Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ισχυροί άνεμοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Η ερευνητική ομάδα του τμήματος χαρακτήρισε «παγίδα» τον πολεοδομικό σχεδιασμό του οικισμού Νέος Βουτζάς - Μάτι για τους κατοίκους που προσπάθησαν να διαφύγουν. Τα στοιχεία έδειξαν οδούς μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής.

    Αρχικό πόρισμα για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική εξέδωσε το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πόρισμα η ερευνητική ομάδα ξεκαθαρίζει ότι η ανάλυση των δεδομένων είναι ακόμη σε εξέλιξη.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι «τέτοιες περιπτώσεις είναι πολυάριθμες» στην Ελλάδα αναφορικά με πυρκαγιές σε ζώνες μίξης δασών - οικισμών. Επιπλέον, το τμήμα Γεωλογίας υποστηρίζει ότι οι ισχυροί άνεμοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της πυρκαγιάς, ενώ η ταχύτατη πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς, αποτέλεσε πιθανότατα τον κύριο λόγο για τη μη έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών, γεγονός που συντέλεσε στο μεγάλο αριθμό των θυμάτων.

    Σχετικά με τις οικείες που κάηκαν, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν αδυναμίες στην κατασκευή τους με ευαίσθητα σημεία στη στέγη, τα κουφώματα και άλλα μέρη. Το πόρισμα χαρακτηρίζει «παγίδα» τον πολεοδομικό σχεδιασμό του οικισμού Νέος Βουτζάς - Μάτι για τους κατοίκους που προσπάθησαν να διαφύγουν. Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ήταν: οδοί μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής.

    «Η μορφολογία της ακτογραμμής έκανε δυσχερή την πρόσβαση στην παραλία στα περισσότερα σημεία (κρημνώδεις ακτές), περιορισμένες οι προσβάσιμες παραλίες, τα οποία σε συνδυασμό με τη χαμηλή ορατότητα και την αποπνιχτική ατμόσφαιρα συντέλεσαν στον εγκλωβισμό» αναφέρει το πόρισμα.

    Δεδομένα - Συμπεράσματα

    • Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση πυρκαγιάς σε ζώνη μίξης δασών - οικισμών (wildland urban interface – WUI), όπου καταγράφεται η υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών στον ελληνικό χώρο και παγκοσμίως. Ειδικά στον ελληνικό χώρο τέτοιες περιπτώσεις είναι πολυάριθμες.
    • Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι, ταχύτητας κατά θέσεις και κατά διαστήματα ακόμα και άνω των 90 χιλ. την ώρα, διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς προς τα χαμηλότερα υψόμετρα (downslope spread).
    • Η ταχύτατη πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς, αποτέλεσε πιθανότατα τον κύριο λόγο για τη μη έγκαιρη προειδοποίηση, γεγονός που συντέλεσε στο μεγάλο αριθμό των θυμάτων.
    • Παρατηρήθηκε ότι επηρεάστηκαν κυρίως κατοικίες και κτήρια υπερυψωμένα ή με ορόφους, με μικρότερες καταγεγραμμένες ζημιές στα ισόγεια και στα υπόγεια, τυπικό δείγμα πυρκαγιάς κόμης.
    • Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται αυτή τη στιγμή συστηματικά, προκύπτει ότι ο πληθυσμός που βρισκόταν κοντά στην παραλία, πληροφορήθηκε για την πυρκαγιά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο τμήμα του οικισμού Μάτι, το οποίο είχε ήδη πληγεί και όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι δόθηκε σχεδόν μηδενικός χρόνος προειδοποίησης και αντίδρασης.
    • Από την έρευνα πεδίου διαπιστώθηκαν αδυναμίες στην κατασκευή των οικιών με ευαίσθητα σημεία στη στέγη, τα κουφώματα και άλλα μέρη, τα οποία συνετέλεσαν στην καταστροφή τους. Η βελτίωσή τους πιθανόν να είχε θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην τρωτότητά τους απέναντι σε πυρκαγιές.
    • Σημαντικός εκτιμάται ότι είναι ο ιδιαίτερος πολεοδομικός σχεδιασμός του οικισμού, ο οποίος ενέργησε ως «παγίδα» για τον πληθυσμό που προσπάθησε να εκκενώσει. Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ήταν: οδοί μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής.
    • Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται αυτή τη στιγμή συστηματικά, στις επιπτώσεις συνέβαλε η κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω πανικού αλλά και η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (κατοίκων αλλά και επισκεπτών / τουριστών που πιθανόν δεν γνώριζαν τη γεωγραφία της περιοχής).
    • Η μορφολογία της ακτογραμμής έκανε δυσχερή την πρόσβαση στην παραλία στα περισσότερα σημεία (κρημνώδεις ακτές), περιορισμένες οι προσβάσιμες παραλίες, τα οποία σε συνδυασμό με τη χαμηλή ορατότητα και την αποπνιχτική ατμόσφαιρα συντέλεσαν στον εγκλωβισμό.
    • Πιθανή απρόσμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς λόγω αλλαγής στον τύπο της βλάστησης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχές που είχαν καεί στο παρελθόν και μεταβεί σε περιοχή που δεν είχε καεί πρόσφατα με υψηλή συγκέντρωση καύσιμης ύλης και επομένως η συμπεριφορά της έγινε κατά πολύ πιο εκρηκτική.

    Οι συντελεστές της έρευνας: 

    Δρ. Ευθύμης Λέκκας
    Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας

    Δρ. Μιχάλης Διακάκης
    Επιστημονικός συνεργάτης Γεωλόγος

    Εμμανουήλ Ανδρεαδάκης
    Υπ. Διδ. Γεωλόγος

    Σπυρίδων Μαυρούλης
    Υπ. Διδ. Γεωλόγος, MSc Πρόληψη και διαχείριση Φυσικών Καταστροφών

    Ναυσικά Ιωάννα Σπύρου
    Γεωγράφος, MSc Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, κατατροφών και κρίσεων

    Μαρία Ευαγγελία Γώγου
    Ωκεανογράφος, MSc Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, κατατροφών και κρίσεων

     

     


    Πηγή: https://www.thepressproject.gr/article/132256/Pagida-o-poleodomikos-sxediasmos-Neou-Boutza---Mati#.W1nDfyi81D4.facebook



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    sdim

    Δημοσιεύτηκε

    Κάθε φορά που συζητάω με εργολάβο για τις αυθαιρεσίες και την άναρχη δόμηση, με τα οποία δεν συμφωνώ, η απάντηση ήταν "και τι έγινε, όλοι έτσι δουλεύουν;"

    Πλέον όταν ακούω αυτή την απάντηση τους απαντάω και εγώ "αν δεν δούλευαν όλοι έτσι, 82 συνάνθρωποί μας δεν θα είχαν καεί!"

    • Upvote 1
    Anton_civeng

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Το τραγικό αυτό αποτέλεσμα δυστυχώς έρχεται κατ΄επίρρωση του...

    "μαζί τα φάγαμε"...

    αντίστοιχα προσαρμοσμένο ως:

    "Μαζί τα κάψαμε...."

    Αρκεί γι αυτό να διαβάσει κανείς το :

    https://www.iapopsi.gr/i-psifothiria-ekapse-ton-kosmo-sto-mati/

     

    Edited by Anton_civeng
    • Upvote 2
    imhotep

    Δημοσιεύτηκε

    δηλαδή αυτό τώρα είναι επιστημονική ανάλυση με βίντεο επενδεδυμένο με μουσική υπόκρουση κατά τα πρότυπα των δελτίων ειδήσεων

    και έχουμε κι άλλο κρούσμα

    καθηγητής ΕΜΠ (αριστερών υποτίθεται πεποιθήσεων) να ζητάει, σε συνέντευξη στο left.gr, από το στρατό να ρίξει τις μάντρες

    ζητώ ακρόαση θεού και αλλαγή πλανήτη!

    • Like 1
    • Upvote 7
    tetris

    Δημοσιεύτηκε

    4 ώρες πριν, Anton_civeng said:

    .............

