Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τα ερωτηματικά γύρω από το ακριβές κόστος, αλλά και τα οφέλη στη χώρα μας από το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του 2004, παραμένουν... θολά.

     

    Έτσι, η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία ηγήθηκε της προσπάθειας «Αθήνα 2004» ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ήρθε σε συμφωνία με το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών), καλύπτοντας το κόστος μιας μελέτης που θα φέρει στο προσκήνιο όλες τις επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές, στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις ευθύνες για την εγκατάλειψη των υποδομών που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

     

    Η έρευνα φέρει τον τίτλο «Μελέτη ΙΟΒΕ για το αποτύπωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική οικονομία», όπως ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα.

     

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου, έχει εκφράσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν την πρόθεσή της να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αποτίμηση από έναν έγκυρο φορέα και φαίνεται πως το εγχείρημα αυτό παίρνει «σάρκα και οστά».

     

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΟΒΕ έχει ως εξής:

     

    «Τα δέκα χρόνια που έχουν παρέλθει από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα δίνουν την αφορμή για μια αποτίμηση της σημασίας τους. Η επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα θεωρήθηκε γενικά ως γεγονός υψηλής σημασίας. Επίσης η ίδια η διοργάνωση των Αγώνων αναγνωρίσθηκε διεθνώς ως ιδιαίτερα επιτυχής. Η επίδραση γεγονότων τέτοιου μεγέθους εκφράζεται σε επίπεδο αθλητικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, διεθνών σχέσεων και άλλα. Ενώ όμως η προετοιμασία και η διοργάνωση των Αγώνων είχαν και ιδιαίτερη οικονομική σημασία, έως τώρα δεν έχει υπάρξει μια αναλυτική επιστημονική διερεύνηση του συνολικού αποτυπώματός τους στην οικονομία, με αποτέλεσμα να προβάλλονται επιμέρους εκδοχές συχνά στηριζόμενες σε ελλιπή τεκμηρίωση. Με αφορμή, λοιπόν, τα δέκα χρόνια από την οργάνωση των Αγώνων και με τις δυνατότητες αντικειμενικής διερεύνησης που προσφέρει η απόσταση από το γεγονός, το ΙΟΒΕ έχει αναλάβει και εκπονεί μελέτη με θέμα «Το αποτύπωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική οικονομία».

     

    Για την εκπόνηση της μελέτης με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο ακολουθούνται οι προσφορότερες επιστημονικές μέθοδοι καταγραφής και επεξεργασίας των πραγματικών δεδομένων και γίνεται διασύνδεση με την αντίστοιχη διεθνή βιβλιογραφία. Η μελέτη προγραμματίζεται να δημοσιευθεί πριν το τέλος του έτους, συνεισφέροντας στη σχετική δημόσια συζήτηση, έχει συνολική διάρκεια πέντε μηνών, ενώ το κόστος της καλύπτεται από την κα Γιάννα Αγγελοπούλου.

     

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επηρέασαν την ελληνική οικονομία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ενδεικτικά επηρεάστηκαν, το ύψος και η φύση των επενδύσεων, της συνολικής ζήτησης, του εθνικού προϊόντος και της απασχόλησης, όπως και η δραστηριότητα σε σημαντικούς κλάδους όπως οι κατασκευές. Είναι γεγονός ότι η δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων οδήγησε στην υλοποίηση ή την επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής. Επιπλέον, η διαδικασία ολοκλήρωσης μεγάλων και δύσκολων έργων υπό πιεστικά χρονικά όρια έφεραν τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις, ενώ αναβαθμίστηκε και η εικόνα της χώρας διεθνώς, με θετικές επιδράσεις στη μελλοντική της πορεία.

     

    Ωστόσο, ο θετικός απολογισμός επισκιάζεται από την αντίληψη ότι το κόστος των Αγώνων μπορεί να υπερβαίνει τα οικονομικά οφέλη. Επιπλέον, αρκετές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν αξιοποιούνται επαρκώς, γεγονός το οποίο αποτελεί ένδειξη ότι ευκαιρίες που αναμφισβήτητα δημιουργήθηκαν με τη διοργάνωση των Αγώνων έμειναν ανεκμετάλλευτες. Τέλος, συνδέθηκε στη δημόσια συζήτηση η δαπάνη για τις υποδομές των Αγώνων με τα δημοσιονομικά προβλήματα των τελευταίων χρόνων.

     

    Συνολικά, στην πλευρά του κόστους των αγώνων, είναι σημαντικό να υπάρξει λεπτομερής ταξινόμηση ανάλογα με την πηγή της δαπάνης, το χρονικό διάστημα στο οποίο έγινε καθώς και τη φύση της. Στην άλλη πλευρά, είναι απαραίτητη η επιμέτρηση και η αξιολόγηση του οφέλους που προκάλεσαν οι διάφορες πτυχές της προετοιμασίας και τέλεσης των Αγώνων.

     

    Με το πέρας μιας δεκαετίας από τη διοργάνωση, υπάρχει η δυνατότητα, αλλά και η ανάγκη, να αποσαφηνισθεί πλέον η εικόνα και να αξιολογηθεί με νηφαλιότητα η συνολική επίδραση των Αγώνων στην ελληνική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδράσεις που δρουν σε βάθος χρόνου.

     

    Με βάση τα παραπάνω, η μελέτη διαπραγματεύεται τα εξής θέματα:

     

    -Οικονομικός αντίκτυπος της διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων διεθνώς: Η μελέτη προβαίνει σε επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας που εξετάζει τις οικονομικές επιδράσεις από τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, τις προτεινόμενες μεθοδολογίες ανάλυσης, και αναδεικνύει τις διαφορές και τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και άλλων διοργανωτριών χωρών ως προς τον οικονομικό αντίκτυπο των Αγώνων.

     

    -Απολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων 2004: Η μελέτη εξετάζει αναλυτικά τα στοιχεία κόστους, όπως το κόστος κατασκευής και αναβάθμισης των έργων (αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταφορικά έργα, λοιπές υποδομές) τις λειτουργικές δαπάνες της διοργάνωσης, καθώς και τα συνολικά έσοδά της (χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα κτλ).

     

    - Ποσοτικοποίηση των επιμέρους επιδράσεων: Η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων αναβαθμίζει την εικόνα της διοργανώτριας χώρας και με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να δρα καταλυτικά και μετά το πέρας της σε μια σειρά από σημαντικά για την οικονομία μεγέθη, όπως στις αφίξεις τουριστών, στη ζήτηση για τα προϊόντα της διεθνώς, στην ελκυστικότητα για επενδύσεις στην χώρα κ.ά. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις αλλάζει ακόμα και ο τρόπος διαχείρισης των επιχειρήσεων και των δομών του κράτους που συμμετέχουν στην προσπάθεια, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα πιεστικά χρονικά όρια για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής. Η τεχνογνωσία που δημιουργείται με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κράτους, με εν δυνάμει ευρύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε βάθος χρόνου. Στη μελέτη επιδιώκεται η κατά το δυνατό ποσοτικοποίηση αυτών των επιδράσεων στην Ελλάδα με τη χρήση κατάλληλων οικονομετρικών μεθόδων.

     

    - Συνολική Επίδραση των Αγώνων στην Ελληνική Οικονομία: Η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα που δημιουργείται μέσα από την προετοιμασία μιας διοργάνωσης διαχέεται στην οικονομία, με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, και σε άλλα κύρια οικονομικά μεγέθη. Από την άλλη πλευρά, οι κρατικές δαπάνες, στο βαθμό που δεν καλύπτονται από τα έσοδα της διοργάνωσης, τις επιστροφές φόρων και τα έμμεσα έσοδα από την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, προστίθενται στο δημόσιο χρέος και στην εξυπηρέτησή του. Η μελέτη σταθμίζει αυτές τις επιδράσεις με τη χρήση κατάλληλων υποδειγμάτων.

     

    Ως βάση για την ανάλυση, το ΙΟΒΕ επιδιώκει και θα επιδιώξει τη συλλογή κάθε διαθέσιμης πληροφόρησης από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές που είτε φωτίζει μια συγκεκριμένη πλευρά του ζητήματος είτε προσφέρει μια διαφορετική συνολική οπτική».

     

    * Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) είναι ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής, ερευνητικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1975 με δύο σκοπούς: αφενός να προωθεί την επιστημονική έρευνα για τα τρέχοντα και αναδυόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση και να διατυπώνει προτάσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες στη διαμόρφωση πολιτικής. Η δραστηριότητα του ΙΟΒΕ μέσα στην ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από μια μοναδικότητα, αφού είναι ο μόνος ανεξάρτητος, αδέσμευτος οργανισμός που ασχολείται με τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας και έχει βασική επιδίωξη να παρεμβαίνει έγκαιρα, να επισημαίνει, δηλαδή, σήμερα τα κρίσιμα ζητήματα του μέλλοντος και να προτείνει λύσεις.

