

    Έχουν όμως (κάποια από αυτά) προσεισμικό έλεγχο!

    Χαμένο σε κάποιο αρχείο, άγνωστο τοις πάσι, ανεπίκαιρο πλέον...

    • Upvote 5


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.