Θεσσαλονίκη: Οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ αναλαμβάνουν το έργο του πρώην ΟΣΚ, αλλά με ευθύνη των δήμων η συντήρηση των σχολικών μονάδων
Το έργο του πρώην Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων εξακολουθεί να υφίσταται μέσω της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ”, η οποία αποτελεί τον κατασκευαστικό φορέα του δημοσίου, κυρίως για κτίρια σχολείων και νοσοκομείων, και είναι υπεύθυνη για τον εξοπλισμό τους. Σε ό,τι αφορά την σχολική στέγη, την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της συντήρησης των σχολείων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι θα μπορούν να κατασκευάζουν και σχολικές μονάδες, ωστόσο, μόνο εάν διαθέτουν τα χρήματα ή μπορούν να εντάξουν το έργο στο ΕΣΠΑ.
Σε ημερίδα που διοργάνωσε η περιφερειακή Διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας για τον τρόπο συνεργασίας των σχολικών μονάδων και των δήμων με τον νεοσυσταθέντα οργανισμό “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” (ΚΤ.Υ.), αρμόδιοι του οργανισμού ξεκαθάρισαν ότι η κατάργηση του ΟΣΚ δεν σημαίνει και παύση των αρμοδιοτήτων του, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν, χωρίς σημαντικές αλλαγές, στο νέο φορέα των ΚΤΥ.
“Οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ είναι κατασκευαστικός φορέας του δημοσίου, δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη της συντήρησης και αποπεράτωσης ημιτελών κτιρίων, ούτε της ένταξης στο ΕΣΠΑ” δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Στράτος Σιμόπουλος και πρόσθεσε ότι στην χρηματοδότηση κατασκευής σχολείων εμπλέκονται πολλοί συνεργαζόμενοι φορείς, όπως τα υπουργεία Παιδείας, Υποδομών, Εσωτερικών, που χρηματοδοτούν το καθένα διαφορετικούς τομείς.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ”, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι σήμερα λειτουργούν έξι εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, και σύντομα θα λειτουργήσουν άλλα περίπου 15 (έχουν ήδη δημοπρατηθεί οχτώ), συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, με χρονοδιάγραμμα τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων, αρχής γενομένης από τέσσερα σχολεία.
Παρομοίως για τα νοσοκομεία της πόλης, προβλέπεται μέχρι το τέλος Μαΐου να υπογραφεί η σύμβαση για την ανακατασκευή του ΑΧΕΠΑ (χρονοδιάγραμμα 30 μήνες) και για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου να γίνει η αγορά του εξειδικευμένου τομογράφου ποζιτρονίων, κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
“Οι ΚΤΥ είναι ο διάδοχος σε όλο το αντικείμενο της σχολικής στέγης που είχε ο ΟΣΚ. Σαν ΟΣΚ υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης γης, μελέτης, δημοπράτηση – επίβλεψη – κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού για τις σχολικές μονάδες. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Για το κομμάτι του εξοπλισμού μοναδικός αρμόδιος ήταν ο ΟΣΚ και παραμένουν οι ΚΤΥ. Δεν υπάρχουν τρομερές αλλαγές, αλλά είναι σαφές ότι οι δήμοι έχουν εξολοκλήρου και αποκλειστικά στην αρμοδιότητά τους τη συντήρηση των σχολείων, μέσω των κονδυλίων που παίρνουν από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε ό,τι αφορά την κατασκευή σχολικής στέγης, μπορεί να γίνει από τον δήμο, εφόσον έχει χρήματα ή μπορεί να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ, ή μπορεί να γίνει από τις ΚΤΥ” δήλωσε η γενική διευθύντρια προγραμματισμού και υποστήριξης της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.
Όπως ανέφερε, οι ΚΤΥ, θα έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου το τριετές πρόγραμμα με όλες τις μελέτες και τα έργα που θα δημοπρατηθούν και υπολογίζονται σε περίπου 50-70 σχολικά κτίρια πανελλαδικά, αριθμός που θα εξαρτηθεί και από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Στην κεντρική Μακεδονία, ως ανεπτυγμένη περιφέρεια, θα δοθούν λιγότερα χρήματα για σχολικές υποδομές. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο για την κεντρική Μακεδονία προβλέπονται 25 εκατομμύρια τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες σε νέα έργα, σε επισκευές και αναβαθμίσεις και σε εξοπλισμό.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα