Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αντλίες θερμότητας: Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης - Τα κριτήρια


    Tον Σεπτέμβριο θα υποδεχθούμε το νέο πρόγραμμα επιδότησης για τις αντλίες θερμότητας, για έναν από τους πλέον  διαδεδομένους και οικονομικούς τρόπους θέρμανσης. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί σε ποσοστό 50% - 60% το κόστος αγοράς και εγκατάστασης αντλίας θερμότητας κλιμακωτά, εισάγοντας κριτήρια βαθμοημερών αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης.

    Η εξοικονόμηση 

    Το απερχόμενο πρόγραμμα επιδότησης βρίσκεται σε αυτή τη φάση στο στάδιο της επεξεργασίας από το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και θα επιδιώξει την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού της θέρμανσης των κατοικιών στο πλαίσιο των γενικότερων στόχων για τον πλήρη εξηλεκτρισμό της οικονομίας σταδιακά έως το 2050. 

    Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει τρέξει το σχετικό πρόγραμμα επιδότησης και αναμένεται να ανακουφίσει αρκετά τα νοικοκυριά, εξασφαλίζοντας τους μειωμένο κόστος θέρμανσης. Μάλιστα, το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, αφού στόχος είναι η ταχεία υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που χρησιµοποιούν τα νοικοκυριά για θέρµανση. Στον στόχο αυτό θα συμβάλει και η απαγόρευση πώλησης νέων καυστήρων πετρελαίου από το 2025, σύµφωνα µε τον κλιµατικό νόµο αλλά και την πρόβλεψη της (αναδιατυπωµένης) οδηγίας (Ε.Ε.) 2024/1275 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, για απαγόρευση χορήγησης κινήτρων για νέους λέβητες αερίου µετά το 2025.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σκαριά βρίσκεται και ένα ακόμη φιλόδοξο πρόγραμμα επιδότησης «Εξοικονομώ», το οποίο θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το «Εξοικονοµώ» για ευάλωτα νοικοκυριά, αναµένεται να παρουσιαστεί από μέρα σε μέρα, με συνολικό προϋπολογισµό περί τα 30 εκατ. ευρώ και το ύψος της επιδότησης θα είναι αυξηµένο από το 75% στο προηγούµενο στο 95% ή και 100% έτσι ώστε να υπάρξει ανταπόκριση.

    Οι αντλίες 

    Τελευταία ακούμε όλο και πιο έντονα για τις αντλίες θερμότητας και πως παρόλο το υψηλό κόστος αγοράς τους, η απόσβεση γίνεται άμεσα, λόγω του πολύ χαμηλού κόστους λειτουργίας, για αυτό και θεωρούνται η πλέον συμφέρουσα λύση για τις ανάγκες θέρμανσης.

    Όπως... προδίδει και το όνομά της, η αντλία θερμότητας είναι η μονάδα εκείνη που αντλεί θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για να την αποδώσει σε έναν άλλο χώρο. Λειτουργεί με ρεύμα, που χρησιμοποιείται για να κινήσει τα διάφορα μέρη της αντλίας θερμότητας.

    Πρόκειται για ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για θέρμανση και ζεστό νερό. Μεταφέρει, δηλαδή, τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος στην οικία μέσω υδραυλικού συστήματος νερού, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil, και σώματα καλοριφέρ.

    Καλύπτουν, επίσης, και τις ανάγκες της ψύξης. Τους θερινούς μήνες αφαιρεί θερμότητα από έναν κλιματιζόμενο χώρο και την αποβάλλει στο περιβάλλον, ενώ τους χειμερινούς μήνες αφαιρεί θερμότητα από το περιβάλλον και την αποβάλλει στον κλιματιζόμενο χώρο.

    Η ιδανική θερμοκρασία 24 ώρες το 24ώρο, η αποδοτικότητα, η αυτονομία, και τα υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης είναι τα κυρία οφέλη της εγκατάστασης μιας αντλίας. Μην ξεχνάμε και το πόσο φιλικές είναι προς το περιβάλλον, καθώς δεν λειτουργεί με καύση ορυκτών καυσίμων. Αν βάλουμε στην εξίσωση και ότι η επερχόμενη επιδότηση θα απορροφήσει πάνω από το μισό αρχικό κόστος αγοράς, τότε επιτυγχάνουμε μέγιστη οικονομία για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του λογαριασμού ρεύματος.


    Πηγή: https://www.liberal.gr/energeia/antlies-thermotitas-erhetai-neo-programma-epidotisis-ta-kritiria



    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    - Τα κριτήρια.... που δεν υπάρχουν.

    Εντάξει με τα clickbait, κάντε και κάνα edit στον τίτλο.

    Το ότι αναφέρεται πηγή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνουμε όλα copy paste.

     

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.