Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Από κόσκινο χιλιάδες αγοραπωλησίες


    Στην τσιμπίδα της Eφορίας κινδυνεύουν να πιαστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αγόρασαν με δάνειο κάποιο σπίτι, αλλά έκαναν συμβόλαιο -όπως όλοι- στην αντικειμενική αξία και όχι σε εκείνη που πραγματικά πλήρωσαν. Το Yπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής», ξεκινά έρευνα η οποία σε πρώτη φάση έχει σκοπό, με τον έλεγχο 182.000 ακινήτων, να φέρει στο φως τις κομπίνες των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια, ώστε να εισπραχθούν οι διαφυγόντες φόροι και να ελεγχθεί το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε μέσω αυτής της οδού.

     

    Ο έλεγχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα αφορά μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων από το 2001 και εκτιμάται ότι θα επιφέρει αναδρομικό πλήγμα σε 800.000 με 900.000 νοικοκυριά, που αγόρασαν σπίτι τα τελευταία 10 χρόνια, δανειζόμενα από τις τράπεζες.

     

    Πάντως, η έρευνα στοχεύει στο να ξεσκεπαστούν οι μεγάλες κομπίνες που στήθηκαν στον χώρο του real estate, και ξεκινά με το «ξεσκόνισμα» των 182.000 ακινήτων που άλλαξαν χέρια μέσα στην κρίση. Κατά το δημοσίευμα, οι ελεγκτές έχουν πάρει εντολή να ξεσκονίσουν όλα τα συμβόλαια μεταβίβασης αυτών των ακινήτων ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πραγματικά ή εικονικά. Εκτιμάται ότι σε πολλά από αυτά τα συμβόλαια η αναγραφόμενη τιμή αγοράς του ακινήτου είναι κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη από την πραγματική.

     

    Πρόκειται για κόλπο που στήνεται από τους επιτήδειους του χώρου της κτηματαγοράς (κατασκευαστές, εργολάβους και μεγαλοϊδιοκτήτες) οι οποίοι θέλουν να κρύψουν προσωπικά εισοδήματα ή κέρδη από τις εταιρείες τους και να εξαφανίσουν φορολογικά τους ίχνη.

     

    Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να παραδώσουν τα πλήρη στοιχεία όλων όσοι έλαβαν δάνεια για αγορά ακινήτου από το 2001 και μετά, ώστε να ελεγχθούν σε βάθος οι συναλλαγές τους, οι οποίες κινδυνεύουν σε λίγα χρόνια (όταν θα κλείσουν 15ετία) να παραγραφούν.

     

    Με βάση το σχέδιο αυτό:

     

    - Οι τράπεζες θα συγκεντρώσουν σε ηλεκτρονική μορφή και θα στείλουν τα στοιχεία των δανείων που έχουν δώσει σε κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και ιδιώτες για την αγορά ακινήτων.

     

    - Από την επεξεργασία του ηλεκτρονικού αρχείου θα προκύπτουν οι συναλλαγές ανά ΑΦΜ αγοραστού-πωλητού και η ημερομηνία συναλλαγής.

     

    - Θα ακολουθήσει ηλεκτρονική διασταύρωση με τα δεδομένα των ΔΟΥ, προκειμένου να εξακριβωθεί πότε κάθε φορολογούμενος δήλωσε πως αγόρασε ή πωλούσε ακίνητο και το ύψος του τιμήματος.

     

    - Από την αντιπαραβολή θα φανεί σε ποιες περιπτώσεις το δάνειο ξεπερνούσε κατά πολύ την τιμή της αγοράς βάσει συμβολαίου, για να επιλεγούν οι πιο «τρανταχτές» περιπτώσεις.

     

    - Στις μεγάλες αποκλίσεις θα ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του δανειολήπτη-αγοραστή.

     

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κατά τη δεκαετία 2001-2010 αγοράστηκαν περίπου 800.000-900.000 σπίτια. Τα δεδομένα άλλαξαν κατά πολύ με την κρίση. Για παράδειγμα, το 2009, πρώτη χρονιά της κρίσης, αγοράστηκαν 140.000 σπίτια, ενώ πέρυσι μόλις 29.584. Φέτος ο αριθμός τους δεν έχει ξεπεράσει τις 4.976.

     

    Με το εν λόγω σχέδιο, στο Υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,9 δισ. ευρώ για το 2014, τον οποίο προβλέπει το μνημόνιο όσον αφορά τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

     

    Πηγή: http://www.zougla.gr/greece/article/apo-koskino-xiliades-agorapolisies





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Μου άρεσει που τώρα '' ανακάλυψαν '' την Αμερική ή πρώτα σκεπάζουν καλά μια μεγάλη τρύπα - λάκκο ώστε να μη φαίνεται και μετά  σε όλους  όσους πέσουν μέσα τους ζητάνε και το λόγο γιατί δεν πρόσεξαν και έπεσαν . Πολύ ωραία !!! .

    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    Να δείτε που όλο και κάποιος νόμος θα βγει

    όπου θα ζητούν να κάνουν "τακτοποίηση"

    για τέτοιου είδους φορολογικές παρανομίες.

    (πως τακτοποιούμε τις πολεοδομικές παρανομίες? ένα τέτοιο πράγμα)

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Πάντως 

    μου αρέσει που παριστάνουν τις μωρές παρθένες!!!

    Αφού υπήρχαν δύο αξίες: η αντικειμενική και η εμπορική.

    Και ήταν γνωστό γνωστό τοις άπασι

    πως το 99% των συμβολαίων γινόταν με την αντικειμενική.