    Αρκεί γι αυτό να διαβάσει κανείς το :

    https://www.iapopsi.gr/i-psifothiria-ekapse-ton-kosmo-sto-mati/

    δυστυχώς, για άλλη μια φορά, οι (κομματικές) κραυγές θα σκεπάσουν την όποια λογική άποψη

    και οι ψηφοφόροι θα παρακολουθούν εκστασιασμένοι τα διαδραματιζόμενα στην τηλεοπτική αρένα, έτοιμοι να αναδείξουν τον επόμενο νικητή

    διότι ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να κοιταχτούν στον καθρέφτη, και να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα των πράξεών τους με ειλικρίνεια

    κι όσο ο μαζάνθρωπος-πίθηκος δεν προσπαθεί να ανέβει στο επίπεδο του ανθρώπου, τόσο θα εθιζόμαστε σε παρόμοια φαινόμενα

    • Upvote 2
    • Downvote 4
    da-mi

    Δημοσιεύτηκε

    Πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθούν κάποιοι .....κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς....

    • Upvote 1
    GabeR

    Δημοσιεύτηκε

    Δεν είναι μόνο η άναρχη δόμηση. Η Δημοκρατίας, στο τμήμα από τη Ραφήνα μέχρι τον κυκλικό κόμβο, έχει ένα στένωμα σε κάποιο σημείο γιατί υπάρχει ένα κτήμα με ελιές. Έχουν περάσει δεκαετίες και δεν έχει φροντίσει το κράτος να κόψει πέντε-δέκα ελιές, να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη και να διαπλατύνει τον δρόμο και σε εκείνο το σημείο.

    Όσο για τους ανθρώπους που δεν βρήκαν διέξοδο στη θάλασσα, δεν φταίνε οι μάντρες αλλά το έδαφος. Σε όλο το κομμάτι της Ραφήνας (εκεί που παγιδεύτηκαν οι άνθρωποι) υπάρχουν γκρεμοί. Μόνο στο Μάτι πάει το έδαφος ομαλά στην παραλία.

    banskoboy

    Δημοσιεύτηκε

    Ντροπή τους, ακόμα ψάχνουμε 100+ αγνοούμενους κι αυτά τα ρεμάλια που πληρώνονται απο τους φόρους των νεκρών έβγαλαν πορισμα σε 4 μέρες: Η ταχύτατη πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς, αποτέλεσε πιθανότατα τον κύριο λόγο για τη μη έγκαιρη προειδοποίηση, γεγονός που συντέλεσε στο μεγάλο αριθμό των θυμάτων.

    Πίσσα και πούπουλα.

    Επιστήμονες είναι αυτοί; Διαγραφή και απόλυση τώρα.

    • Like 2
    • Upvote 3
    • Downvote 2
    Dio_the_Theo

    Δημοσιεύτηκε

    Είναι αδιάφορο τι λένε οι επιστήμονες και ο μηχανισμός όταν έχουν καεί τόσοι άνθρωποι, χώρια η περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και η οικονομική (χιλιάδες καμμένα αυτοκίνητα και σπίτια).

     

    Κάποτε σε ηλικία 22 ετών, προπτυχιακός φοιτητής σε κάποια σχολή, μπήκα σε μια περιβαλλοντική επιτροπή δήμου που είχε ως αρμοδιότητα και το κυκλοφορικό. Στο δήμο αυτό, που έχει υποφέρει από πυρκαγιές πάρα πολλές, φορές έγιναν εγκληματικές μονοδρομήσεις χωρίς καμία λογική και χρηστικότητα. Υπήρξαν πολλές προβληματικές περιπτώσεις αλλά σε μία περίπτωση στα όρια του δήμου με δάσος απαγορεύτηκε η διαμπερής κυκλοφορία.

    Όταν επικαλέστηκα ενδεχόμενη φυσική καταστροφή κατά την οποία θα έπρεπε να κινηθούν με ταχύτητα ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και ΙΧ οχήματα από και προς πάσα κατεύθυνση, μου απάντησαν "έκπληκτοι" ο πρόεδρος της επιτροπής-διπλωματούχος μηχανικός- και άλλα μέλη της επιτροπής (δηλ. η γιαγιά του παιδικού μου φίλου μου του Γιάννη και ο κυρ. Μήτσος ο μπαμπάς του κ. Μάκη, του φούρναρη ντε) ότι ο δρόμος έπρεπε να πεζοδρομηθεί για να μπορούν οι παππούδες να έχουν κι αυτοί μια ποιότητα ζωής και εν τέλει χάρη μου κάνουν που δεν κόβουν εντελώς τα αυτοκίνητα.

     

    Η συγκεκριμένη περιοχή την πλήρωσε "μόνο" με μερικά σφοδρά ατυχήματα καθ` ότι η μονοδρόμηση μεταφράστηκε από τους κατοίκους ως "μεγαλύτερη ασφάλεια κίνησης" άρα και μεγαλύτερη ταχύτητα.  Και δεν είχε την τύχη του Ματιού, καθαρά από... τύχη. 

    • Upvote 1
    george68

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    ο παγκαλος ειχε πει ... ζηταγατε διορισμο και σας τον διναμε ...αυτοι ειπαν ζηταγατε αυθαιρετα και σας τα δωσανε ... ομως δεν ειναι ετσι ... ο πολιτης πολυ ποιο μπροστα απο το κρατος  με την ανοχη του κρατους απεκτησε εξοχικη κατοικια σε θεσεις κοντα στις παραλιες που η ελλαδα διαθετοι κατα χιλιαδες χιλιομετρα ... το κρατος θα επρεπε να εχει προνοησει να διαθετει τετοια οικοπεδα οργανομενα και με χαμηλο τιμημα στους ελληνες πολιτες παρα να αφηνει τους επιτηδιους εργολαβους και οικοπεδοφαγους να εκμεταλλευονται την ευκαιρια και να θυσαυριζουν , πολλες φορες και με την βοηθεια τοπικων αρχοντων που λαδονονταν ... οπως και να εχει τα αυθαιρετα εγιναν απο εκει και περα καλος ή κακος με την ανοχη και την συννενοχη του κρατους ... θα επρεπε να ερθει εστω και αργα να βαλει μια ταξη και νομιμοποιησει ολα αυτα τα αυθαιρετα με ενα ειδικο καθεστος μονο κληρονομικης διαθεσης και οχι πωλησεις και να βαλει κανονες στην δομηση ... αλλα διαχρονικα το κρατος ακολουθει τους πολιτες και ερχεται μετα σαν τυμωρος να ρηξει την ευθυνη στον πολιτη ... πηρες ακριβω αμαξι πληρωσε ... σου εδωσα μεγαλη συνταξη σου την κοβω ... εχεις αυθαιρετο πνηξου και καψου ... δυστηχως δεν ειναι λογικη αυτη ... απο εκει και περα αν αντι για πευκα ειχαν αλλα δεντρα δεν θα γινοταν ισως τιποτα μια και οπως ειδα το ματι δεν ηταν δασος αλλα τα πευκα τα εβαζαν μονοι τους οι πολιτες ....  λυπαμε γιαυτους τους ανθρωπους και ειδικα τα μικρα παιδια ... δεν μπορω να φανταστω καν την περασαν ... αλλα και διοδοι προς την θαλασσα αν υπηρχαν θα εβγαιναν σε γκρεμο ... δεν ξερω φυσικα την περιοχη δεν την εχω δει αλλα απο οσο ειδα στο googlemap υπηρχαν καποιοι διοδοι και χαμηλα πορτονια ειδικα στην μερια της θαλασσας αλλα μαλλον η αργη αντιδραση ηταν η βασικη αιτια του εγκλουβισμου τους ... κριμα ...

    Edited by george68
    stayros

    Δημοσιεύτηκε

    Το τανγκό θέλει πάντα 2. Και ο πολίτης και το κράτος έχουν ευθύνες. Όσο πάμε να βγάλουμε ως πολίτες την ουρά μας απέξω τόσο δε θα λύνεται το πρόβλημα. Γιατί η προσφορά ακολουθεί την ζήτηση. Αν δεν υπήρχε ζήτηση με θεμιτά και αθέμιτα μέσα δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

    Όπως δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν το κράτος στο 1ο αυθαίρετο έπαιρνε μία μπουλντόζα και το έκανε lego...

    • Upvote 3



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.