Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Η ομορφιά των ελληνικών περιοχών Natura 2000 σε 40 εντυπωσιακές φωτογραφίες


    Μια καφέ αρκούδα με τα μικρά της να ξεπροβάλλουν από τους θάμνους, ένας ψαράς περικυκλωμένος από πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς, φοινικόπτερα (ή αλλιώς φλαμίνγκο) στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι, ένας μελισσοφάγος την ώρα που γευματίζει, ένας νανόμπουφος που μας κοιτάζει κάπως… περίεργα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καλύτερα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Click στη φύση».

    Picture21.png

    @Κύριλλος Σαμαράς (1ο βραβείο). Καφέ αρκούδα (Ursus arctos) στον ορεινό όγκο Μάλι-Μάδι, στην Καστοριά. Ένα από τα πιο εμβληματικά θηλαστικά της ελληνικής φύσης. Οι μεγαλύτερες απελές για το είδος στη χώρα μας είναι η αλλοίωση, απώλεια και κατακερματισμός του διαθέσιμου βιότοπου, καθώς και το παράνομο κυνήγι.Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος κάλεσαν το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

    Picture22-scaled.jpg

    @Μάρκος Χουζούρης (2ο βραβείο). Η διατήρηση παραδοσιακών μορφών κτηνοτροφίας στην ελληνική ύπαιθρο είναι σημαντική για την επιβίωση απειλούμενων ειδών αρπακτικών, όπως ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus).Συνολικά 1.071 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας στον διαγωνισμό 7.937 φωτογραφίες! Φωτογραφίες που απεικονίζουν όχι μόνο τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, καθώς και για δεκάδες διαφορετικούς τύπους οικοτόπων που χρήζουν προστασίας.

    Picture23.png

    @Νίκος Κούτρας (3ο βραβείο). Κιρκινέζι (Falco naumanni) στο χωριό Αχίλλειο της Λάρισας. Ένα μικρόσωμο μεταναστευτικό γεράκι, που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και αναπαράγεται στην Ευρώπη. Σχηματίζει αποικίες και φτιάχνει τη φωλιά του μέσα σε οικισμούς, σε στέγες παλιών σπιτιών και αποθήκες. Τρέφεται με σαύρες, ποντίκια και μεγάλα έντομα στις κοντινές αγροτικές εκτάσεις. Αποτελεί παγκοσμίως απειλούμενο είδος αφού ο πληθυσμός του έχει μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, και γι’ αυτό προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.Το έργο των μελών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Επέλεξαν ωστόσο τις 40 καλύτερες φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε μερικές από τις 446 περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας.

    Στην κατηγορία των επαγγελματιών φωτογράφων, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Κύριλλο Σαμαρά, το 2ο βραβείο στον Μάρκο Χουζούρη και το 3ο βραβείο στον Νίκο Κούτρα, ενώ 17 ακόμα συμμετοχές έλαβαν τιμητικό έπαινο.

    Οι 17 συμμετοχές που έλαβαν τιμητικό έπαινο
    1 of 17
    Picture24-630x420.png
    @Μιχαήλ Πατάκος. Λήψη από το Νησί της Κω στην περιοχή Τιγκάκι-Αλυκές. Πέραν της ομορφιάς του τοπίου, η περιοχή είναι πολύ σημαντική και για τα μεταναστευτικά πουλιά.
    Picture25-630x420.png
    @Νικόλαος Σαμαράς. Το δίκτυο Natura 2000 προστατεύει το 20% περίπου των ελληνικών θαλασσών συμβάλλοντας στη διατήρηση μίας ζωντανής θάλασσας, που αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία και ο τουρισμός.
    Picture26-630x420.png
    @Ιωάννης Κασβίκης. Όρνιο σε πτήση (Gyps fulvus). Παρατηρούμε το μεταλλικό δαχτυλίδι στο πόδι του. Το Όρνιο είναι ένα από τα 4 είδη πτωματοφάγων πουλιών που καταγράφονται στην Ελλάδα. Το σώμα του φτάνει σε μήκος το 1 μ. και έχει πολύ πλατιές φτερούγες με άνοιγμα έως και 2,50 μ. Φωλιάζει σε βραχώδεις γκρεμούς, και γεννά μόνο ένα αβγό κάθε χρόνο. Αποτελεί τον “καθαριστή” της υπαίθρου αφού τρέφεται με ψοφίμια κυρίως κτηνοτροφικών ζώων, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία των οικοσυστημάτων αλλά και στη δημόσια υγεία.
    Picture27-632x420.png
    @Νίκος Γουργιώτης. Ζευγάρι Λευκοπελαργών (Ciconia ciconia) στη φωλιά τους. Ένα από τα πιο γνωστά είδη μεταναστευτικών πουλιών στην Ελλάδα. Ανθρωπόφιλο είδος που κατασκευάζει μεγάλες και περίτεχνες φωλιές μέσα σε πόλεις και χωριά, σε ψηλά σπίτια, καμπαναριά και στύλους της ΔΕΗ. Αναφέρεται σε πολυάριθμους μύθους και είναι στενά συνδεδεμένο με τη λαογραφική μας παράδοση.
    Picture28-630x420.png
    @Αλέξης Αλεξανδρής. Σαλιγκάρι στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 680 ειδη σαλιγκαριών, ο υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη σε σχέση με την έκταση της χώρας. Επιπλέον, πάνω από 6 στα 10 είδη σαλιγκαριών στην Ελλάδα είναι ενδημικά, δηλαδή υπάρχουν μόνο στη χώρα μας και πουθενά αλλού στον κόσμο!
    Picture29-630x420.png
    @Βασίλης Αγοραστός. Σμήνος από ψαρόνια (Sturnus vulgaris) που πραγματοποιεί εντυπωσιακούς εναέριους ελιγμούς πάνω από τη λίμνη Κάρλα. Πιθανολογείται ότι τα ψαρόνια πετούν σε πολυπληθείς σχηματισμούς κατά στις μετακινήσεις τους, όταν θέλουν να αποφύγουν κάποιο αρπακτικό πουλί ή όταν ψάχνουν για τροφή.
    Picture30-581x420.png
    @Διονυσία Ζήση. Νεαρό αγριογούρουνο (Sus scrofa) στον Εθνικό Δρυμό Οίτης. Ο αγριόχοιρος εντοπίζεται κυρίως στα δάση της χώρας μας όπου τρέφεται με καρπούς, φρούτα και βολβούς. Η διατροφή του περιλαμβάνει επιπλέον έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια, μικρά ερπετά και αμφίβια, αλλά και αυγά πτηνών. Ζει σε ομάδες που αποτελούνται από τα ενήλικα θηλυκά και τα μικρά τους, ενώ τα αρσενικά είναι μοναχικά. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού τους οφείλεται στην έλλειψη μεγάλων θηρευτών όπως ο λύκος.
    Picture31-633x420.png
    @Ιωάννης Καζόλης. Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides) στον Μεσσότοπο Λέσβου. Και τα 9 είδη ερωδιών που εντοπίζονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τρέφονται και αναπαράγονται σε υγροτόπους, και προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000. Η διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων, και ιδιαίτερα των νησιωτικών υγροτόπων, είναι απαραίτητη για την επιβίωση των ερωδιών και πολλών ακόμα ειδών πουλιών.
    Picture32-630x420.png
    @Γιώργος Καραχάλιος. Λίμνη Αλυκή στο νησί της Λήμνου. Η Αλυκή είναι μια παράκτια λιμνοθάλασσα, η οποία καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους με θαλασσινό νερό. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το νερό απομακρύνεται, αποκαλύπτοντας ένα εκτεταμένο πεδίο άλατος.
    Picture33-630x420.png
    @Γιώργος Ντέκας. Φοινικόπτερα ή αλλιώς φλαμίνγκο (Phoenicopterus ruber) στη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι. Μεγαλόσωμα πουλιά, με πολύ ψηλά πόδια, χαρακτηριστικό κυρτό ράμφος, και φτερά με έντονο ροζ χρώμα που ξεχωρίζει από μακριά. Μεγάλα σμήνη από φλαμίνγκο ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους της Ελλάδας προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς πετούν σε σχηματισμό ή τρέφονται σε μεγάλες ομάδες.
    Picture34-664x420.png
    @Νίκος Τζαναβάρης. Στιγμιότυπο στη λίμνη Κερκίνη. Στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών, 32 είδη ψαριών και πάνω από 4.700 είδη ασπόνδυλων.
    Picture35-630x420.png
    @Στέφανος Ζαχαράκης. Κρίνος της θάλασσας (Pancratium maritimum), ένα χαρακτηριστικό φυτό των αμμολόφων, με εντυπωσιακά λευκά άνθη σε σχήμα κορόνας. Στην Ελλάδα, αναφορές για την παρουσία του είδους υπάρχουν ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, και στη συνέχεια απελευθερώνει τους μαύρους ανάλαφρους σπόρους του, που μοιάζουν με μικρά κομματάκια κάρβουνο. Οι σπόροι αυτοί μεταφέρονται με τον άνεμο και επιπλέουν στο νερό, και έτσι διασπείρονται σε μεγάλες αποστάσεις στις παράκτιες περιοχές.
    Picture36-629x420.png
    @Ζαχαρίας Ορφανουδάκης. Θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Ένα είδος – σύμβολο των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών, που ζει πάνω από 100 χρόνια, επισκέπτεται πολλά και διαφορετικά ενδιαιτήματα, και γεννά σε αμμώδεις παραλίες. Η Ελλάδα φιλοξενεί το 60% περίπου των φωλιών της Μεσογείου, και οι παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000.
    Picture37-315x420.png
    @Ανδρέας Μάρκου. Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta) στον υγροβιότοπο της Βραυρώνας. Στην Αττική, και σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, εντοπίζονται 11 περιοχές του δικτύου Natura 2000, μεταξύ των οποίων η Πάρνηθα, ο Υμηττός, οι υγρότοποι του Σχινιά και της Βραυρώνας, και το Σούνιο.
    Picture38-280x420.png
    @Σπύρος Γιολδάσης. Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κρήτη έχουν αποκαλύψει πολλές αναπαραστάσεις λιβελούλας σε τοιχογραφίες και κοσμήματα της Μινωικής Περιόδου.
    Picture39-630x420.png
    @Βασίλης Συκάς. Λήψη κοντά στο χωριό Λαδάς, στα βορειοδυτικά του Ταϋγέτου. Η βλάστηση που κυριαρχεί στην περιοχή είναι τα δάση ελάτης (Abies cephalonica) και μαύρης πεύκης (Pinus nigra).

    Πηγή: https://prismaradio.gr/2021/06/02/i-omorfia-ton-ellinikon-periochon-natura-2000-se-40-entyposiakes-fotografies/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.