Αρχιτέκτονες ετών… έξι!
Ένα σχολείο αρχιτεκτονικής και δημιουργίας για παιδιά είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Arkki». Έρχεται από τη Φινλανδία και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα το εφαρμόσει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τόπο στη φαντασία μέσω αρχιτεκτονικής! Με πρωταγωνιστές παιδιά από 6 έως 13 ετών και με όχημα παιχνίδια και κατασκευές. Αποτέλεσμα: δημιουργίες μοναδικές, σαν παραμύθια. Μιλάμε για την ουσία του «Arkki» (School of Architecture for Children and Youth), ενός καινοτομικού εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο ήρθε στην Ελλάδα από την εταιρία DESIGNEMBASSADOR.COM, ενώ αναπτύσσεται από κοινού με τη στρατηγική συνεργασία της ΑΚΤΟ.
Αν φαντάζει πολυτέλεια ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα της λιτότητας, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, επιχειρηματίας και Partner του «Arkki School of Architecture for Kids & Youth Greece & Cyprus», έχει τη δική του απάντηση: «Το Arkki ξεκίνησε στη Φινλανδία πριν από 20 χρόνια, όταν αντιμετώπισαν τη δική τους κρίση. Τότε αποφάσισαν να καινοτομήσουν στην εκπαίδευση και να στραφούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, τη διερεύνηση και την αλληλεπίδραση.
Τα αποτελέσματα, αυτήν τη στιγμή, έχουν γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον κόσμο. Το Arkki λοιπόν έχει θέση σε μια κοινωνία που χρειάζεται αυριανούς ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες, γιατί είναι κάτι παραπάνω από δημιουργική απασχόληση». Αυτό σημαίνει παιχνίδι –μπόλικο!- με έναυσμα αρχιτεκτονικές κατασκευές-μοντέλα άλλοτε υπό κλίμακα, άλλοτε σε φυσικό μέγεθος. Σημειωτέον, το πρόγραμμα αυτό δεν απευθύνεται σε παιδιά-δυνάμει αρχιτέκτονες. Το αντίθετο: «Στο Arkki τα παιδιά πειραματίζονται, εξερευνούν τη σχέση τους με το περιβάλλον, αναλύουν και επανασυνθέτουν τον κόσμο» διευκρινίζει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.
«Γνώσεις που ήδη έχουν από το σχολείο -τα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες ακόμα και την Ιστορία- αποκτούν νόημα, παίρνουν μορφή και σχήμα. Τα παιδιά ξαναβρίσκουν τη χαρά της μάθησης, μαθαίνουν να «βλέπουν» κριτικά ό,τι υπάρχει γύρω τους και αρχίζουν να ανακαλύπτουν τη δύναμη που έχουν να αλλάξουν τον κόσμο».
Το Arkki, στην ελληνική του εκδοχή, αποτελείται από μια ομάδα καταρτισμένων ειδικών με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα και ιστορικό της Αρχιτεκτονικής Σταύρο Μαρτίνο, ο οποίος τελεί χρέη Ακαδημαϊκού Διευθυντή. Μάλιστα, μαζί τη Χριστίνα Μουδαρά, Ακαδημαϊκή Συνεργάτη, έλαβαν ειδική εκπαίδευση στη Φινλανδία. Επίσης, συμμετέχει η Εύη Τρούκη, Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής, Ερευνήτρια ΥΠΟΠΑΙΘ, ως ειδική επιστημονική σύμβουλος, με εμπειρία στην εισαγωγή καινοτομιών στην ελληνική εκπαίδευση. Την ομάδα πλαισιώνουν επίσης η Γεωργία Φούντα, απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίαςτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η δημοσιογράφος Ελευθερία Γεώργακαινα, ως υπεύθυνη επικοινωνίας.
Φέτος, πάντως, είναι μια πιλοτική χρονιά για το Arkki, καθώς λειτουργεί μόνο στην Αθήνα. Του χρόνου θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πιθανότατα και στην Κύπρο, ενώ το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται διαρκώς. «Στόχος είναι σε ένα σύντομο βάθος χρόνου να λειτουργεί ακριβώς όπως στη Φινλανδία», λέει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.
Προς το παρόν το Arkki -εκτός από τα μουσεία – εντάσσεται στο πρόγραμμα απογευματινών δραστηριοτήτων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Όμως, υπάρχουν ήδη συζητήσεις με εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης για μια ευρύτερη συνεργασία, δεδομένου ότι θα μπορούσε, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, να αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών και πηγή έμπνευσης για τους εκπαιδευτικούς.
Οι άνθρωποι του Arkki εν Ελλάδι, πάντως, φιλοδοξούν να εντάξουν και ελληνικά προγράμματα στον εκπαιδευτικό κορμό: «Είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει με τους Φινλανδούς από την αρχή και ήταν πολύ θετικοί», διευκρινίζει ο Βασίλης Μπαρτζώκας. «Εμπιστοσύνη ήδη υπάρχει και θα θέλαμε πολύ να στείλουμε πίσω στους Φινλανδούς κάτι πρωτότυπο και δημιουργικό από τη μεριά μας, ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.
Ήδη έχουμε συζητήσει μαζί τους μικρές βελτιώσεις ή μετατροπές σε κάποια εργαστήρια και τις είδαν με πολύ ενδιαφέρον. Δεδομένου μάλιστα ότι είμαστε η πρώτη τους συνεργασία διεθνώς, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανατροφοδότηση που τους δίνουμε τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε μαθησιακά θέματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, κάθε εργαστήριο του Arkki αποτελεί πεδίο διαρκούς συζήτησης μεταξύ των επιστημονικών συμβούλων σε θέματα παιδαγωγικής των δύο χωρών».
Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/drasi/arkii-school/ ]
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα