Αναστενάζει η κατασκευαστική αγορά από την έλλειψη δημοπρατήσεων
Αναστενάζει η αγορά από την έλλειψη νέων έργων και η απαισιοδοξία για το μέλλον είναι έκδηλη. Στις περισσότερες τεχνικές εταιρείες γίνεται καταμέτρηση δυνάμεων καθώς τα μεγάλα έργα του τελευταίου ΕΣΠΑ το ένα μετά το άλλο κλείνουν χωρίς όμως να αντικαθίστανται από νέα έργα.
Στο πεδίο των έργων ΕΣΠΑ και ειδικότερα των μεγάλων έργων (με προϋπολογισμό άνω των 20εκ.ευρώ) η φετινή συγκομιδή είναι τουλάχιστον φτωχή καθώς πέρα από τις 3 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος την Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης και μετρημένα ακόμα έργα δεν είχαμε τίποτα άλλο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι κραταιές εταιρείες των χώρας ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και J&P ΑΒΑΞ προς το παρόν δεν έχουν αναλάβει κανένα μεγάλο έργο του νέου ΕΣΠΑ, ενώ στη λίστα προστίθενται και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ κ.α.
Με την ψήφιση του νέου νόμου για τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου το φαινόμενο της απουσίας δημοπρατήσεων νέων έργων έγινε ακόμα πιο αισθητό και στον τεχνικό χώρο είναι η καθημερινή κουβέντα.
Υψηλότατο στέλεχος τεχνικής εταιρείας μιλώντας στο ypodomes.com μίλησε για δύσκολη εποχή καθώς τα έργα μπορεί να τελειώνουν αλλά η απουσία νεών δημιουργεί ένα μεγάλο χρονικό κενό μιας και λόγω δομικών προβλημάτων οι δημοπρατήσεις στην Ελλάδα (στα μεγάλα έργα) διαρκούν από 10 μέχρι 18 μήνες ενώ υπάρχουν και φαινόμενα με ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια.
Επίσης ενώ ο νέος νόμος ορθά σκεπτόμενος βάζει τη δημοπράτηση εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα αγκάθια των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο απειλεί να ανοίξει ακόμα περισσότερο την χρονική ψαλίδα της αναμονής.
Από την άλλη αυτή η αλλαγή ίσως φέρει μεγαλύτερη πίεση στο γραφειοκρατικό σύστημα παραγωγής έργων της χώρας και οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης γίνονται σε καλύτερους χρόνους προς τελικό όφελος του έργου, του Δημοσίου και φυσικά των πολιτών.
Στην παρούσια χρονική συγκυρία "γιατρειά" από την εργολαβική κοινότητα είναι η άμεση έναρξη δημοπρατήσεων των πολλών ώριμων έργων του Νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 που θα φέρει φρέσκο χρήμα στην πραγματική οικονομία και θα βοηθήσει τον κατασκευαστικό κλάδου να κρατηθεί στην επιφάνεια.
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα