Αντικειμενικές αξίες αλλάζουν τον «χάρτη» σε 2.167 περιοχές: Αύξηση σε 20 φόρους και τέλη
Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων, πέρα από την επικείμενη αυτόματη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις τιμές αγοράς και την ψηφιοποίηση των ζωνών, φέρνει το 2024 και η ένταξη στο σύστημα για πρώτη φορά 2.167 περιοχών.
Κίνηση η οποία ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση του σημερινού καθεστώτος, βάσει του οποίου γίνεται κατά προσέγγιση ο προσδιορισμός των τιμών των ακινήτων και η καταβολή φόρων και τελών, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον περίπου 180 – 200 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι η ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση περίπου 20 φόρων και τελών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, γονικών παροχών – δωρεών και κληρονομιών, τα έξοδα αγοραπωλησιών, τα δημοτικά τέλη και πολεοδομικά πρόστιμα.
Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι το έργο της επέκτασης στο υπολειπόμενο ουσιαστικά 1,5% της επικράτειας και στις περιοχές που εντοπίστηκαν μέσω της τελευταίας απογραφής από τη Στατιστική Αρχή το 2021 δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, αφού όχι μόνο δεν γίνονταν πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.
Επαναχάραξη ζωνών
Εκτός από την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος αξιών ακινήτων, το προσεχές διάστημα αναμένεται ότι θα δοθεί τελικά λύση και στο θέμα της επαναχάραξης ζωνών από την ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το τελικό πόρισμα θα παραδοθεί στο οικονομικό επιτελείο και σε αυτό θα περιλαμβάνονται επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, αλλά και «σπάσιμο» στα δύο των υφιστάμενων ζωνών σε κάποιες περιοχές.
Παράλληλα, βέβαια, «τρέχει» και η ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται και η διαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού συστήματος Valuemaps, αφού καθημερινά χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Σε μία πλατφόρμα
Ο ψηφιακός χάρτης των αντικειμενικών αξιών, μαζί με όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ακίνητο, από την πολεοδομία μέχρι και το κτηματολόγιο, θα ενταχθούν όλα σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται ουσιαστικά η αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Ποιες εντάσσσονται στο σύστημα
Σε κάθε περίπτωση, από το επόμενο έτος παραθαλάσσια οικόπεδα αλλά και εξοχικές κατοικίες σε περιοχές-«φιλέτα» θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται:
Αττική: Από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου, όλες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.
Θεσσαλονίκη: Περιοχές κοντά στην πόλη και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
Αχαΐα: Οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.
Κρήτη: Περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς.
Μεσσηνία: Οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό. Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.
Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι.
Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα, παραθαλάσσιες περιοχές του νομού και η Αρχαία Ολυμπία.
Κορινθία: Οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.
Αιτωλοακαρνανία: Περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο, Αστακός κ.ά.
Άρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά. Θεσπρωτία: Τα ορεινά χωριά του Σουλίου.
Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά. Φλώρινα: Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.
Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Άγιος Γεώργιος κ.ά. Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές, Γουμένισσα κ.ά.
Σέρρες: Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη, Ηράκλεια, Λουτρά, Στρυμονικό, Αλιστράτη κ.ά.
Χαλκιδική: Παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
Έβρος: Οικισμοί κοντά σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.
Ροδόπη: Παραθαλάσσιες περιοχές του νομού. Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός κ.ά. Κεφαλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες κ.ά.
Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη κ.ά.
Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Άγιος Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.
Κυκλάδες: Περιοχές εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης. Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Κάλυμνο,
Κως: Όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Ρόδος: Περιοχές στην πόλη της Ρόδου, Ιαλυσός, Αφάντου κ.ά.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1543299/antikeimenikes-axies-allazoyn-ton-charti-se-2-167-perioches-ayxisi-se-20-foroys-kai-teli
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα