Η ηλεκτροκίνηση "οδηγεί" τη γερμανική προεκλογική ατζέντα
Υπό συζήτηση στην Ευρώπη και η διαχείριση περιβαλλοντικών παραμέτρων της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς η "έκρηξη" ηλεκτροκίνησης, θα μπορούσε να αφήσει 11 εκατομμύρια τόνους χρησιμοποιημένων μπαταριών ιόντων λιθίου που χρειάζονται ανακύκλωση από τώρα μέχρι το 2030.
Στο επίκεντρο της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας μπήκαν η ηλεκτροκίνηση και οι προοπτικές της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αναμένεται να αλλάξουν άρδην και ενεργειακά τον "χάρτη" της Ευρώπης.
"Οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες κινδυνεύουν να παραμείνουν πίσω σχετικά με την τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων, αν δεν προχωρήσουν σε στοχευμένες ενέργειες", προειδοποίησε ο υποψήφιος καγκελάριος Martin Schulz.
Ο Martin Schulz, ο υποψήφιος για τις εκλογές του Σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (SPD), παρουσίασε χθες Παρασκευή ένα πρόγραμμα πέντε σημείων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας αυτοκινήτων που έχει πληγεί από το σκάνδαλο της Γερμανίας.
Κορυφαία στην ατζέντα του Γερμανού υποψηφίου, είναι μια πρόταση για ποσόστωση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένα τέτοιο μέτρο είναι απαραίτητο, είπε ο Schulz, για να προωθήσει την τεχνολογία και να εξασφαλίσει το μέλλον του κλάδου.
Ο επικεφαλής του SPD, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την καγκελάριο Angela Merkel στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου μήνα, παρουσίασε το σχέδιο στην γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».
Αρκετά χλευάστηκε η Tesla
"Όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει σαφώς να βελτιωθεί", δήλωσε ο Schulz στο πρόγραμμά του.
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, πρωτοπόρος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είχε "χλευαστεί για πάρα πολύ καιρό" και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να επιδεικνύουν το σημερινό επίπεδό "αλαζονείας".
Τόνισε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη επένδυση στην παραγωγή κυψελών μπαταρίας στη Γερμανία για να μην βασίζεται μόνο σε ξένους κατασκευαστές.
Ο Schulz πρότεινε επίσης μια σειρά από νέους κανονισμούς, σε συνδυασμό με επιτόπιους ελέγχους για τον έλεγχο των επιπέδων εκπομπών αυτοκινήτων.
"Να καινοτομήσουμε γρήγορα" είπε η Merkel σχετικά με τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, από την άλλη πλευρά με σημερινές δηλώσεις της, δήλωσε εναντίον της πρότασης των σοσιαλδημοκρατών για ποσοστώσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή τέτοιων στόχων θα ήταν πολύ περίπλοκη.
"Δεν νομίζω ότι η ποσόστωση των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων έχει μελετηθεί καλά", ανέφερε η Merkel μιλώντας στην πόλη του Ντόρτμουντ. "Δεν θα μπορούσαν πλέον να αγοραστούν τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα;" είπε χαρακτηριστικά.
Αντ 'αυτού, η Μέρκελ ζήτησε μια μεγαλύτερη στρατηγική για να ενισχυθεί η βιομηχανία αυτοκινήτων προκειμένου να κάνει τη μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
"Πρέπει να καινοτομήσουμε γρήγορα", είπε η ίδια. «Και όπου οι εταιρείες δεν μπορούν να το διαχειριστούν μόνοι τους, η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί πίσω τους και να "σπρώξει" τα πράγματα».
Προβληματισμοί στην Ευρώπη για την διαχείριση περιβαλλοντικών παραμέτρων της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Εν τω μεταξύ, η μεγάλη τάση που διαφαίνεται για την αντικατάσταση των ρυπογόνων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων με μια νέα "φυλή" ηλεκτρικών οχημάτων, έχει αρχίσει να δημιουργεί και προβληματισμούς ως προς την διαχείριση περιβαλλοντικών παραμέτρων.
Υπάρχει μια αναπάντητη περιβαλλοντική ερώτηση στο επίκεντρο της κίνησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Τι συμβαίνει με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου όταν κλείνουν τον κύκλο τους;
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω ως προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα...Η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύθηκαν τον περασμένο μήνα να απαγορεύσουν την πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2040 και η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo δεσμεύθηκε να πουλήσει μόνο ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα από το 2019.
Εξάλλου, ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο υπερέβη τα 2 εκατομμυρια τον περασμένο χρόνο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα υπάρξουν 140 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως εάν οι χώρες εκπληρώσουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Ενδεκα τόνοι χρησιμοποιημένων μπαταριών ιόντων λιθίου αυτοκινήτων μέχρι το 2030
Οπως σημειώνει ο Guardian, αυτή η "έκρηξη" ηλεκτροκίνησης, θα μπορούσε να αφήσει 11 εκατομμύρια τόνους χρησιμοποιημένων μπαταριών ιόντων λιθίου που χρειάζονται ανακύκλωση από τώρα μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Ajay Kochhar, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Li-Cycle για την ανακύκλωση καναδικών μπαταριών.
Ο Marc Grynberg, διευθύνων σύμβουλος της βελγικής εταιρείας συσσωρευτών και ανακύκλωσης Umicore σημειώνει ότι "οι παραγωγοί αυτοκινήτων θα είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μπαταριών ιόντων λιθίου".
Οι κανονισμοί της ΕΕ, οι οποίοι απαιτούν από τους κατασκευαστές συσσωρευτών να χρηματοδοτούν το κόστος συλλογής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης όλων των συλλεχθεισών μπαταριών, ενθαρρύνουν ήδη τη συνεργασία μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών και ανακυκλωτών.
Είναι ενδεικτικό, ότι η Umicore, η οποία έχει επενδύσει 25 εκατ. ευρώ σε εργοστάσιο στην Αμβέρσα για την ανακύκλωση μπαταριών ιόντων λιθίου, έχει συμφωνίες στην Ευρώπη τόσο με τη Tesla όσο και με την Toyota για να χρησιμοποιήσει τη χύτευση για την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο.
Σύμφωνα με τον Grynberg «έχουμε αποδεδειγμένες δυνατότητες για την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μπαταριών από ηλεκτρικά οχήματα και είμαστε διατεθειμένοι να τις αναβαθμίσουμε όταν χρειαστεί».
Πηγή: www.worldenergynews.gr
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα