Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Αν και την ακριβή λίστα με την επόμενη γενιά των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων θα τη μάθουμε μόνο όταν δούμε το μνημόνιο στη τελική του μορφή, εντούτοις πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι δύσκολα θα μείνουν εκτός οιτρεις ενεργειακές, δηλαδή ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ.

    Δίχως να περιλαμβάνει το παράρτημα (Annex), το προσχέδιο του μνημονίου που διέρρευσε χθες, μιλά για την ολοκλήρωση 19 αποκρατικοποιήσεων, την πλειονότητα δηλαδή όσων προβλέπει το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

     

    Βάζοντας τέλος στις προσδοκίες πολλών μελών της κυβέρνησης πως το ΤΑΙΠΕΔ θα σταματήσει τις αποκρατικοποιήσεις μόλις ολοκληρώσει τις 9 στις οποίες συχνά αναφέρονται, το προσχέδιο προβλέπει σωρευτικά έσοδα ύψους5,8 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για την περίοδο 2016-2018, λογαριασμός που δε βγαίνει αν δεν προστεθούν στις υφιστάμενες και νέες. Ενδεικτικό είναι ότι εξ' αυτών των 5,8 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν το 2016 (σσ: τα έσοδα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ, κ.ά.), αλλά τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν το 2017 και τα 1,1 δισ. ευρώ το 2018.

     

    Στο προσχέδιο πάντως αναφέρεται ότι "το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε στις 26/4/2016 το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, γνωστό ως Asset Development Plan - ADP το οποίο και περιλαμβάνει 19 αποκρατικοποιήσεις, όπως είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο του 2015". Έγκριση που έγινε δίχως να υπάρξει ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του το νέο του πρόγραμμα. Το προηγούμενο ωστόσο περιελάμβανε 23 αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου σε στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ.

     

    Σαφείς απαντήσεις για την τύχη των ενεργειακών εταιρειών θα δοθούν σύντομα, αμέσως μόλις γίνει γνωστό τόσο το ADP με τις 19 αποκρατικοποιήσεις, όσο και το παράρτημα με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις να ολοκληρωθούν.

     

    Θυμίζουμε ότι στο μνημόνιο του Αυγούστου του 2015 προβλέπονταν τα εξής για τις ενεργειακές επιχειρήσεις.

    • ΔΕΗ: Γινόταν αναφορά σε πώληση του 17% των μετοχών της εταιρείας πιθανόν εντός του 2016. Τα επόμενα βήματα περιελάμβαναν την πρόσληψη συμβούλων αλλά και την χάραξη από το ΤΑΙΠΕΔ της στρατηγικής που θα ακολουθήσει για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
    • ΕΛΠΕ: Για την πώληση του 35% των μετοχών προβλεπόταν η ενεργοποίηση των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι εναλλακτικές επιλογές και να παρουσιαστούν οι συστάσεις τους.
    • ΔΕΠΑ: Αναφερόταν ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν βασικά προβλήματα, και αφού συνεκτιμηθούν οι εναλλακτικές, να επανεκκινηθεί η νέα διαδικασία. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί διάφορα σενάρια, όπως η είσοδος ποσοστού της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

    Πηγή: http://energypress.gr/news/dyskola-tha-meinoyn-ektos-programmatos-oi-apokratikopoiiseis-dei-depa-elpe





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.