Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σαράντα πέντε μέρες περιθώριο (έως τις 9 Νοεμβρίου 2019) έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίησή τους.

    Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δώσει (και αυτή με τη σειρά της) άλλη μια παράταση για την τακτοποίησή τους.

    Με τα έως τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται να δοθεί νέα παράταση. Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκάνησου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης τους ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παράταση στον νόμο περί τακτοποιήσεως αυθαιρέτων».

    Χαραμάδα για παράταση
    Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη. Μάλιστα, όπως λένε, δεν αποκλείεται να δοθεί μια μικρή παράταση - maximum έως το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα τον… λόγο θα έχουν οι μπουλντόζες.

    Κατά τις ίδιες πηγές, αν τελικά δοθεί η οποιαδήποτε πίστωση χρόνου στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτό θα γίνει προκειμένου να βελτιωθούν μια σειρά από πράγματα, όπως είναι για παράδειγμα, ο τρόπος που γίνονται σήμερα οι συναλλαγές.

    Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του προαναφερομένου συμβολαιογραφικού συλλόγου Γιώργος Ρούσκας, με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, ενώ ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας που έχει επεκταθεί σε κοινόχρηστο χώρο μπορεί να προβεί σε τακτοποίηση αυτής της αυθαιρεσίας, είναι σχεδόν αδύνατο (παρά την τακτοποίηση) να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας (δηλαδή του συμβολαίου με το οποίο γίνεται ο διαχωρισμός των διαμερισμάτων).

    Το 80% των προβλημάτων
    Και το 80% των προβλημάτων συσχετίζονται με την τροποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει μπλοκάρισμα των συναλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές και η αποδοχή κληρονομιάς.

    Επιπλέον, αν δοθεί, νέα παράταση θα δοθεί προκειμένου να ενσωματωθεί στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων και η «Ταυτότητα του Κτιρίου», ένα μέτρο που αναμένεται να λύσει μια σειρά από προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα, η «διαμερισμάτωση» - δηλαδή ενώ στο συμβόλαιο αναφέρεται πως η κατοικία είναι 80 τετραγωνικών μέτρων με πέντε χώρους τελικά ο εργολάβος την κατασκεύασε με δύο χώρους με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα σε μελλοντικές συναλλαγές.

    Το καινούργιο στοιχείο στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων είναι ότι στη διαβούλευση που γίνεται για το πολυνομοσχέδιο παρέχεται έκπτωση 30% στους ιδιοκτήτες που καταβάλουν όλο το πρόστιμο (η έκπτωση που ισχύει σήμερα είναι 20%) και 20% έκπτωση σε όσους καταβάλλουν το 30% του συνολικού ποσού του προστίμου (με το ισχύον καθεστώς η έκπτωση ανέρχεται σε 10%). Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν τελικά υιοθετηθούν αυτές οι νέες ρυθμίσεις.

    Σημειώνεται πως όσοι από τους ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως τις 9 Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να πληρώσουν τα προσαυξημένα κατά 10% πρόστιμα που προβλεπόταν σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος (που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση).

    Η «καυτή πατάτα»
    Στο μεταξύ, παγωμένη εξακολουθεί να παραμένει η νομοθετική ρύθμιση για τα δασικά αυθαίρετα που κατέθεσε στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου η προηγούμενη κυβέρνηση. Ετσι, η «καυτή πατάτα» για τα δασικά αυθαίρετα που βρίσκονται εντός των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων» είναι πλέον στα χέρια της σημερινής κυβέρνησης.

    100 δόσεις
    Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, το κόστος για την καταβολή των αυθαιρέτων μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις. Επιπλέον, οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% των προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης το 20%.

    Μάλιστα, στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στατικής επάρκειας, προβλέπεται μείωση κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 (Μακεδονία και Θράκη), κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 (Αττική, Δωδεκάνησα και Ανατολικό Αιγαίο) και κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3 (νησιά Ιονίου).

    Σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) έως τώρα από τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων έχουν εισπραχθεί γύρω στα 2,4 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, προκύπτει ότι το 25% των κτιρίων που τακτοποιήθηκαν (ή έχουν μπει στη διαδικασία τακτοποίησης) δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες με οικοδομική άδεια.


    Πηγή: https://www.tanea.gr/2019/09/26/economy/economy-greece/aythaireta-sos-trekste-se-45-imeres-teleionoun-oi-taktopoiiseis/?fbclid=IwAR3BrpGD3_cDoNdqG_bRJOxghIwO1MD-PsZdBXFsJgqndjevSVVwGC3iDD4



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε

    Τα παπαγαλάκια ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα.......

     

    dadabook

    Δημοσιεύτηκε

    Αφού θα λήξει η ισχύς του νόμου, θα υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον της νομιμοποίησης ή ούτε και αυτή δε θα ισχύει μαζί με την κατάργηση των τακτοποιήσεων?

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε

    Και να τον αφήσουν να λήξει αυτός, θα έρθει "με χίλια" το νέο του αδελφάκι.... Μην ανησυχείς....

     



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.