Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Φρένο στην ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων και στις προβλέψεις που έλεγαν ότι το 2015 η κτηματαγορά θα βγει από την επταετή ύφεση, προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα.

     

    Ερευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων ΔΑΝΟΣ/An Alliance Member of BNP PARIBAS Real Estate αναφέρει ότι τα όποια επενδυτικά σχέδια που είχαν πάρει μπροστά πάγωσαν εξαιτίας της προκήρυξης των εκλογών, με τους ξένους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα.

     

    Οπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γ. Παρασκευόπουλος: «Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2015 είναι πλέον παρακινδυνευμένη και υπόκειται σε πολλές παραμέτρους. Ένα είναι όμως το απολύτως σίγουρο, πως για να επαναλειτουργήσει ομαλά η ελληνική κτηματαγορά, χρειάζεται να:

     

    • Επανεκκινήσει τη λειτουργία του το τραπεζικό σύστημα (αφού ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων, και το τοπίο των υπερδανεισμένων ακινήτων).

     

    • Σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις και εκπλήξεις.

     

    • Απλοποιηθεί περαιτέρω και οριστικοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός.

     

    • Γίνει κατανοητό, πως χωρίς την εισροή ξένων κεφαλαίων, το οποίο προϋποθέτει και το κατάλληλο, φιλικό προς τον επενδυτή, περιβάλλον, δεν θα μπορέσει η ελληνική κτηματαγορά να έχει τη θέση που της αξίζει.

     

    assets_LARGE_t_942_43947218.JPG

     

    Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της πορείας των κλάδων της κτηματαγοράς η έρευνα τονίζει τα εξής:

     

    Κατοικίες

     

    Κατά τη διάρκεια του 2014 συνεχίστηκε η πτώση τιμών, αλλά με σαφώς μικρότερο πρόσημο, από τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η αγορά οικιστικών ακινήτων δυσκολεύεται να ανακάμψει, παρά το γεγονός, πως ιδιαίτερα στα ακίνητα των ακριβών περιοχών, υπάρχει σημαντική κάμψη στις τιμές. Οι κυριότεροι εξ αυτών είναι:

     

    • Η ανύπαρκτη δυνατότητα δανεισμού: Πουθενά στον κόσμο δεν λειτουργεί η οικιστική (και όχι μόνο) αγορά χωρίς την υποστήριξη τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος βέβαια θα πρέπει να κινείται σε λογικά πλαίσια και όχι στις υπερβολές του παρελθόντος.

     

    • Ο υπερδανεισμός των μεταχειρισμένων ακινήτων: Πολλά ακίνητα είναι δανεισμένα σε υψηλές αξίες και ακόμη και αν θέλουν οι ιδιοκτήτες να πουλήσουν δεν δίνουν οι τράπεζες -ακόμη- τη συγκατάθεσή τους, για haircut στο δάνειο.

     

    • Η πλήρης απαλλαγή των χρεωμένων ακινήτων από διαδικασίες πλειστηριασμού: Η δυνατότητα πολλών νοικοκυριών να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα και η ανυπαρξία πίεσης να πουλήσουν το ακίνητό τους δεν βοηθάει τη στήριξη της όποιας ζήτησης.

     

    • Η ασύμμετρη και διαρκώς μεταβαλλόμενη φορολογική πολιτική: Η υπέρμετρη και εν πολλοίς άδικη φορολογική μεταχείριση των ακινήτων, που δεν δημιουργεί ελκυστικό προϊόν προς αγορά.

     

    • Το ήδη υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης και ιδιοκτησίας: Δεν υπάρχει η έντονη ανάγκη για αλλαγή στη στέγαση των νοικοκυριών.

     

    Η άνοδος του τουρισμού έχει οδηγήσει σε σημαντική ζήτηση ξενοδοχειακών μονάδων, η οποία όμως προς το παρόν δεν μεταφράζεται σε συγκεκριμένες συναλλαγές, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει υψηλός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων και αδυναμία εξεύρεσης λύσης εκ μέρους των τραπεζών. Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων και απομάκρυνσης του κινδύνου πισωγυρισμάτων (π.χ. με κάποια αλλαγή στη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων), είναι σίγουρο, πως θα ακολουθήσουν και άλλες, αντίστοιχες επενδύσεις.

     

    Στην αγορά μισθωμένων εμπορικών-επαγγελματικών ακινήτων με απόδοση παρουσιάζεται σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις που γίνονται με Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές, αλλά και στο πλήθος των συμφωνιών, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής τους.

     

    Η σημαντική ζήτηση έχει σταθεροποιήσει τις αποδόσεις στα επίπεδα του 8%-8,75% για τους γραφειακούς χώρους, του 7,5%-8% για τα εμπορικά καταστήματα και του 11%-13% για τους αποθηκευτικούς χώρους.

     

    Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=38304





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    avgoust

    Δημοσιεύτηκε

    To άρθρο δημοσιεύθηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ .  (Πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος : Φ. Μπόμπολας )

     

    Ο τίτλος του άρθρου είναι κατά την άποψή μου  παραπλανητικός διότι το ίδιο το άρθρο στην συνέχεια :

     

    α. Αναφέρει πλήθος άλλων λόγων εκτός από την πολιτική αβεβαιότητα !!!!

    β. Δέχεται ότι έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ κινείται τπτ στην κτηματαγορά

    γ. Το μόνο που κατά το άρθρο (ψιλο) κινείται είναι η μίσθωση   επαγγελματικών ακινήτων.

    • Upvote 5
    Silent Arrow

    Δημοσιεύτηκε

    +1 φιλε avgoust. Η κριση στην αγορα ακινητων δεν εχει καμια σχεση με τις παρουσες εκλογες. Ειναι αποτελεσμα Δομικων Προβληματων που εχει σωρευσει η Ελληνικη Οικονομια απο λανθασμενες πολιτικες και οικονομικες επιλογες τα τελευαια 15 χρονια τουλαχιστον. Αλιμονο αν ολα τα προβληματα τα δημιουργησε η πολιτικη αβεβαιοτητα του τελευταιου μηνα. Ελεος καθημερινα ζουμε τα προβληματα, ξερουμε τις ανησυχιες του κοσμου, ολα τα αλλα ειναι παραπληροφορηση και δημιουργια κλιματος φοβου.

    • Upvote 1
    tasxan206

    Δημοσιεύτηκε

    Ενώ πριν την πολιτική αβεβαιότητα... 'φωτιά και λάβρα' τα ακίνητα!

    • Upvote 1
    Evan

    Δημοσιεύτηκε

    Νταξει ειπε ο Δανος δυο πα*&%ιες εβγαλε και δυο γραφηματα και ενταξει θα το ριξουν ολοι στον κ. Α. Σαμαρα

    loser

    Δημοσιεύτηκε

    μπομπολισταν .

    Giorgos1987

    Δημοσιεύτηκε

    Ναι, πέφτω απ' τα σύννεφα!

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Η ημερησία δημοσιεύει συχνά τέτοια άρθρα που απλά είναι διαφήμιση των κάθε λογής ειδικών . Συνήθως κοράκια της αγοράς και ποτέ σοβαροί άνθρωποι που πληρώνουν από την τσέπη τους .

     

    Αρθρα γιά τα σκουπίδια .



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.