Καλή η ηλεκτρονική επικοινωνία του πολίτη με το Δημόσιο, αλλά αν δεν συνοδεύεται από μερικές δεκάδες έγγραφα σε φυσική μορφή, τα οποία θα στοιβαχθούν σε κούτες και φοριαμούς για πάντα, παραμένει χωρίς υπόσταση! Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζει (και) η νέα διαδικασία ανάρτησης, διόρθωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών, στην οποία ο πολίτης καλείται να υποβάλει τις αντιρρήσεις του αποκλειστικώς ηλεκτρονικά και κατόπιν να αποστείλει... ταχυδρομικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Η υπουργική απόφαση, με την οποία θα εξειδικευτούν αρκετά από τα νέα ζητήματα του ν. 4389/16 που σχετίζονται με τη νέα διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, τέθηκε σε ολιγοήμερη διαβούλευση, η οποία έληξε χθες. Αναμφίβολα, το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, μέσω της οποίας ο πολίτης μπορεί να δηλώσει την αντίθεσή του στα δεδομένα του δασικού χάρτη όταν αυτός αναρτηθεί.
Οπως προβλέπεται, λοιπόν, «οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους αποκλειστικώς στον προβλεπόμενο διαδικτυακό τόπο, σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα». Βάσει αυτής, υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί, εκδίδεται το έντυπο πληρωμής, μετά την πληρωμή του οποίου θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η διαδικασία. Ομως η διαδικασία δεν τελειώνει εκεί. Μέσα στον καθορισμένο χρόνο για την υποβολή αντιρρήσεων (με την «επέκτασή» του, στον χρόνο που προβλέπεται για τους κατοίκους εξωτερικού, ήτοι 75 ημέρες αντί για 60 που ισχύει για τους κατοίκους εσωτερικού) ο πολίτης πρέπει να υποβάλει ταχυδρομικώς ή διά ζώσης υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησής του, αντίγραφο του αποδεικτικού υποβολής των αντιρρήσεων (ουσιαστικά στην υπηρεσία που... το εξέδωσε!), φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του τέλους (το οποίο προφανώς θα έχει ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά, αφού απαιτείται για να ολοκληρωθεί σε πρώτο στάδιο η διαδικασία), τα έγγραφα τα οποία επικαλείται στην αντίρρησή του για την απόδειξη έννομου συμφέροντος υπό τη μορφή απλών φωτοτυπιών και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ότι στηρίζει τους ισχυρισμούς του. Τα χαρτιά μπαίνουν σε φάκελο από την υπηρεσία (Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη, από το οποίο προκύπτει το κακόηχο αρκτικόλεξο ΣΑΥΔΧ), μετά το πέρας λειτουργίας της οποίας φυλάσσονται στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μαζί με τα χιλιάδες άλλα έγγραφα που συγκεντρώνουν στα αρχεία τους οι δημόσιες υπηρεσίες.
Κατά τα λοιπά, ως προς τη διαδικασία που ορίζει η απόφαση:
1. Εντός 15 ημερών από τη θεώρηση του δασικού χάρτη, η Διεύθυνση Δασών αποφασίζει την ανάρτησή του. Η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ξεκινάει το αργότερο 15 ημέρες μετά.
2. Οι πολίτες υποβάλλουν τυχόν αντιρρήσεις με την προαναφερθείσα διαδικασία. Να σημειωθεί ότι όσες αντιρρήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα αρχειοθετούνται και ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επαναλάβει εκ νέου (αλλά αυτή τη φορά ατελώς και κατ’ εξαίρεση με τη βοήθεια του ΣΑΥΔΧ) τη διαδικασία, με βάση τον νέο νόμο.
3. Τα ΣΑΥΔΧ ιδρύονται εντός των Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (και στελεχώνονται από αυτές), με σκοπό να παρέχουν πληροφορίες στους πολίτες για τη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι ο ακριβής προσδιορισμός του ακινήτου με συντεταγμένες είναι αποκλειστική ευθύνη του υποβάλλοντος αντίρρηση.
4. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων, η ΕΚΧΑ «ξεχωρίζει» τις περιοχές του χάρτη για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις και τις αποστέλλει στη Διεύθυνση Δασών για να προχωρήσουν σε μερική κύρωση του χάρτη.
5. Οι αντιρρήσεις ομαδοποιούνται και αποστέλλονται στις επιτροπές που θα τις εξετάσουν, συνοδευόμενες από υπόμνημα με την άποψη της υπηρεσίας (ή του μελετητή, εάν η διαδικασία έχει ανατεθεί σε ιδιώτη). Οι επιτροπές πρέπει να αποφανθούν σε 4 μήνες, με δυνατότητα παράτασης κατά 2 μήνες.
6. Η στελέχωση των επιτροπών πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο 5 ημέρες μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων.
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα