Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Κορυφώνεται η εμπλοκή που έχει προκύψει με τον Νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων με τις ενώσεις επαγγελματιών και τους φορείς της αγοράς να καταγγέλλουν σοβαρές παρατυπίες από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ παράλληλα πλήττει τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων και λειτουργεί ουσιαστικά υπέρ συγκεκριμένων πολυεθνικών.

    Για το θέμα έχει ήδη επιληφθεί η Κομισιόν ύστερα από γραπτή καταγγελία που απέστελλαν στις αρμόδιες επιτροπές ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης, καθώς επίσης Ελληνικές και Κυπριακές εταιρείες.

    Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι το Σχέδιο Π.Δ. που προέκυψε από την ελληνική και στην συνέχεια από την ευρωπαϊκή διαβούλευση, είναι διαφορετικό από το Π.Δ. 41/2018 (ΦΕΚ Α’ 80/07.05.2018) με το οποί αποκλείονται από την αγορά συγκεκριμένα υλικά μόνωσης τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στο αρχικό κείμενο της διαβούλευσης αλλά όχι στο Π.Δ. Οι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για επιβολή μονοπωλιακών συνθηκών στην αγορά υπέρ συγκεκριμένων πολυεθνικών που παράγουν προϊόντα πετροβάμβακα.

    Όπως αναφέρουν μιλώντας στο insider.gr, ούτε στον ΕΛΟΤ απεστάλη από την αρμόδια υπηρεσία της  Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος το τελικό κείμενο. Όπως επιβάλλεται από την οδηγία ΕΕ/2015/1535, τα τελικά κείμενα των κανονισμών αναρτώνται στο «Σύστημα Πληροφόρησης για Τεχνικούς Κανονισμούς» (Technical Regulation Information System -TRIS) της ΕΕ αλλά και εκεί όπως αναφέρουν οι φορείς εστάλη η πρώτη εκδοχή και όχι το τροποποιημένο σχέδιο.

    Το θέμα δείχνει να έχει προκαλέσει κινητοποίηση της αρμόδιας Αρχής της Κομισιόν για τον κανονισμό 364/2016 και αναμένονται εξελίξεις, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ακυρώνει νομοθέτημα χώρας επειδή δεν είχε αναρτηθεί στην τελική του μορφή στο TRIS.

    Σε σχετική επιστολή που έχουν αποστείλει οι φορείς στους τρεις υπουργούς που υπογράφουν την ΚΥΑ, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι υφίστανται συγκεκριμένες και στοχευμένες τροποποιήσεις οι οποίες «έλαβαν χώρα εντελώς αιφνιδιαστικά, χωρίς να παρατίθεται οποιαδήποτε αιτιολογία για την μεταβολή των προβλεφθεισών στο αρχικό Σχέδιο Κανονισμού Πυροπροστασίας» που προέκυψε από την διαβούλευση.

    Δημοσίευση του mikegad - http://www.michanikos.gr/profile/11970-mikegad/


    Πηγή: http://www.insider.gr/epiheiriseis/energeia/85199/fotia-ehei-valei-o-ellinikos-kanonismos-pyroprostasias#.Ww0MBxovlRo.facebook



    Edited by Engineer


    mikegad

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Anton_civeng

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Πέρισυ ήταν που ασχοληθήκαμε με το τραγικό περιστατικό πυρκαγάς στο   Grenfell Tower  του Λονδίνου.  Τα θερμομονωτικά υλικά της θερμοπρόσοψης ενήργησαν σαν το ρετσίνι στο δαδί και κάηκαν όλα μαζί με νεκρούς και τραυματίες. Ο μονομερής εκσυγχρονισμός του παλιού κτιρίου με θερμοπρόσοψη χωρίς όμως άλλα παθητικά ή ενεργητικά μέτρα πυρασφάλειας έδειξε το θανατικό του πρόσωπο. Στις δικές μας παλιές πολυκατοικίες τουλάχιστον υπάρχουν οι ακαλέσθητοι συνεχείς εξώστες που  μπορεί να σώσουν την μετάδοση της φωτιάς από τη φλεγόμενη κόλαση του εξηλασμένου υλικού.  Όμως το πρόβλημα υπάρχει, τα λεφτά που παίζονται πίσω από την παραγωγή θερμομονωτικών υλικών  είναι ΠΟΛΛΑ...  αλλά και οι ζωές των ανθρώπων ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ, χώρια το οικονομικό κόστος μιάς φωτιάς!  Οι αποκλεισμοί υλικών μπορεί να "κόβουν" τεράστια συμφέροντα αλλά μπορεί και να προστατεύουν τον human oriented σχεδιασμό.  Ο πετροβάμβακας σίγουρα δεν κάνει την πύρινη κόλαση, όμως θα έχει μεγαλύτερα πάχη, βάρη, κόστη κ.λ.π.   Βρισκόμαστε ίσως στην επιτομή των ανταγωνιστικών παραγόντων με παράλληλο διακύβευμα την ανθρώπινη ζωή και μπροστά στην ανάγκη θέσπισης ενός κανονισμού που μόνο μετά από αρκετά χρόνια θα μπορέσει να κριθεί ως  ανθρωποκεντρικός ή κάτι άλλο.....

     

     

    Edited by Anton_civeng
    • Upvote 1
    jkar

    Δημοσιεύτηκε

    ποιά ήταν τα "φτηνά υλικά" που έκαψαν τον πύργο;

    banskoboy

    Δημοσιεύτηκε

    Μιλώντας με Άγγλο συνάδελφο μου είπε οτι δεν υπάρχαν έξοδοι διαφυγής παρα μόνο ένα κεντρικό κλιμακοστάσιο, δεν υπήρχε σύστημα πυρόσβεσης στα διαμερίσματα και στους κοινόχρηστους  χώρους γιατί υπήρχε διαμάχη μεταξύ των κατοίκων.