     

    Πηγή: http://sports.in.gr/othersports/article/?aid=1231339321






    Panos_

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    terry

    Δημοσιεύτηκε

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ....!!!!!

    • Upvote 1
    Faethon11

    Δημοσιεύτηκε

    Ποιός ο σκοπός αυτής της μελέτης; δεν τον κατάλαβα....

    astrah

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    την Γιάννα την.... ξεχάσαμε ... και ψάχνει τρόπο για να την θυμηθούμε...

     

    επί της ουσίας, κανένα ενδιαφέρον δεν έχει η μελέτη.... καθώς τα αποτελέσματα είναι γνωστά.....

    Edited by astrah
    imhotep

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    όχι, για να μη λετε

    και να δείτε που όλα θα είναι τζζζζζάμι (προσοχή στον τόνο)

    αν και 

    το αντικείμενο είναι εκτός σκοπών του ΙΟΒΕ όπως περιγράφονται

    "έχει βασική επιδίωξη να παρεμβαίνει έγκαιρα, να επισημαίνει, δηλαδή, σήμερα τα κρίσιμα ζητήματα του μέλλοντος"

    εκτός αν κάτι μας κρύβει το μέλλον σε σχέση με τους ΟΑ

    ..

    το προαποφασισμένο των αποτελεσμάτων φαίνεται και από την περιγραφή

    άραγε θα συμπεριληφθεί και το C4I στα επιμετρούμενα?

    Edited by imhotep
    • Upvote 1
    panos

    Δημοσιεύτηκε

    Γιάννα κερνάει Γιάννα πίνει.

    • Upvote 2
    arcgeo

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Δηλαδή για να καταλάβω:

    Χρειάζεται επιστημονική μελέτη (χρυσοπληρωμένη) για να μας πουν ότι μας ξέσκισαν;

    Υ.Γ.  Αφελής απορία : Αν (λέω αν...) η μελέτη βγάλει ότι η κυρία Γιάννα (που πληρώνει και την μελέτη) κατασπατάλησε το χρήμα, θα δημοσιευτεί;

    Edited by arcgeo
    • Upvote 1
    ISMINI

    Δημοσιεύτηκε

    Όλα τα θέματα σε αυτή τη Χώρα τα αντιμετωπίζουν αναδρομικά . 

    Όταν τα υλοποιούν γιατί δεν τα σκέφτονται ; Τη λέξη πρόβλεψη την έχουν βγάλει από το λεξιλόγιο τους. 

    Για την υστεροφημία της το κάνει η Κα Αγγελοπούλου ; 

    ikaros13

    Δημοσιεύτηκε

    Μεταξύ Κανάριες νήσοι και Γκαλαπάγκος, ρίχνουμε και καμιά μελέτη να περνάει η ώρα ναούμε...

    • Upvote 2
    terry

    Δημοσιεύτηκε

    Βρε Ισμηνη σοβαρα μιλας?

     

    Η Γιαννα διαχειριζοταν ολα τα λεφτα!!

     

    Ξεχασες κατι εργακια που ειχε δωσει ανευ διαγωνισμου σε κατι γνωστους/φιλους κτλ?

    Μιλαμε για εργακια μερικων δεκαδων εκατομμυριων!!!!

     

    Ξεχασες κατι δειπνα των 100.000Ε??

     

    Η Γιαννα λοιπον θα μας πει που πηγαν τα λεφτα!!!

    Διοτι λεφτα υπηρχαν τοτε και μαλιστα ΠΟΛΛΑ!!!!

    • Upvote 1
    ISMINI

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Terry ωραία θα μας ανακοινώσουν μια ωραία έκθεση που θα αναγράφονται τα ποσά και το που σπαταλήθηκαν και ύστερα ; 

    Θα της ζητήσουν να διορθώσει αναδρομικά τις ατελείωτες σπατάλες ; 

    Επίσης έχουν περάσει δέκα χρόνια και δεν αξιοποιήσαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα ξεκινήσουν τώρα να τις αξιοποιούν ;   

    Δεν ελεγχόταν η κυρία από κανέναν ουσιαστικά για αυτό και μοίραζε αριστερά και δεξιά έργα, ούτε φοβόταν ότι θα απολογηθεί σε κάποιον για τις σπατάλες εκατομμυρίων. 

    Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να βγεί η αλήθεια στο φώς, αλλά δεν τους εμπιστεύομαι για αυτό. 

    Edited by ISMINI



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.