     

    Υποθηκοφύλακες και εφοριακοί που έπαιρναν μετά τα συμβόλαια

    λέτε να μην είχαν προβληματιστεί γιατί όλες οι αγοροπωλησίες γινόντουσαν με την αντικειμενική? Γιατί απλά μπορούσαν!

    Μιλάμε για δύο δεκαετίες τώρα.

     

    Και πριν από τις αντικειμενικές είχαμε το αλισβερίσι με τον εφοριακό προκειμένου αυτός να καθορίσει την αξία 

    για κάθε μεταβίβαση ξεχωριστά.

     

    Μαθηματικά βέβαιο πως κάτι τέτοιο δεν θα προχωρήσει

    ​γιατί δεν συμφέρει καθόλου μα καθόλου 

    κάποιους υψηλά ιστάμενους 

    που χρησιμοποιούσαν το στεγαστικό δάνειο

    όχι γιατί δεν τους έφταναν τα μετρητά

    αλλά προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα με το πόθεν έσχες.

    Edited by Brasco
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Όταν ένα τέτοιο μέτρο ισχύει και εφαρμόζεται  για όλους (απλούς πολίτες, πολιτικούς, δικαστές κλπ) δεν υπάρχει καμία αδικία. Κάποτε πρέπει να μάθουμε όλοι ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι  και αυτό να ισχύει  από πάνω προς τα κάτω.

    Link to comment
    Share on other sites

    Να δείτε που όλο και κάποιος νόμος θα βγει

    όπου θα ζητούν να κάνουν "τακτοποίηση"

    για τέτοιου είδους φορολογικές παρανομίες.

    (πως τακτοποιούμε τις πολεοδομικές παρανομίες? ένα τέτοιο πράγμα)

    αν ο στόχος είναι αυτός που γράφει η τελευταία πρόταση της είδησης (και μάλλον αυτός είναι) είσαι 1000% μέσα και +1

    γιατί αυτά τα περι διασταύρωσης στοιχείων που ΘΑ δοθούν από τις τράπεζες με τα στοιχεία των ΔΟΥ (των ηλεκτρονικών????!!) μου ακούγονται "κάπως" (για να μην πω κατι άλλο)

    γιατί και στα αυθαίρετα αν δεν πας να το δηλώσεις ποιος διασταυρώνει τι

    (που θα μπορουσε π.χ. με άδειες και ΔΕΗ ή Α/Φ αυτόματα -σε άλλη χώρα σε άλλες υπηρεσίες φυσικά)

    όμως αν ο στόχος είναι η φορολόγηση αυτού του υποτίθεται "μαύρου" χρήματος από που θα βρουν να το πάρουν σήμερα που θάχει εξανεμιστεί??

    Edited by imhotep
    Link to comment
    Share on other sites

    Τα αυθαίρετα είναι ελαφρώς διαφορετική περίπτωση. Στην προκειμένη περίπτωση το κράτος μπορεί να έχει πρόσβαση τόσο στα συμβόλαια όσο και στα δάνεια οπότε μπορεί να κάνει διασταύρωση στοιχείων χωρίς καν να το καταλάβει ο πολίτης ότι βρίσκεται υπό έλεγχο. Πάντως είναι προς την σωστή κατεύθυνση έστω κι αν δεν πρόκειται να αποκατασταθούν πλήρως οι αδικίες. Όσο για το εάν έχει εξανεμιστεί αυτό το χρήμα είναι μεγάλη η συζήτηση και οδηγεί και σε αυτοματισμούς: εδώ φορολογούμαστε χωρίς να έχουμε καν εισόδημα οι περισσότεροι που έχουμε ατομική επιχείρηση, αντιδρούμε για την καθυστερημένη φορολόγηση εισοδήματος που αποκρύφτηκε με ανήθικο τρόπο; 

    Link to comment
    Share on other sites

    πρωτον: για να ελεγξουν τοσες χιλιαδες θα χρειαστουν μισο αιωνα.

    για να τα εισπραξουν θα χρειαστουν δυο αιωνες.

    ασε που στις περισοτερες περιπτωσεις δεν θα μπορεσει να αποδειχτει τιποτα.πηρε καποιος δανειο 300000 και αγορασε σπιτι 200000.ε και ?για τα υπολοιπα 100000 (που τα εδωσε στο χερι και οχι μεσω τραπεζων) μπορει να πει οτι μα οτι θελει.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

     αντιδρούμε για την καθυστερημένη φορολόγηση εισοδήματος που αποκρύφτηκε με ανήθικο τρόπο; 

    δεν νομίζω ότι αντιδρά κανείς σ' αυτό, το αντίθετο

    και προσωπικά μ' ενοχλούσε από τότε που -ως μη εμπλεκόμενος με αντιπαροχές κ.τ.ο- τόβλεπα να γίνεται

     

    απλά θεωρώ το στόχο ευχολόγιο και φοβάμαι ότι η μη επίτευξή του θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για περικοπές ή οριζόντιες φορολογήσεις αλλού και άλλων

    όσο για την δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων θυμάμαι που καλούσαν τον πατέρα μου (προ 2000) στην εφορία για να τους πει πόσες αντιπαροχές είχε κάνει :confused: ενώ ήταν μισθωτός και μετά συνταξιούχος ΔΥ.!! οι άνθρωποι έβλεπαν στη δήλωση ΠΜ και σκεφτόντουσαν αντιπαροχές (όπως και οι ΑΡΔ). αυτά τα τζιμάνια θα κάνουν διασταύρωση και έλεγχο;; 

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.