    Anton_civeng

    Δημοσιεύτηκε

    2 ώρες πριν, banskoboy said:

    Μιλώντας με Άγγλο συνάδελφο μου είπε οτι δεν υπάρχαν έξοδοι διαφυγής παρα μόνο ένα κεντρικό κλιμακοστάσιο, δεν υπήρχε σύστημα πυρόσβεσης στα διαμερίσματα και στους κοινόχρηστους  χώρους γιατί υπήρχε διαμάχη μεταξύ των κατοίκων.

    Αυτό ακριβώς έθιξα με το:

    "Ο μονομερής εκσυγχρονισμός του παλιού κτιρίου με θερμοπρόσοψη χωρίς όμως άλλα παθητικά ή ενεργητικά μέτρα πυρασφάλειας έδειξε το θανατικό του πρόσωπο"

    Όσο για τα "φτηνά υλικά"  που επιγραφόταν το τότε δημοσίευμα, αυτό ήταν το fake news από άσχετους "ειδικούς "  (βλ. υπόλοιπα posts).

    • Like 1
    jkar

    Δημοσιεύτηκε

    Από όσα εγώ έχω διαβάσει οι εγκαταστάσεις του πύργου ήταν σύμφωνες με τους τρέχοντες κανονισμούς. Οι κανονισμοί έπρεπε να αλλάξουν και αλλάζουν. Ο Ελληνικός για εξωτερικό κέλυφος ζητάει "....Α2-s1d0 ανεξαρτήτως χρήσης και απόστασης από τα όρια...". Μπορεί και να είναι υπερβολικό για μιά χώρα που δεν έχει ψηλά κτήρια, μην και εμποδίσουμε την θέα στην Ακρόπολη.

    Οι διαμαρτυρόμενοι λένε ότι, ".... τα προϊόντα κατηγορίας Α2 (πετροβάμβακας) και Β είναι ισοδύναμα ....., συνεπώς ο αποκλεισμός των προϊόντων κατηγορίας Β (αφρώδη) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ΜΟΝΟ από τον Ελληνικό Κανονισμό Πυροπροστασίας, είναι τεχνικά αβάσιμος...". Μπορεί και να είναι έτσι, δεν είχα την ευκαιρία να ψάξω  όλους τους κανονισμούς, αλλά, τα υλικά δεν είναι τα ίδια.

    Εγώ λέω ότι η αλλαγή των υλικών-μεθόδων, όπως και κάθε αλλαγή, σημαίνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο,  παραγωγοί υλικών κλπ, πρέπει να αλλάξουν. Θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και θα κλείσουν-μειωθούν υπάρχουσες. Δεν είναι και καμιά τρελή τεχνολογία αυτή της παραγωγής φθηνού πετροβάμβακα, που ενώ είναι διεθνώς αποδεκτός και ευρύτατα διαδομένος, στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστος. Και οι τώρα κατέχοντες μιά καλή θέση στην αγορά, πρέπει να προσαρμοστούν, αντί να ζητάνε την προστασία του "κράτους", δλδ τα δικά μας λεφτά, για να μην αλλάξουν.

    • Like 1
    • Upvote 2
    ppanag

    Δημοσιεύτηκε

    ... Φωτιά στα μπατζάκια μας δηλαδή ....

    Anton_civeng

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    4 ώρες πριν, jkar said:

    Πράγματι και (+1) για την έκθεση αξιολόγησης.  Τα υλικά ΔΕΝ είναι ίδια και το σίγουρο είναι ότι αν είχε πετροβάμβακα αντί  styrofoam η θερμοπρόσοψη του    Grenfell Tower   ΔΕΝ θα έλιωνε σαν κερί το ...foam των όψεων και να λαμπαδιάσει όλο το κτίριο....!

    Σαφώς υπερτερεί η πολυστερίνη εκεί που είναι ερμητικά κλεισμένη - "στριμωγμένη" ανάμεσα τούβλων και beton (παλιά θερμομόνωση) ενώ όμως γίνεται επικίνδυνη εκεί που με την συνεχή τροφοδοσία αέρα μετατρέπεται από θερμομονωτικό σε ....καύσιμο υλικό  όπως εν προκειμένω.

    Κανένα θερμομονωτικό υλικό δεν είναι πανάκεια και για αυτό κανένα ΔΕΝ θα πρέπει να αποκλειστεί από την χρήση του. Ούτε η de jure  δαιμονοποίηση της πολυστερίνης , αλλά ούτε και η παραποίηση των στοιχείων και  ο ισχυρισμός ότι τα υλικά έχουν τάχα την ίδια θερμική αντοχή  μας προστατεύουν  σωστά..... 

    Edited by Anton_civeng
    • Upvote 1
    kan62

    Δημοσιεύτηκε

    Από το παραπάνω δεύτερο link είναι προφανές ότι το επίπεδο έρευνας και κυρίως της δημοσιότητάς της, είναι copy-paste από ελληνικές προδιαγραφές και δεδομένα ...

    banskoboy

    Δημοσιεύτηκε

    Εκλεκτέ kan62, το επίπεδο του χιουμορ σου είναι ανώτατο!

    On 4/6/2018 at 3:59 ΜΜ, kan62 said:

    Από το παραπάνω δεύτερο link είναι προφανές ότι το επίπεδο έρευνας και κυρίως της δημοσιότητάς της, είναι copy-paste από ελληνικές προδιαγραφές και δεδομένα ...

     




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.