Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Μειώσεις 22%-27% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2018 για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή.

     

    Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης για το περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο λιγνιτικών περιοχών, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, είναι η ενίσχυση των ιδιαιτέρως περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας εξαιτίας της επιβάρυνσης από την λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων. Επιδιώκεται επίσης η ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών των εν λόγω περιοχών και η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της λιγνιτικής εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής.

     

    Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα, επιδότηση ύψους 42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τους οικιακούς πελάτες εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

     

    Για τετράμηνη κατανάλωση έως 1600 κιλοβατώρες, όριο που καλύπτει την πλειονότητα των νοικοκυριών, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού (δηλαδή τόσο στις χρεώσεις τόσο για το ανταγωνιστικό σκέλος όσο και στις ρυθμιζόμενες που αφορούν τα δίκτυα μεταφοράς, διανομή κλπ.) διαμορφώνεται στο 27 %. Για κατανάλωση 1600-2000 κιλοβατώρες αντίστοιχα, η μείωση είναι 26 % και για υψηλότερες καταναλώσεις 22 %.

     

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν πάνω από 140.000 νοικοκυριά (133.000 στη Δ. Μακεδονία και 8.000 στο Δήμο Μεγαλόπολης). Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται περιθώριο ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια. Το ποσό θα αποδίδεται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ειδικό λογαριασμό στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και στη συνέχεια στους προμηθευτές, προκειμένου η έκπτωση να μετακυλισθεί στους δικαιούχους.

     

    Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης (το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, τυχόν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης, τυχόν ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων), θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Ekptosi_sto_reuma_lignitikon_periochon_/#.WmAqA66WbDc





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Gousgounis

    Δημοσιεύτηκε

    Πολύ καλή ενέργεια, όμως όπως πάντα καθυστερημένη.

    Θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί απο τον αρχικό σχεδιασμό της επιχείρησης 50 χρόνια πριν.

    Καλώς ή κακώς όλη η Χώρα ηλεκτροδοτούνταν εις βάρος της υγείας των περιοχών αυτών. Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Τουλάχιστον πλέον γίνεται στροφή προς ΑΠΕ, αέριο και λοιπές μη ρυπογόνες μεθόδους παραγωγής ενέργειας.

    george_RES

    Δημοσιεύτηκε

    Πιστευω οτι η κινηση ειναι λανθασμενη, σωστοτερο θα ηταν η τιμη απο ρυπογονες μοναδες να εχει μεσα περιβαλλοντικο κοστος και οχι να χρηματοδουνται εσαει μοναδες οι οποιες ειναι εξαιρετικα μη-αποδοτικες απλα και μονο για να ικανοποιουν τοπικα συμφεροντα.

     

    Μια σωστη τιμη ρευματος που αντικατροπτιζει το πραγματικο κοστος ανα ειδος καυσιμου, θα δωσει πιο πολλα για την ενεργειακη βελτιωση τοσο στον τομεα τις παραγωγης, αλλα και στον κτιριακο και στο καταναλωτικο.

    loser

    Δημοσιεύτηκε

    όταν  υπαρχει  καθαρη  ενεργεια  από  ηλιο  και αερα στο  ελλαδισταν

    συσκέπτονται  για  τον  λιγνιτη

    η  σουηδια με  το  1/3  ηλιο  από  εμας  ετοιμαζει  πρόγραμμα  για  καθαρη  ενεργεια

    100% μεσα  στα  επομενα  χρονια , αυτοι  πως  τα  καταφερνουν ;;;

    ποσο  καθυστερημενη  είναι  η  ελλαδα  σε  όλα  τα  επίπεδα;;;

    γιατι  μονο  τυχαια  δεν  ηταν  η  χρεωκοπια  του  2010

    δειχνει  της  αδυναμίες  της  χωρας  μας  επι πολλες δεκαετιες  τα  λαθη  που  δεν  διορθώνονται

    και  η  οπισθορδομηση  που  πλεον  μας  χαρκτηριζει



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.