Ανασύσταση του ΙΓΜΕ
Θετική έκβαση είχε για τους εργαζομένους του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ, γνωστό σήμερα και ως Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης & Αειφόρου Ανάπτυξης) η χθεσινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα.
Οπως περιγράφουν, έπειτα από κινητοποίηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι έως την Τετάρτη θα έχει μπει και η τελευταία υπογραφή από πλευράς αν. υπουργού στην αναγκαία κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την ανασύσταση του Ινστιτούτου ως φορέα έρευνας του ορυκτού πλούτου, στο πλαίσιο της ανάγκης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Οι εργαζόμενοι περιμένουν την ΚΥΑ εδώ και 4,5 μήνες, λαμβάνοντας στο μεσοδιάστημα συνεχείς σχετικές διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.
Στόχος, η περαιτέρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου και η ενίσχυση του ερευνητικού του έργου.
Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, οι εργαζόμενοι του υποστελεχωμένου Ινστιτούτου προσπαθούν απεγνωσμένα να φέρουν εις πέρας ερευνητικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν μεταλλευτικά ορυκτά, ενεργειακούς πόρους, υπόγεια ύδατα και το περιβάλλον.
«Αυτός είναι ο άμεσος στόχος», εξηγεί ο πρόεδρος του συνδικάτου ΙΓΜΕ, Χ. Σμυρνιώτης, συμπληρώνοντας: «Ενας μεσομακροπρόθεσμος στόχος που θα προκύψει από την ανασυγκρότηση του ΙΓΜΕ είναι κυρίως η έρευνα υποδομών που έχουν σχέση με τη γεωλογική χαρτογράφηση και την αναθεώρηση της γεωλογικής δομής της χώρας, στα θέματα που αφορούν το υπόγειο νερό και τις γεωτεχνικές κατασκευές. Απαιτούνται όμως δύο προϋποθέσεις: πρώτη και κύρια, ο διπλασιασμός του υπάρχοντος προσωπικού και, βεβαίως, η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής».
Σύμφωνα με τον κ. Σμυρνιώτη, ο μέσος όρος ηλικίας σήμερα των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ υπολογίζεται στα 60 έτη. Οι μισοί οδηγούνται σε σύνταξη στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Το Ινστιτούτο είχε στοχοποιηθεί από τις μνημονιακές πολιτικές. Προωθήθηκαν 130 εφεδρείες εργαζομένων και επιβλήθηκαν δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού του στην κάλυψη μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών, με στόχο την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του ορυκτού πλούτου της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο.
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα