Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις περί Αυθαιρέτων που συμπεριλαμβάνονται στον Νόμο με τίτλο «Έλεγχος και προστα­σία του Δομημένου Περιβάλλοντος» ( Ν. 4495/2017), κάθε δήλωση αυθαιρέτου απαιτείται να συνοδεύεται από μελέτη στατικής επάρκειας. Προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα στους ιδιοκτήτες μικρών αυθαίρετων κατασκευών το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση απόφασης σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από την υποχρεωτική μελέτη στατικής επάρκειας μια σειρά μικρών αυθαιρεσιών. Η απόφαση του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει αναλυτικά το περιεχόμενο της στατικής μελέτης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και τους κανονισμούς που πρέπει κατά περίπτωση να τηρήσουν οι μηχανικοί. Επίσης δίνονται και οικονομικά κίνητρα, μειώνοντας από 30 έως 60% τα πρόστιμα αυθαιρέτων για όσους συνδυάσουν τη νομιμοποίηση του ακινήτου τους με εργασίες στατικής ενίσχυσης του.Σε περίπτωση που διαπιστώνεται στατική ανεπάρκεια των κτιρίων, θα ενημερώνεται επισήμως ο ιδιοκτήτης, ώστε να αναλαμβάνει και τις σχετικές ευθύνες, ενώ το κτίριο θα μπαίνει σε «καραντίνα», καθώς δεν θα μπορεί να μισθώνεται ή αν λαμβάνει άδεια λειτουργίας, ενώ ο ιδιοκτήτης θα έχει υποχρέωση εντός τριετίας να προχωρήσει στις εργασίες στατικής ενίσχυσης του κτιρίου.

    • Για ποια αυθαίρετα απαιτείται να γίνει μελέτης στατικής επάρκειας ;

    α) Για κάθε στατικά ανεξάρτητη κατασκευή που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετη,

    β) Για κάθε αυθαίρετη κατασκευή που έχει τακτοποιηθεί με τον προηγούμενο νόμο περί αυθαιρέτων (Ν. 4178/2013 ) και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του μηχανικού έχει καταταχθεί σε κατασκευή υψηλής προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου.

    γ) Για κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίηση ή αλλαγή χρήσης που έχει εφαρμοστεί στα κτίρια, εκτός από τα κτίρια μικρής σπουδαιότητας( π.χ. αγροτικά οικήματα και αγροτικές αποθήκες, υπόστεγα, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία, κλπ).

    • Ποια αυθαίρετα απαλλάσσονται από τη Στατική Μελέτη;

    Απαλλάσσονται της μελέτης στατικής επάρκειας και απαιτείται μόνο τεχνική έκθεση μηχανικού για τις περιπτώσεις:

    1) Αυθαίρετες κατασκευές σε κτήριο με επικρατούσα χρήση κατοικία, που υφίστανται πριν από το έτος 1975.

    2) Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται πριν από την 01.01.1983.

    3) Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις, όπως αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών, δεξαμενές αποχέτευσης, προσθήκη μόνωσης, αποθήκες μέχρι 15τ.μ.και ύψος 2,50μ, πέργκολες έως 50τ.μ. κλπ.

    4) Κτίρια δευτερεύουσας σημασίας για τη δημόσια ασφάλεια, δηλαδή απαλλάσσονται αγροτικά οικήματα, υπόστεγα, στάβλοι, κ.λπ.

    5) Ημιυπαίθριοι που έκλεισαν.

    6) Διαμερισμάτωση ή αλλαγή διαρρύθμισης χώρου, που δεν επιφέρει αύξηση μόνιμου φορτίου πάνω από 10% στην επιφάνεια στην οποία έχει συντελεστεί η παρέμβαση.

    7) Πατάρια ισογείου επιφάνειας μέχρι ποσοστού 50% του δαπέδου του ισογείου με την προϋπόθεση ότι έχει ελεχθεί η στατική επάρκεια του αυθαίρετου παταριού για κατακόρυφα φορτία.

    8-) Πατάρια υπερκείμενων ορόφων όταν το συνολικό ίδιο βάρος δεν επιφέρει αύξηση του μόνιμου φορτίου της υποκείμενης πλάκας πάνω από 15%. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται η σύνδεση με στοιχεία του φέροντος οργανισμού, τα οποία και θα ενισχύονται για ενδεχόμενες τοπικές αστοχίες.

    9) Πρόβολοι οι οποίοι προεξέχουν έως 2.00 μέτρα ή αυθαίρετες επαυξήσεις της προεξοχής τους μέχρι ποσοστού 25%.

    10) Κατασκευή στο δώμα κτηρίων μέχρι το 20% της επιφάνειας αυτού.

    11) Υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφανείας έως αυτής του ισογείου, κατασκευασμένοι με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.

    12) Αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιείται η κατηγορία σπουδαιότητας και η οποία δεν επιφέρει αθροιστική αύξηση των κινητών και μόνιμων φορτίων πάνω από 30% του μόνιμου φορτίου πριν από την παρέμβαση.

    13) Μετατροπή πιλοτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.

    14) Υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν και είναι κατασκευασμένα με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.

    15) Σοφίτες με την προϋπόθεση ότι, από τον έλεγχο του συνολικού σεισμικού φορτίου (τέμνουσα βάσης) μετά την προσθήκη των αυθαίρετων κατασκευών στο σύνολο του κτηρίου, προκύπτει ότι αυτό δεν υπερβαίνει το 1,20 του αντίστοιχου σεισμικού φορτίου του υφιστάμενου κτηρίου, χωρίς τις αυθαίρετες κατασκευές. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται και η επάρκεια των φερόντων στοιχείων της σοφίτας, καθώς και η σύνδεσή τους με το φέροντα οργανισμό του υφιστάμενου κτηρίου.

    16) Βοηθητικοί χώροι εμβαδού μικρότερο των 25 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας, που είναι στατικά ανεξάρτητοι και βρίσκονται σε συνήθη κτίρια (π.χ. κατοικίες και γραφεία, καταστήματα κλπ).

    17) Προσθήκη στέγης με μεταλλικά/ξύλινα ζευκτά.

    18) Μικρό εμβαδόν αυθαιρέτων κατασκευών διηρημένης ιδιοκτησίας ή ανεξάρτητου κτηρίου,  όταν το συνολικό τους εμβαδό είναι ίσο ή μικρότερο των 25 τετραγωνικών μέτρων.

    19) Μικρή αύξηση κατακόρυφων φορτίων λόγω των αυθαίρετων κατασκευών της διηρημένης ιδιοκτησίας ή ανεξάρτητου κτηρίου, μέχρι 20% του συνολικού φορτίου προ των αυθαίρετων αλλαγών για τα συνήθη κτίρια όπως: κατοικίες και γραφεία, βιομηχανικά - βιοτεχνικά κτίρια, ξενοδοχεία, χώροι εστιάσεως και ψυχαγωγίας κλπ. και μέχρι 10% του συνολικού φορτίου προ των αυθαίρετων αλλαγών, για τα Κτίρια δημόσιων συναθροίσεων και γενικώς κτίρια στα οποία ευρίσκονται πολλοί άνθρωποι κατά μεγάλο μέρος του 24ώρου, όπως εκπαιδευτήρια, αθλητικοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι κλπ. καθώς και για τα Κτίρια των οποίων η λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας, όπως κτίρια τηλεπικοινωνίας, παραγωγής ενέργειας, νοσοκομεία, κλινικές, πυροσβεστικοί και αστυνομικοί σταθμοί κλπ.

    20) Σεισμόπληκτα όταν : α) έχει εκδοθεί άδεια σεισμοπλήκτου και β) έχουν υλοποιηθεί ενισχύσεις μετά την 01.01.2000.

    • Πότε υποβάλλεται η μελέτη στατικής επάρκειας;

    1) Για αυθαιρεσίες που δηλώνονται για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2017 υποβάλλεται μελέτη εντός:

    α) 5 ετών για τα συνήθη κτίρια π.χ. κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπορικές αποθήκες κ.λπ.

    β) 3 ετών για κτίρια δημόσιων συναθροίσεων και γενικώς κτίρια στα οποία ευρίσκονται πολλοί άνθρωποι κατά μεγάλο μέρος του 24ώρου, όπως εκπαιδευτήρια,  αθλητικοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι κλπ. καθώς και για τα κτίρια των οποίων η λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας, π.χ. τηλεπικοινωνίας, παραγωγής ενέργειας, νοσοκομεία, κλινικές, πυροσβεστικοί και αστυνομικοί σταθμοί κλπ.

