Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Γνωμοδότηση του ΝΣΚ για την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων εντός αιγιαλού


    Γνωμοδότηση σε ερώτημα που κατέθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αναφορικά με την εκτέλεση ή μη, αμετακλήτων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων εντός αιγιαλού στα Δωδεκάνησα, εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    Συγκεκριμένα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ερωτήθηκε εάν:

    Η ένταξη των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο ή η επικείμενη, μετά τον νόμο 5092/2024, ακριβέστερη οριοθέτηση (επανακαθορισμός) αιγιαλού ή η επιγενόμενη αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας, ως μεταγενέστερα γεγονότα, μπορούν να θέσουν εν αμφιβόλω το κύρος ή την εκτελεστότητα εκδοθέντων Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης Αυθαιρέτων Κτισμάτων εντός ζώνης αιγιαλού, που έχουν ήδη καταστεί αμετάκλητα. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, υπό ποιους όρους μπορεί να ανασταλεί η εκτέλεση των εν λόγω πρωτοκόλλων κατεδάφισης, και

    Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, εφ΄όσον δεν προβεί στην εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, παραλείπει ή όχι νόμιμα οφειλόμενη ενέργεια.

    Στο πιο πάνω ερώτημα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Γ΄) γνωμοδότησε ως εξής:

    Α) Στην περίπτωση της ένταξης στο Εθνικό Κτηματολόγιο των περιοχών στις οποίες ίσχυε ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου, και ενόψει της επικείμενης ακριβέστερης οριοθέτησης – επανακαθορισμού αιγιαλού στις περιοχές αυτές, μετά την ουσιαστική κατάργηση των διατάξεων περί αιγιαλού και παραλίας του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, δυνάμει των διατάξεων του ν. 5092/2024, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απέχει από πράξεις εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων εντός αιγιαλού, τα οποία έχουν εκδοθεί με βάση τον Κανονισμό αυτό, λόγω της ως άνω ουσιώδους μεταβολής του νομοθετικού καθεστώτος της περιοχής αυτής και της συνακόλουθης αλλαγής των πραγματικών δεδομένων, στα οποία στηρίχθηκε η έκδοσή τους.

    Εκτέλεση πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαιρέτου κτίσματος που εκδόθηκε υπό το προϊσχύσαν δίκαιο από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, δύναται να πραγματοποιηθεί από την ως άνω Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μόνο εφόσον το πρωτόκολλο συνοδεύεται από επικαιροποιημένη έκθεση αυτοψίας της εν λόγω αρμόδιας Υπηρεσίας (Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων), στην οποία θα βεβαιώνεται ότι το επίμαχο αυθαίρετο ακίνητο εμπίπτει εντός ζώνης αιγιαλού, όπως αυτή ορίζεται πλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 5092/2024.

    Β) Στο δεύτερο ερώτημα προσήκει η απάντηση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μη εκτελώντας, στον παρόντα χρόνο, τα εν λόγω πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων εντός αιγιαλού, δεν παραλείπει, κατ’ αρχήν, νόμιμη οφειλόμενη ενέργεια, καθόσον, μετά την έναρξη ισχύος του ν. 5092/2024, προκαλείται αμφιβολία ως προς το εάν εξακολουθεί να υφίσταται το νόμιμο έρεισμα των πρωτοκόλλων αυτών.

    Τα πρωτόκολλα αυτά οφείλει να εκτελέσει μόνο εάν συνοδεύονται από επικαιροποιημένη έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας Υπηρεσίας που τα εξέδωσε (Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων), στην οποία θα βεβαιώνεται ότι τα επίμαχα αυθαίρετα κτίσματα εμπίπτουν εντός ζώνης αιγιαλού, όπως αυτή ορίζεται πλέον, κατ’ άρθρο 3 του ν. 5092/2024.

    Δείτε την γνωμοδότηση εδώ: https://www.nsk.gr/web/nsk/anazitisi-gnomodoteseon?p_p_id=nskconsulatories_WAR_nskplatformportlet&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-4&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=3&_nskconsulatories_WAR_nskplatformportlet_consultId=9168254&_nskconsulatories_WAR_nskplatformportlet_consultId=9168254&_nskconsulatories_WAR_nskplatformportlet_jspPage=%2Fjsps%2Fconsulatories%2Fview-consultatory.jsp


    Πηγή: https://news.b2green.gr/48470/%CE%B3%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CF%83%CE%BA-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.