Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Με νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστούν οι φόροι των ακινήτων από τον 1η Ιανουαρίου 2017 και κατ’ επέκταση ο Ενιαίος Φόρος ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

     

    Αν και με βάση τον προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις της χώρας, οι νέες αντικειμενικές αξίες πρέπει να τεθούν σε ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ωστόσο, αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του επόμενου έτους όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου με στόχο να αποφευχθούν μαζικές προσφυγές φορολογούμενων.

     

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία η φορολόγηση των ακινήτων γίνεται με βάση τις τιμές που ισχύουν την 1η κάθε έτους και με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί η αναδρομική ισχύ τους καθώς η επιτροπή δεν πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο της πριν από τον Ιούνιο του 2017.

    Σε πρώτη φάση το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τον σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναπροσαρμόζοντας τις τιμές σε 4 περιοχές της χώρας (Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς) και μόνο προκειμένου να συμβαδίσει με τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Στα μέσα του έτους, μετά την παράδοση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής θα θεσπίσει τις νέες αξίες με αναδρομική ισχύ όπως προαναφέρθηκε.

     

     

    Το νέο σύστημα θα προβλέπει την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, το οποίο μάλιστα θα ανανεώνεται σε τρίμηνη ή εξάμηνη βάση.

     

    Ωστόσο οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται σήμερα στην αγορά ακινήτων, έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην επιτροπή καθώς δεν μπορεί να προσεγγίσει τις τιμές της αγοράς.

     

    Η τιμή αγγελίας, με την τιμή πώλησης ενός ακινήτου έχουν τεράστια διαφορά, ενώ βασική παράμετρος που αξιολογείται από ορισμένα μέλη της επιτροπής είναι οι συνθήκες πώλησης του ακινήτου. Δηλαδή τα περισσότερα ακίνητα που πωλούνται στη διαλυμένη αγορά, εξυπηρετούν ανάγκες των πωλητών που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης και όχι επειδή θέλουν να «ξεφορτωθούν» το ακίνητο τους ή να αποκομίσουν κάποιο κέρδος.

     

    Το γεγονός αυτό τους αναγκάζει να πωλούν σε αρκετές περιπτώσεις τουλάχιστον 50% κάτω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

     

    Ειδικότερα:

     

    1. Στην Κυψέλη διαμέρισμα 1ου ορόφου 170 τ.μ. (χωρίς ανακαίνιση) με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και αρχική τιμή πώλησης 140.000 ευρώ πωλήθηκε 80.000 ευρώ

     

    2. Στο Χαλάνδρι μονοκατοικία 150 τ.μ. σε οικόπεδο 350 τ.μ. με αντικειμενική αξία 350.000 ευρώ και αρχική τιμή πώλησης τα 280.000 ευρώ πωλήθηκε 200.000 ευρώ

     

    3. Πλατεία Βάθης, γραφεία 160 τ.μ. με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ και αρχική τιμή πώλησης 90.000 ευρώ, πουλήθηκαν 60.000 ευρώ.

     

    Ωστόσο δεν πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες στους φορολογούμενους ότι η ενδεχόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών μπορεί να επιφέρει και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

     

    Ο στόχος είναι συγκεκριμένος και προβλέπει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Έτσι στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές των ακινήτων που θα ισχύσουν αναδρομικά, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο φόρο ώστε να διασφαλιστεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

     

    Οι μόνες αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 είναι:

     

    -Η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια. Με βάση τις σημερινές αξίες των αγροτεμαχίων ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αποφέρει 230-250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο μειωτικών συντελεστών ώστε να αποφευχθούν εκρηκτικές αυξήσεις φόρου για μερικές δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

     

    -Η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου για όσους πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, από το 50% που είναι σήμερα στο 100% .

     

    Πηγή: http://www.liberal.gr/arthro/94309/oikonomia/forologika/apo-tin-1i-ianouariou-2017-oi-nees-antikeimenikes-axies-gia-oli-tin-epikrateia.html




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Ροδοπουλος

    Δημοσιεύτηκε

    να γίνει η αναπροσαρμογή με βάση τις τιμές πλειστηριασμών !!!!!!!!!!!!!!!



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.