    2) Για αυθαιρεσίες που έχουν δηλωθεί με παλαιότερο νόμο (Ν.4178/13) κατά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου .

    • Τι γίνεται αν το κτίσμα πρέπει να ενισχυθεί;

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί στατική ανεπάρκεια ο ιδιοκτήτης υποχρεούται μέσα σε διάστημα 3 ετών να προβεί στην εκπόνηση μελέτης επεμβάσεων και την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών που προκύπτουν από τη μελέτη.


    Πηγή: http://www.taxydromos.gr/Real%20Estate/297665-ay8aireta-20-periptwseis-poy-den-xreiazetai-statikh-meleth.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    theodore4

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Καλησπέρα συνάδελφοι,

    Έχω περίπτωση με μετακίνηση 2 υποστηλωμάτων σε άδεια προ του 1975, συγκεκριμένα σε άδεια του 1968 με κατάστημα στο ισόγειο και κατοικία στον Α όροφο χρειάζεται τελικά ΜΣΕ; Ή λύνεται με Τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου;

    Edited by theodore4
    Didonis

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    24 λεπτά πριν, theodore4 said:

    ...μετακίνηση 2 υποστηλωμάτων ...... σε άδεια του 1968 ......

    ....χρειάζεται τελικά ΜΣΕ;.....

    εγώ θα έβαζα ΜΣΕ ειδικά αφού αφορά και άδεια του 68 που πολλές άρες μάρες κουκουνάρες έκαναν τότε.....

    Και μακάρι να βρεις μόνο αυτό το πρόβλημα ..... 

    Υ.Γ.

    και φυσικά τα προ 75 έχουν εξαίρεση για αυτό παρ ότι είναι αυτά που το έχουν περισσότερη ανάγκη

    Edited by Didonis
    kan62

    Δημοσιεύτηκε

    Διαφωνώ πλήρως.

    Αν η αυθαιρεσία είναι μόνο η μετακίνηση στοιχείων και αυτή έγινε προ 1975, δεν απαιτείται ΜΣΕ.

    Αν ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες, μετά το 1975, εξετάζονται όλοι οι γνωστοί λόγοι απαλλαγής. 

    Αν δεν σε καλύπτει κάποιος λόγος θέλει ΜΣΕ.

    Αν σε καλύπτει κάποιος λόγος, ως προς τις άλλες αυθαιρεσίες, τότε μπαίνει στην τεχνική έκθεση κρίση - γνώμη του μηχανικού για την μετακίνηση ως λόγο αμφισβήτησης της στατικής επάρκειας του ακινήτου. Αν η γνώμη δεν υπάρχει, αναζητάται από συνεργάτη-συνάδελφο που μπορεί να την έχει.

    Στην τελευταία περίπτωση η τεχνική έκθεση αποτελεί την κοινοποίηση προς τον κύριο του έργου.

    Δεν είναι απλό να αμφισβητηθεί η στατική επάρκεια του ακινήτου από απλή μετακίνηση στοιχείων. Σε στατικά φορτία την έχει αποδείξει στον χρόνο και σε σεισμικά αν ελεγχθεί είναι βέβαιο ότι δεν αντέχει.

    Τέλος, αν για κάποιο λόγο αμφισβητηθεί η επάρκεια, τότε ο αρχικός μελετητής απαλλάσσεται πλήρως και ο νέος μελετητής της ενίσχυσης του ακινήτου γίνεται ο αποκλειστικά υπεύθυνος έναντι του νόμου.

    tetris

    Δημοσιεύτηκε

    Υπάρχει το τυπικό μέρος, όπου δεν απαιτείται ΜΣΕ

    Υπάρχει, όμως, και το ουσιαστικό (που είναι σημαντικότερο). Ο μηχανικός οφείλει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη ότι απαιτείται στατικός και αντισεισμικός  έλεγχος του κτιρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

    Didonis

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    11 ώρες πριν, kan62 said:

    Διαφωνώ πλήρως.

    ...

    νταξ μπρε φιλαράκο...... μη βαράς και ναι ισχύουν αυτά που γράφεις. (σχετικά το γράφω κι εγώ στο Υ.Γ. μού)

    Απλά το ουσιαστικό πρόβλημα για τα προ 75 είναι ότι έκαναν πολλά που δεν έπρεπε να γίνουν.

    Ακόμα και προ νόμων τακτοποίησης (4014) είχα βρεθεί σε κτήριο στο Παγκράτι που υποστύλωμα που υπήρχε στον 1ο 2ο όροφο, δεν υπήρχε στην ίδιο άξονα στον 3ο και συνέχιζε μετά να υπάρχει από τον 4ο και μετά....

    Σε άλλο κτίριο πάλι Περιστέρι.... για να κάνουμε προσθήκη 1ου και 2ου ορόφου σε υφιστάμενο ισόγειο, είχαμε αποφασίσει (με γκρίνια του πελάτη) ότι θα πρέπει να φυτεύσουμε 3- 4 υποστυλώματα ακόμα...

    Βγήκε η μελέτη και όταν σκάψαμε στη στάθμη της θεμελίωσης ανακαλύψαμε ότι τα υφιστάμενα υποστυλώματα δεν είχαν καθόλου μα καθόλου πέδιλο. Ακουμπούσαν σε απλό χώμα και περιμετρικά είχαν απλό ένα τούβλό....

    Τα φτιάξαμε φυσικά όλα και μετά 6 μήνες περίπου έγινε το σεισμός .... Το δικό μας δεν έπαθε τίποτα το όμορο που είχε τον ίδιο εργολάβο με τα παλιά θεμέλια κόκκινο...

    Οπότε βράσε όριζα η κατάσταση. Και ναι οι νόμοι για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες δεν αφορούν την στατική επάρκεια των κτιρίων.... κάνει τζιζ το θέμα αυτό και δεν τολμούν καν να το ακουμπήσει το κράτος και κάνει πασαλείματα ... Όταν όμως συμβεί κάτι τότε θα πρέπει πάλι ο μηχανικός που ακούμπησε τελευταίος το όποιο ακίνητο να τον τρέχουν για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.....

    2 ώρες πριν, tetris said:

    .....Υπάρχει, όμως, και το ουσιαστικό (που είναι σημαντικότερο)....

    ...μηχανικός οφείλει να ενημερώσει...

    αυτό είναι το πρόβλημα  

    Edited by Didonis
    kan62

    Δημοσιεύτηκε

    @Didonis μιλάμε για απλή μετακίνηση, αυτά που περιγράφεις είναι άλλη συζήτηση.

    @tetris Για την ενημέρωση του ιδιοκτήτη το είπα στο αρχικό post.

    tetris

    Δημοσιεύτηκε

    1 ώρα πριν, kan62 said:

    μιλάμε για απλή μετακίνηση, 

    Τι θα πει "απλή μετακίνηση"? Και πόσο από δαύτην επιτρέπεται???

    1 ώρα πριν, kan62 said:

    Για την ενημέρωση του ιδιοκτήτη το είπα στο αρχικό post.

    Ουδείς ιδιοκτήτης διαβάζει την τεχνική έκθεση. Αλλά ακόμη κι αν τη διαβάσει, είναι σίγουρο ότι θα την προσπεράσει. Το ζήτημα είναι να ενημερωθεί με αποδείξεις (π.χ. επαναλαμβανόμενα emails) ώστε, σε περίπτωση που γίνει η στραβή, να μην την πληρώσει (έστω και με δυσφήμιση) ο μηχανικός της υπαγωγής. 

     

     

    kan62

    Δημοσιεύτηκε

    Τις είπα απλές μετακινήσεις σε σχέση με αυτά που λέει ο @Didonis... το αν είναι μικρές αυτό είναι στην κρίση του μηχανικού.

    Η Τεχνική Έκθεση προφανώς και πρέπει να αναλυθεί στον ιδιοκτήτη με όλες τις συνέπειες και μέχρι να το καταλάβει, είναι και αυτό μέρος της δουλειάς μας. Η ΤΕ επίσης εφόσον έχει ανατεθεί είναι και ισχυρότατη κάλυψη.




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.