Αναρτήθηκε χθες προς δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών».
Με το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονίζεται κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κρατικών γεωλογικών φορέων, με την ίδρυση νέας γεωλογικής Αρχής, η οποία τίθεται στην υπηρεσία του κράτους και της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων της γεωλογίας και της μεταλλευτικής επιστήμης.
Οι πολίτες και οι φορείς μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση μέχρι και τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 15:00, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=9640.
ΥΠΕΝ: Η αναγκαιότητα ίδρυσης νέας γεωλογικής Αρχής
«Ένα κενό πολλών ετών μη δραστηριοποίησης του κράτους σε μείζονα ζητήματα γεωλογικού ενδιαφέροντος, έρχεται να καλύψει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη σύσταση "Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ)"», επισημαίνει σε σημείωμά του το υπουργείο.
Όπως αναφέρει του ΥΠΕΝ, «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου λειτουργεί το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), είναι απαρχαιωμένο και χωρίς εξέλιξη από τη δεκαετία του ΄70, με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητές του να είναι παρωχημένες και να περιορίζονται σε αποτύπωση του ορυκτού πλούτου της χώρας και γεωτρήσεις.
Με το σχέδιο νόμου, το θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονίζεται κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κρατικών γεωλογικών φορέων, με την ίδρυση νέας γεωλογικής Αρχής, η οποία τίθεται στην υπηρεσία του κράτους και της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων της γεωλογίας και της μεταλλευτικής επιστήμης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΓΜΕ αναλαμβάνει, για λογαριασμό του κράτους, ρυθμιστικό, εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο σε ζητήματα γεωλογικών κινδύνων από πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.ά., προστασίας του περιβάλλοντος μέσω, π.χ., ελέγχων ποιότητας υπεδάφους και υπόγειων υδάτων και στον έλεγχο των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στο ενεργειακό υπέδαφος της Ελλάδας. Ενδεικτικά, νέες ελεγκτικές αρμοδιότητες που απονέμονται στην Αρχή, είναι ο έλεγχος γεωθερμικών πεδίων, η επίβλεψη γεωτρήσεων και ο έλεγχος μελετών κάθε νέας γεώτρησης, ο έλεγχος μεταλλείων και λατομείων κ.ά.
Η νέα Αρχή αναλαμβάνει, ακόμη, την αρμοδιότητα, όχι μόνο για αποτύπωση, αλλά και για ανάπτυξη της γεωπληροφορίας του κράτους σε ορυκτά και μέταλλα, καθώς και την κεντρική καταγραφή όλων των υδρογεωτρήσεων και του υδάτινου δυναμικού της χώρας. Το ΙΓΜΕ καταργείται, κλείνοντας έτσι τον φυσικό κύκλο μιας ιδιωτικής επιχείρησης του Δημοσίου (ΝΠΙΔ), με περιορισμένο ρόλο και παρωχημένες αρμοδιότητες. Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ διασφαλίζονται πλήρως με διατήρηση των θέσεων εργασίας τους με την ίδια έννομη σχέση και την ένταξή τους σε τακτικές οργανικές θέσεις της νέας Αρχής.
Περιεχόμενο του νομοσχεδίου
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
- Συστήνεται, ως γεωλογική υπηρεσία του κράτους, η «Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών», με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) προκειμένου να θωρακιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας επ’ ωφελεία του κράτους και της κοινωνίας και να διασφαλιστεί η άσκηση υψηλής κρατικής εποπτείας καθώς και η κυριότητα των δεδομένων από το Δημόσιο.
- Σκοπός της Αρχής είναι η επιστημονική παρακολούθηση γεωλογικών και μεταλλευτικών ζητημάτων για λογαριασμό του δημοσίου, η εκπόνηση μελετών και γνωμοδοτήσεων προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου σε θέματα γεωεπιστημών, γεωπεριβάλλοντος, ενέργειας, μεταλλευτικής και άλλων συναφών αντικείμενων, η γεωλογική, η υδρογεωλογική και μεταλλευτική έρευνα της χώρας και η μελέτη αξιοποίησης του υπόγειου πλούτου της. Στα νέα αντικείμενα της ΕΑΓΜΕ, περιλαμβάνονται:
- Παροχή γνωμοδοτήσεων και μελέτη σε ζητήματα γεωθερμίας. Τήρηση εθνικού μητρώου γεωθερμικών σημείων σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.
- Συνεργασία και παροχή υπηρεσιών σχετικών με τους υδρογονάνθρακες, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. και σε κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία.
- Το ΙΓΜΕ καταργείται και οι αρμοδιότητές του ασκούνται πλέον από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
- Η δομή της νέας Αρχής είναι ευέλικτη και λειτουργική με μόλις 6 Διευθύνσεις έναντι των 20 Διευθύνσεων του ΙΓΜΕ. Προβλέπονται ακόμη, οριζόντιες μορφές ευέλικτης οργάνωσης με σύσταση ομάδων έργων με παράλληλα καθήκοντα.
- Ο αριθμός των θέσεων εργασίας εξορθολογίζεται, ενώ η συσσωρευμένη γνώση του υφιστάμενου προσωπικού θα αξιοποιηθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της μετάβασης.
Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%B5%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF-%CF%84/
Edited by Engineer
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα