Η αναξιοποίητη κληρονομιά των διατηρητέων κτιρίων
Σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων θα μπορούσε να δώσει το πρόγραμμα “Διατηρώ” του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο προβλέπει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την υλοποίηση εργασιών ανακαίνισης και αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Κατά την άνθηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων και του Airbnb, σημαντικός αριθμός ακινήτων, που είχαν εγκαταλειφθεί, μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία με αποτελεσμα σημαντικός αριθμός συνοικιών να αναγεννηθούν. Γι’αυτό, χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, με επιστολή της, προς τη νέα ηγεσία του υπουργειου Περιβάλλοντος ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα το “Διατηρώ”. Κι αυτό επειδή “η ανακαίνιση των διατηρητέων και παλαιών κτιρίων σε συνδυασμό με την απαλλαγή από ετοιμόρροπα κτίρια χωρίς ιδιοκτήτη θα οδηγήσει σε άμεση αναβάθμιση πάμπολλες γειτονιές και περιοχές στην Αθήνα και τις άλλες παλιές πόλεις της χώρας μας”.
Κτίρια κατασκευής 1960
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Διανέοσις, πάνω από το 60% των κτιρίων του κέντρου της Αθήνας είναι κατασκευασμένα πριν από το 1960. Από αυτά ποσοστό άνω του 85% χρήζει παρεμβάσεων αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ενεργειακής του απόδοσης. Κι ενώ τα κτήρια γραφείων του κέντρου αποτελούν «κυψέλες» επιβλητικής αρχιτεκτονικής που συνίστανται από ένα πλήθος γραφείων επιφανείας συνήθως από 10 έως 50 τ.μ., κατά βάση, είναι ενεργοβόρα. Και διαθέτουν κοινόχρηστους χώρους σε κακή κατάσταση, δεν υστερούν σε σύγχρονα δίκτυα, οι χώροι υγιεινής είναι κοινόχρηστοι, ενώ ευρύτερα τα προβλήματα συντήρησης και διαχείρισης είναι δυσεπίλυτα.
Ως λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η ανακαίνιση του εν λόγω κτιριακού δυναμικού αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα, η οποία θα οδηγήσει και στην πλήρη αναμόρφωση του κέντρου. Μαλιστα το μέσο κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του 70% περίπου των κτιρίων τοποθετείται σε πάνω από 400 ευρώ /τ.μ., ενώ το μέσο κόστος αποκατάστασης είναι υψηλότερο από την αγοραία αξία τους. Γι’αυτό, σύμφωνα με τους επαΐοντες, το “Διατηρώ” αποτελεί ίσως την τελευταία “ελπίδα” πριν από την...κατάρρευση των ερειπωμένων διατηρητέων κτιρίων της χώρας.
Τα projects
Το υψηλό άλλωστε, κόστος αποκατάστασης αποδεικνύει και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα σχετικές επενδύσεις έχουν υλοποιήσει, ως επί το πλείστον, όσοι διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια και δεν αναζητουν αναγκαστικά υψηλές αποδόσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, ο οποίος σχεδιάζει την ανακατασκευή του Μεγάρου Αθηνογένους στην οδό Σταδίου 50. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο τεχνολογικά εξοπλισμένο κτίριο, το οποίο θα λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για επιχειρήσεις, όπου σε χώρους πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενούνται οι δραστηριότητες, κατά βάση νεοφυών εταιρειών (startups), στα πρότυπα μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής.
Επίσης, στο πρόσφατο παρελθόν ένα από τα ιστορικά ακίνητα που απέκτησαν, πρόσφατα, ξανά ζωή είναι το Μέγαρο Δεληγιώργη στην οδό Κανάρη 1 στην Αθήνα, το οποίο έχει μισθωθεί, σε συνέχεια διαγωνισμού του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, από την παγκόσμιας φήμης γκαλερί Allouche Benias Gallery με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Αλλά και η στοά Νικολούδη, ενδεχομένως, να μην είχε ποτέ ανακαινιστεί (είχε υποστεί σοβαρές ζημιές το 2012 από τα τότε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας), εάν η Alpha Bank δεν είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση των εργασιών του κτίσματος.
Πηγή: https://www.liberal.gr/economy/i-anaxiopoiiti-klironomia-ton-diatiriteon-ktirion/350578
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα