Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η υπερφορολόγηση στην αγορά καυσίμων, αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης πολιτικής που ακολουθήθηκε – και συνεχίζει να ακολουθείται – τα τελευταία χρόνια εκτός του ότι έχει αποδώσει λίγα στο μέτωπο των εσόδων, εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης, αλλά επιπρόσθετα έχει δημιουργήσει συνθήκες «νέας άνθισης» των φαινομένων παράνομης διακίνησης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σχετικά πρόσφατα έγινε το μεγάλο βήμα της εγκατάστασης των συστημάτων εισροών εκροών στα πρατήρια, που θεωρητικά περιορίζει δραστικά το πεδίο όσων επιδιώκουν να αποκομίζουν οφέλη από την παράνομη διακίνηση.

     

    Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για νέες μελέτες που διαπιστώνουν αύξηση στο φαινόμενο της «κλοπής στην αντλία», δηλαδή της παράδοσης μικρότερων ποσοτήτων καυσίμων από ειδικά ρυθμισμένες αντλίες. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση κύκλων των πρατηριούχων, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν μπορούν να «στοχοποιούνται» ως το μοναδικό κομμάτι της αγοράς που ευθύνεται για φαινόμενα παράνομης διακίνησης καυσίμων.

     

    Στην πραγματικότητα εκείνο το οποίο έχει συμβεί, αφήνοντας πεδίο δόξης λαμπρό για έκνομες δραστηριότητες, είναι ότι το σύστημα εισροών εκροών ουσιαστικά δε λειτουργεί, αφού δεν υπάρχουν έλεγχοι, δεν γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ και το σύστημα εμφανίζει σημαντικά κενά και τρύπες.

     

    Δηλαδή όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, αυτή τη στιγμή η ΓΓΠΣ δεν πραγματοποιεί ελέγχους: «κάθε βράδυ στις 11.50 οι πρατηριούχοι στέλνουν τα στοιχεία τους, αλλά δεν γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις, γιατί οι υπηρεσίες λένε ότι δεν έχουν προσωπικό». Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για όλους τους κρίκους διακίνησης καυσίμων που επίσης διατηρεί συστήματα εισροών εκροών που ελέγχουν τις ποσότητες που διακινούνται. Οι έλεγχοι αυτοί και οι διασταυρώσεις στοιχείων ωστόσο αποτελούν το πρώτο και βασικό βήμα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

     

    Την ίδια στιγμή το σύστημα εισροών εκροών έχει στηθεί εξαρχής με λάθος τρόπο, χωρίς ενιαίο λογισμικό και οι περί τους 15 εγκαταστάτες που δραστηριοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό των πρατηρίων στην ελληνική αγορά χρησιμοποίησαν το δικό τους λογισμικό, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών που είχαν οριστεί από το κράτος. Θεωρητικά δηλαδή υπάρχει παράθυρο για να υπάρξουν παρεμβάσεις, παράθυρο που για να κλείσει απαιτούνται επίσης έλεγχοι, από υπηρεσίες που δεν έχουν προσωπικό.

     

    Το βασικότερο πρόβλημα όμως στην αγορά καυσίμων, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια πλήρης και αναλυτική καταγραφή των δεξαμενών καυσίμων που υπάρχουν στη χώρα. Αυτό αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα για παράνομη διακίνηση καυσίμων. Εδώ υπάρχει ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού στα νόμιμα πρατήρια και στις νόμιμες εγκαταστάσεις, υπάρχει έστω και με τα γνωστά προβλήματα και εμπόδια μια υποτυπώδης καταγραφή των ποσοτήτων που μπαίνουν και βγαίνουν. Αντίθετα ο κύριος όγκος της παράνομης διακίνησης εικάζεται ότι πραγματοποιείται από μη καταγεγραμμένες δεξαμενές, που δεν έχουν αντίστοιχες αυστηρές διαδικασίες, όπως οι επίσημες εγκαταστάσεις. Το τρίτο βήμα λοιπόν απέναντι στη παράνομη διακίνηση καυσίμων είναι η καταγραφή και ο έλεγχος όχι μόνο των εγκαταστάσεων των πρατηρίων, των εταιρειών εμπορίας και των διυλιστηρίων αλλά όλων των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός των ραντάρ των – έστω και περιορισμένων – ελέγχων των αρχών.

     

    Πηγή: http://energypress.gr/news/doron-adoron-ta-systimata-eisroon-ekroon-exaitias-ton-anyparkton-eleghon-ta-tria-vimata-ston




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.