Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Αδήλωτα εισοδήματα 3,3 εκατ. από ενοικιάσεις κατοικιών σε τουρίστες


    Περισσότερες από 2,5 χιλ. κατοικίες στην Αθήνα και συνολικά 11,5 χιλ. στην Ελλάδα νοικιάζονται σήμερα σε τουρίστες μέσω της πλατφόρμας καταχώρησης καταλυμάτων Airbnb. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διενήργησε η πλατφόρμα, μόνο από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, ο τζίρος των εσόδων για τα καταλύματα που μισθώθηκαν από ιδιώτες στην Αθήνα άγγιξε τα 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι άμεσες δαπάνες των επισκεπτών της πρωτεύουσας, ο τζίρος αυτός φτάνει τα 20,2 εκατ. ευρώ.

     

    Τυπικά μέσω της πλατφόρμας, οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια λίστα υποψήφιων κατοικιών που διατίθενται για διαμονή, σε τιμές πολύ πιο οικονομικές σε σύγκριση από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Η τακτική αυτή έχει αρχίσει ήδη να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό από το 2008, οπότε και ιδρύθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Στην πραγματικότητα όμως, οι Αθηναίοι φαίνεται να έχουν βρει μια ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα.

     

    Είναι χαρακτηριστικό, όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης, ότι ένας “τυπικός οικοδεσπότης” στην Αθήνα κερδίζει 4.290 ευρώ το χρόνο, νοικιάζοντας το χώρο του για περίπου 68 διανυκτερεύσεις το χρόνο. Από την έρευνα προέκυψε εξάλλου ότι όσοι νοικιάζουν τις κατοικίες τους σε τουρίστες χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα για να καλύψουν τα έξοδα του νοικοκυριού, ενώ πολλοί οικοδεσπότες ανέφεραν ότι το εισόδημα τους βοηθά να πληρώνουν τους φόρους τους. Το 35% των Αθηναίων που διαθέτουν τα σπίτια τους απάντησαν πως χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για να πληρώνουν μεταξύ άλλων δάνεια και το φόρο ακινήτων και 24% για να εξοφλούν λογαριασμούς και άλλες υποχρεώσεις.

     

    Ενδεικτικά, κατά την περίοδο της μελέτης, στην περιοχής της Πλάκας νοικιάζονταν 101 κατοικίες και τα έσοδα για τους ιδιοκτήτες έφταναν τις 720 χιλ. ευρώ. Στο Κουκάκι και το Νέο Κόσμο είχαν δηλωθεί 76 οικοδεσπότες με εισπράξεις 269 χιλ. ευρώ, στους Αμπελόκηπους 76 καταλύματα και 80 καταλύματα στο Παγκράτι. Υπολογίζεται δε ότι από το 2009, οπότε και άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα στην Ελλάδα, έχουν μείνει με αυτόν τον τρόπο στην Αθήνα περισσότεροι από 74.500 τουρίστες. Ο αριθμός των επισκεπτών, σύμφωνα με την εταιρεία αυξάνεται σταθερά, με τις επισκέψεις να έχουν διπλασιαστεί μεταξύ του 2012 και του 2013. Μετά την Αθήνα, δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Κρήτη.

     

    “Γκρίζες ζώνες” στη φορολόγηση

     

    Η εταιρεία λαμβάνει 3% προμήθεια από τον ενοικιαστή του καταλύματος και επιπλέον 10-15% από τον τουρίστα από το σύνολο του κόστους της διαμονής. Τα υπόλοιπα χρήματα αποτελούν καθαρό κέρδος για τον οικοδεσπότη.

     

    Το κέρδος από τη διάθεση των καταλυμάτων δεν εμφανίζεται, ούτε φορολογείται. Κατά την παρουσίαση της μελέτης, στελέχη της πλατφόρμας χαρακτήρισαν το θέμα της φορολόγησης «γκρίζα ζώνη», αφού οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού, αλλά και με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας για θέματα φορολόγησης και πιστοποίησης των καταλυμάτων, όμως οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Σε άλλες πόλεις, αναφέρουν οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας, όπως στο Άμστερνταμ, υπήρξε συμφωνία και η εταιρεία αποδίδει απευθείας το ποσό του φόρου στο ολλανδικό κράτος. Στην Αγγλία επιτρέπεται σε κάποιον να νοικιάσει το σπίτι του μέσω της Airbnb για 90 μέρες τον χρόνο και μπορεί να έχει 5.000 ευρώ εισόδημα ετησίως από αυτή τη δραστηριότητα χωρίς να πληρώνει φόρο. Στην ελληνική περίπτωση εντούτοις δεν έχει βρεθεί ακόμη η λύση προκειμένου τα εισοδήματα να δηλώνονται.

     

    Οι ξενοδόχοι από την άλλη, αν και δεν εμφανίζονται αρνητικοί στις υπηρεσίες ενοικίασης καταλυμάτων, αφού η πρακτική αυτή φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος (η πλατφόρμα πλέον είναι ενεργή σε 190 χώρες και 35 χιλ. πόλεις, ενώ οι χρήστες υπολογίζονται σε 30 εκατ.), θέτουν σοβαρό ζήτημα διαφυγόντων εσόδων για την οικονομία, σημειώνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε μίσθωση είναι μικρότερη του μηνός είναι τουριστική και θα πρέπει να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλειας και νομιμότητας.

     

    Πηγή:www.capital.gr - http://www.capital.gr/News.asp?id=2286744





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το πιό σωστό είναι να αποδίδει και τον φόρο η εταιρεία . Το σχόλιο των ξενοδόχων δεν αντέχει σε κριτική , αφού είναι άλλο το κοινό που ζητάει τα σπίτια .

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.