Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Περίπου ένας χρόνος έχει περάσει από τη λήξη του διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar και τα γραφειοκρατικά εμπόδια των Βρυξελλών εξακολουθούν να καθυστερούν την πώληση, η οποία ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Νοέμβριο, οπότε αναλαμβάνει τα καθήκοντά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα της σύνθεση.

     

    Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, καθώς η Socar εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις συνεχείς καθυστερήσεις.

     

    Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε ότι ελπίζει η πώληση να ολοκληρωθεί εντός του 2014, όταν απάντησε σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο μετά τη λήξη του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πως η Αθήνα επιθυμεί την ολοκλήρωση της πώλησης όσο το δυνατόν ταχύτερα.

     

    Ομως οι διαδικασίες που επιβάλλει το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε., ειδικά για την πώληση ενεργειακών δικτύων σε εταιρείες από τρίτες χώρες είναι σχεδόν αποτρεπτικές για τους εκτός Ε.Ε. επενδυτές.

     

    Η σχετική οδηγία, πέρα από τη σωρεία των διαδικασιών (πιστοποιήσεις κ.λπ.) που προβλέπει σε εθνικό επίπεδο, απαιτεί, σε περίπτωση πώλησης σε εταιρεία τρίτης χώρας, δέσμευση από τον αγοραστή (και εφόσον πρόκειται για κρατική και από το κράτος όπου εδρεύει), των όρων λειτουργίας των ενεργειακών δικτύων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Προς τον σκοπό αυτό έχει ζητηθεί, περίπου από τα περασμένα Χριστούγεννα, να υπογραφεί ένα είδος διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και του Αζερμπαϊτζάν, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το αντίστοιχο του Αζερμπαϊτζάν. Στην πορεία, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές θεώρησαν ότι η συμφωνία μέσω της Κομισιόν και του Αζερμπαϊτζάν δεν καλύπτει τους όρους της οδηγίας. Εχει συζητηθεί ακόμα και η υπογραφή μεταξύ κάθε χώρας - μέλους και του Αζερμπαϊτζάν.

     

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί μία λύση με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως οι ευρωεκλογές, όπως αναμενόταν, έχουν ουσιαστικά παγώσει τις διαδικασίες. Ετσι η αρχική εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι η πώληση θα ολοκληρωνόταν ως το τέλος Ιουνίου δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα της σύνθεση θα αναλάβει καθήκοντα τον Νοέμβριο.

     

    Ας σημειωθεί ότι το τρίτο ενεργειακό πακέτο επιβάλλει τον πλήρη διαχωρισμό των ενεργειακών δικτύων από την παραγωγή ενέργειας και δεν επιτρέπει την ιδιοκτησία τους από εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή φυσικού αερίου ή ηλεκτρισμού. Η Socar είναι η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν που δραστηριοποιείται τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταφορά του αερίου, μέσω συμμετοχών σε αγωγούς τράνζιτ κ.λπ. Στην Ελλάδα συμμετέχει και στον αγωγό ΤΑΡ, o οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

     

    Η περίπτωση ΔΕΣΦΑ-Socar είναι η πρώτη ανάλογη υπόθεση που χειρίζεται η Κομισιόν από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το τρίτο ενεργειακό πακέτο.

     

    Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113276843






    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.