Αναπροσαρμογή διοδίου στην πενταετία προβλέπει το τελικό κείμενο για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού
Τη δυνατότητα της αναπροσαρμογής των τιμών των διοδίων ανά πενταετία, δίνει το τελικό κείμενο της σύμβασης παραχώρησης για την Αττική Οδό που εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Το σχέδιο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να διανεμηθεί στους ενδιαφερόμενους μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.
Η σύμβαση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που οριστικοποιήθηκε σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο προ μηνών αποφάσισε να μειώσει τα διόδια στα 2,50 (από 2,80 ευρώ), προβλέπει ότι οι τιμές θα προσαρμόζονται με βάση την κυκλοφοριακή συμφόρηση και κατόπιν αιτήματος του παραχωρησιούχου.
Το κυκλοφοριακό της Αττικής Οδού
Σήμερα, η Αττική Οδός αποτελεί έναν αυτοκινητόδρομο με έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα σε κάποια οδικά σημεία όπως είναι για παράδειγμα το τμήμα από τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισίας μέχρι τον κόμβο Μεταμόρφωσης.
Προ μηνών, όταν το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ξεκίνησε την προετοιμασία του διαγωνισμού είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, που εν πολλοίς είχε τεθεί και από τον παραχωρησιούχο στο παρελθόν, το διόδιο να αναπροσαρμόζεται με βάση την ώρα χρήσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα έντονα σημάδια κορεσμού του δρόμου.
Όμως το μοντέλο αυτό απορρίφθηκε τότε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς θα ισοδυναμούσε με αυξήσεις τις ώρες αιχμής. Τώρα, το ΤΑΙΠΕΔ αναπροσαρμόζει τον σχεδιασμό και ανοίγει το δρόμο για αναθεώρηση της πολιτικής διοδίων με την συμπλήρωση της πενταετίας.
Ο διαγωνισμός και οι επεκτάσεις
Στο ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύουν να εξασφαλίσουν την άμεση υλοποίηση του διαγωνισμού όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες με ασφαλέστερη περίοδο τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η επόμενη φάση του διαγωνισμού με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, θα προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο.
Στο ΤΑΙΠΕΔ, τονίζουν υπάρχει ισχυρή βούληση, η συναλλαγή να τρέξει γρήγορα καθώς η νέα 25ετής σύμβαση υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί και να επικυρωθεί από την βουλή.
Η υφιστάμενη σύμβαση που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2024, βγήκε χωρίς κατασκευαστικά έργα. Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα πρέπει να περιμένουν την νέα γενιά των επεκτάσεων για νέο τεχνικό αντικείμενο, η οποία όμως φαίνεται να αργεί.
Τα σενάρια που διακινούνται στην αγορά μιλούν για ένα διαγωνισμό που ενδέχεται να βγει στον αέρα με βάση το μοντέλο των πρότυπων προτάσεων που θέσπισε πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι σαφές τί θα περιλαμβάνει.
Ενισχυτικό της άποψης αυτής είναι ότι στο υπουργείο δεν φαίνεται να συντελείται κάποια πρόοδος ως προς την προετοιμασία και την ωρίμανση των σχετικών διαγωνισμών. Το προηγούμενο διάστημα είχαν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με την Lamda Development που αναπτύσσει το Ελληνικό και είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των μελετών για την σήραγγα της Ηλιουπόλεως, ένα έργο πολύ σημαντικό για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της νέας παράκτιας ανάπτυξης που φέρνει το τεράστιο πρότζεκτ. Οι μελέτες αυτές υπολογίζεται να είναι έτοιμες σε 1,5 χρόνο.
Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης μήκους 3 χιλιομέτρων θα ξεκινά από το στρατόπεδο Σακκέτα στον Υμηττό και θα καταλήγει στη Λ. Βουλιαγμένης, κοντά στο εμπορικό κέντρο στα σύνορα Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης. Στη συνέχεια το έργο περιλαμβάνει ανισόπεδους κόμβους μέχρι το ύψος της Γλυφάδας.
Οι πρότυπες προτάσεις
Οι πρότυπες προτάσεις είναι έργα, τα οποία ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει να προτείνει ή να ωριμάσει για λογαριασμό του Δημοσίου. Κατόπιν ακολουθεί ο διαγωνισμός και στην περίπτωση που οριστικός ανάδοχος της σύμβασης δεν είναι ο ιδιώτης που ωρίμασε τεχνικά το έργο, ο οριστικός ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον προτείνοντα τα έξοδα προετοιμασίας της πρότυπης πρότασης.
Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ependyseis/anaprosarmogi-diodiou-stin-pentaetia-provlepi-to-teliko-kimeno-gia-ti-simvasi-parachorisis-tis-attikis-odou/
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα