Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Διόρθωση τιμών στην αγορά των ακινήτων - Οι τάσεις τιμών σε 25 πόλεις του κόσμου


    Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης ήταν η "πηγή ζωής" του κλάδου ακινήτων παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας τις τιμές των κατοικιών στα ύψη.

    Ωστόσο, το απότομο "φρενάρισμα" της κούρσας των χαμηλών επιτοκίων άλλαξε τα δεδομένα στο real estate.

    Σύμφωνα με τη φετινή έκδοση UBS Global Real Estate Bubble Index (Παγκόσμιος Δείκτης Φούσκας Ακινήτων της UBS), οι ανισορροπίες στις αγορές ακινήτων μειώθηκαν σημαντικά. Μόνο η Ζυρίχη και το Τόκιο παραμένουν στην κατηγορία κινδύνου για "φούσκα" ακινήτων.

    Το Τορόντο, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Χονγκ Κονγκ, το Βανκούβερ, το Άμστερνταμ και το Τελ Αβίβ, που προηγουμένως ανήκαν στη ζώνη κινδύνου, βρίσκονται τώρα στην υπερτιμημένη περιοχή. Αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι αγορές κατοικιών στο Μαϊάμι, τη Γενεύη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι και το Σίδνεϊ, οι οποίες εξακολουθούν επίσης να είναι υπερτιμημένες.

    Παρομοίως, η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη, το Σαν Φρανσίσκο και η Μαδρίτη παρουσίασαν μείωση των ανισορροπιών. Σύμφωνα με τον δείκτη, οι εν λόγω αγορές κατοικιών είναι πλέον δίκαια αποτιμημένες, όπως και το Μιλάνο, το Σάο Πάολο και η Βαρσοβία. Αυτό ισχύει επίσης για τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι, παρόλο που η φήμη τους ως γεωπολιτικά ασφαλή καταφύγια προκάλεσε πρόσφατα αύξηση της ζήτησης τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά.

    Για τη συγκεκριμένη μελέτη, η UBS ανέλυσε τις τιμές των κατοικιών σε 25 μεγαλουπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τα μέσα του 2022 έως και τα μέσα του 2023, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών στις πόλεις μειώθηκαν κατά 5% κατά μέσο όρο. Πιθανή θεωρείται η ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις τιμές σύμφωνα με την έκθεση.

    ubs_GREBI2023_Overview_graph.jpg

    Διόρθωση τιμών

    Επί ευρωπαϊκού εδάφους, σύμφωνα με την ανάλυση, σε Φρανκφούρτη και Μόναχο το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό επίπεδο τιμών κατοικιών διπλασιάστηκε μεταξύ 2012 και 2022 καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξηση από όλες τις πόλεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Με αποκορύφωμα στις αρχές του 2022, οι πραγματικές τιμές τόσο στη Φρανκφούρτη όσο και στο Μόναχο έχουν διορθωθεί κατά σχεδόν 20% και 15% αντίστοιχα, ενώ όπως φαίνεται η διορθωτική κίνηση συνεχίζεται.

    Μετά το Brexit στη Βρετανία οι πραγματικές τιμές στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου βρίσκονται σε πτωτική τροχιά. Παρά τις διαρθρωτικές ελλείψεις προσφοράς, οι τιμές έχουν μείνει πίσω από τον εθνικό μέσο όρο. Ελλείψει ισχυρής διεθνούς ζήτησης, οι τιμές των κατοικιών παραμένουν υπό πίεση, καθώς η τοπική οικονομική πρόσβαση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της από το 2007, λόγω των υψηλών επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων.

    ubsGREBI2023_Cities_Score_Graph.JPG

    Η αγορά κατοικίας της Μαδρίτης βρίσκεται σε περιοχή δίκαιης αξίας σύμφωνα με την έρευνα. Σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ευρωζώνης, η ισπανική πρωτεύουσα παρέμεινε προσιτή, όπως μετριέται με την αναλογία τιμής προς εισόδημα. Μετά από μια τριετή περίοδο στασιμότητας, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Συνολικά, παραμένουν 25% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών το 2007. Στη Βαρσοβία οι πραγματικές τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% μεταξύ 2012 και 2022.

    Η πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και η ισχυρή διεθνής ζήτηση ήταν οι κύριοι μοχλοί μιας αύξησης της πραγματικής τιμής των κατοικιών κατά 30% στο Παρίσι μεταξύ 2015 και 2020. Η πόλη έγινε λιγότερο προσιτή και τα μεγαλύτερα διαμερίσματα για οικογένειες βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη.

    Η αγορά κατοικίας του Μιλάνου καταγράφει ανοδικές τάσεις από το 2018. Η πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η εύρωστη οικονομία, οι νέες εξελίξεις και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στήριξαν τη ζήτηση κατοικιών. Αν και οι ονομαστικές τιμές συνέχισαν να αυξάνονται μεταξύ των μέσων του 2022 και των μέσων του 2023, δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό.

    Οι πραγματικές τιμές στο Άμστερνταμ μειώθηκαν κατά 14% – η μεγαλύτερη ετήσια διόρθωση από τη δεκαετία του 1980. Η επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, ο πληθωρισμός που μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οι κανονιστικές αλλαγές επιβάρυναν ταυτόχρονα τη ζήτηση.

    Ο Ματίας Χόλτσεϊ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης – UBS Global Wealth Management, καταλήγει στην έκθεση: «Η ζήτηση κατοικίας εξακολουθεί να αυξάνεται απότομα και οι τιμές ενδέχεται να εκτοξευθούν εκ νέου, άπαξ και βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες για τα νοικοκυριά».


    Πηγή: https://www.ered.gr/real-estate-news/ubs-oi-foyskes-ksefoyskwnoyn



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.